1941. január


1941. január 10. péntek


Aláírják a befolyási övezeteket szentesítő és a kereskedelmi egyezményeket megerősítő új, Német-Szovjet szerződést.

A görög csapatok, a kevéssel korábban beérkezett görög 5. Krétai Hadosztállyal együtt, 4 napos harc után elfoglalják az albániai Klisura-hágót.

Az éjszaka folyamán 300 német bombázó intéz támadást Portsmouth (Anglia, Egyesült Királyság) ellen, melynek során 171 ember meghal, 430 pedig megsebesül. A városháza épülete súlyos károkat szenved, és 1959-ig zárva marad.

Földközi-tenger

A Vega és Circe olasz torpedónaszádok hajnalban, a Szicíliai-szorosban megtámadják az Excess szövetséges konvojt. Az HMS Bonaventure lövegtüze, valamint AZ HMS Hereward torpedója, elsüllyeszti a Vegát. A konvoj 08.15-kor találkozik a Földközi-tengeri Flottával (két csatahajó, egy repülőgép-hordozó, és hét romboló). Nem sokkal azután, az HMS Gallant romboló aknára fut, a vesztesége 58 halott és 25 sebesült. A rombolót bevontatják javításra Máltára. 12.35-kor a hadszíntérre beérkező német Stuka zuhanóbombázók megtámadják az HMS Illustrious repülőgép-hordozót, és 6 bombával eltalálják. Megsemmisül a felvonó, a hangárfedélzeten tüzek keletkeznek, és 124 ember meghal. Ez a hajó is Máltára indul javításra. Az Illustrious kiesése azt jelenteti, hogy a hadszíntéren, a Tengelyhatalmaké lett a légifölény.

Egyesült Királyság

A lehallgatott, és a Bletchley Parkban megfejtett, német rádiótáviratok megerősítik Winston Churchill brit miniszterelnöknek, hogy a romániai német csapatösszevonások súlyos fenyegetést jelentenek Görögország számára. Ezért azonnal elrendeli, hogy vészhelyzeti terveket készítsenek egy brit expedíciós haderőnek a görög szárazföldön történő bevetésére.

1941. január 11. szombat


Az éjszaka folyamán 16 db, Scamptonból (Lincolnshire) felszállt brit repülőgép kis hatékonyságú támadást intéz a Wilhelmshavenben (Németország) tartózkodó Tirpitz csatahajó ellen.

Az olasz 7. Gyalogos Hadosztály (Lupi di Toscana), valamint a 3. Júlia alpesi Hadosztály maradékai ellentámadást indítanak, a görögök által az előző napon elfoglalt, albániai Klisura-hágó ellen, de kudarcot vallanak.

Németország

Adolf Hitler kiadja a 22. sz. Führeri Direktívát, melyben elrendeli az Alpesi Ibolya Hadműveletet, melynek értelmében német egységeket kell bevetni Észak-Afrikában és Albániában az olasz háborús erőfeszítések megsegítésére.

Földközi-tenger

A német Luftwaffe ezredese, Werner Ennecerus, Szicíliától (Olaszország) 120 mérföldre keletre, egy zuhanóbombázó támadást vezet az HMS Gloucester és az HMS Southampton brit cirkálók ellen. A Gloucestert eltalálja egy 500 kg-os bomba, de nem robbant fel (9 halott és 13 sebesült), a Southamptont pedig két 500 kg-os bomba (98 halott). A 727 túlélő 19.00-kor elhagyja a Southamptont, melyet 20.00-kor az HMS Orion cirkáló torpedóval elsüllyeszt. Keletebbre, a cirkálók által oltalmazott szövetséges Excess konvoj megérkezik a rendeltetési helyére, Máltára, Egyiptomba és Görögországba.

Csendes-óceán

Az amerikai 38. Harci Kötelék a Dél-Kínai-tengeren parancsot kap, hogy másnap hajtson végre bombatámadást az indokínai Cam Ranh-öbölben lévő japán állás ellen.

1941. január 12. vasárnap


A brit páncélos hadosztályok nekilátnak a harckocsijaik javításához, hogy hadrafogható állapotba hozzák azokat a Tobruk (Líbia) elleni küszöbönálló támadáshoz. Eközben az HMS Protector 1058 olasz hadifogollyal a fedélzetén kifut Bardiából (Líbia), Alexandria (Egyiptom) felé.

