1941. január


1941. január 1. szerda

Németország és Bulgária között tárgyalások kezdődnek a bolgár területek összpontosítási körletként történő felhasználásáról a Marita hadművelet, Görögország német inváziója esetén.


Hitler az újévi napiparancsában a nyugati fronton a „történelmünk legnagyobb győzelmére” tesz ígéretet a Wehrmachtnak.


Az Egyesült Királyságban betiltják a Daily Worker című kommunista lapot.


Egyiptomban, a brit 13. hadtest néven szervezik újjá O’Connor brit tábornok Nyugati Sivatagi Haderejét. Ezalatt a RAF repülőgépei folytatják a líbiai kikötő, Bardia, valamint a Tobruk, Derna és Benina környéki repülőterek bombázását.


Az HMS Duncan, HMS Firedrake, HMS Foxhound, HMS Jaguar és az HMS Hero brit rombolók, a Gibraltári-szorosban megállítanak egy Francia Marokkóból, Casablancából indult konvojt. A konvoj a francia Chantilly teherhajóból, az Octane és a Suroit francia tartályhajókból, és a Sally Maersk dán teherhajóból áll. Az HMS Jaguar megtámadja a Chantilly-t, mellyel 2 embere halálát és négy ember megsebesülését okozza, majd fogságba kíséri a konvojt.


A BBC először adja le az Agytröszt c. műsorát. Ez a rádióműsor, melyben öt ember beszélgetett olyan különböző témákról, mint a filozófia, a művészet és a tudomány, meglepően nagy sikernek bizonyul, gyakran tíz milliónyian hallgatják.


George Giffard megkapja a Bath Lovagrend Lovagparancsnoki kitüntető címet, míg Arthur Coningham dicséretet kap a napiparancsban.


1941. január 2. csütörtök

Heinrich Himmler és Reinhard Heydrich három kategóriába sorolja a koncentrációs táborokat a különböző fajta foglyok számára.


A német bombázás súlyos károkat okoznak a Cardiffban lévő Llandaff Katedrálisban.


Hajnal előtt brit tüzérségi eszközök foglalnak tüzelőállást a líbiai Bardia közelében. A nap során az HMS Terror brit monitor, valamint az HMS Ladybird és az HMS Aphis brit ágyúnaszádok mérnek tűzcsapásokat Bardiára. Az olasz repülőgépek sikertelenül reagálnak. Napnyugta után a RAF 70. repülőszázadának Wellington típusú bombázói, illetve a RAF 216. repülőszázadának Bombay típusú bombázói intéznek támadásokat Bardiánál az olasz állások ellen. Az ausztrál 6. hadosztály katonái elkezdenek felkészülni a szárazföldi támadásra.


Az U-65 német tengeralattjáró a Francia Nyugat-Afrikában lévő Port-Étienne-től 250 mérföldnyire nyugatra, 22.07-kor elsüllyeszti a Nalgora nevű brit hajót. Az egyiptomi brit csapatoknak szánt katonai felszerelés a hajóval együtt elsüllyed. A 105 túlélő mentőcsónakokba száll, és végül a Zöldfoki-szigeteken ér partot, illetve más hajók szedik fel. Ez az U-65 nyolcadik, egyben utolsó hajóelsüllyesztése a 49 napig tartó őrjáratán.


Az U-38 német tengeralattjárót, Írországtól 300 mérföldre északnyugatra észleli egy konvojkísérő hajó, mely vízibombákkal támadja meg. Az U-38 kissé megsérül, de anélkül tudja folytatni az őrjáratozását, hogy szüksége lenne azonnali javításokra.


Cardiffban egy mentőosztag hat órán át dolgozik, hogy kimentsen egy, a lépcsőszerkezet alatt rekedt hatéves gyermeket, aki a német bombázás elől keresett ott menedéket. A mentés teljes időtartama alatt a gyermek a brit Himnuszt énekeli. Később elmondja, hogy az apja, aki szénbányász, mesélte neki, hogy amikor az embereket betemette a bánya, azok egyfolytában énekeltek, hogy így vezessék oda a mentőket, és ez volt az az egyetlen dallam, aminek a szövegét is tudta.


1941. január 3. péntek

Olaszországba megérkezik a Luftwaffe X. légihadteste.


