1941. január


1941. január 20. hétfő

Az Admiral Scheer német páncéloshajó Angola partjaitól 1000 mérföldnyire elsüllyeszti a Stanpark brit hajót, és elfogja a Barneveld holland hajót.


Japán, az USA-ról történő nagyobb adatgyűjtés érdekében 500.000 dollárra növeli az éves hírszerzési költségvetését.


Az Egyesült Királyságban bevezetik a kötelező tűzőrségi figyelőszolgálatot.


A partizántámadásokra való megtorlásként, a németek 2.324 férfit végeznek ki a jugoszláviai Kragujevác városában, köztük 144 fiút, akiket egy iskolából terelnek ki. A partizántevékenységektől feldühödött Hitler kihirdeti, hogy minden egyes, a támadásokban megsebesült német katonáért, 100 polgári személyt kell kivégezni.


Az U-94 német tengeralattjáró 00.42-kor, Izlandtól 200 mérföldre délkeletre, a teljes személyzetével együtt, elsüllyeszti a Florian brit hajót, 41 halott.


A német Kriegsmarine megrendeli 75 új tengeralattjáró építését.


A Marcello olasz tengeralattjáró úton Bordeaux (Franciaország) felé javításra, harcba keveredik a Portugal belga hajóval és a fedélzeti lövegével elsüllyeszti.


Az HMT Relonzo brit aknakereső trawler Liverpool (Anglia, Egyesült Királyság) előtt aknára fut és elsüllyed, 19 halott.


Az éjszaka folyamán a RAF Wellington és Blenheim bombázói, az HMS Terror monitor, az HMS Gnat és az HMS Ladybird ágyúnaszádok olasz állásokat támadnak Tobruknál (Líbia).


Adolf Hitler, a Berchtesgaden (Németország) melletti Berghof rezidenciáján megemlíti Benito Mussolininek és Galeazzo Cianonak, hogy Németország fenyegetésnek tekinti a Szovjetuniót, de nem fedi fel előttük annak lerohanására vonatkozó tervét.


1941. január 21. kedd

05.40-kor a szövetségesek tüzérségi zárótűzzel megkezdik a Tobruk (Líbia) elleni támadást. Az ausztrál műszakiak átjárót nyitnak az aknamezőn a 18 brit Matilda harckocsi, és néhány zsákmányolt olasz harckocsi számára, hogy a gyalogságot vezetve áthaladjanak. A légtérben egész nap Blenheim repülőgépek biztosítják a támogatást. A védelmi állások lerohanásakor 8000 olasz hadifoglyot ejtenek, közöttük Petassi Manella tábornokot. Az est beálltakor az ausztrál 19. dandár parancsnoksága tűzszünetet ajánl Manellának, de azt visszautasítják, mivel az olasz tábornok parancsot kapott Benito Mussolinitól az utolsó emberig tartó küzdelemre. Az éjszaka folyamán olasz bombázók támadják az előretolt brit bázist, és néhány bomba a hadifoglyoknak szállást adó épületeket találja el, megölve 50 – 300 olaszt.


Német bombázók, Donegal megye (Írország) partjaitól 50 mérföldnyire, a teljes személyzetével együtt elsüllyesztik az HMS Englishman brit vontató-mentő hajót, 18 fő halott.


Eritreában (Olasz Kelet-Afrika) kerül sor egy brit üteg elleni utolsó feljegyzett lovasrohamra, amikor a Királyi Tüzérség 144. tábori tüzérezredét (Surrey and Sussex Yeomanry) kb. hatvan eritreai lovas lepi meg egy olasz tiszt vezetésével. A lovasok vágtában tüzelnek a nyeregből, és a roham közben gránátokat hajigálnak. Az üteg ágyúlövésekkel és kézifegyver tűzzel válaszol, mire a lovasság visszavonul és kb. negyven halottat és sebesültet hagy maga után a harcmezőn. Másutt, az indiai 5. gyalogos hadosztály 50 mérföldnyire nyomul be Eritreába, és ellenállás nélkül elfoglalja Aicotát. Végül az indiai 10. gyalogos dandár, valamint a brit felföldi könnyűgyalogság 2. zászlóalja bevonul Keruba.


