1944. július


1944. július 11. kedd

A USS Massachusetts (BB-59) felújítása befejeződik

A South-Dakota osztályú csatahajó elhagyja a washingtoni Puget Sound haditengerészeti bázist ahol háborús felújításon esett át. A hadihajó ágyúinak és lövegeinek csöveit kellett kicserélni, mert már elérték a maximális lövésszámot és elhasználódtak.


1944. július 12. szerda

Meghal Theodore Roosevelt Jr.

A normandiai hídfőállásban szívroham végez Theodore Roosevelt Jr.-al, Theodore Roosevelt, az Egyesült Államok 26. elnökének legidősebb fiával, aki az amerikai 4. gyalogos hadosztály parancsnokhelyettese.

Theodore Roosevelt Jr.
Theodore Roosevelt Jr.

Roosevelt Jr. dandártábornok az egyetlen tábornok aki az első hullámban szállt partra 1944. június 6-án a D-Napon, valamint 56 éves korával a legidősebb is. Vele egy időben legfiatalabb fia, Quentin Roosevelt II százados az Omaha partszakaszon szállt partra az első hullámban. Roosevelt Jr. 1887. szeptember 13-án született. Harcolt az első világháborúban, ahol többször megsebesült. A két világháború között közéleti és politikai tisztségeket töltött be. 1941. áprilisában tért vissza az aktív katonai szolgálatba ezredesi rendfokozatban mint az amerikai 1. gyalogos hadosztály 26. gyalogos ezredének a parancsnoka. Részt vett az észak-afrikai hadjáratban, majd harcolt Szicílián, Szardínián és az olasz szárazföldön is. Köszvény kínozta ezért bottal járt, valamint szívproblémái is voltak. Délelőtt 10 órakor, Sainte-Mére-Église közelében harcálláspontján érte a szívroham, ahol előtte még fiával tanácskozott a harci helyzetről. Az azonnali orvosi ellátás ellenére este meghal.


Életképek a japán-amerikai katonákról

A második világháború kitörésekor számos olyan japán fiatal aki már az Egyesült Államokban született (Niszej (二世, „második generációs”)), jelentkezik az amerikai hadseregbe. Bár az amerikai kormány a Pearl-Harbor-i támadás után a japán bevándorlókat internálja és táborokba záratja a háború végéig, ezekből a fiatalokból mégis felállítanak katonai egységeket. Az egyik a 442. ezredszintű harci egység (442nd Regimental Combat Team) ami az európai hadszíntéren kerül bevetésre. Ennek egyik egysége az 522. tábori tüzér zászlóalj (522nd Field Artillery Battalion).  

522. tábori tüzér zászlóalj (522nd Field Artillery Battalion)
Nagymosás. Olasz front, Castellina szektor
A 442nd RCT 100. gyalogos zászlóaljának katonái
egy zsákmányolt Schwimmwagenen. Olasz front, Castellina szektor
A 442nd RCT 100. gyalogos zászlóaljának katonái
egy zsákmányolt Schwimmwagenen. Olasz front, Castellina szektor
Japán-amerikai katonák tüzelnek 105 mm-es lövegükkel.
Olasz front, Castellina szektor
Japán-amerikai katonák tüzelnek 105 mm-es lövegükkel.
Olasz front, Castellina szektor
Japán-amerikai katonák tüzelnek 105 mm-es lövegükkel.
Olasz front, Castellina szektor
Japán-amerikai katonák tüzelnek 105 mm-es lövegükkel.
Olasz front, Castellina szektor
Az 522nd FAB tűzvezető állása
Az 522nd FAB tűzvezető állása
Rádiós őrszolgálatban
Rádiós őrszolgálatban
Az 522nd FAB egyik katonája
az olasz 11. öszvéres szállító század egyik katonájával
Az 522nd FAB egyik katonája
az olasz 11. öszvéres szállító század egyik katonájával

1944. július 13. csütörtök

Titkos német haditechnika kerül brit kézre

Reggel, tévedésből a német 7. Staffel/NJG 2 egyik Junkers Ju 88 G-1 éjszakai vadászgépe a brit légierő angliai Woodbridge-i repterén száll le. A repülőgép az 1944. tavaszán bevezetett titkos német célfelderítő radarral a FuG 227 Flensburggal van felszerelve.