05.30-kor a brit tüzérség zárótüze záporozni kezd a líbiai Bardiánál lévő olasz védelmi állásokra. 06.00-kor az ausztrál 6. hadosztály megkezdi nyugat felől a támadását, eltakarítják a harckocsi akadályokat a brit 7. királyi harckocsiezred 23 harckocsijának útjából. 08.10 és 08.50 között, a rombolók, monitorok és ágyúnaszádok mellett, az HMS Warspite, az HMS Valiant és az HMS Barham, tűzcsapást mér Bardiára 244 darab 15 hüvelykes (38 cm-es), 270 darab 6 hüvelykes (15,2 cm-es), 250 darab 4,5 hüvelykes (11,4 cm-es), illetve rengeteg kisebb kaliberű lövedékkel. A szárazföldi erők két mérföld mélységben hatolnak be az olasz vonalak közé.


Német bombázók hajtanak végre 12 órás éjszakai bombatámadást Bristol (Anglia, Egyesült Királyság) ellen, ahol a dokkok és a vasúti pályaudvar jelentik a célpontokat. 149 ember meghal, 351 pedig megsebesül. A Princess Rakparton lévő magtár a benne lévő 8000 tonna gabona legnagyobb részével együtt megsemmisül.


Az angliai csatában Luftwaffe egységei mellett harcoló és súlyos veszteségeket szenvedő Corpo Aereo Italianot (Olasz Légihadtestet) visszarendelik.


Az olaszok ellentámadást indítanak az albániai Korcë-től északra és nyugatra. Két friss olasz hadosztályt vetnek be a Klissoura szektorban a Vlorë országúton, hogy visszaszerezzék a kezdeményezést.


1941. január 4. szombat

A szövetséges csapatok Líbiában egy teljes napi harc után, kb. 16.00-kor elérik Bardiát. Ezzel két csoportra szakítják az olasz védőket, amivel csapást mérnek az olaszok harci moráljára, és ezzel az olasz katonák nagy számát kényszerítik megadásra. Anthony Eden brit külügyminiszter Winston Churchillt utánozva, viccesen kijelenti, hogy „soha ilyen sokan nem adták meg magukat ilyen kevés embernek”. Bergonzoli olasz tábornok és a törzse ugyanezen a napon visszavonul Bardiától Tobruk felé.


1941. január 5. vasárnap

Az ausztrál 6. hadosztály katonái a megmaradt 6 brit Matilda típusú harckocsija támogatásával elfoglalja a líbiai Bardiánál az utolsó olasz védelmi állást. A maradék olasz erők nem sokkal ezután megadják magukat. A Bardiáért vívott ütközetben az olaszok 1000 halottat, 3000 sebesültet veszítenek, és 36 000 fő esik fogságba. Csak 2000 olasz tud visszavonulni a líbiai Tobrukba. Az ausztrálok 130 halottat és 326 sebesültet vesztenek. A szövetségesek nagy mennyiségű olasz hadfelszerelést zsákmányolnak, többek között: 26 partvédő ágyút, 7 közepes löveget, 216 tábori ágyút, 26 légvédelmi löveget, 41 gyalogsági ágyút, 146 páncéltörő ágyút, 12 közepes harckocsit, 115 kisméretű, kétszemélyes lánctalpas páncélost, 708 teherautót, és napi 400 tonna édesvizet előállítani képes vízszivattyú berendezéseket.


A líbiai Tobruk előtt aknára fut, és elsüllyed a Vulcano olasz hajó.


A Cappellini olasz tengeralattjáró a két 100 mm-es fedélzeti lövegével 10.45-kor, a Zöldfoki-szigetektől 100 mérföldre északkeletre elsüllyeszti a Shakespeare brit hajót. A hajón 20 fő hal meg. Mielőtt a Shakespeare elsüllyedne még viszonozta a tüzet, és a Cappellini hátsó lövegét eltalálva, megöli Ferruccio Azzolin őrmestert. A Cappellini kiment 22 túlélőt, akiket a közeli Sal-szigetre visz.


Az HMS Lowestoft brit szlúp egy aknától megsérül, miközben az FS.378-as szövetséges konvoj mellett tevékenykedik a Temze torkolatában. Ezután október 3-ig javításon lesz az angliai Chathamben.


Amy Johnson, az 1930-as évek légi úttörő rekordere meghal, amikor a Kisegítő Légi Szállítószolgálat átrepülő pilótájaként, egy Airspeed Oxford típusú gyakorlógéppel lezuhant a Temze torkolatában.


1941. január 6. hétfő

Lefektetik a USS Missouri csatahajó gerincét.


