1941 – január

1941. január 1. szerda


Németország és Bulgária között tárgyalások kezdődnek a bolgár területek összpontosítási körletként történő felhasználásáról a Marita hadművelet, Görögország német inváziója esetén.

Hitler az újévi napiparancsában a nyugati fronton a „történelmünk legnagyobb győzelmére” tesz ígéretet a Wehrmachtnak.

Az Egyesült Királyságban betiltják a Daily Worker című kommunista lapot.

Egyiptomban, a brit 13. Hadtest néven szervezik újjá O’Connor brit tábornok Nyugati Sivatagi Haderejét. Ezalatt a RAF repülőgépei folytatják a líbiai kikötő, Bardia, valamint a Tobruk, Derna és Benina környéki repülőterek bombázását.

Az HMS Duncan, HMS Firedrake, HMS Foxhound, HMS Jaguar és az HMS Hero brit rombolók, a Gibraltári-szorosban megállítanak egy Francia Marokkóból, Casablancából indult konvojt. A konvoj a francia Chantilly teherhajóból, az Octane és a Suroit francia tartályhajókból, és a Sally Maersk dán teherhajóból áll. Az HMS Jaguar megtámadja a Chantilly-t, mellyel 2 embere halálát és négy ember megsebesülését okozza, majd fogságba kíséri a konvojt.

A BBC először adja le az Agytröszt c. műsorát. Ez a rádióműsor, melyben öt ember beszélgetett olyan különböző témákról, mint a filozófia, a művészet és a tudomány, meglepően nagy sikernek bizonyul, gyakran tíz milliónyian hallgatják.

George Giffard megkapja a Bath Lovagrend Lovagparancsnoki kitüntető címet, míg Arthur Coningham dicséretet kap a napiparancsban.

1941. január 2. csütörtök


A Heinrich Himmler és Reinhard Heydrich három kategóriába sorolja a koncentrációs táborokat a különböző fajta foglyok számára.

A német bombázás súlyos károkat okoznak a Cardiffban lévő Llandaff Katedrálisban.

Hajnal előtt brit tüzérségi eszközök foglalnak tüzelőállást a líbiai Bardia közelében. A nap során az HMS Terror brit monitor, valamint az HMS Ladybird és az HMS Aphis brit ágyúnaszádok mérnek tűzcsapásokat Bardiára. Az olasz repülőgépek sikertelenül reagálnak. Napnyugta után a RAF 70. Repülőszázadának Wellington típusú bombázói, illetve a RAF 216. Repülőszázadának Bombay típusú bombázói intéznek támadásokat Bardiánál az olasz állások ellen. Az ausztrál 6. Hadosztály katonái elkezdenek felkészülni a szárazföldi támadásra.

Az U-65 német tengeralattjáró a Francia Nyugat-Afrikában lévő Port-Étienne-től 250 mérföldnyire nyugatra, 22.07-kor elsüllyeszti a Nalgora nevű brit hajót. Az egyiptomi brit csapatoknak szánt katonai felszerelés a hajóval együtt elsüllyed. A 105 túlélő mentőcsónakokba száll, és végül a Zöldfoki-szigeteken ér partot, illetve más hajók szedik fel. Ez az U-65 nyolcadik, egyben utolsó hajóelsüllyesztése a 49 napig tartó őrjáratán.

Az U-38 német tengeralattjárót, Írországtól 300 mérföldre északnyugatra észleli egy konvojkísérő hajó, mely vízibombákkal támadja meg. Az U-38 kissé megsérül, de anélkül tudja folytatni az őrjáratozását, hogy szüksége lenne azonnali javításokra.

Egyesült Királyság

Cardiffban egy mentőosztag hat órán át dolgozik, hogy kimentsen egy, a lépcsőszerkezet alatt rekedt hatéves gyermeket, aki a német bombázás elől keresett ott menedéket. A mentés teljes időtartama alatt a gyermek a brit Himnuszt énekeli. Később elmondja, hogy az apja, aki szénbányász, mesélte neki, hogy amikor az embereket betemette a bánya, azok egyfolytában énekeltek, hogy így vezessék oda a mentőket, és ez volt az az egyetlen dallam, aminek a szövegét is tudta.

1941. január 3. péntek


Olaszországba megérkezik a Luftwaffe X. Légihadteste.

05.30-kor a brit tüzérség zárótüze záporozni kezd a líbiai Bardiánál lévő olasz védelmi állásokra. 06.00-kor az ausztrál 6. Hadosztály megkezdi nyugat felől a támadását, eltakarítják a harckocsi akadályokat a brit 7. Királyi Harckocsiezred 23 harckocsijának útjából. 08.10 és 08.50 között, a rombolók, monitorok és ágyúnaszádok mellett, az HMS Warspite, az HMS Valiant és az HMS Barham, tűzcsapást mér Bardiára 244 darab 15 hüvelykes (38 cm-es), 270 darab 6 hüvelykes (15,2 cm-es), 250 darab 4,5 hüvelykes (11,4 cm-es), illetve rengeteg kisebb kaliberű lövedékkel. A szárazföldi erők két mérföld mélységben hatolnak be az olasz vonalak közé.

Német bombázók hajtanak végre 12 órás éjszakai bombatámadást Bristol (Anglia, Egyesült Királyság) ellen, ahol a dokkok és a vasúti pályaudvar jelentik a célpontokat. 149 ember meghal, 351 pedig megsebesül. A Princess Rakparton lévő magtár a benne lévő 8000 tonna gabona legnagyobb részével együtt megsemmisül.

Az angliai csatában Luftwaffe egységei mellett harcoló és súlyos veszteségeket szenvedő Corpo Aereo Italianot (Olasz Légihadtestet) visszarendelik.

Albánia

Az olaszok ellentámadást indítanak az albániai Korcë-től északra és nyugatra. Két friss olasz hadosztályt vetnek be a Klissoura szektorban a Vlorë országúton, hogy visszaszerezzék a kezdeményezést.

Németország

A RAF bombázói Brement és a Kieli-csatornát támadják. A Kieli-csatorna hídja telitalálatot kap, és rászakad az Yrsa nevű finn hajóra.

1941. január 4. szombat


A szövetséges csapatok Líbiában egy teljes napi harc után, kb. 1600-kor elérik Bardiát. Ezzel két csoportra szakítják az olasz védőket, amivel csapást mérnek az olaszok harci moráljára, és ezzel az olasz katonák nagy számát kényszerítik megadásra. Anthony Eden brit külügyminiszter Winston Churchillt utánozva, viccesen kijelenti, hogy „soha ilyen sokan nem adták meg magukat ilyen kevés embernek”. Bergonzoli olasz tábornok és a törzse ugyanezen a napon visszavonul Bardiától Tobruk felé

A tuniszi Bon-fok előtt brit torpedóvető bombázók támadnak meg egy utánpótlást szállító olasz konvojt

Kína

A kínai kommunista Új Negyedik Hadsereg kivonult a kínai Anhui tartományban lévő Yunlingből.

