1941. február


1941. február 20. csütörtök

Az Admiral Scheer német páncélos hajó, az India-óceánon, a Seychelles-szigetektől nyugatra elsüllyesztette a Grigorios C II görög gőzöst (27 túlélőt foglyul ejtettek), majd elfogta a British Advocate brit tartályhajót. Az Advocate-ot zsákmányként Franciaországba küldték.

Britanniába érkezett Robert Menzies ausztrál miniszterelnök, hogy Winston Churchillek tárgyaljon.

Az Afrika Korps először került harcérintkezésbe a brit őrjáratokkal Észak-Afrikában, El Agheila közelében, Bengázi és Tripoli között (Líbia). A tengeren az HMS Regent brit tengeralattjáró támadást intézett a német Afrika Korps katonáit Nápolyból (Olaszország) Tripoliba szállító Arta, Heraklea, Menes és Martiza német hajók ellen, melyeket a Freccia, Saetta és a Turbine olasz rombolók kísértek. A Menes egy torpedótalálattól megsérült, de be tudták vontatni Tripoliba, a Saetta ellentámadást hajtott végre, és megrongálta az HMS Regentet.

Tobruk (Líbia) előtt aknára futott és elsüllyedt az HMT Ouse brit aknakereső trawler, 12 halott, 9 túlélő.

Az Eritrea olasz hajó, valamint a Ramb I, a Ramb II olasz felfegyverzett kereskedelmi portyázó, és a Coburg német ellátó hajó, kitört Massawából (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) és kihajóztak az India-óceánra. A Ramb I és a Ramb II parancsot kapott, hogy hajózzanak keletre és a Csendes-óceánon üssenek rajta a szövetséges hajóforgalmon.

A német Luftwaffe egymás után a második éjszaka bombázta Swansea-t (Wales, Egyesült Királyság).

Elkészült a Bristol (Anglia, Egyesült Királyság) új üzemében a Weston-Super-Mare-nál gyártott első Beaufighter IF vadászgép (X7540).

Franciaország

Hans-Joachim Marseille otthoni pihenő után visszatért a Berck-sur-Mernél állomásozó egységéhez.

1941. február 21. péntek

Az HMS Formidable brit repülőgép-hordozó, miközben a Vörös-tengeren várakozott, hogy a Szuezi-csatornát aknamentesítsék, és átkelhessen a Földközi-tengerre, 7 Albacore repülőgépet küldött Massawa (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) megtámadására, de a gépek csak kevés kárt okoztak.

Az Admiral Scheer német páncélos hajó, az India-óceánon, a Seychelles-szigetektől 575 mérföldre nyugatra, elsüllyesztette a Canadian Cruiser brit hajót. Mielőtt még a legénységet foglyul ejtették volna, a rádiós segélyhívást adott le, amit fogtak az HMS Glasgow brit cirkálón.

Ez volt egymás után a harmadik, és egyben utolsó nap, hogy bombatámadást hajtottak végre Swansea (Wales, Egyesült Királyság) ellen, amikor a bombázók 19-50-től éjfél utánig cirkáltak a kikötőváros felett. A három nap alatt, 35 000 gyújtóbombát és 800 nagy robbanóerejű bombát dobtak le Swansea-re, megölve ezzel 230, és megsebesítve 409 embert, de a stratégiailag fontos dokkok és a közeli olajfinomítók viszonylag érintetlenek maradtak.

Az HMT Lincoln City brit tengeralattjáró-elhárító trawler Tórshavn (Feröer-szigetek, Dánia külbirtoka) mellett lelőtt egy német bombázógépet, de aztán bombatalálatot kapott és elsüllyedt, 8 halott.

Az HMS Ursula brit tengeralattjáró támadást intézett a Trapani (Szicília, Olaszország) és Tripoli (Líbia) között úton lévő olasz konvoj ellen. A Sabbia olasz hajó megsérült, de az Ursula is megrongálódott, miután a Montanari olasz torpedónaszád ellentámadást hajtott végre ellene.

1941. február 22. szombat

Az Admiral Scheer német páncélos hajó Afrika keleti partjai előtt elsüllyesztette a Rantau Pandjang holland szénszállítót. A segélyhívásokat vette az HMS brit cirkáló, mely már az előző napon elsüllyesztett Canadian Cruiser brit hajótól tudott az Admiral Scheer jelenlétéről. Az HMS Glasgow felküldte a hidroplánját a német portyázó felkutatására, de a repülőgép úgy tért vissza, hogy nem talált semmit.

A holland Náci Párt egyik tagjának meggyilkolásáért való megtorlásban 430 holland zsidót deportáltak Amszterdamból Auschwitzba.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók megtámadtak egy az Egyesült Államok felé úton lévő, üres hajókból álló, kíséret nélküli konvojt, és elsüllyesztettek 3 brit teherhajót és 2 tartályhajót, összesen 25 431 tonna hajóteret. 10 ember meghalt, 180 pedig fogságba esett.

