1944. május

1944. május kollázs

1944. május 1. hétfő

Megkezdődik az első Nemzetközösségi Miniszterelnöki Konferencia

Londonban megkezdődik az első Nemzetközösségi Miniszterelnöki Konferencia, Winston Churchill brit-, John Curtin ausztrál-, Peter Fraser új-zélandi-, Mackenzie King kanadai- és Jan Smuts dél-afrikai miniszterelnök részvételével.

első Nemzetközösségi Miniszterelnöki Konferencia résztvevői: King, Smuts, Churchill, Fraser, Curtin
A konferencia résztvevői balról jobbra: King, Smuts, Churchill, Fraser, Curtin

1944. május 6. szombat

John Niel Randle százados kiérdemli a Viktória Keresztet

Az északkelet indiai kohimia csatában a Royal Norfolk Regiment B százada vezeti a támadást a kiépített japán állások ellen. Május 4-én a század parancsnoka súlyosan megsebesül, így Randle – akit egy gránátrepesz szintén megsebesített a könyökén – veszi át a parancsnokságot. Vezetésével folytatják a támadást és sikerül elfoglalniuk a kijelölt ellenséges állásokat.

Captain John Niel Randle
Captain John Niel Randle

Randle sebesülése ellenére elutasítja evakuálását és még éjszakai felderítő útra indul, hogy a május 6-a hajnalára tervezett támadás előtt felderítse a százada előtt álló terepet.

A hatodikai támadás során egyik szakasza egy japán bunkerbe botlik, aminek erős gépfegyvertüze megállítja őket. Randle felismeri, hogy a bunker tüze a század mögött lévő teljes területet és a kommunikációs vonalaikat is lefedi, ezért annak megsemmisítése kiemelten fontos. Saját maga, kezében szuronyos puskával ront a bunkerre. Bár a bunker gépfegyvertüze az arcán és a mellkasán is súlyosan megsebesíti, sikerül elérnie azt és egy gránátot bedobnia a bunker lőnyílásán. Ezután saját magát veti a lőnyílás elé, így a japánok nem tudják kidobni a gránátot és a robbanás elpusztítja a bent lévőket Randle-el együtt.

Önfeláldozásával századának sok életét mentette meg és hozzájárult a támadás későbbi sikeréhez.

Hősiességéért posztumusz megkapja a Viktória Keresztet.


Oldalak: 1 2 3