1941. január 5. vasárnap


Az ausztrál 6. Hadosztály katonái a megmaradt 6 brit Matilda típusú harckocsija támogatásával, elfoglalja a líbiai Bardiánál az utolsó olasz védelmi állást. A maradék olasz erők nem sokkal ezután megadják magukat. A Bardiáért vívott ütközetben az olaszok 1000 halottat, 3000 sebesültet veszítenek, és 36 000 fő esik fogságba. Csak 2000 olasz tud visszavonulni a líbiai Tobrukba. Az ausztrálok 130 halottat és 326 sebesültet vesztenek. A szövetségesek nagy mennyiségű olasz hadfelszerelést zsákmányolnak, többek között: 26 partvédő ágyút, 7 közepes löveget, 216 tábori ágyút, 26 légvédelmi löveget, 41 gyalogsági ágyút, 146 páncéltörő ágyút, 12 közepes harckocsit, 115 kisméretű, kétszemélyes lánctalpas páncélost, 708 teherautót, és napi 400 tonna édesvizet előállítani képes vízszivattyú berendezéseket.

A líbiai Tobruk előtt aknára fut, és elsüllyed a Vulcano olasz hajó.

A Cappellini olasz tengeralattjáró a két 100 mm-es fedélzeti lövegével 10.45-kor, a Zöldfoki-szigetektől 100 mérföldre északkeletre elsüllyeszti a Shakespeare brit hajót. A hajón 20 fő hal meg. Mielőtt a Shakespeare elsüllyedne még viszonozta a tüzet, és a Cappellini hátsó lövegét eltalálva, megöli Ferruccio Azzolin őrmestert. A Cappellini kiment 22 túlélőt, akiket a közeli Sal-szigetre visz.

Az HMS Lowestoft brit szlúp egy aknától megsérül, miközben az FS.378-as szövetséges konvoj mellett tevékenykedik a Temze torkolatában. Ezután október 3-ig javításon lesz az angliai Chathamben.

Kína

A túlerőben lévő kínai nemzeti haderő Maolinnál (Anhui tartomány, Kína) körülzárja a kínai kommunista Új Negyedik Hadsereg 9000 főnyi kontingensét.

Egyesült Királyság

Amy Johnson, az 1930-as évek légi úttörő rekordere meghal, amikor a Kisegítő Légi Szállítószolgálat átrepülő pilótájaként, egy Airspeed Oxford típusú gyakorlógéppel lezuhant a Temze torkolatában.

1941. január 6. hétfő


Lefektetik a USS Missouri csatahajó gerincét.

Szabad Francia katonák, Jean Colonna d’Ornano alezredes vezetésével Csádból megtámadják és elfoglalják a Líbia délnyugati részén fekvő Murzuk repülőteret, de d’Ornano elesik az ütközetben.

A brit 4. Páncélos Hadosztály 50 mérföldet nyomul előre a líbiai Bardiától, hogy elfoglalja a Tobruktól keletre fekvő Belhamedet, és a 8 mérföldre délre lévő El Adam repülőteret. Ekkor Tobruktól 10 mérfölddel nyugatra Acrománál folytatnak őrjáratozást.

Az éjszaka folyamán görög rombolók lövik Vlorë albán kikötőjét. 20 mérföldnyire délre, az olasz Alfieri, Carducci, Fulmine és Gioberti rombolók, illetve a szintén olasz Partenope, Pallade, Romeda és az Altair torpedónaszádok mérnek tűzcsapásokat a Porto Palmermonál lévő görög állásokra. Az albán hegyek közötti olasz állások ellen indult görög offenzíva eléri a Vjosë folyónál a stratégiailag fontos Klisura átjárót, melynek elfoglalása lehetővé tenné a görög központi erők számára, hogy összeköttetésbe lépjenek a parton lévő csapatokkal, de a támadás kemény ellenállásba ütközik.

Az U-124 német tengeralattjáró a Külső Hebridáktól (Skócia, Egyesült Királyság) 20 mérföldre északnyugatra, 11.37-kor elsüllyeszti az Empire Thunder brit hajót. Kilencen meghalnak, 30 túlélő marad.

A Kormoran nevű kereskedelmi hajónak álcázott német portyázó, az Atlanti-óceánon, a Zöldfoki-szigetektől 200 mérföldre északnyugatra megállítja az Antonis görög hajót. Az Antonist 4800 tonna brit szénnel a raktáraiban, elsüllyeszti. A Kormoran átveszi a fedélzetére a teljes személyzetet (29 főt) és 7 birkát.

A semleges Írország tiltakozó jegyzéket küld Németországnak, miután a Luftwaffe „eltévedt” repülőgépei egymásután három éjjel bombázták Dublint.

Egyiptom

A brit HMS Gloucester és az HMS Southampton cirkálók, az HMS Ilex és az HMS Janus rombolók kíséretében, 13.15-kor kifutnak Alexandriából, hogy a szárazföldi haderő és a RAF állományába tartozó 510 főt Máltára vigyen, és találkozzon a Gibraltárból ugyanezen a napon elindult Excess konvojjal.

Gibraltár

Az Essex, Clan Cumming, Clan Macdonald és az Empire Song brit hajókból álló Excess konvoj, a fedélzetén 400 főnyi katonát is szállító, légvédelmi cirkáló, az HMS Bonaventure, valamint az HMS Hereward, HMS Jaguar, HMS Hasty és az HMS Hero rombolók kíséretében elindul Gibraltárból Málta és Görögország felé.

Puerto Rico

A P40-es Warhawk típusú vadászgépekkel felszerelt amerikai 22., 23. és 32. Vadász Repülőszázad áttelepül Puerto Ricóra, a Losey Fieldre.

Egyesült Királyság

A két brit romboló, az HMS Mashona és az HMS Sikh összeütközik egymással a Scapa Flowban (Skócia, Egyesült Királyság) lévő haditengerészeti támaszponton.

1941. január 7. kedd


Az ausztrál 6. Hadosztály és a brit 4. Páncélos Hadosztály majdnem teljesen körülzárja a líbiai Tobrukot, miután elfoglalja a 10 mérfölddel nyugatabbra fekvő Acromát.

A líbiai partok előtt, Tobruktól 25 mérfölddel nyugatabbra, a brit HMS Rover tengeralattjáró megtámad egy olasz konvojt. A Clio és Castore olasz torpedónaszádok ellentámadást hajtanak végre, és sérüléseket okoznak az HMS Rovernek, mely miatt 13 hónapig, a máltai javítás időtartamára, kiesik a szolgálatból.

A Kondor és a Wolf német torpedónaszádok aknamezőt telepítenek Dover (Anglia, Egyesült Királyság) előtt, de a hazafelé vezető úton a Wolf elsüllyed a Dunkirktől északra lévő aknamezőn.

A Giacomo Nani olasz tengeralattjáró sikertelen támadás intéz a HX.99-es szövetséges konvoj ellen, Izlandtól 200 mérföldnyire délre. Az HMS Anemone, valamint a La Malouine francia korvett ellentámadása elsüllyeszti a Nanit.

Kína

A kínai nemzeti haderők támadást kezdenek a Maolinnál (Anhui tartomány, Kína) körülzárt kínai kommunista Új Negyedik Hadsereg ellen.

Egyiptom

Cunningham tengernagynak az HMS Warspite és az HMS Valiant csatahajókból, az HMS Illustrious repülőgép-hordozóból, valamint 7 rombolóból álló Földközi-tengeri Flottája kifut az egyiptomi Alexandriából, hogy az Excess konvojjal találkozzon.