A brit 11. és 12. Afrikai hadosztály megtámadta és lerohanta a Jilibnél (Szomália, Olasz Kelet-Afrika) lévő olasz állásokat.

  1. György görög király, és Alexander Papagos tábornok, főparancsnok, Athénban (Görögország) találkozott Anthony Eden brit külügyminiszterrel és Archibald Wavell tábornokkal, hogy felvázoljanak egy olyan védelmi tervet, mely feltételezte, hogy Jugoszlávia semleges marad.

Déltájban egy német Ju-88-as repülőgép, a líbiai partok előtt, felfedezte a HMS Terror brit monitort. 15.33-kor 5 Ju-88-as repülőgép szállt fel Szicíliából (Olaszország), és 18.30-kor kapták el Dernától (Líbia) 10 mérföldre északra az HMS Terrort. A közvetlen közelében felrobbant bombáktól súlyos sérüléseket szenvedett HMS Terrort a személyzete 22.00-kor elhagyta. Az HMS Fareham aknakereső és az HMS Salvia korvett megpróbálta visszavontatni a kikötőbe, de ez a kísérlet végül kudarcot fulladt.

Filipp Golikovot első ízben terjesztették fel Lenin Rendre.

Indiai-óceán

Az HMS Hermest az Indiai-óceánra rendelték az Admiral Scheer német páncélos hajófelkutatására, de a kutatás nem járt semmiféle eredménnyel.

1941. február 23. vasárnap

04.20-kor, a líbiai partok előtt elsüllyedt az HMS Terror brit monitor, miután az előző napon végezetes sérüléseket szenvedett a német repülőgépektől.

Izlandtól 300 mérföldre délre, egy német Fw Kondor repülőgép az OB-288 konvojhoz vezérelte a német U-69, U-73, U-96, U-107 és U-123, valamint az olasz Bianchi és Barbarigo tengeralattjárókat. Kevéssel éjfél előtt az U-69 elsüllyesztette a Marslew brit hajót (13 halott, 23 főt kimentettek), továbbá az U-96 elsüllyesztette az Anglo-Peruvian brit hajót (29 fő eltűnt, 17 főt kimentettek). Az éjszaka folyamán az U-107 és a Bianchi megrongálta és üldözőbe vette az HMS Manistee brit dugárukat ellenőrző hajót.

Az HMS Upright brit tengeralattjáró Sfaxtól (Tunézia) 50 mérföldre elsüllyesztette a Silvia Tripcovich olasz hajót.

Alexandros Koziris Görögország miniszterelnöke, elfogadta a brit segítségi ajánlatot, de brit és a görög parancsnokok egy Bulgárián keresztül végrehajtott német támadás elleni védelmi stratégián vitatkoztak. A görögök a Metaxas Vonal mentén szerették volna beásni magukat, míg a britek egy délebbre, a Vermion hegység és a Haliacmon folyó mentén húzódó vonal mellett érveltek.

Joachim von Ribbentrop a németországi otthonában látta vendégül Hiroshi Oshimát, ahol Ribbentrop arról próbálta meggyőzni a japán nagykövetet, hogy elérkezett az idő arra, hogy Japán csapást mérjen Ázsiában a brit fennhatóság alatti területekre. Ribbentrop azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok miatt nem kell sokat aggódni, mivel az ázsiai amerikai birtokokat könnyen ki lehet kerülni, de ha az amerikaiak a háborúba lépés mellett döntenének, a japán Haditengerészet óriási fölényben van az amerikai Haditengerészettel szemben.

Olasz Szomália

A brit 12. Afrikai Hadosztály a Juba folyó (Szomália, Olasz Kelet-Afrika) mentén haladt felfelé az abesszin határ irányába, míg a brit 11. Afrikai hadosztály gépesített Nigériai Dandárja, a parti úton nyomult Mogadishu felé.

Egyesült Államok

Dr. Glenn T. Seaborg, a Berkleyben (Kalifornia, egyesült Államok) lévő Kaliforniai Egyetem 60 hüvelykes ciklotronjában kémiailag beazonosította az újonnan felfedezett új elemet, a plutóniumot.

  1. február 24.

A brit 207. Repülőszázad Waddingtonból (Lincolnshire, Anglia, Egyesült Királyság) felszállt Manchester bombázói az éjszaka folyamán a másnapba nyúlóan, Brest (Franciaország) bombázásával, végrehajtották a Manchester típusú bombázók első hadműveleti fellépését.

Omar Bradley-t ideiglenesen dandártábornokká léptették elő.

