1941. január


1941. január 10. péntek

Aláírják a befolyási övezeteket szentesítő és a kereskedelmi egyezményeket megerősítő új, Német-Szovjet szerződést.


A görög csapatok, a kevéssel korábban beérkezett görög 5. krétai hadosztállyal együtt, 4 napos harc után elfoglalják az albániai Klisura-hágót.


Az éjszaka folyamán 300 német bombázó intéz támadást Portsmouth (Anglia, Egyesült Királyság) ellen, melynek során 171 ember meghal, 430 pedig megsebesül. A városháza épülete súlyos károkat szenved, és 1959-ig zárva marad.


A Vega és Circe olasz torpedónaszádok hajnalban, a Szicíliai-szorosban megtámadják az Excess szövetséges konvojt. Az HMS Bonaventure lövegtüze, valamint AZ HMS Hereward torpedója, elsüllyeszti a Vegát. A konvoj 08.15-kor találkozik a Földközi-tengeri Flottával (két csatahajó, egy repülőgép-hordozó, és hét romboló). Nem sokkal azután, az HMS Gallant romboló aknára fut, a vesztesége 58 halott és 25 sebesült. A rombolót bevontatják javításra Máltára. 12.35-kor a hadszíntérre beérkező német Stuka zuhanóbombázók megtámadják az HMS Illustrious repülőgép-hordozót, és 6 bombával eltalálják. Megsemmisül a felvonó, a hangárfedélzeten tüzek keletkeznek, és 124 ember meghal. Ez a hajó is Máltára indul javításra. Az Illustrious kiesése azt jelenteti, hogy a hadszíntéren, a Tengelyhatalmaké lett a légifölény.


A lehallgatott, és a Bletchley Parkban megfejtett, német rádiótáviratok megerősítik Winston Churchill brit miniszterelnöknek, hogy a romániai német csapatösszevonások súlyos fenyegetést jelentenek Görögország számára. Ezért azonnal elrendeli, hogy vészhelyzeti terveket készítsenek egy brit expedíciós haderőnek a görög szárazföldön történő bevetésére.


1941. január 11. szombat

Az éjszaka folyamán 16 db, Scamptonból (Lincolnshire) felszállt brit repülőgép kis hatékonyságú támadást intéz a Wilhelmshavenben (Németország) tartózkodó Tirpitz csatahajó ellen.


Az olasz 7. gyalogos hadosztály (Lupi di Toscana), valamint a 3. Júlia alpesi hadosztály maradékai ellentámadást indítanak, a görögök által az előző napon elfoglalt, albániai Klisura-hágó ellen, de kudarcot vallanak.


Adolf Hitler kiadja a 22. sz. Führeri Direktívát, melyben elrendeli az Alpesi ibolya hadműveletet, melynek értelmében német egységeket kell bevetni Észak-Afrikában és Albániában az olasz háborús erőfeszítések megsegítésére.


A német Luftwaffe ezredese, Werner Ennecerus, Szicíliától (Olaszország) 120 mérföldre keletre, egy zuhanóbombázó támadást vezet az HMS Gloucester és az HMS Southampton brit cirkálók ellen. A Gloucestert eltalálja egy 500 kg-os bomba, de nem robbant fel (9 halott és 13 sebesült), a Southamptont pedig két 500 kg-os bomba (98 halott). A 727 túlélő 19.00-kor elhagyja a Southamptont, melyet 20.00-kor az HMS Orion cirkáló torpedóval elsüllyeszt. Keletebbre, a cirkálók által oltalmazott szövetséges Excess konvoj megérkezik a rendeltetési helyére, Máltára, Egyiptomba és Görögországba.


1941. január 12. vasárnap

A brit páncélos hadosztályok nekilátnak a harckocsijaik javításához, hogy hadrafogható állapotba hozzák azokat a Tobruk (Líbia) elleni küszöbönálló támadáshoz. Eközben az HMS Protector 1058 olasz hadifogollyal a fedélzetén kifut Bardiából (Líbia), Alexandria (Egyiptom) felé.


Norvégiában a németek elkezdik a toborzást az 5. SS “Wiking” hadosztály Nordland ezredének feltöltésére.