Gibraltár

Somerville tengernagynak az HMS Renown csatacirkálóból, az HMS Malaya csatahajóból, az HMS Ark Royal repülőgép-hordozóból, az HMS Sheffield cirkálóból, és 7 rombolóból álló H Köteléke elindul Gibraltárból, hogy fedezetet biztosítson a Gibraltárból az előző napon kifutott Excess konvoj számára.

1941. január 8. szerda


Az éjszaka folyamán, a Feltwellből (Lincolnshire) felszálló 7 brit Wellington bombázó, Wilhelmshavenben megtámadja a Tirpitz csatahajót, mely könnyebb sérüléseket szenved a közvetlen közelében becsapódó bombáktól.

A Máltáról felszállt brit Wellington bombázók támadást intéznek a Nápolyban (Olaszország) horgonyzó Giulio Cesare és a Vittorio Veneto csatahajók ellen. A Giulio Cesare súlyosan megsérül a 3 közvetlen közelében robbant bombától, de a Vittorio Venetot ért találat nem okoz nagy károkat. Ezután mindkét hajót áthajózzák La Speziába, a máltai bombázók hatótávolságán kívülre.

Kenyában, 84 éves korában meghal a brit lord Baden-Powell, a Cserkész Mozgalom megalapítója, és a búr háború hőse.

Az ausztrál 6. Hadosztály felderítő őrjáratozásokat kezd Tobruk (Líbia) körül. Az éjszaka folyamán egy őrjárat eléri az olasz védelem peremvonalát.

Francia-Indokína

A Thai Királyi Légierő gépei francia állásokat támadnak Francia-Indokínában (Kambodzsában), Siem Reapnál és Battambangnál.

Németország

Adolf Hitler egy kétnapos katonai értekezletet tart a dél-németországi Berghofban lévő rezidenciáján, ahol kijelenti, hogy Németország – annak ellenére, hogy az csupán másodlagos hadszíntérnek számít – tovább folytatja az olaszok észak-afrikai erőfeszítéseinek támogatását. A Szovjetuniót pedig le kell győzni és szükségessé válhat Dél-Franciaország elfoglalása is. Ekkor közöli először a katonai vezetőkkel, hogy készítsék fel Németországot Amerika lehetséges hadba lépésére.

Japán

A Zuikaku repülőgéphordozó kifut Hirosimából (Japán) Truk (Karolina-szigetek) felé.

Málta

Az HMS Ilex és HMS Janus rombolók kíséretében megérkezik Máltára az HMS Gloucester, valamint az HMS Southampton brit cirkáló, és kihajóznak 510 főnyi, a szárazföldi haderőnemhez és a RAF-hoz tartozó személyi állományt. Az HMS Gloucester, az HMS Southampton, és az HMS Ilex folytatja az útját nyugat felé, a Gibraltárból kifutott Excess konvojjal való találkozó érdekében.

Egyesült Államok

Franklin Roosevelt, az USA elnöke, azt kéri az amerikai Kongresszustól, hogy fogadja el a 10 811 000 000 USA Dollár nagyságrendű védelmi költségvetést az 1942-es pénzügyi évre.

1941. január 9. csütörtök


Az ausztrál 6. Hadosztály, valamint a brit 7. Páncélos Hadosztály, befejezi Tobruk (Líbia) körülzárását. 25.000 főnyi olasz haderő esik csapdába.

Az HMS Pandora brit tengeralattjáró, a Carbonara-fok (Szardínia, Olaszország) előtt elsüllyeszti a Palma és a Valdivagna olasz hajókat.

Az HMS Parthian brit tengeralattjáró, Calabria (Olaszország) előtt elsüllyeszti a Carlo Martinolich olasz hajót.

Az Ascari, Carabiniere, Folgore és a Fulmine olasz rombolók tüzérségi csapást mérnek az albán partokon, Porto Palmermonál lévő görög állásokra.

Az U-105 német tengeralattjáró, 18.14-kor, Izlandtól 300 mérföldre délre, elsüllyeszti a Bassano brit hajót. 1 ember meghal, 56 megmenekül.

Megérkezik Angliába (Egyesült Királyság) Roosevelt elnök személyes küldötte, Mr. Harry Hopkins.

Németország

Adolf Hitler és legmagasabb szintű katonai vezetői befejezik kétnapos konferenciájukat Hitler berghofi rezidenciáján, (München-Oberbayern, Németország).

Földközi-tenger

A brit Excess konvoj kísérési feladatai a H Köteléktől (kifutott Gibraltárból) átkerülnek az (Alexandriából, Egyiptom, elindult) Földközi-tengeri Flottához. A H Kötelék legnagyobb része visszafordul Gibraltár felé, de az HMS Bonaventure cirkáló, valamint az HMS Hereward, HMS Jaguar, HMS Hasty, és az HMS Hero rombolók a konvoj mellett maradnak. Ugyanezen a napon, 12 darab C.200-as olasz vadászbombázó kísérel meg támadást Málta ellen. A RAF 261. Repülőszázadának Hurricane vadászgépei 4-et lelőnek közülük.

Az USA csendes-óceáni szigetei

Az USA Haditengerészetének szállítóhajója, a William Ward Burrows, megérkezik a Wake-szigetre a polgári munkások első, 80 fős csoportjával, akik nekilátnak a Wilkes- és a Wake-szigetek közötti csatorna kiásásának.

1941. január 10. péntek


Aláírják a befolyási övezeteket szentesítő és a kereskedelmi egyezményeket megerősítő új, Német-Szovjet szerződést.

A görög csapatok, a kevéssel korábban beérkezett görög 5. Krétai Hadosztállyal együtt, 4 napos harc után elfoglalják az albániai Klisura-hágót.

Az éjszaka folyamán 300 német bombázó intéz támadást Portsmouth (Anglia, Egyesült Királyság) ellen, melynek során 171 ember meghal, 430 pedig megsebesül. A városháza épülete súlyos károkat szenved, és 1959-ig zárva marad.

Földközi-tenger

A Vega és Circe olasz torpedónaszádok hajnalban, a Szicíliai-szorosban megtámadják az Excess szövetséges konvojt. Az HMS Bonaventure lövegtüze, valamint AZ HMS Hereward torpedója, elsüllyeszti a Vegát. A konvoj 08.15-kor találkozik a Földközi-tengeri Flottával (két csatahajó, egy repülőgép-hordozó, és hét romboló). Nem sokkal azután, az HMS Gallant romboló aknára fut, a vesztesége 58 halott és 25 sebesült. A rombolót bevontatják javításra Máltára. 12.35-kor a hadszíntérre beérkező német Stuka zuhanóbombázók megtámadják az HMS Illustrious repülőgép-hordozót, és 6 bombával eltalálják. Megsemmisül a felvonó, a hangárfedélzeten tüzek keletkeznek, és 124 ember meghal. Ez a hajó is Máltára indul javításra. Az Illustrious kiesése azt jelenteti, hogy a hadszíntéren, a Tengelyhatalmaké lett a légifölény.

Egyesült Királyság

A lehallgatott, és a Bletchley Parkban megfejtett, német rádiótáviratok megerősítik Winston Churchill brit miniszterelnöknek, hogy a romániai német csapatösszevonások súlyos fenyegetést jelentenek Görögország számára. Ezért azonnal elrendeli, hogy vészhelyzeti terveket készítsenek egy brit expedíciós haderőnek a görög szárazföldön történő bevetésére.