Olaszország

A Máltán állomásozó brit repülőgépek megtámadják a Tengelyhatalmak Cataniánál (Szicília, Olaszország) lévő légitámaszpontját.

Norvégia

Norvégiában a németek elkezdik a toborzást az 5. SS “Wiking” Hadosztály Nordland Ezredének feltöltésére.

1941. január 13. hétfő


A RAF 57. Repülőszázadának Wellington bombázói támadást intéznek Ostende (Belgium) ellen.

A RAF bombázói az éjszaka folyamán támadást hajtanak végre a Lorientnál (Franciaország) lévő német tengeralattjáró támaszpont ellen.

Francia-Indokína

Jean Decoux tengernagy parancsot ad Régis Bérenger sorhajókapitánynak, hogy tervezze meg az elkövetkezendő napokban a Thai Haditengerészet ellen végrehajtandó támadást.

Egyesült Királyság

Német repülőgépek 106 darab nagy robbanóerejű bombát dobnak le Plymouthra (Anglia, Egyesült Királyság), és megrongálják a Tavistock Roadon lévő Sherwell Kongregacionalista Egyház templomát, a Freedom Fieldsen a Városi Kórházat, A Coxside-on a gázműveket, valamint a Prince Rocknál lévő elektromos műveket (26 halott, és 117 sebesült). Az elektromos áramszolgáltatást másnap helyreállítják, de a gázszolgáltatás csak három hét múlva áll helyre. A Segédtűzoltóság őrjárati tisztjét, George Wrightot és Cyril Lidstone tűzoltó tizedest felterjesztik a György Keresztre, amiért eloltották egy olajtartály tüzét, ami máskülönben felrobbant volna.

1941. január 14. kedd


Wavell tábornok, a Közel-Kelet brit főparancsnoka, Athénben (Görögország) találkozik Ioannis Metaxas görög miniszterelnökkel, valamint Alexandros Papagos tábornokkal, a görög főparancsnokkal. Papagos 9 brit hadosztályt és légi támogatást kér Wavelltől, de Wavell csak 2 vagy 3 hadosztályt tud adni. Papagos úgy véli, hogy 2 vagy 3 hadosztály, amellett, hogy eladósodott helyzetbe hozná Görögországot, túl kevés lenne egy német invázió visszaveréséhez, ezért visszautasítják az ajánlatot.

A Pinguin német kereskedelmi portyázó, a Déli-óceánon, az Antarktisz közelében, egyetlen lövés nélkül elfogja szinte a teljes norvég bálnavadász flottát (A Solglimt bálnaolaj tartályhajót, az Ole Wegger és a Pelagos bálnafeldolgozó hajókat, és 11-et a hozzájuk tartozó bálnavadász hajók közül). Három bálnavadász hajó elmenekül, és riasztja a közelben dolgozó másik bálnavadász flottát. A Pinguin ebben a sikeres akciójában 20 000 tonna bálna olajat és 10 000 tonna üzemanyagot zsákmányol.

A Cappellini olasz tengeralattjáró és az Eumaeus brit segédcirkáló, három órás ágyúpárbajt vív Freetowntól (Brit-Nyugat-Afrika) 100 mérföldre nyugatra. A Cappellini súlyosan megsérül, három főt veszít, de el tudja süllyeszteni az Eumaeust, 27 halottal.

1941. január 15. szerda


Az éjszaka folyamán a RAF 57. Repülőszázadának Wellington bombázói Emdent (Németország) támadják, míg 76 RAF bombázó Wilhelmshavent (Németország).

Az HMS Adventure brit aknarakó hajó, Milford Havenből (Wales, Egyesült Királyság) jövet a Liverpooli-öbölben aknára fut és megsérül. Javításra bevontatják Liverpoolba.
A Luigi Torelli olasz tengeralattjáró Írországtól 350 mérföldre nyugatra támadást hajt végre egy szövetséges konvoj ellen. Elsüllyeszti a Brask norvég hajót (12 halott, 20 túlélő), és a Nemea görög hajót (17 halott, 14 túlélő).