Ju 88 G-1 brit felségjelzéssel
A Ju 88 G-1 már brit felségjelzéssel

Ez a berendezés a brit bombázókon rendszeresített Monica radar jeleit veszi és az alapján határozzák meg a bombázó helyzetét. A Monica radar a brit bombázók farokrészébe van építve és pont a hátulról közeledő német éjszakai vadászok felderítése a feladata. A britek megvizsgálják a szerkezetet, majd utasítást adnak az összes Monica radar eltávolítására a bombázóikról.


1944. július 15. szombat

Sikertelen próbálkozás Hitler megölésére

A kelet-poroszországi Rastenburgban Claus von Stauffenberg ezredes katonai megbeszélésen vesz részt ahol Adolf Hitler is megjelenik. Von Stauffenberg kész a megbeszélésen bombával megölni Hitlert. Eközben a Führer elleni összeesküvők Berlinben megindítják a Valkűr Hadműveletet. De Hitler a tervezettnél hamarabb elhagyja a megbeszélést, így nem kerül sor a robbantásra és a berlini eseményeket is leállítják.

von Stauffenberg (bal szélen) Rastenburgban
von Stauffenberg (bal szélen) Rastenburgban

Kazuo Otani kiérdemli a Kongresszusi Becsület Érdemrendet

Az amerikai 442. ezredszintű harci egység (442nd Regimental Combat Team) japán-amerikai katonája Staff Sergeant Kacuo Otani törzsőrmester posztumusz kiérdemli a Kongresszusi Becsület Érdemrendet (Medal of Honor).

Kazuo Otani
Kazuo Otani

Otani szakaszát az olasz fronton Pieve di Santa Luce közelében heves német géppuska és mesterlövész tűz szögezi le, de a közvetlen ellenséges tűznek kitéve magát elhallgattatja a német mesterlövészt és szakaszát folyamatosan irányítja a harctéren. Mikor egyik embere súlyosan megsebesül a tűzvonalban a törzsőrmester kimenti őt, de miközben elsősegélyben részesíti egy német géppuskasorozat végez vele. Bátorságáért és helytállásáért posztumusz kapja meg a kitüntetést.


1944. július 17. hétfő

Sikertelen brit légitámadás a Tirpitz ellen

Július 14-én brit csapásmérő erő indult útjára Scapa Flowból, hogy ismételten légitámadást intézzenek a német Tirpitz csatahajó ellen, ami a norvég Kaafjordban horgonyozik. A csapásmérő erőt a HMS Indefatigable, a HMS Formidable, a HMS Furious repülőgéphordozók, a HMS Duke of York csatahajó, 4 db cirkáló és 12 db romboló alkotja. A hadművelet az Operation Mascot (Kabala Hadművelet) nevet kapja.

Corsairek és Barracudak a HMS Formidable fedélzetén
Corsairek és Barracudak a HMS Formidable fedélzetén

A Tirpitz ellen több-kevesebb sikerrel már többször indított légitámadást a brit haditengerészet. A Volfrám Hadművelet után alaposan megerősítették mind a hajó, mind a környező terület légvédelmét. A Tirpitz 38 cm-es és 15 cm-es ágyúit is alkalmassá tették légvédelmi harcra, valamint további 20 mm-es légvédelmi gépágyúkkal szerelték fel. A környéken 11 légvédelmi üteg és légvédelmi hadihajók állomásozik. A már meglévőkön túl további ködképző berendezéseket és radarállomásokat is telepítettek. A tengeren 12 tengeralattjáróból álló védelmi gyűrűt hoztak létre, aminek a feladata a közeledő hadihajók felderítése és megtámadása.