1941. január 11. szombat


Az éjszaka folyamán 16 db, Scamptonból (Lincolnshire) felszállt brit repülőgép kis hatékonyságú támadást intéz a Wilhelmshavenben (Németország) tartózkodó Tirpitz csatahajó ellen.

Az olasz 7. Gyalogos Hadosztály (Lupi di Toscana), valamint a 3. Júlia alpesi Hadosztály maradékai ellentámadást indítanak, a görögök által az előző napon elfoglalt, albániai Klisura-hágó ellen, de kudarcot vallanak.

Németország

Adolf Hitler kiadja a 22. sz. Führeri Direktívát, melyben elrendeli az Alpesi Ibolya Hadműveletet, melynek értelmében német egységeket kell bevetni Észak-Afrikában és Albániában az olasz háborús erőfeszítések megsegítésére.

Földközi-tenger

A német Luftwaffe ezredese, Werner Ennecerus, Szicíliától (Olaszország) 120 mérföldre keletre, egy zuhanóbombázó támadást vezet az HMS Gloucester és az HMS Southampton brit cirkálók ellen. A Gloucestert eltalálja egy 500 kg-os bomba, de nem robbant fel (9 halott és 13 sebesült), a Southamptont pedig két 500 kg-os bomba (98 halott). A 727 túlélő 19.00-kor elhagyja a Southamptont, melyet 20.00-kor az HMS Orion cirkáló torpedóval elsüllyeszt. Keletebbre, a cirkálók által oltalmazott szövetséges Excess konvoj megérkezik a rendeltetési helyére, Máltára, Egyiptomba és Görögországba.

Csendes-óceán

Az amerikai 38. Harci Kötelék a Dél-Kínai-tengeren parancsot kap, hogy másnap hajtson végre bombatámadást az indokínai Cam Ranh-öbölben lévő japán állás ellen.

1941. január 12. vasárnap


A brit páncélos hadosztályok nekilátnak a harckocsijaik javításához, hogy hadrafogható állapotba hozzák azokat a Tobruk (Líbia) elleni küszöbönálló támadáshoz. Eközben az HMS Protector 1058 olasz hadifogollyal a fedélzetén kifut Bardiából (Líbia), Alexandria (Egyiptom) felé.

Olaszország

A Máltán állomásozó brit repülőgépek megtámadják a Tengelyhatalmak Cataniánál (Szicília, Olaszország) lévő légitámaszpontját.

Norvégia

Norvégiában a németek elkezdik a toborzást az 5. SS “Wiking” Hadosztály Nordland Ezredének feltöltésére.

1941. január 13. hétfő


A RAF 57. Repülőszázadának Wellington bombázói támadást intéznek Ostende (Belgium) ellen.

A RAF bombázói az éjszaka folyamán támadást hajtanak végre a Lorientnál (Franciaország) lévő német tengeralattjáró támaszpont ellen.

Francia-Indokína

Jean Decoux tengernagy parancsot ad Régis Bérenger sorhajókapitánynak, hogy tervezze meg az elkövetkezendő napokban a Thai Haditengerészet ellen végrehajtandó támadást.

Egyesült Királyság

Német repülőgépek 106 darab nagy robbanóerejű bombát dobnak le Plymouthra (Anglia, Egyesült Királyság), és megrongálják a Tavistock Roadon lévő Sherwell Kongregacionalista Egyház templomát, a Freedom Fieldsen a Városi Kórházat, A Coxside-on a gázműveket, valamint a Prince Rocknál lévő elektromos műveket (26 halott, és 117 sebesült). Az elektromos áramszolgáltatást másnap helyreállítják, de a gázszolgáltatás csak három hét múlva áll helyre. A Segédtűzoltóság őrjárati tisztjét, George Wrightot és Cyril Lidstone tűzoltó tizedest felterjesztik a György Keresztre, amiért eloltották egy olajtartály tüzét, ami máskülönben felrobbant volna.

1941. január 14. kedd


Wavell tábornok, a Közel-Kelet brit főparancsnoka, Athénben (Görögország) találkozik Ioannis Metaxas görög miniszterelnökkel, valamint Alexandros Papagos tábornokkal, a görög főparancsnokkal. Papagos 9 brit hadosztályt és légi támogatást kér Wavelltől, de Wavell csak 2 vagy 3 hadosztályt tud adni. Papagos úgy véli, hogy 2 vagy 3 hadosztály, amellett, hogy eladósodott helyzetbe hozná Görögországot, túl kevés lenne egy német invázió visszaveréséhez, ezért visszautasítják az ajánlatot.

A Pinguin német kereskedelmi portyázó, a Déli-óceánon, az Antarktisz közelében, egyetlen lövés nélkül elfogja szinte a teljes norvég bálnavadász flottát (A Solglimt bálnaolaj tartályhajót, az Ole Wegger és a Pelagos bálnafeldolgozó hajókat, és 11-et a hozzájuk tartozó bálnavadász hajók közül). Három bálnavadász hajó elmenekül, és riasztja a közelben dolgozó másik bálnavadász flottát. A Pinguin ebben a sikeres akciójában 20 000 tonna bálna olajat és 10 000 tonna üzemanyagot zsákmányol.

A Cappellini olasz tengeralattjáró és az Eumaeus brit segédcirkáló, három órás ágyúpárbajt vív Freetowntól (Brit-Nyugat-Afrika) 100 mérföldre nyugatra. A Cappellini súlyosan megsérül, három főt veszít, de el tudja süllyeszteni az Eumaeust, 27 halottal.

1941. január 15. szerda


Az éjszaka folyamán a RAF 57. Repülőszázadának Wellington bombázói Emdent (Németország) támadják, míg 76 RAF bombázó Wilhelmshavent (Németország).

Az HMS Adventure brit aknarakó hajó, Milford Havenből (Wales, Egyesült Királyság) jövet a Liverpooli-öbölben aknára fut és megsérül. Javításra bevontatják Liverpoolba.
A Luigi Torelli olasz tengeralattjáró Írországtól 350 mérföldre nyugatra támadást hajt végre egy szövetséges konvoj ellen. Elsüllyeszti a Brask norvég hajót (12 halott, 20 túlélő), és a Nemea görög hajót (17 halott, 14 túlélő).

A japán Haditengerészet a 21., 22. és a 24. Légi Flottillákból megalakítja a 11. Légiflottát. Parancsnoka Eikichi Katagiri altengernagy, a törzsfőnöke pedig Takijiro Onishi ellentengernagy

Francia-Indokína

A francia Groupe Occasionnel hajóraj hajói, a Francia-Indokínától délre eső Poulo Condore (Con Dao) szigettengertől 20 mérföldre északra találkoznak 16.00-kor, és 21.15-ko elindulnak a Thai – Kambodzsa közötti határ felé.

Izland

Izlandon a 133 mérföld/óra sebességű szél elsüllyeszti az USA Haditengerészete VP-73. Repülőszázadának három PBY Catalina, illetve a VO-74. Repülőszázadának két PBM Mariner típusú repülőgépét.

Hollandia

Egmont Prinz zur Lippe-Weißenfeld, egy brit Whitley bombázónak az Észak-Hollandia feletti lelövésével eléri második légi győzelmét.