Az HMS Ursula brit tengeralattjáró három nappal korábbi támadásában megsérült Sabbia nevű olasz hajónak majdnem sikerült eljutnia Tripoliba (Líbia), amikor az HMS Regent brit tengeralattjáró elsüllyesztette.

Izlandtól 300 mérföldre délre, az U-107 német tengeralattjáró, az előző naptól tartó üldözés után, a teljes, 141 főnyi személyzetével együtt elsüllyesztette az HMS Manistee brit hajót. Az U-95 és az U-96 német, valamint a Bianchi olasz tengeralattjárók, hajnal előtt megtámadták az OB-288 szövetséges konvoj, melynek az HMS Manistee is a tagja volt, többi hajóját, és elsüllyesztettek 7 kereskedelmi hajót.

Az U-97 német tengeralattjáró, Izlandtól délre az OB-289 szövetséges konvojból elsüllyesztett 3 brit hajót és megrongálta a G.C. Brøvig norvég tartályhajót.

Egy, harckocsikból, páncélozott gépjárművekből és motorkerékpárokból álló német őrjárat, El Agheilától (Líbia) nyugatra, lesből támadást intézett egy brit és ausztrál őrjárat ellen, és 3 foglyot ejtett.

19.00-kor három német He 111-es bombázó hajtott végre támadást a Tobruk (Líbia) kikötőjében tartózkodó HMS Dainty és HMS Hasty brit rombolók ellen. Egy 500 kg-os bomba elsüllyesztette az HMS Daintyt, 16 halott.

1941. február 25. hétfő

Friedrich Karl Topp sorhajókapitány parancsnoksága alatt szolgálatba állították a Tirpitz német csatahajót.

Februári sztrájk: a német megszállási közigazgatás által bevezetett növekvő zsidóellenes intézkedések miatt sztrájk kezdődött a megszállt Amszterdamban.

03.43-kor Sfaxtól (Tunézia) 45 mérföldnyire, az HMS Upright brit tengeralattjáró megtámadott egy olasz konvojt, és elsüllyesztette az Armando Diaz olasz cirkálót. 464 halott, 147 túlélő. A konvoj Nápolyból (Olaszország) igyekezett eljutni Tripoliba (Líbia).

A brit 11. Afrikai hadosztály Nigériai Dandárja elfoglalta Mogadishut (Olasz Szomália, olasz Kelet-Afrika), és 400 000 gallon üzemanyagot zsákmányolt a tartályokban.

Az HMS Exmoor brit romboló Lowestoftól (Anglia, Egyesült Királyság) 12 mérföldnyire vagy aknára futott, vagy az S-30 német motoros torpedónaszád süllyesztette el. 105 halott, 32 túlélő.

Oroszország

Viktor Abakumovot kinevezték az NKVD helyettes népbiztosává.

1941. február 26. kedd

Írországtól 190 mérföldre északnyugatra, az U-47 német tengeralattjáró hajnal előtt megtámadta az OB-290 szövetséges konvojt, elsüllyesztett 3 kereskedelmi hajót, egyet pedig megrongált. Az U-47 vízibomba támadást kapott, majd segítségül hívta a Bordeaux-ban (Franciaország) állomásozó I. Gruppe KG 40 Fw 200-as bombázóit. A repülőgépek 09.00-től 18.45-ig támadták a konvojt, és elsüllyesztettek 8 hajót.

Hajnal előtt a brit HMS Decoy, HMS Hereward romboló, valamint az HMS Ladybird ágyúnaszád 200 fő kommandóst és 24 fő Királyi Tengerészgyalogost tett partra a török partok előtt elhelyezkedő, az olaszok birtokában lévő Dodekánisszosz-szigetekhez tartozó Castelorizo szigetén, ahol foglyul ejtették a kis olasz helyőrséget. Az olasz repülőgépek válaszcsapást mértek rájuk, mely során az HMS Ladybird megsérült, de a fedélzetére tudta venni a támadókat, és visszahajózni Ciprus brit koronagyarmatra. A rajtaütés kódneve Abstention Hadművelet volt.

Werner Mölders bejelentette a 60. légi győzelmét.

Glenn Seaborg és Arthur Wahl amerikai tudósok felfedezték a plutóniumot.

A brit partok különböző részein a német repülőgépek elsüllyesztettek4, a német motoros torpedónaszádok pedig 1 kereskedelmi hajót.

Az U-70 német tengeralattjáró, Izlandtól délre elsüllyesztette a Göteborg svéd hajót.

Francisco Franco visszautasította Hitler kérést, hogy Spanyolország lépjen be a háborúba.