1941. január 22. szerda

A San Giorgio olasz cirkálót a saját személyzete elsüllyeszti Tobruk (Líbia) előtt, 04.05-kor. Délután megadja magát a Vincenzo della Mura dandártábornok vezette olasz 61. „Sirte” gyalogos hadosztály. Eközben a szövetséges csapatok egész nap folytatják a támadásaikat, és az HMS Terror monitor, valamint az HMS Gnat és HMS Ladybird ágyúnaszádok folyamatosan támogatják őket a lövegeikkel. Brit repülőgépek elsüllyesztik a Liguria olasz személyhajót. Még a nap vége előtt, Massimilian Vietina tengernagy megadja magát az ausztrál csapatoknak.


A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók kifutnak Kielből (Németország) a Berlin Hadműveletre.


Az indiai 4. hadosztály támadást intéz az olasz állások ellen Kerunál (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika), melynek következtében Fongoli tábornok, 1200 emberével együtt megadja magát.


1941. január 23. csütörtök

A január 10-én, a Stuka zuhanóbombázók által megrongált HMS Illustrious repülőgép-hordozón befejezik az ideiglenes javításokat, és az HMS Jervis, HMS Juno, HMS Janus és az HMS Greyhound kíséretében elindul Máltáról Alexandriába (Egyiptom).


Charles Lindbergh tanúvallomást tesz az USA Kongresszusa előtt, és azt ajánlja, hogy az Egyesült Államok kössön egy semlegességi egyezményt Németországgal.


A szövetséges csapatok elfoglalják Tobrukot (Líbia), de a városon kívüli állásokért még másnap is folyik a harc. Az HMT Arthur Cavanagh és az HMT Milford Countess brit aknakereső trawlerek elkezdik megtisztítani a kikötőt az elsüllyesztett olasz hajóktól.


Egy brit ügynök észleli a dán szárazföld és a Zealand sziget közötti Nagy Belt tengerszorosban a Scharnhorst és Gneisenau csatacirkálókat, és riasztja az Admiralitást Londonban (Anglia, Egyesült Királyság).


1941. január 24. péntek

A szövetségesek elfoglalják a Tobruk (Líbia) körüli összes előretolt olasz állást. Eközben, úton Derna (Líbia) felé, a szövetséges csapatok harcba keverednek az újonnan szervezett olasz különleges páncélos dandár egységeivel, és Mechili közelében megverik őket. 9 olasz harckocsit semmisítenek meg 7 brit harckocsi elveszítése árán.


Az Indiai-óceánon, az Atlantis kereskedelmi portyázó He 114-es hidroplánja, a Seychelles-szigetektől 300 mérföldre keletre megtámadja a Mandasor brit hajót. Az Atlantis hamarosan odaérkezik és ágyútűzzel megállítja a Mandasort, mellyel 7 ember halálát okozza. Az Atlantis egyik bárkája géppuskatűzzel elűzi a cápákat, amíg a németek kimentik a 82 túlélőt. A Mandasort végül egy torpedóval süllyesztik el. Amikor a He 114-es megpróbál leszállni a víz felszínére, az erős hullámzás felborítja és elsüllyed. Később négy szövetséges cirkáló érkezik a helyszínre, de az Atlantis addigra már eltűnik.


Lord Halifax az HMS King George V fedélzetén megérkezik a Chesapeake-öbölbe (Maryland, USA), hogy elfoglalja az új tisztségét, mint az Egyesült Államokba delegált brit nagykövet.


Az U-123 német tengeralattjáró, 21.18-kor, Írországtól 200 mérföldre nyugatra, egy torpedóval, a teljes személyzetével együtt, elsüllyeszti a Vespasian norvég hajót, 18 halott.


Thai repülőgépek bombázzák a Siem Reaphez (Kambodzsa, Francia-Indokína) közeli Angkornál lévő repülőteret. Az ebből kialakuló légi párharcok jelentik a francia – thai háború utolsó légi csatáját.


1941. január 25. szombat

Az HMS Illustrious megérkezik Alexandriába (Egyiptom).


A Harry Edward de Robillard Wetherall brit tábornok vezette 11. afrikai hadosztály, valamint a Reade Godwin-Austen brit tábornok parancsnoksága alatt álló 12. afrikai hadosztály nigériai, ghánai, kelet-afrikai és dél-afrikai csapatai behatolnak Kenyából Olasz Szomáliába. Erre az olasz csapatok visszavonulnak 100 mérföldet, a Juba folyó mögé.