1941. január 16. csütörtök


Atlanti-óceán

Az U-96 német tengeralattjáró, 06.16-kor, Írországtól 150 mérföldre északnyugatra, három torpedóval elsüllyeszti az Oropesa brit csapatszállítót, 106 halott. A túlélők 6 mentőcsónakban sodródnak, de csak ötöt találtak meg (143 főt) és mentenek meg később.

A Luigi Torelli olasz tengeralattjáró Írországtól 350 mérföldre nyugatra megtámad egy szövetséges konvojt, és elsüllyeszti a Nicolas Filinis görög hajót (3 halott, 26 túlélő)

Francia-Indokína

A francia csapatok sikeres ellentámadást hajtanak végre a thai csapatok ellen a Yang Dang Khum, és a Phum Preav faluknál (Kambodzsa, Francia-Indokína), de az elégtelen felderítés miatt a franciák visszavonulásra kényszerülnek a megnyert területekről. A thai katonák nem tudják üldözni a visszavonuló franciákat, mivel az előrenyomuló harckocsijaikat megállítják a francia Idegenlégió ágyúi.

Németország

Hans-Joachim Marseille megkezdi pihenését otthon Berlinben (Németország).

Málta

A német Luftwaffe 80 Stuka zuhanóbombázója intéz támadást Valletta kikötője (Málta) ellen, és megpróbálja megsemmisíteni a megsérült HMS Illustrious brit repülőgép-hordozót. Az HMS Decoy brit romboló, az HMAS Perth ausztrál cirkáló, valamint az Essex brit kereskedelmi hajó megsérül, de egyik sem süllyed el. A támadás során 10 német repülőgépet lőnek le.

Egyesült Királyság

Britanniában megalakítják a Légierő Női Segédszolgálatát (WAAF).

A HMT Desiree brit aknakereső trawler (hadiszolgálatra behívott vonóhálós halászhajó) aknára fut a Temze torkolatában (Dél-Anglia, Egyesült Királyság), és elsüllyed.

1941. január 17. péntek


Atlanti-óceán

Az U-96 német tengeralattjáró a Lewis-szigettől (Külső-Hebridák, Skócia, Egyesült Királyság) 200 mérföldre nyugatra, 07.45-kor támadást intéz az Almeda Star brit személyhajó ellen. Négy torpedót lőtt ki, majd a fedélzeti lövegével tüzel a hajóra. Az Almeda Star négy mentőcsónakot tesz a vízre, mielőtt elsüllyedne, de amikor hét brit romboló érkezett a helyszínre, egyiket sem találják meg, így a hajón lévő összes ember odaveszett (137 főnyi legénység, 29 tüzér és 194 utas).

A Marcello olasz tengeralattjáró a Külső-Hebridák (Skócia, Egyesült Királyság) előtt megközelít egy szövetséges konvojt, de az egyik kísérő romboló észreveszi, és öt vízibombát dob le rá. A Marcellonak megsérül az első kiegyensúlyozó ballaszttartálya, amitől a harci őrjáratának befejezésére, és a bázisra való visszatérésre kényszerül.

Az U-106 a Külső-Hebridák (Skócia, Egyesült Királyság) előtt három torpedóval elsüllyeszti a Zealandic brit hajót. 73 túlélő száll be három mentőcsónakokba, de soha nem találnak meg senkit.

Kína

Csang Kajsek hivatalosan bejelenti a kommunista Új negyedik hadsereg feloszlatását.

Málta

A német Luftwaffe Stuka zuhanóbombázói támadást hajtottak végre Málta ellen.

Thaiföld

Egy francia haditengerészeti hajóraj megtámadja a Thai – Kambodzsa közötti határ közelében elhelyezkedő Ko Chang szigetnél lévő thaiföldi horgonyzóhelyet és elsüllyeszt két ágyúnaszádot, megrongál egy partvédő hajót, és megöl 36 embert.

Egyesült Királyság

Az HMS Rhododendron brit korvett aknára fut a Liverpooli Kikötőöbölben (Anglia, Egyesült Királyság). A javítás miatt három hónapra kiesik a szolgálatból.

1941. január 18. szombat


Atlanti-óceán

Az Admiral Scheer német páncéloshajó Angola (Portugál Nyugat-Afrika) partjaitól 1.000 mérföldnyire elfogja a Sandefjord norvég tartályhajót. A hajót 11.000 tonna nyersolaj rakományával együtt zsákmányként Franciaországba küldik.

A Kormoran német kereskedelmi portyázó a Kanári-szigetektől 700 mérföldre nyugatra, elsüllyeszti a British Union brit tartályhajót, 10 halott. A Kormorán elfog 28 túlélőt, 7 túlélőt pedig az HMS Arawa brit segédcirkáló ment ki másnap.

Málta

A német Luftwaffe Stuka zuhanóbombázói a harmadik egymást követő napon támadják Máltát, és a Luqa, valamint a Hal Far repülőtereken megsemmisítenek 6 RAF gépet, sokat pedig megrongálnak.

Egyesült Királyság

A Portsmouthban (Anglia, Egyesült Királyság) javítás alatt álló HMS Castleton brit romboló megsérül a német bombázás során.

1941. január 19. vasárnap


Abesszínia

Hailé Szelasszié, Abesszínia császára, az előrenyomuló brit és nemzetközösségi csapatok mögött, a szülőföldje felé utazva, átlépi a Szudán és Olasz Eritrea közötti határt.

Angol-egyiptomi Szudán

A brit és a nemzetközösségi csapatok megtámadják Olasz Eritreát. Az indiai 4. és 5. Gyalogos Hadosztály elfoglalja a Kassalánál (Szudán) lévő vasúti csomópontot, az Olasz Eritrea hátáránál. Ez lehetővé teszi, hogy a William Platt brit tábornok vezette hadoszlop délre meneteljen.

Németország

Benito Mussolini meglátogatja Adolf Hitlert Berchtesgadenben (Németország), és elfogadja a német segítséget Észak-Afrikában, de Albániában nem. Hitler megemlíti, hogy támadást indít Görögország ellen, ha az ott lévő brit csapatok fenyegetni kezdik a Ploestinél (Románia) lévő olajfinomítókat.

Görögország

A Clan Cumming, Clan MacDonald és az Empire Song brit csapatszállító hajók 08.00-kor kifutnak Pireuszból (Görögország) Alexandria (Egyiptom) felé. 11.53-kor, Pireusztól 25 mérföldre délre, a Neghelli olasz tengeralattjáró egy torpedóval megtámadja és megrongálja a Clan Cummingot. Az HMS Greyhound kísérő romboló vízibombákkal elsüllyeszti a Neghellit, a teljes személyzetével együtt. 46 halott. Az HMS Janus kísérőromboló visszakíséri Pireuszba a Clan Cummingot, míg a konvoj többi része folytatja útját.

Málta

A német Luftwaffe Stuka zuhanóbombázói a negyedik egymást követő napon intéznek támadást Valletta kikötője ellen, hogy megkíséreljék végleg elpusztítani a megsérült HMS Illustrious brit repülőgép-hordozót, de az csak további sérüléseket kap a közeli bombatalálatoktól. A támadásban az HMS Imperial, és az HMS Decoy rombolók is megsérültek. Egy Fulmar repülőgép lelő egy Stuka bombázót, de aztán az ütközet során a Fulmart is lelövik.

