1944. július


1944. július 20. csütörtök

Merényletkísérlet Adolf Hitler ellen

Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg ezredes 12.42-kor bombát robbant a kelet-poroszországi Führerhauptquartiere Wolfsschanzeban tartott vezérkari megbeszélésen, amelyen Adolf Hitler is részt vesz. Célja megölni a Führert, miközben összeesküvő társai – nagyrészt a Wehrmacht tisztjei – a Birodalomban és Berlinben megkezdik a hatalom átvételét a Német Nemzetiszocialista Munkáspárttól és az SS-től.

Merényletkísérlet Adolf Hitler ellen
A felrobbantott barakk

A merénylet nem jár sikerrel, Hitler könnyebb sérülésekkel megússza, csak a dobhártyája szakad be, valamint faszilánkok fúródnak a lábába és megperzselődik a haja. Erről mit sem tudva a berlini összeesküvők folytatják a puccsot, de estére elszigetelődnek, mivel a Wolfsschanzeval helyreáll a megszakított kommunikációs kapcsolat és fény derül az árulásukra.

Mussolini és Hitler a romok között
Mussolini és Hitler a romok között

Hitler állapota annyira kielégítő, hogy még délután terv szerint találkozik Benito Mussolinivel, akit körbe is kalauzol a felrobbantott barakkban.   Eközben Sztálin a Moszkva melletti dácsájában a Lengyelország elleni terveit véglegesíti, Churchill szokásos napi rutinját végzi Londonban, Roosevelt pedig kisebb agyvérzésen esik át San Diegoban, az elnöki különvonaton.  

Este Berlinben a Wehrmacht bendlerstassei főhadiszállásán az összeesküvőket letartóztatják.


A britek leállítják a Caen körüli hadműveleteket

A német ellentámadások továbbra is megakasztják a további brit-kanadai előrejutást, így a brit hadvezetés leállítja a hadműveletet. A megszerzett terület biztosítására másnaptól kezdve a harckocsikat fokozatosan felváltják a gyalogos egységek.

Kilőtt német Tiger II és brit Sherman
Kilőtt német Tiger II és brit Sherman

A három napos csatában a brit-kanadai erőknek mindössze 10 kilométert sikerült megtenniük, de utána a heves német védelem megállította őket. Nagy árat fizettek ezért a kis előrejutásért. Bár élőerőben a veszteségük csak közel 3.500 fő, de közel 400 harckocsijukat lövik ki a német páncélosok és páncélelhárítók. A területet amin előrejutottak, végig kilőtt és kiégett páncélosaik tarkítják. A német veszteség élőerőben közel 2.500 fő valamint a fogságba esettek, páncélosból viszont csak közel 100-at vesztenek. Ez a csata a legnagyobb mértékű harckocsi ütközet, amit valaha is brit páncélosok vívtak.


1944. július 21. péntek

A Hitler elleni puccs elbukik, az összeesküvőket kivégzik

Nem sokkal éjfél után, az Adolf Hitler elleni puccsban szintén részt vevő Generaloberst Friedrich Fromm parancsára a Wehrmacht bendlerstassei főhadiszállásának udvarán kivégzik az összeesküvés négy kulcsfiguráját. Graf von Stauffenberg ezredest, segédtisztjét Werner von Haeften hadnagyot, Friedrich Olbricht tábornokot és Albrecht Mertz von Quirnheim vezérkari ezredest. Fromm így akarja elfedni a szerepét a puccsban.

von Stauffenberg
von Stauffenberg

Az elkövetkezendő hetekben a Gestapo hajtóvadászatot indít az összeesküvésben részt vevők után, sorra jönnek a letartóztatások és a kihallgatások.


1944. július 24. hétfő

Partraszállás Tinianon

Saipan elfoglalása, a „nagy pulykavadászat” és a Mariana-szigetek legnagyobb tagján, Guamon történt partraszállás után az amerikai tengerészgyalogosok Tinian szigetét is megtámadják. Az előkészítő légi és tüzérségi bombázás után a 4. tengerészgyalogos hadosztály kezdi meg az inváziót. A szigetet 9.000 fős japán helyőrség védi, kis számú harckocsival megerősítve. A nap végére a tengerészgyalogosok megvetik a lábukat a szigeten és hídfőállást építenek ki.