Naplemente után az HMS Latona brit aknatelepítő cirkáló, valamint az HMS Hero, HMS Hotspur és az HMS Encounter rombolók elindulnak Alexandriából (Egyiptom) Tobruk (Líbia) felé. A rendeltetésüktől 35 mérföldnyire felfedezi és megtámadja őket 10 német Stuka zuhanóbombázó, és 2 olasz S-79-es közepes bombázó. 22.30-kor a Latonát eltalálja egy 500 kg-os bomba, és elsüllyed, miután a tűz felrobbantotta a lőszerkamráját. 27 halott. Az HMS Hero megsérül a közvetlen közelében felrobbanó három bombától.


A japán Hadsereg csapatai, betartván Yasuji Okamura tábornok parancsát, miszerint minden olyan kínai települést, melyben gyaníthatóan kínai kommunista gerillákat rejtegetnek, el kell törölni a föld felszínéről, lemészárolták Panjiayu (Hebei, Kína) 1.230 lakosát.


Sir John Tovey brit tengernagy a Honi Flottával kifut Scapa Flowból (Skócia, Egyesült Királyság), hogy elállja a tudomásuk szerint az Izland – Feröer-szigetek átjáróban tartózkodó Scharnhorst és Gneisenau német csatacirkálók útját.


1941. január 26. vasárnap

Líbiában az olasz csapatok kiürítik Mechilit, mialatt a szövetségesek elfoglalják Dernát. O’Moore Creagh tábornok, a brit 7. páncélos hadosztály parancsnoka parancsot kap, hogy Bengázitól délre vágja el a part menti utat.


Az U-105 német tengeralattjáró Írországtól 200 mérföldre nyugatra megtámadja a Lurigethan brit hajót, és az HMS Arabis kísérő korvettet. A Lurigethan három nappal korábban már megsérült a német repülőgépektől. A tengeralattjáró két torpedót lő ki az HMS Arabis korvettre, de mind a kettő célt téveszt. 02.12-kor a Lurigethant torpedótalálat éri és elsüllyed. 16 halott. Az HMS Arabis 35 túlélőt szed fel.


1941. január 27. hétfő

Az Ulster Prince brit csapatszállító (mely hamarosan olasz hadifoglyokkal indul el), valamint a Cingalese Prince, Rosaura és a Chakla csapatszállítók (mely három utánpótlást és embereket hoz) lesznek az első hajók, melyek befutnak a nem sokkal korábban elfoglalt Tobruk (Líbia) kikötőjébe. 100 mérfölddel északnyugatra, az ausztrál 6. hadosztály Derna közelében elfoglalja Fort Ruderot, és 290 olasz hadifoglyot ejt, illetve 5 tábori ágyút zsákmányol, de a közeli Wadi Dernánál lévő olasz helyőrség továbbra is komoly veszélyt jelent.


A brit Haditengerészet Légi Fegyverneme 830. repülőszázadának Swordfish típusú torpedóvető bombázói Máltáról felszállva, Tripolitól (Líbia) 100 mérföldre északra elsüllyesztik az Ingo német hajót. A túlélőket az olasz Orione torpedónaszád menti ki.


1941. január 28. kedd

Az HMS Naiad brit cirkáló 06.49-kor az Izland – Feröer-szigetek átjáróban észleli a Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálókat. Attól tartván, hogy ez egy erősebb brit flotta odaérkezéséhez vezethet, a Scharnhorst és a Gneisenau északnak fordult, és inkább a Dánia-szoroson át próbál meg kijutni az Atlanti-óceánra.


A Luigi Torelli olasz tengeralattjáró Írországtól 250 mérföldre nyugatra elsüllyeszti az Urla brit tengeralattjárót, de annak a teljes 42 fős személyzete megmenekül.


1941. január 29. szerda

Az éjszaka folyamán 25 brit Wellington bombázó támadja meg kis hatékonysággal a Tirpitz csatahajót.


Athénban (Görögország) vérmérgezésben meghal Ioannis Metaxas miniszterelnök. Utódja M. A. Korizis lesz.


A Kenyában állomásozó brit haderők, Sir Alan Cunningham tábornok vezetésével támadásokat kezdenek az olasz gyarmati helyőrség ellen. Eközben dél-afrikai csapatok szállnak partra Olasz Szomáliában. Az Eritreában folyó brit előretöréssel együtt, ez az Afrika szarván elhelyezkedő olasz hadseregek bekerítésének növekvő veszélyét jelenti.