Egyesült Királyság

A német Luftwaffe gépei RAF bázist bombáznak Feltwellnél, (Anglia, Egyesült Királyság)

1941. január 20. hétfő


Az Admiral Scheer német páncéloshajó Angola partjaitól 1000 mérföldnyire elsüllyeszti a Stanpark brit hajót, és elfogja a Barneveld holland hajót.

Antonescu marsall leveri Romániában a Vasgárda lázadását.

Japán, az USA-ról történő nagyobb adatgyűjtés érdekében 500.000 dollárra növeli az éves hírszerzési költségvetését.

Az Egyesült Királyságban bevezetik a kötelező tűzőrségi figyelőszolgálatot.

A partizántámadásokra való megtorlásként, a németek 2.324 férfit végeznek ki a jugoszláviai Kragujevác városában, köztük 144 fiút, akiket egy iskolából terelnek ki. A partizántevékenységektől feldühödött Hitler kihirdeti, hogy minden egyes, a támadásokban megsebesült német katonáért, 100 polgári személyt kell kivégezni.

Az U-94 német tengeralattjáró 00.42-kor, Izlandtól 200 mérföldre délkeletre, a teljes személyzetével együtt, elsüllyeszti a Florian brit hajót, 41 halott.

A német Kriegsmarine megrendeli 75 új tengeralattjáró építését.

A Luigi olasz tengeralattjáró, az Atlanti-óceánon egy három torpedóból álló terített össztüzet lő ki három szövetséges rombolóból álló csoportra, de nem talál célba.

A Marcello olasz tengeralattjáró úton Bordeaux (Franciaország) felé javításra, harcba keveredik a Portugal belga hajóval, és a fedélzeti lövegével elsüllyeszti.

Az HMT Relonzo brit aknakereső trawler Liverpool (Anglia, Egyesült Királyság) előtt aknára fut és elsüllyed, 19 halott.

Az éjszaka folyamán a RAF Wellington és Blenheim bombázói, az HMS Terror monitor, az HMS Gnat és az HMS Ladybird ágyúnaszádok olasz állásokat támadnak Tobruknál (Líbia).

Kína

A kínai kommunista vezetés dacosan kihirdeti, hogy újjászervezi az Új Negyedik Hadsereget azután, hogy Csang Kajsek árulás miatt elrendelte a hadsereg feloszlatását.

Németország

Adolf Hitler, a Berchtesgaden (Németország) melletti Berghof rezidenciáján megemlíti Benito Mussolininek és Galeazzo Cianonak, hogy Németország fenyegetésnek tekinti a Szovjetuniót, de nem fedi fel előttük annak lerohanására vonatkozó tervét.

Egyesült Királyság

Clement Bridgman korvettkapitányt neveztik ki az HMS Dianthus fegyverzeti tisztjének.

1941. január 21. kedd


Arthur Reid Pedder fregattkapitányt kinevezik az HMS Mauritius parancsnokának.

A brit kormány megakadályozza a Daily Worker kommunista újság kiadását.

05.40-kor a szövetségesek tüzérségi zárótűzzel megkezdik a Tobruk (Líbia) elleni támadást. Az ausztrál műszakiak átjárót nyitnak az aknamezőn a 18 brit Matilda harckocsi, és néhány zsákmányolt olasz harckocsi számára, hogy a gyalogságot vezetve áthaladjanak. A légtérben egész nap Blenheim repülőgépek biztosítják a támogatást. A védelmi állások lerohanásakor 8000 olasz hadifoglyot ejtenek, közöttük Petassi Manella tábornokot. Az est beálltakor az ausztrál 19. Dandár parancsnoksága tűzszünetet ajánl Manellának, de azt visszautasítják, mivel az olasz tábornok parancsot kapott Benito Mussolinitól az utolsó emberig tartó küzdelemre. Az éjszaka folyamán olasz bombázók támadják az előretolt brit bázist, és néhány bomba a hadifoglyoknak szállást adó épületeket találja el, megölve 50 – 300 olaszt.

Német bombázók, Donegal megye (Írország) partjaitól 50 mérföldnyire, a teljes személyzetével együtt elsüllyesztik az HMS Englishman brit vontató-mentő hajót, 18 fő halott.

Olasz Eritrea

Eritreában (Olasz Kelet-Afrika) kerül sor egy brit üteg elleni utolsó feljegyzett lovasrohamra, amikor a Királyi Tüzérség 144. Tábori Tüzérezredét (Surrey and Sussex Yeomanry) kb. hatvan eritreai lovas lepi meg egy olasz tiszt vezetésével. A lovasok vágtában tüzelnek a nyeregből, és a roham közben gránátokat hajigálnak. Az üteg ágyúlövésekkel és kézifegyver tűzzel válaszol, mire a lovasság visszavonul és kb. negyven halottat és sebesültet hagy maga után a harcmezőn. Másutt, az indiai 5. Gyalogos Hadosztály 50 mérföldnyire nyomul be Eritreába, és ellenállás nélkül elfoglalja Aicotát. Végül az indiai 10. Gyalogos Dandár, valamint a brit Felföldi Könnyűgyalogság 2. Zászlóalja bevonul Keruba.

1941. január 22. szerda


A San Giorgio olasz cirkálót a saját személyzete elsüllyeszti Tobruk (Líbia) előtt, 04.05-kor. Délután megadja magát a Vincenzo della Mura dandártábornok vezette olasz 61. „Sirte” Gyalogos Hadosztály. Eközben a szövetséges csapatok egész nap folytatják a támadásaikat, és az HMS Terror monitor, valamint az HMS Gnat és HMS Ladybird ágyúnaszádok folyamatosan támogatják őket a lövegeikkel. Brit repülőgépek elsüllyesztik a Liguria olasz személyhajót. Még a nap vége előtt, Massimilian Vietina tengernagy megadja magát az ausztrál csapatoknak.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók kifutnak Kielből (Németország) a Berlin Hadműveletre.

Az indiai 4. Hadosztály támadást intéz az olasz állások ellen Kerunál (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika), melynek következtében Fongoli tábornok, 1200 emberével együtt megadja magát.

Az HMT Luda brit aknakereső trawler aknára fut és emberveszteség nélkül elsüllyed a Humber torkolatában, (Észak-Anglia, Egyesült Királyság).

Románia

Sor kerül az első romániai zsidó mészárlásra.

1941. január 23. csütörtök


Az USS Arizona lesz az 1. Csatahajó Divízió, Isaac Kidd ellentengernagy zászlóshajója.

A január 10-én, a Stuka zuhanóbombázók által megrongált HMS Illustrious repülőgép-hordozón befejezik az ideiglenes javításokat, és az HMS Jervis, HMS Juno, HMS Janus és az HMS Greyhound kíséretében elindul Máltáról Alexandriába (Egyiptom).

Charles Lindbergh tanúvallomást tesz az USA Kongresszusa előtt, és azt ajánlja, hogy az Egyesült Államok kössön egy semlegességi egyezményt Németországgal.

A szövetséges csapatok elfoglalják Tobrukot (Líbia), de a városon kívüli állásokért még másnap is folyik a harc. Az HMT Arthur Cavanagh és az HMT Milford Countess brit aknakereső trawlerek elkezdik megtisztítani a kikötőt az elsüllyesztett olasz hajóktól.