Szabad Francia katonák, Jean Colonna d’Ornano alezredes vezetésével Csádból megtámadják és elfoglalják a Líbia délnyugati részén fekvő Murzuk repülőteret, de d’Ornano elesik az ütközetben.


A brit 4. páncélos hadosztály 50 mérföldet nyomul előre a líbiai Bardiától, hogy elfoglalja a Tobruktól keletre fekvő Belhamedet, és a 8 mérföldre délre lévő El Adam repülőteret. Ekkor Tobruktól 10 mérfölddel nyugatra Acrománál folytatnak őrjáratozást.


Az éjszaka folyamán görög rombolók lövik Vlorë albán kikötőjét. 20 mérföldnyire délre, az olasz Alfieri, Carducci, Fulmine és Gioberti rombolók, illetve a szintén olasz Partenope, Pallade, Romeda és az Altair torpedónaszádok mérnek tűzcsapásokat a Porto Palmermonál lévő görög állásokra. Az albán hegyek közötti olasz állások ellen indult görög offenzíva eléri a Vjosë folyónál a stratégiailag fontos Klisura átjárót, melynek elfoglalása lehetővé tenné a görög központi erők számára, hogy összeköttetésbe lépjenek a parton lévő csapatokkal, de a támadás kemény ellenállásba ütközik.


Az U-124 német tengeralattjáró a Külső Hebridáktól (Skócia, Egyesült Királyság) 20 mérföldre északnyugatra, 11.37-kor elsüllyeszti az Empire Thunder brit hajót. Kilencen meghalnak, 30 túlélő marad.


A Kormoran nevű kereskedelmi hajónak álcázott német portyázó, az Atlanti-óceánon, a Zöldfoki-szigetektől 200 mérföldre északnyugatra megállítja az Antonis görög hajót. Az Antonist 4800 tonna brit szénnel a raktáraiban elsüllyeszti. A Kormoran átveszi a fedélzetére a teljes személyzetet (29 főt) és 7 birkát.


A semleges Írország tiltakozó jegyzéket küld Németországnak, miután a Luftwaffe „eltévedt” repülőgépei egymásután három éjjel bombázták Dublint.


A brit HMS Gloucester és az HMS Southampton cirkálók, az HMS Ilex és az HMS Janus rombolók kíséretében, 13.15-kor kifutnak Alexandriából, hogy a szárazföldi haderő és a RAF állományába tartozó 510 főt Máltára vigyen, és találkozzon a Gibraltárból ugyanezen a napon elindult Excess konvojjal.


Az Essex, Clan Cumming, Clan Macdonald és az Empire Song brit hajókból álló Excess konvoj, a fedélzetén 400 főnyi katonát is szállító, légvédelmi cirkáló, az HMS Bonaventure, valamint az HMS Hereward, HMS Jaguar, HMS Hasty és az HMS Hero rombolók kíséretében elindul Gibraltárból Málta és Görögország felé.


1941. január 7. kedd

Az ausztrál 6. hadosztály és a brit 4. páncélos hadosztály majdnem teljesen körülzárja a líbiai Tobrukot, miután elfoglalja a 10 mérfölddel nyugatabbra fekvő Acromát.


A líbiai partok előtt, Tobruktól 25 mérfölddel nyugatabbra, a brit HMS Rover tengeralattjáró megtámad egy olasz konvojt. A Clio és Castore olasz torpedónaszádok ellentámadást hajtanak végre, és sérüléseket okoznak az HMS Rovernek, mely miatt 13 hónapig, a máltai javítás időtartamára, kiesik a szolgálatból.


A Kondor és a Wolf német torpedónaszádok aknamezőt telepítenek Dover (Anglia, Egyesült Királyság) előtt, de a hazafelé vezető úton a Wolf elsüllyed a Dunkirktől északra lévő aknamezőn.


A Giacomo Nani olasz tengeralattjáró sikertelen támadás intéz a HX.99-es szövetséges konvoj ellen, Izlandtól 200 mérföldnyire délre. Az HMS Anemone, valamint a La Malouine francia korvett ellentámadása elsüllyeszti a Nanit.


Cunningham tengernagynak az HMS Warspite és az HMS Valiant csatahajókból, az HMS Illustrious repülőgép-hordozóból, valamint 7 rombolóból álló Földközi-tengeri Flottája kifut az egyiptomi Alexandriából, hogy az Excess konvojjal találkozzon.