1941. január 13. hétfő

A RAF 57. repülőszázadának Wellington bombázói támadást intéznek Ostende (Belgium) ellen.


A RAF bombázói az éjszaka folyamán támadást hajtanak végre a Lorientnál (Franciaország) lévő német tengeralattjáró támaszpont ellen.


Német repülőgépek 106 darab nagy robbanóerejű bombát dobnak le Plymouthra (Anglia, Egyesült Királyság), és megrongálják a Tavistock Roadon lévő Sherwell Kongregacionalista Egyház templomát, a Freedom Fieldsen a Városi Kórházat, A Coxside-on a gázműveket, valamint a Prince Rocknál lévő elektromos műveket (26 halott, és 117 sebesült). Az elektromos áramszolgáltatást másnap helyreállítják, de a gázszolgáltatás csak három hét múlva áll helyre. A Segédtűzoltóság őrjárati tisztjét, George Wrightot és Cyril Lidstone tűzoltó tizedest felterjesztik a György Keresztre, amiért eloltották egy olajtartály tüzét, ami máskülönben felrobbant volna.


1941. január 14. kedd

Wavell tábornok, a Közel-Kelet brit főparancsnoka, Athénben találkozik Ioannis Metaxas görög miniszterelnökkel, valamint Alexandros Papagos tábornokkal, a görög főparancsnokkal. Papagos 9 brit hadosztályt és légi támogatást kér Wavelltől, de Wavell csak 2 vagy 3 hadosztályt tud adni. Papagos úgy véli, hogy 2 vagy 3 hadosztály, amellett, hogy eladósodott helyzetbe hozná Görögországot, túl kevés lenne egy német invázió visszaveréséhez, ezért visszautasítják az ajánlatot.


A Pinguin német kereskedelmi portyázó, a Déli-óceánon, az Antarktisz közelében, egyetlen lövés nélkül elfogja szinte a teljes norvég bálnavadász flottát (A Solglimt bálnaolaj tartályhajót, az Ole Wegger és a Pelagos bálnafeldolgozó hajókat, és 11-et a hozzájuk tartozó bálnavadász hajók közül). Három bálnavadász hajó elmenekül, és riasztja a közelben dolgozó másik bálnavadász flottát. A Pinguin ebben a sikeres akciójában 20 000 tonna bálna olajat és 10 000 tonna üzemanyagot zsákmányol.


A Cappellini olasz tengeralattjáró és az Eumaeus brit segédcirkáló, három órás ágyúpárbajt vív Freetowntól (Brit-Nyugat-Afrika) 100 mérföldre nyugatra. A Cappellini súlyosan megsérül, három főt veszít, de el tudja süllyeszteni az Eumaeust, 27 halottal.


1941. január 15. szerda

Az éjszaka folyamán a RAF 57. repülőszázadának Wellington bombázói Emdent (Németország) támadják, míg 76 RAF bombázó Wilhelmshavent (Németország).


A Luigi Torelli olasz tengeralattjáró Írországtól 350 mérföldre nyugatra támadást hajt végre egy szövetséges konvoj ellen. Elsüllyeszti a Brask norvég hajót (12 halott, 20 túlélő), és a Nemea görög hajót (17 halott, 14 túlélő).


1941. január 16. csütörtök

Az U-96 német tengeralattjáró, 06.16-kor, Írországtól 150 mérföldre északnyugatra, három torpedóval elsüllyeszti az Oropesa brit csapatszállítót, 106 halott. A túlélők 6 mentőcsónakban sodródnak, de csak ötöt találtak meg (143 főt) és mentenek meg később.


A Luigi Torelli olasz tengeralattjáró Írországtól 350 mérföldre nyugatra megtámad egy szövetséges konvojt, és elsüllyeszti a Nicolas Filinis görög hajót (3 halott, 26 túlélő)


A német Luftwaffe 80 Stuka zuhanóbombázója intéz támadást Valletta kikötője (Málta) ellen, és megpróbálja megsemmisíteni a megsérült HMS Illustrious brit repülőgép-hordozót. Az HMS Decoy brit romboló, az HMAS Perth ausztrál cirkáló, valamint az Essex brit kereskedelmi hajó megsérül, de egyik sem süllyed el. A támadás során 10 német repülőgépet lőnek le.