Fairey Barracuda startol a bevetésre
Fairey Barracuda startol a bevetésre

A brit repülőgéphordozókról 44 Barracuda zuhanóbombázó, 18 Corsair és 20 Grumman F6F Hellcat kísérővadász és 12 Fairey Firefly vadászbombázó indul útjára július 17-én hajnalban. 42 Barracuda egy-egy 1.600 fontos (730 kg), 2 pedig három-három 500 fontos (230kg) páncéltörő bombával van felszerelve. A közeledő repülőgépeket 2.00-kor, 69 kilométerre a fjordtól felfedezi az egyik német radarállomás. 4 perccel később riadóztatják a Tirpitzet. A ködfejlesztők 2.13-kor megkezdik a hajó ködfelhőbe burkolását. 2.19-kor a hajó és a környező légvédelmi egységek tüzet nyitnak a közeledő repülőgépekre. A ködfelhő miatt a brit pilóták nagy része nem látja a hajót, így a torkolattüzek alapján próbálják meghatározni a helyzetét. A támadás 25 percig tart, ami során a hajót nem sikerül eltalálniuk, csak 7 közeltalálatot érnek el, de a Tirpitzben nem keletkezik kár. A német légvédelemnek egy Corsair vadászgépet sikerül lelőnie, valamint néhány Barracudat megrongálnia, amik közül az egyik már az anyahajók közelében zuhan a vízbe.

A Tirpizt a Kaafjordban, a parton a működő ködgenerátorok
A Tirpizt a Kaafjordban, a parton a működő ködgenerátorok

A britek a 8.00-ra tervezett második hullámot lefújják és visszaindulnak Scapa Flowba.   A német tengeralattjárókat időközben utasítják, hogy kutassák fel és támadják meg a brit flottát. Ez nem sikerül nekik, viszont a britek két U-bootot is elsüllyesztenek közülük. A No. 86 Squadron B-24 Liberator bombázója 21.48-kor az U-361-et, a No. 210 Squadron PBY Catalina hidroplánja pedig az U-347-et. A Catalina kapitánya és pilótája Flying Officer John Cruickshank a felszínen veszi észre az U-347-et. A tengeralattjáró tüzet nyit légvédelmi fegyvereivel a rárepülő hidroplánra. Az első rácsapás nem sikerül, nem tudják kioldani a mélységi tölteteket. Újra rárepülnek, miközben a gépet többször eltalálják, de sikerül ledobniuk a tölteteket és elsüllyeszteni a tengeralattjárót. Eközben Cruickshank súlyosan megsebesül, a navigátora meghal és két legénységi tag is megsebesül. A bázisra visszavezető 5 és fél órás úton Cruickshank többször is elájul a vérveszteségtől, így a sérült másodpilótájának kell a gépet vezetnie, aki viszont a leszálláshoz túl tapasztalatlan, ezért súlyos sérülései ellenére neki kell a vízreszállásban segítenie. A sikeres leszállás után Cruickshank összeomlik és azonnal vérátömlesztést kap még a kórházba szállítás előtt. Kitartásáért és hősiességéért John Alexander Cruickshank megkapja a Viktória Keresztet.   A Tirpitz elleni támadás kudarcának okaként a Barracudak lassúságát állapították meg, mivel volt elég idejük a németeknek a hajót ködfüggönybe burkolni, mielőtt a bombázók odaértek volna. Ennek ellenére újabb támadásokat terveznek bevetésükkel a csatahajó ellen.


1944. július 18. kedd

Brit és kanadai támadás indul Caen déli részének és környékének elfoglalására

Egy héttel korábban a Charnwood Hadművelet keretében a brit és kanadai erőknek sikerült elfoglalnia Caen északi részét és a német védelmet visszaszorítani a város déli részébe az Orne folyó túlpartjára. Akkor nem tudták folytatni az előrenyomulást, mert az előkészítő bombázások a várost oly mértékben döntötték romba, hogy az a páncélosok számára teljesen járhatatlanná vált. Így a város déli részének elfoglalását egy héttel elhalasztották.