Tinian szigete
Tinian szigete
Amerikai gépek a tiniani légibázist támadják
Amerikai gépek a tiniani légibázist támadják
Tengerészgyalogosok útban a part felé
Tengerészgyalogosok útban a part felé
Tengerészgyalogosok a parton
Tengerészgyalogosok a parton

1944. július 25. kedd

Az amerikaiak megpróbálnak kitörni a sövényesből

Kihasználva, hogy a Normandiában harcoló legerősebb német egységeket leköti a harc a brit-kanadai erőkkel Caen térségében (Operation Goodwood, Operation Atlantic), a nyugati szárnyon az amerikai 1. hadsereg támadást indít a gyengébb német védelem ellen, hogy kitörjenek végre a bocage-os (francia: sövény, ejtsd: bokázs) területről déli irányba.

Operation Goodwood, Operation Atlantic
A frontvonal a támadás előestéjén (vastag piros vonal)
forrás: wikipedia

A hadművelet a Cobra fedőnevet kapja, amivel egy időben Caen körül a kanadaiak megindítják a Spring hadműveletet, hogy a német erőket továbbra is lekössék és Caen körzetében tartsák.

Operation Cobra

A korábbi napok puhatolódzó és előkészítő támadásai után délelőtt 11.00-kor indul meg az amerikai VII. hadtest 3. harckocsi hadosztálya St. Lo-tól délnyugati irányba. Ezt megelőzően a reggeli órákban az amerikai légierő 3.000 harci gépe három hullámban, rendkívül hevesen bombázza az 5,5 x 2 kilométeres támadási zónát. Az itt védekező német Panzer Lehr hadosztály súlyos veszteségeket szenved, csak 2.200 katonája és 45 harcjárműve marad harcképes. A német 5. ejtőernyős hadosztály viszont viszonylag épen vészeli át a légitámadást.

Német védelmi vonal a bombatámadás után
Német védelmi vonal a bombatámadás után

A 3. harckocsi hadosztály lassan halad a korábbi német védelmi vonal helyén képződött bombakráter mezőn, ráadásul nemsokára megakasztja őket a gyorsan újraszervezett német védelem, ami a megmaradt maroknyi harckocsi és 88 mm-es löveg köré összpontosul. A nap végéig nem is sikerül 2 kilométernél mélyebben előretörniük.

Operation Spring

A lekötő támadást hajnalban indítják meg a kanadai ezredek Caentól déli irányba a Verriéres-gerinc felé. A nap során jelentős előrenyomulást nem tudnak elérni, de céljukat, az itt állomásozó német Waffen-SS hadosztályokat lekötik, és a német hadvezetés még mindig nem biztos benne, hogy melyik támadás is a fő támadás és melyik az elterelés.


1944. július 27. csütörtök

Az amerikai kitörés felgyorsul

A kezdeti lassú tempó után a normandiai St. Lo irányából indított amerikai kitörési kísérlet kezd lendületet kapni. Július 26-án az amerikai 3. harckocsi hadosztály támadásához csatlakozik a VII. hadtest másik két hadosztálya a 2. harckocsi és az 1. gyalogos hadosztály is. Hogy a németek ne tudjanak a fő támadás ellen erősítést átcsoportosítani, a VII. hadtest jobb szárnyán az amerikai VIII. hadtest is megkezdi támadását.

amerikai kitörés
Az amerikai előretörés mértéke a két nap alatt (kék terület)
forrás: wikipedia

Ez így már túl nagy nyomás a folyamatos harcokban kifáradt és a július 25-i heves légibombázásban megtizedelt német hadosztályoknak, amiket folyamatosan szorít vissza a VII. hadtest. A VIII. hadtest a német védelmi vonalban pedig nem is ütközik ellenállásba, csak a németek által hátrahagyott aknamezőbe, amin könnyen átjutnak.   Caen körül a kanadai erők is sikeresen teljesítik feladatukat és a Verriéres-gerinc körül harcokkal lekötik a német páncélos egységeket, amiket így nem tudnak a St. Lo körüli harcokba átcsoportosítani.