A japán Haditengerészet a 21., 22. és a 24. Légi Flottillákból megalakítja a 11. Légiflottát. Parancsnoka Eikichi Katagiri altengernagy, a törzsfőnöke pedig Takijiro Onishi ellentengernagy

Francia-Indokína

A francia Groupe Occasionnel hajóraj hajói, a Francia-Indokínától délre eső Poulo Condore (Con Dao) szigettengertől 20 mérföldre északra találkoznak 16.00-kor, és 21.15-ko elindulnak a Thai – Kambodzsa közötti határ felé.

Izland

Izlandon a 133 mérföld/óra sebességű szél elsüllyeszti az USA Haditengerészete VP-73. Repülőszázadának három PBY Catalina, illetve a VO-74. Repülőszázadának két PBM Mariner típusú repülőgépét.

Hollandia

Egmont Prinz zur Lippe-Weißenfeld, egy brit Whitley bombázónak az Észak-Hollandia feletti lelövésével eléri második légi győzelmét.

1941. január 16. csütörtök


Atlanti-óceán

Az U-96 német tengeralattjáró, 06.16-kor, Írországtól 150 mérföldre északnyugatra, három torpedóval elsüllyeszti az Oropesa brit csapatszállítót, 106 halott. A túlélők 6 mentőcsónakban sodródnak, de csak ötöt találtak meg (143 főt) és mentenek meg később.

A Luigi Torelli olasz tengeralattjáró Írországtól 350 mérföldre nyugatra megtámad egy szövetséges konvojt, és elsüllyeszti a Nicolas Filinis görög hajót (3 halott, 26 túlélő)

Francia-Indokína

A francia csapatok sikeres ellentámadást hajtanak végre a thai csapatok ellen a Yang Dang Khum, és a Phum Preav faluknál (Kambodzsa, Francia-Indokína), de az elégtelen felderítés miatt a franciák visszavonulásra kényszerülnek a megnyert területekről. A thai katonák nem tudják üldözni a visszavonuló franciákat, mivel az előrenyomuló harckocsijaikat megállítják a francia Idegenlégió ágyúi.

Németország

Hans-Joachim Marseille megkezdi pihenését otthon Berlinben (Németország).

Málta

A német Luftwaffe 80 Stuka zuhanóbombázója intéz támadást Valletta kikötője (Málta) ellen, és megpróbálja megsemmisíteni a megsérült HMS Illustrious brit repülőgép-hordozót. Az HMS Decoy brit romboló, az HMAS Perth ausztrál cirkáló, valamint az Essex brit kereskedelmi hajó megsérül, de egyik sem süllyed el. A támadás során 10 német repülőgépet lőnek le.

Egyesült Királyság

Britanniában megalakítják a Légierő Női Segédszolgálatát (WAAF).

A HMT Desiree brit aknakereső trawler (hadiszolgálatra behívott vonóhálós halászhajó) aknára fut a Temze torkolatában (Dél-Anglia, Egyesült Királyság), és elsüllyed.

1941. január 17. péntek


Atlanti-óceán

Az U-96 német tengeralattjáró a Lewis-szigettől (Külső-Hebridák, Skócia, Egyesült Királyság) 200 mérföldre nyugatra, 07.45-kor támadást intéz az Almeda Star brit személyhajó ellen. Négy torpedót lőtt ki, majd a fedélzeti lövegével tüzel a hajóra. Az Almeda Star négy mentőcsónakot tesz a vízre, mielőtt elsüllyedne, de amikor hét brit romboló érkezett a helyszínre, egyiket sem találják meg, így a hajón lévő összes ember odaveszett (137 főnyi legénység, 29 tüzér és 194 utas).

A Marcello olasz tengeralattjáró a Külső-Hebridák (Skócia, Egyesült Királyság) előtt megközelít egy szövetséges konvojt, de az egyik kísérő romboló észreveszi, és öt vízibombát dob le rá. A Marcellonak megsérül az első kiegyensúlyozó ballaszttartálya, amitől a harci őrjáratának befejezésére, és a bázisra való visszatérésre kényszerül.

Az U-106 a Külső-Hebridák (Skócia, Egyesült Királyság) előtt három torpedóval elsüllyeszti a Zealandic brit hajót. 73 túlélő száll be három mentőcsónakokba, de soha nem találnak meg senkit.