Német Fw 200-as repülőgépek támadják meg bombákkal, Írországtól 200 mérföldre nyugatra, a Lurigethan brit hajót. A személyzet 16 tagja életét veszi a tűzben, míg 35 főt kimentenek.

Egy brit ügynök észleli a dán szárazföld és a Zealand sziget közötti Nagy Belt tengerszorosban a Scharnhorst és Gneisenau csatacirkálókat, és riasztja az Admiralitást Londonban (Anglia, Egyesült Királyság).

Az USS Edsall romboló, Darwintól (Ausztrália) 30 mérföldre, északkeletre lévő Vernon-szigeteknél rátámad egy észlelt tengeralattjáróra. Az Edsall a támadás során a saját vízibombáitól szenved sérüléseket.

Olaszország

Vittorio Moccagatta fregattkapitányt nevezik ki a speziai MAS Flottilla Különleges Fegyverzeti Szekciója vezetőjének.

1941. január 24. péntek


A szövetségesek elfoglalják a Tobruk (Líbia) körüli összes előretolt olasz állást. Eközben, úton Derna (Líbia) felé, a szövetséges csapatok harcba keverednek az újonnan szervezett olasz Különleges Páncélos Dandár egységeivel, és Mechili közelében megverik őket. 9 olasz harckocsit semmisítenek meg 7 brit harckocsi elveszítése árán.

Az Indiai-óceánon, az Atlantis kereskedelmi portyázó He 114-es hidroplánja, a Seychelles-szigetektől 300 mérföldre keletre megtámadja a Mandasor brit hajót. Az Atlantis hamarosan odaérkezik és ágyútűzzel megállítja a Mandasort, mellyel 7 ember halálát okozza. Az Atlantis egyik bárkája géppuskatűzzel elűzi a cápákat, amíg a németek kimentik a 82 túlélőt. A Mandasort végül egy torpedóval süllyesztik el. Amikor a He 114-es megpróbál leszállni a víz felszínére, az erős hullámzás felborítja és elsüllyed. Később négy szövetséges cirkáló érkezik a helyszínre, de az Atlantis addigra már eltűnik.

Lord Halifax az HMS King George V fedélzetén megérkezik a Chesapeake-öbölbe (Maryland, USA), hogy elfoglalja az új tisztségét, mint az Egyesült Államokba delegált brit nagykövet.

Az U-123 német tengeralattjáró, 21.18-kor, Írországtól 200 mérföldre nyugatra, egy torpedóval, a teljes személyzetével együtt, elsüllyeszti a Vespasian norvég hajót, 18 halott.

Francia-Indokína

Thai repülőgépek bombázzák a Siem Reaphez (Kambodzsa, Francia-Indokína) közeli Angkornál lévő repülőteret. Az ebből kialakuló légi párharcok jelentik a francia – thai háború utolsó légi csatáját.

1941. január 25. szombat


Az HMS Illustrious megérkezik Alexandriába (Egyiptom).

A Harry Edward de Robillard Wetherall brit tábornok vezette 11. Afrikai Hadosztály, valamint a Reade Godwin-Austen brit tábornok parancsnoksága alatt álló 12. Afrikai Hadosztály nigériai, ghánai, kelet-afrikai és dél-afrikai csapatai behatolnak Kenyából Olasz Szomáliába. Erre az olasz csapatok visszavonulnak 100 mérföldet, a Juba folyó mögé.

Naplemente után az HMS Latona brit aknatelepítő cirkáló, valamint az HMS Hero, HMS Hotspur és az HMS Encounter rombolók elindulnak Alexandriából (Egyiptom) Tobruk (Líbia) felé. A rendeltetésüktől 35 mérföldnyire felfedezi és megtámadja őket 10 német Stuka zuhanóbombázó, és 2 olasz S-79-es közepes bombázó. 22.30-kor a Latonát eltalálja egy 500 kg-os bomba, és elsüllyed, miután a tűz felrobbantotta a lőszerkamráját. 27 halott. Az HMS Hero megsérül a közvetlen közelében felrobbanó három bombától.

Kína

A japán Hadsereg csapatai, betartván Yasuji Okamura tábornok parancsát, miszerint minden olyan kínai települést, melyben gyaníthatóan kínai kommunista gerillákat rejtegetnek, el kell törölni a föld felszínéről, lemészárolták Panjiayu (Hebei, Kína) 1.230 lakosát.

Egyesült Királyság

Sir John Tovey brit tengernagy a Honi Flottával kifut Scapa Flowból (Skócia, Egyesült Királyság), hogy elállja a tudomásuk szerint az Izland – Feröer-szigetek átjáróban tartózkodó Scharnhorst és Gneisenau német csatacirkálók útját.

1941. január 26. vasárnap


Líbiában az olasz csapatok kiürítik Mechilit, mialatt a szövetségesek elfoglalják Dernát. O’Moore Creagh tábornok, a brit 7. Páncélos Hadosztály parancsnoka parancsot kap, hogy Bengázitól délre vágja el a part menti utat.

Az U-105 német tengeralattjáró Írországtól 200 mérföldre nyugatra megtámadja a Lurigethan brit hajót, és az HMS Arabis kísérő korvettet. A Lurigethan három nappal korábban már megsérült a német repülőgépektől. A tengeralattjáró két torpedót lő ki az HMS Arabis korvettre, de mind a kettő célt téveszt. 02.12-kor a Lurigethant torpedótalálat éri és elsüllyed. 16 halott. Az HMS Arabis 35 túlélőt szed fel.

Indiai-óceán

Az HMS Hermes az Indiai-óceánon, Dél-Afrikától délre, egy francia blokádtörőt észlel, de üldözés közben nyomát veszti.

1941. január 27. hétfő


Az Ulster Prince brit csapatszállító (mely hamarosan olasz hadifoglyokkal indul el), valamint a Cingalese Prince, Rosaura és a Chakla csapatszállítók (mely három utánpótlást és embereket hoz) lesznek az első hajók, melyek befutnak a nem sokkal korábban elfoglalt Tobruk (Líbia) kikötőjébe. 100 mérfölddel északnyugatra, az ausztrál 6 Hadosztály Derna közelében elfoglalja Fort Ruderot, és 290 olasz hadifoglyot ejt, illetve 5 tábori ágyút zsákmányol, de a közeli Wadi Dernánál lévő olasz helyőrség továbbra is komoly veszélyt jelent.

A brit Haditengerészet Légi Fegyverneme 830. Repülőszázadának Swordfish típusú torpedóvető bombázói Máltáról felszállva, Tripolitól (Líbia) 100 mérföldre északra elsüllyesztik az Ingo német hajót. A túlélőket az olasz Orione torpedónaszád menti ki.
Az HMT Darogah brit aknakereső trawler aknára fut és elsüllyed a Temze torkolatában (Dél-Anglia, Egyesült Királyság).

Harold Stark tengernagy, az amerikai Haditengerészet Hadműveleti főnöke, parancsot ad az USA Tengerészgyalogság 3. Védelmi Zászlóaljának Midway-szigetére, az 1. Védelmi Zászlóaljának a Johnston és Palmyra szigetekre, továbbá a 6. Védelmi Zászlóaljnak Pearl Harbourba (Hawaii) történő áttelepítésére.

Olaszország

Az olasz Caproni cég leszállítja az olasz haditengerészetnek La Speziába (Olaszország) a CB-1 és CB-2 törpe tengeralattjárókat.