Brit Shermanok és gyalogság vár a megindulásra
Brit Shermanok és gyalogság vár a megindulásra

Most megindítják a támadást a déli rész elfoglalására, két hadművelet keretében:

  • Operation Goodwood: a brit VIII. hadtest (a brit gárda, 7. és 11. harckocsi hadosztályok, a 3. és a skót 51. gyalogos hadosztályok) feladata, hogy Caen-tól észak-keletre induljon meg, haladjon déli irányba, majd forduljon nyugati irányba a Bourguébus-gerinc irányába, gyakorlatilag karolja át délről a várost.
  • Operation Atlantic: a kanadai II. hadtest (a kanadai 2. és 3. gyalogos hadosztályok) feladata, hogy a brit VIII. hadtest jobb szárnyán haladjon és segítse támadását.
Az 503. Nehéz Páncélos Zászlóalj Tiger II harckocsijai
Az 503. Nehéz Páncélos Zászlóalj Tiger II harckocsijai

A területet az 1. SS-Panzer-Division „Leibstandarte SS Adolf Hitler”, a 12. SS-Panzer-Division „Hitlerjugend”, a 21. páncélos hadosztály, a 16. Luftwaffe tábori hadosztály és a 346. és 272. gyalogos hadosztályok védik. Itt állomásozik még a Pzkpfw. VI A és VI B  Tigris és „Királytigris” harckocsikkal felszerelt német 503. nehéz páncélos zászlóalj is. A támadást megelőzően, 5.45-től a RAF 1.056 bombázója 4.800 tonna bombát dob le a áttörési sávban a német 21. páncélos hadosztály feltételezett védelmi erőire. Ezután a szárazföldi tüzérség lövi 20 percen át a területet, majd reggel 7-kor a második hullámban érkező B-26 bombázók 563 tonna bombát dobnak le a 16. Luftwaffe tábori hadosztály vonalaira. 7.45-kor megkezdődik a szárazföldi támadás, a brit 11. harckocsi hadosztály megindulásával. Közben a tüzérség folyamatosan lövi a területen feltételezett német védelmi állásokat, majd amerikai nehézbombázók a harmadik hullámban 1.340 tonna bombát dobnak le.

Kiégett és bombatölcsérbe csúszott Tiger I harckocsi
Kiégett és bombatölcsérbe csúszott Tiger I harckocsi

Az intenzív szárazföldi és légi bombázás ideiglenesen megbénítja a térségben állomásozó német 22. páncélos ezred és az 503. nehéz páncélos zászlóalj egységeit. Sok tankot egyszerűen a feje tetejére fordítanak a robbanások, mások elakadnak a bombatölcsérekben, de a katonák is kábultak és zavarodottak. Az első védelmi vonalon így csekély ellenállás leküzdése után könnyen átjutnak a támadók. De a hátrábbi szakaszokon a német védelem viszont szinte teljesen érintetlen marad és várják a közeledő briteket. 8.05-kor a Caen-Troarn vasútvonal irányába előretörő brit zászlóaljak aknamezőre futnak, amin 9.00-ra jutnak át és fél órával később érik el magát a vasútvonalat. Továbbhaladva keletről német 88 mm-es légelhárító ágyuk nyitnak rájuk tüzet. 11.15-re elérik a Bourguébus-gerincet, ahol az 1. SS páncélos hadosztály állja útjukat. Délre egyre több német páncélos érkezik a térségbe, valamint a 21. páncélos hadosztály és az 503. nehéz páncélos zászlóalj is rendezi sorait és német ellentámadások indulnak. Estére a briteket visszaszorítják a Caen-Troarn vasútvonalig. A visszaszerzett területekről a német műszaki alakulatok gőzerővel mentik ki a haditechnikát és dolgoznak rajta, hogy minél hamarabb, minél többet bevethető állapotba hozzanak. A kanadai egységek 8.15-kor indulnak meg és az egész nap során lassan haladnak előre, miközben folyamatosan számolják fel az útjukba kerülő német egységeket. Este a Mesnil-Frémentel vonalon ássák be magukat. A nap során a szövetséges hadosztályok teljesítik a kitűzött célokat, de mindeközben több mint 150 páncélosukat lövik ki a heves bombázások ellenére szívósan védekező németek. Másnapra a szövetségesek a további előrenyomulásra, a németek pedig az ellentámadásokra készülnek.  


Oldalak: 1 2 3