Kína

Csang Kajsek hivatalosan bejelenti a kommunista Új negyedik hadsereg feloszlatását.

Málta

A német Luftwaffe Stuka zuhanóbombázói támadást hajtottak végre Málta ellen.

Thaiföld

Egy francia haditengerészeti hajóraj megtámadja a Thai – Kambodzsa közötti határ közelében elhelyezkedő Ko Chang szigetnél lévő thaiföldi horgonyzóhelyet és elsüllyeszt két ágyúnaszádot, megrongál egy partvédő hajót, és megöl 36 embert.

Egyesült Királyság

Az HMS Rhododendron brit korvett aknára fut a Liverpooli Kikötőöbölben (Anglia, Egyesült Királyság). A javítás miatt három hónapra kiesik a szolgálatból.

1941. január 18. szombat


Atlanti-óceán

Az Admiral Scheer német páncéloshajó Angola (Portugál Nyugat-Afrika) partjaitól 1.000 mérföldnyire elfogja a Sandefjord norvég tartályhajót. A hajót 11.000 tonna nyersolaj rakományával együtt zsákmányként Franciaországba küldik.

A Kormoran német kereskedelmi portyázó a Kanári-szigetektől 700 mérföldre nyugatra, elsüllyeszti a British Union brit tartályhajót, 10 halott. A Kormorán elfog 28 túlélőt, 7 túlélőt pedig az HMS Arawa brit segédcirkáló ment ki másnap.

Málta

A német Luftwaffe Stuka zuhanóbombázói a harmadik egymást követő napon támadják Máltát, és a Luqa, valamint a Hal Far repülőtereken megsemmisítenek 6 RAF gépet, sokat pedig megrongálnak.

Egyesült Királyság

A Portsmouthban (Anglia, Egyesült Királyság) javítás alatt álló HMS Castleton brit romboló megsérül a német bombázás során.

1941. január 19. vasárnap


Abesszínia

Hailé Szelasszié, Abesszínia császára, az előrenyomuló brit és nemzetközösségi csapatok mögött, a szülőföldje felé utazva, átlépi a Szudán és Olasz Eritrea közötti határt.

Angol-egyiptomi Szudán

A brit és a nemzetközösségi csapatok megtámadják Olasz Eritreát. Az indiai 4. és 5. Gyalogos Hadosztály elfoglalja a Kassalánál (Szudán) lévő vasúti csomópontot, az Olasz Eritrea hátáránál. Ez lehetővé teszi, hogy a William Platt brit tábornok vezette hadoszlop délre meneteljen.

Németország

Benito Mussolini meglátogatja Adolf Hitlert Berchtesgadenben (Németország), és elfogadja a német segítséget Észak-Afrikában, de Albániában nem. Hitler megemlíti, hogy támadást indít Görögország ellen, ha az ott lévő brit csapatok fenyegetni kezdik a Ploestinél (Románia) lévő olajfinomítókat.

Görögország

A Clan Cumming, Clan MacDonald és az Empire Song brit csapatszállító hajók 08.00-kor kifutnak Pireuszból (Görögország) Alexandria (Egyiptom) felé. 11.53-kor, Pireusztól 25 mérföldre délre, a Neghelli olasz tengeralattjáró egy torpedóval megtámadja és megrongálja a Clan Cummingot. Az HMS Greyhound kísérő romboló vízibombákkal elsüllyeszti a Neghellit, a teljes személyzetével együtt. 46 halott. Az HMS Janus kísérőromboló visszakíséri Pireuszba a Clan Cummingot, míg a konvoj többi része folytatja útját.

Málta

A német Luftwaffe Stuka zuhanóbombázói a negyedik egymást követő napon intéznek támadást Valletta kikötője ellen, hogy megkíséreljék végleg elpusztítani a megsérült HMS Illustrious brit repülőgép-hordozót, de az csak további sérüléseket kap a közeli bombatalálatoktól. A támadásban az HMS Imperial, és az HMS Decoy rombolók is megsérültek. Egy Fulmar repülőgép lelő egy Stuka bombázót, de aztán az ütközet során a Fulmart is lelövik.

Egyesült Királyság

A német Luftwaffe gépei RAF bázist bombáznak Feltwellnél, (Anglia, Egyesült Királyság)

Oldalak: 1 2 3