1941. január 28. kedd


Az HMS Naiad brit cirkáló 06.49-kor az Izland – Feröer-szigetek átjáróban észleli a Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálókat. Attól tartván, hogy ez egy erősebb brit flotta odaérkezéséhez vezethet, a Scharnhorst és a Gneisenau északnak fordult, és inkább a Dánia-szoroson át próbál meg kijutni az Atlanti-óceánra.

Wadi Dernánál (Líbia) az olasz tüzérség továbbra is a földhöz szegezi az ausztrál 6. Hadosztályt.

A Luigi Torelli olasz tengeralattjáró Írországtól 250 mérföldre nyugatra elsüllyeszti az Urla brit tengeralattjárót, de annak a teljes 42 fős személyzete megmenekül.

Írország előtt összeütközik egymással a brit HMS Bluebell korvett és az HMS Westcott romboló.

Az HMS Upholder brit tengeralattjáró a Bon-fok (Tunézia) előtt megrongálja a Duisberg német hajót, melyet aztán bevontatnak javításra Tripoliba (Líbia).

Francia-Indokína

A thai 50. Bombázószázad B-10-es közepes bombázói, a thai 60. Vadászrepülő század 13 Hawk 745N típusú vadászgépének kíséretében, bombatámadást intéznek Sisophon (Kambodzsa, Francia-Indokína) ellen. Az 1941. január 31-én aláírt tűzszünet hatályba lépését, később erre a napra keltezik vissza.

1941. január 29. szerda


Az éjszaka folyamán 25 brit Wellington bombázó támadja meg kis hatékonysággal a Tirpitz csatahajót.

Mrs. John D. Wainwright keresztanyaságával vízrebocsátják a USS Marlin tengeralattjárót.

Athénban (Görögország) vérmérgezésben meghal Ioannis Metaxas miniszterelnök. Utódja M. A. Korizis lesz.

A Kenyában állomásozó brit haderők, Sir Alan Cunningham tábornok vezetésével támadásokat kezdenek az olasz gyarmati helyőrség ellen. Eközben dél-afrikai csapatok szállnak partra Olasz Szomáliában. Az Eritreában folyó brit előretöréssel együtt, ez az Afrika szarván elhelyezkedő olasz hadseregek bekerítésének növekvő veszélyét jelenti.

A Kormoran német kereskedelmi portyázó Freetowntól (Brit Nyugat-Afrika) 600 mérföldre nyugatra elsüllyeszti az Africa Star és az Eurylochus brit hajókat (11 halott, 43 ember fogságba esik, illetve 16 motor nélküli, beládázott bombázógép került az ellenség kezébe).

A brit 7. Páncélos Hadosztály elemei átkarolják a Dernát (Líbia) uraló olasz tüzérséget, és az éjszaka folyamán az ágyúk kivonására kényszerítik Bergonzoli tábornokot.

A Tupoljev ANT-58 prototípusa (melyből később a sikeres T-2 közepes bombázót fejlesztik ki) végrehajtja első repülését.

Atlanti-óceán

Írországtól 200 mérföldre északnyugatra, német tengeralattjárók támadnak rá az Új-Skóciából (Kanada), Britanniába úton lévő SC-19-es szövetséges konvojra. Az U-93 03.48 és 04.05 között elsüllyeszti a King Robert brit hajót, a W. B. Walker brit tartályhajót, és az Aikaterini görög hajót. 06.29-kor az U-94 elsüllyeszti a West Wales brit hajót. 07.15-kor az U-106 a Sesostris egyiptomi hajót küldi a tenger fenekére. Az U-101 is támadással próbálkozik, de a brit rombolók elűzik.

Egyesült Államok

Az USA-nak az európai háborúban való részvételével kapcsolatban, titkos amerikai-brit vezérkari tárgyalások kezdődnek Washington DC-ben (USA).

1941. január 30. csütörtök


Rudolf Hösst előléptetik SS-Sturmbannführernek.

Az U-94 német tengeralattjáró Írországtól északnyugatra, 03.10-kor megtámadja az SC-19-es szövetséges konvojt és elsüllyeszti a Rushpool brit hajót, melynek teljes személyzetét, 40 főt az HMS Antelope ment ki. A Rushpool volt a hatodik, egyben utolsó, melyet a német tengeralattjárók 24 óra leforgása alatt elsüllyesztettek, és melyek összes hajótere 33.723 tonnát tett ki.

Az HMS Upholder brit tengeralattjáró Zaviától (Líbia) 30 mérföldre északra megtámadja a Motia és a Delfin olasz hajókat. Az Aldebaran olasz torpedónaszád elűzi az HMS Upholdert, mielőtt az kárt okozhatna akármelyik olasz hajóban.

Otto Skorzenyt előléptették Untersturmführernek, bár az előléptetési értesítést csak 1941. márciusában kapja meg.

Németország

Németország bejelenti, hogy bármilyen, Britanniába árut szállító hajót, a nemzetiségére való tekintet nélkül elsüllyesztenek.

Oroszország

Lavrentyij Beriját előléptetik Állambiztonsági Főbiztossá.

1941. január 31. péntek


Oslóban Heinrich Himmler SS-Reichsführer fogadja a Waffen-SS-be belépett norvégok első csoportjának eskütételét.

A Szabad Franci haderők Csádból (Francia Egyenlítői Afrika), a brit Nagy Hatótávolságú Sivatagi Csoport T Őrjáratának támogatásával megtámadják a Kufra oázisban (Líbia) állomásozó olasz erőket.

Az indiai 4. hadosztály átkarolja és elfoglalja Agordatot (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika). 1000 olasz katonát ejtenek foglyul, és 43 tábori ágyút zsákmányolnak.

A Francesco Stocco olasz torpedónaszád Fiume (Olaszország) (jelenleg Rijeka, Horvátország) előtt aknára fut, amitől kettétörik és elsüllyed.

A Dandolo olasz tengeralattjáró, besötétedés után, Írországtól 350 mérföldre délnyugatra, elsüllyeszti a Pizarro brit tartályhajót. 23 halott, és 6 túlélő.

Az Atlantis német kereskedelmi portyázó ágyútűzzel megállítja és elfogja a Speybank brit hajót. A Speybankot hamarosan Bordeaux (Franciaország) felé indítják, ahol átalakítják segéd aknarakó hajóvá, és a Schiff 53/Doggerbank nevet kapja, és a német haditengerészetnél szolgál majd.

A. C. Murdaugh korvettkapitány parancsnoksága alatt szolgálatba állítják az USS Edison (D-439) rombolót.

Oberstleutnant Hans Korte lemond a német Kampfgeschwader 55 parancsnokságáról.

Francia-Indokína

Saigonban (Francia-Indokína) a Natori japán cirkáló fedélzetén aláírják a Francia – Thai háborúnak véget vető tűzszünetet, mely 1941. január 28-én lép hatályba.

Egyesült Államok

Grotonban (Connecticut, Egyesült Államok) az Egyesült Államok Haditengerészeti akadémiája Főfelügyelőjének, Wilson Brown ellentengernagy feleségének keresztanyaságával vízrebocsátják a USS Grayback tengeralattjárót.

Young-Oak Kim-et behívják az Egyesült Államok Hadseregébe.