1944. július 30. vasárnap

Brit szárnytámadás az amerikai kitörés biztosítására

Az amerikai VII. és VIII. hadtestek a kezdeti lassú tempó után egyre nagyobb sebességgel, egyre nagyobb területen jutnak előre Franciaország nyugati partvidékén a Kobra Hadműveletben. A 4. harckocsi hadosztály elfoglalja Avranches városát, ami 35 kilométerre délre található St. Lo városától, ahonnan 6 nappal korábban indult a hadművelet és 20.000 hadifoglyot ejt.

Amerikai Stuart könnyű harckocsik Avranchesnál
Amerikai Stuart könnyű harckocsik Avranchesnál

A kifáradt német hadosztályok, a 2. SS-Panzer-Division „Das Reich”, a 17. SS-Panzergrenadier-Division „Götz von Berlichingen”, és a 352. gyalogos hadosztály nem tudnak hatásos védelmet kifejteni és folyamatosan hátrálnak, hogy elkerüljék a bekerítést. A Panzer-Lehr-Division pedig szinte teljesen megszűnik létezni, a kimerült és elcsigázott parancsnokuk, Fritz Bayerlein a német hadvezetésnek jelenti, hogy hadosztálya végleg kimerült, páncélosai nem maradtak, élőereje vagy halott, vagy sebesült, vagy eltűnt, és a hadosztálytörzs is elvesztette minden felszerelését. Hogy a nyomást tovább fokozzák a németeken és biztosítsák a kitörést, az amerikaiak bal szárnyán, St. Lo-tól keletre, a brit XXX. és VIII. hadtestek is támadást indítanak déli irányba az Operation Bluecoat (Kék Kabát Hadművelet) keretében.


1944. július 31. hétfő

A Kobra Hadművelet első hete

Az amerikai kitörési hadművelet már eddig is a tervezettnél és a vártnál is nagyobb sikert hozott, mivel majdnem ugyanakkora területet foglalnak el az amerikaiak egy hét alatt, mint a hadművelet előtt a teljes szövetséges haderő a partraszállás óta eltelt másfél hónap alatt a normandiai hídfőben. A helyzet a németek számára meglehetősen súlyos. A franciaországi front nyugati szakaszán folyamatosan visszavonulnak, nem képesek megállítani az amerikai előretörést, csak néhány ellentámadásra futja az erejükből, amikkel csak kisebb kellemetlenséget okoznak nekik.

Az előretörés mértéke egy hét alatt
Az előretörés mértéke egy hét alatt
piros szaggatott vonal: a front 1944. július 25-én
piros folytonos vonal: a front 1944. július 31-én

A keleti szakaszon pedig a britek indítanak folyamatosan lekötő támadásokat, amik miatt nem tudják átszervezni és átcsoportosítani haderejüket. A hadosztályaik emellett fáradtak és kimerültek, sokuk már a D-Nap óta harcol a térségben, úgymint a 21. páncélos, a 12. SS páncélos, a 352. gyalogos hadosztályok, és van amelyik már teljesen felmorzsolódott, úgymint a Panzer Lehr hadosztály. Generalfeldmarschall Günther von Kluge a nyugati front és a B Hadseregcsoport parancsnoka figyelmezteti Adolf Hitlert, hogy a nyugati front az összeomlás szélén áll.

Amerikai M-10 páncélvadász erősen álcázva
Amerikai M-10 páncélvadász erősen álcázva
A Panzer-Lehr-Division kilőtt Pzkpfw. V Panther harckocsija
A Panzer-Lehr-Division kilőtt Pzkpfw. V Panther harckocsija
A Kobra Hadművelet során fogságba esett német katonák
A Kobra Hadművelet során fogságba esett német katonák

Oldalak: 1 2 3