Somerville tengernagynak az HMS Renown csatacirkálóból, az HMS Malaya csatahajóból, az HMS Ark Royal repülőgép-hordozóból, az HMS Sheffield cirkálóból, és 7 rombolóból álló H Köteléke elindul Gibraltárból, hogy fedezetet biztosítson a Gibraltárból az előző napon kifutott Excess konvoj számára.


1941. január 8. szerda

Az éjszaka folyamán, a Feltwellből (Lincolnshire) felszálló 7 brit Wellington bombázó Wilhelmshavenben megtámadja a Tirpitz csatahajót, mely könnyebb sérüléseket szenved a közvetlen közelében becsapódó bombáktól.


A Máltáról felszállt brit Wellington bombázók támadást intéznek a Nápolyban (Olaszország) horgonyzó Giulio Cesare és a Vittorio Veneto csatahajók ellen. A Giulio Cesare súlyosan megsérül a 3 közvetlen közelében robbant bombától, de a Vittorio Venetot ért találat nem okoz nagy károkat. Ezután mindkét hajót áthajózzák La Speziába, a máltai bombázók hatótávolságán kívülre.


Kenyában, 84 éves korában meghal a brit lord Baden-Powell, a Cserkész Mozgalom megalapítója, és a búr háború hőse.


Adolf Hitler egy kétnapos katonai értekezletet tart a dél-németországi Berghofban lévő rezidenciáján, ahol kijelenti, hogy Németország – annak ellenére, hogy az csupán másodlagos hadszíntérnek számít – tovább folytatja az olaszok észak-afrikai erőfeszítéseinek támogatását. A Szovjetuniót pedig le kell győzni és szükségessé válhat Dél-Franciaország elfoglalása is. Ekkor közöli először a katonai vezetőkkel, hogy készítsék fel Németországot Amerika lehetséges hadba lépésére.


Az HMS Ilex és HMS Janus rombolók kíséretében megérkezik Máltára az HMS Gloucester, valamint az HMS Southampton brit cirkáló, és kihajóznak 510 főnyi, a szárazföldi haderőnemhez és a RAF-hoz tartozó személyi állományt. Az HMS Gloucester, az HMS Southampton, és az HMS Ilex folytatja az útját nyugat felé, a Gibraltárból kifutott Excess konvojjal való találkozó érdekében.


Franklin Roosevelt, az USA elnöke, azt kéri az amerikai Kongresszustól, hogy fogadja el a 10 811 000 000 USA Dollár nagyságrendű védelmi költségvetést az 1942-es pénzügyi évre.


1941. január 9. csütörtök

Az ausztrál 6. hadosztály, valamint a brit 7. páncélos hadosztály befejezi Tobruk (Líbia) körülzárását. 25.000 főnyi olasz haderő esik csapdába.


Az HMS Pandora brit tengeralattjáró, a Carbonara-fok (Szardínia, Olaszország) előtt elsüllyeszti a Palma és a Valdivagna olasz hajókat.


Az HMS Parthian brit tengeralattjáró, Calabria (Olaszország) előtt elsüllyeszti a Carlo Martinolich olasz hajót.


Az Ascari, Carabiniere, Folgore és a Fulmine olasz rombolók tüzérségi csapást mérnek az albán partokon, Porto Palmermonál lévő görög állásokra.


Az U-105 német tengeralattjáró, 18.14-kor, Izlandtól 300 mérföldre délre, elsüllyeszti a Bassano brit hajót. 1 ember meghal, 56 megmenekül.


Adolf Hitler és legmagasabb szintű katonai vezetői befejezik kétnapos konferenciájukat Hitler berghofi rezidenciáján, (München-Oberbayern, Németország).


A brit Excess konvoj kísérési feladatai a H Köteléktől (kifutott Gibraltárból) átkerülnek az (Alexandriából, Egyiptom, elindult) Földközi-tengeri Flottához. A H Kötelék legnagyobb része visszafordul Gibraltár felé, de az HMS Bonaventure cirkáló, valamint az HMS Hereward, HMS Jaguar, HMS Hasty, és az HMS Hero rombolók a konvoj mellett maradnak. Ugyanezen a napon, 12 darab C.200-as olasz vadászbombázó kísérel meg támadást Málta ellen. A RAF 261. repülőszázadának Hurricane vadászgépei 4-et lelőnek közülük.


Oldalak: 1 2 3