Britanniában megalakítják a Légierő Női Segédszolgálatát (WAAF).


1941. január 17. péntek

Az U-96 német tengeralattjáró a Lewis-szigettől (Külső-Hebridák, Skócia, Egyesült Királyság) 200 mérföldre nyugatra, 07.45-kor támadást intéz az Almeda Star brit személyhajó ellen. Négy torpedót lőtt ki, majd a fedélzeti lövegével tüzel a hajóra. Az Almeda Star négy mentőcsónakot tesz a vízre, mielőtt elsüllyedne, de amikor hét brit romboló érkezett a helyszínre, egyiket sem találják meg, így a hajón lévő összes ember odaveszett (137 főnyi legénység, 29 tüzér és 194 utas).


A Marcello olasz tengeralattjáró a Külső-Hebridák (Skócia, Egyesült Királyság) előtt megközelít egy szövetséges konvojt, de az egyik kísérő romboló észreveszi, és öt vízibombát dob le rá. A Marcellonak megsérül az első kiegyensúlyozó ballaszttartálya, amitől a harci őrjáratának befejezésére, és a bázisra való visszatérésre kényszerül.


Az U-106 a Külső-Hebridák (Skócia, Egyesült Királyság) előtt három torpedóval elsüllyeszti a Zealandic brit hajót. 73 túlélő száll be három mentőcsónakokba, de soha nem találnak meg senkit.


1941. január 18. szombat

Az Admiral Scheer német páncéloshajó Angola (Portugál Nyugat-Afrika) partjaitól 1.000 mérföldnyire elfogja a Sandefjord norvég tartályhajót. A hajót 11.000 tonna nyersolaj rakományával együtt zsákmányként Franciaországba küldik.


A Kormoran német kereskedelmi portyázó a Kanári-szigetektől 700 mérföldre nyugatra, elsüllyeszti a British Union brit tartályhajót, 10 halott. A Kormorán elfog 28 túlélőt, 7 túlélőt pedig az HMS Arawa brit segédcirkáló ment ki másnap.


A német Luftwaffe Stuka zuhanóbombázói a harmadik egymást követő napon támadják Máltát, és a Luqa, valamint a Hal Far repülőtereken megsemmisítenek 6 RAF gépet, sokat pedig megrongálnak.


1941. január 19. vasárnap

A brit és a nemzetközösségi csapatok megtámadják Olasz Eritreát. Az indiai 4. és 5. gyalogos hadosztály elfoglalja a Kassalánál (Szudán) lévő vasúti csomópontot, az Olasz Eritrea hátáránál. Ez lehetővé teszi, hogy a William Platt brit tábornok vezette hadoszlop délre meneteljen.


Benito Mussolini meglátogatja Adolf Hitlert Berchtesgadenben (Németország), és elfogadja a német segítséget Észak-Afrikában, de Albániában nem. Hitler megemlíti, hogy támadást indít Görögország ellen, ha az ott lévő brit csapatok fenyegetni kezdik a Ploestinél (Románia) lévő olajfinomítókat.


A Clan Cumming, Clan MacDonald és az Empire Song brit csapatszállító hajók 08.00-kor kifutnak Pireuszból (Görögország) Alexandria (Egyiptom) felé. 11.53-kor, Pireusztól 25 mérföldre délre, a Neghelli olasz tengeralattjáró egy torpedóval megtámadja és megrongálja a Clan Cummingot. Az HMS Greyhound kísérő romboló vízibombákkal elsüllyeszti a Neghellit, a teljes személyzetével együtt. 46 halott. Az HMS Janus kísérőromboló visszakíséri Pireuszba a Clan Cummingot, míg a konvoj többi része folytatja útját.


A német Luftwaffe Stuka zuhanóbombázói a negyedik egymást követő napon intéznek támadást Valletta kikötője ellen, hogy megkíséreljék végleg elpusztítani a megsérült HMS Illustrious brit repülőgép-hordozót, de az csak további sérüléseket kap a közeli bombatalálatoktól. A támadásban az HMS Imperial, és az HMS Decoy rombolók is megsérültek. Egy Fulmar repülőgép lelő egy Stuka bombázót, de aztán az ütközet során a Fulmart is lelövik.


Oldalak: 1 2 3