A Kormoran német kereskedelmi portyázó Freetowntól (Brit Nyugat-Afrika) 600 mérföldre nyugatra elsüllyeszti az Africa Star és az Eurylochus brit hajókat (11 halott, 43 ember fogságba esik, illetve 16 motor nélküli, beládázott bombázógép került az ellenség kezébe).


A brit 7. páncélos hadosztály elemei átkarolják a Dernát (Líbia) uraló olasz tüzérséget, és így az éjszaka folyamán az ágyúk kivonására kényszerítik Bergonzoli tábornokot.


A Tupoljev ANT-58 prototípusa (melyből később a sikeres T-2 közepes bombázót fejlesztik ki) végrehajtja első repülését.


Írországtól 200 mérföldre északnyugatra, német tengeralattjárók támadnak rá az Új-Skóciából (Kanada), Britanniába úton lévő SC-19-es szövetséges konvojra. Az U-93 03.48 és 04.05 között elsüllyeszti a King Robert brit hajót, a W. B. Walker brit tartályhajót, és az Aikaterini görög hajót. 06.29-kor az U-94 elsüllyeszti a West Wales brit hajót. 07.15-kor az U-106 a Sesostris egyiptomi hajót küldi a tenger fenekére. Az U-101 is támadással próbálkozik, de a brit rombolók elűzik.


1941. január 30. csütörtök

Az U-94 német tengeralattjáró Írországtól északnyugatra, 03.10-kor megtámadja az SC-19-es szövetséges konvojt és elsüllyeszti a Rushpool brit hajót, melynek teljes személyzetét, 40 főt az HMS Antelope ment ki. A Rushpool volt a hatodik, egyben utolsó, melyet a német tengeralattjárók 24 óra leforgása alatt elsüllyesztettek, és melyek összes hajótere 33.723 tonnát tett ki.


Az HMS Upholder brit tengeralattjáró Zaviától (Líbia) 30 mérföldre északra megtámadja a Motia és a Delfin olasz hajókat. Az Aldebaran olasz torpedónaszád elűzi az HMS Upholdert, mielőtt az kárt okozhatna akármelyik olasz hajóban.


Németország bejelenti, hogy bármilyen, Britanniába árut szállító hajót, a nemzetiségére való tekintet nélkül elsüllyesztenek.


Lavrentyij Beriját előléptetik Állambiztonsági Főbiztossá.


1941. január 31. péntek

Oslóban Heinrich Himmler SS-Reichsführer fogadja a Waffen-SS-be belépett norvégok első csoportjának eskütételét.


A Szabad Franci haderők Csádból (Francia Egyenlítői Afrika), a brit nagy hatótávolságú sivatagi csoport (LRDG) T Őrjáratának támogatásával megtámadják a Kufra oázisban (Líbia) állomásozó olasz erőket.


Az indiai 4. hadosztály átkarolja és elfoglalja Agordatot (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika). 1000 olasz katonát ejtenek foglyul, és 43 tábori ágyút zsákmányolnak.


A Francesco Stocco olasz torpedónaszád Fiume (Olaszország) (jelenleg Rijeka, Horvátország) előtt aknára fut, amitől kettétörik és elsüllyed.


A Dandolo olasz tengeralattjáró, besötétedés után, Írországtól 350 mérföldre délnyugatra, elsüllyeszti a Pizarro brit tartályhajót. 23 halott, és 6 túlélő.


Az Atlantis német kereskedelmi portyázó ágyútűzzel megállítja és elfogja a Speybank brit hajót. A Speybankot hamarosan Bordeaux (Franciaország) felé indítják, ahol átalakítják segéd aknarakó hajóvá, és a Schiff 53/Doggerbank nevet kapja, és a német haditengerészetnél szolgál majd.


A. C. Murdaugh korvettkapitány parancsnoksága alatt szolgálatba állítják az USS Edison (D-439) rombolót.


Saigonban (Francia-Indokína) a Natori japán cirkáló fedélzetén aláírják a Francia – Thai háborúnak véget vető tűzszünetet, mely 1941. január 28-én lép hatályba.


Oldalak: 1 2 3