1941. február 27. szerda

Az éjszaka folyamán a cambridgeshire-i Wyntonból, a norfolki Marhamből és a suffolki Stradishallból felszállt 30 brit Wellington bombázó támadást intézett a Tirpitz ellen. Az odaérkezett 26 gép végrehajtotta a támadást és sikereket jelentett, bár a valóságos eredményeket meg letett kérdőjelezni.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók üzemanyagot vettek fel az Azori-szigetektől 1000 mérföldre nyugatra, az Ermland és a Friedrich Breme tartályhajóktól. A február 22-én elsüllyesztett szövetséges hajókról származó 180 hadifoglyot is átszállították a tartályhajókra.

Az éjszaka során az U-47 német tengeralattjáró, Írországtól nyugatra, elsüllyesztette a Holmelea brit hajót, 27 halott, 11 túlélő.

Az Admiral Scheer német páncélos hajó által az Atlanti-óceánon, 1941. január 18-án elfogott norvég tartályhajó, a Sandefjord, megérkezett Franciaországba a 11 000 tonna nyersolaj rakományával. Átnevezték, és Monsun néven német szolgálatba állították.

A Lupo és a Lince olasz torpedónaszádok, még hajnal előtt 240 főt tettek partra a Törökország közelében fekvő Kastelorizo görög szigeten, majd napkelte után tűzcsapást mértek a brit állásokra, 3 halott és 7 sebesült. Az akciót a brit Abstention Hadműveletre való válaszként indították. Az HMS Decoy és HMS Hereward brit rombolók az olasz torpedónaszádok megtámadása helyett, Egyiptom felé indultak.

Az HMNZS Leander új-zélandi cirkáló, az Indiai-óceánon, a Maldív-szigetektől 200 mérföldre nyugatra elsüllyesztette a Ramb I olasz kereskedelmi portyázót. A cirkáló kimentett 113 túlélőt, akiket a Maldív-szigetekhez tatozó Addu-atollra vitt.

A Humber torkolatában (Anglia, Egyesült Királyság) aknára futott az HMT Remillo brit aknakereső trawler, és elsüllyedt, 17 halott.

Írországtól nyugatra a Bianchi olasz tengeralattjáró elsüllyesztette a Baltisan brit hajót, 51 halott, 18 túlélő.

Az USA korábbi franciaországi nagykövete nyilvános bejelentést tett, melyben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a jelenlegi nemzetközi válság idején közel sem tett meg eleget, illetve nem dolgozott eléggé gyorsan.

Németország

Yosuke Matsuoka Berlinbe (Németország) érkezett.

Tajvan

Koki Yamamoto altengernagyot nevezték ki a Pescadores-szigeteken lévő (Tajvan) Mako haditengerészeti kikötő parancsnokává.

1941. február 28. csütörtök

A Waddingtonból (Lincolnshire, Anglia, Egyesült Királyság) felszállt 23 brit Hampden repülőgép támadást intézett Wilhelmshavenben a Tirpitz ellen. Az alacsony felhőalap miatt csupán 4 gép találta meg a csatahajót, és ezek sem tudták eltalálni a célpontjukat.

Az HMS Decoy és HMS Hereward brit rombolók, az Abstention Hadművelet megerősítése érdekében, további 200 brit katonát tettek partra a Dodekánisszosz-szigetekhez tartozó görög Kastelorizo szigetén. Amikor az olaszok, a Crispi és a Sella rombolókkal, valamint további két torpedónaszáddal, megerősítették a körzetben tartózkodó két torpedónaszádot, a britek az Abstention Hadművelet abbahagyásáról döntöttek. A megsürgetett kivonulásban 40 brit kommandóst hátrahagytak, akik fogságba estek. Északabbra, a német csapatok elkezdtek belépni Bulgáriába. Eközben a RAF egyik repülőszázadának Hurricane vadászgépei, valamint egy RAF repülőszázad Gladiátor kétfedelű vadászgépei, a szárazföldi görög csapatok támogatása során 27 olasz repülőgépet lőttek le az albán hegyek felett.

A Vichy Franciaországban 350 grammról, 280 grammra csökkentették a kenyér fejadagot.

Az olasz haderők Kufránál (Líbia) tárgyalni kezdtek a szabad francia és a brit erőkkel a megadásról.

11.30-kor lassan süllyedni kezdett az előző napon a német I./KG 40 egyik FW 200-as repülőgépe által megrongált Anchises brit személyhajó. A maradék személyzet 33 fője beszállt egy mentőcsónakba, akik közül 12 az életét vesztette, amikor a mentésükre odaérkező HMS Kingcup korvett orrhulláma felborította a csónakot. A német repülőgépek délután visszatértek, és bombákkal befejezték az Anchises elsüllyesztését.

Izlandtól 200 mérföldre délre, az U-108 német tengeralattjáró, 23.32-kor, a teljes 33 főnyi személyzetével együtt, elsüllyesztette az Effna brit hajót.

Oldalak: 1 2 3