1941. február


1941. február 20. csütörtök

Az Admiral Scheer német páncélos hajó, az India-óceánon, a Seychelles-szigetektől nyugatra elsüllyeszti a Grigorios C II görög gőzöst (27 túlélőt foglyul ejtettek), majd elfogja a British Advocate brit tartályhajót. Az Advocate-ot zsákmányként Franciaországba küldik.


Britanniába érkezik Robert Menzies ausztrál miniszterelnök, hogy Winston Churchillek tárgyaljon.

Az Afrika Korps először kerül harcérintkezésbe a brit őrjáratokkal Észak-Afrikában, El Agheila közelében, Bengázi és Tripoli között (Líbia). A tengeren az HMS Regent brit tengeralattjáró támadást intéz a német Afrika Korps katonáit Nápolyból (Olaszország) Tripoliba szállító Arta, Heraklea, Menes és Martiza német hajók ellen, melyeket a Freccia, Saetta és a Turbine olasz rombolók kísérnek. A Menes egy torpedótalálattól megsérül, de be tudták vontatni Tripoliba. A Saetta ellentámadást hajt végre és megrongálja az HMS Regentet.


Az Eritrea olasz hajó, valamint a Ramb I, a Ramb II olasz felfegyverzett kereskedelmi portyázó és a Coburg német ellátó hajó kitör Massawából (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) és kihajóznak az India-óceánra. A Ramb I és a Ramb II parancsot kap, hogy hajózzon keletre és a Csendes-óceánon üssenek rajta a szövetséges hajóforgalmon.


A német Luftwaffe egymás után a második éjszaka bombázta Swansea-t (Wales, Egyesült Királyság).


1941. február 21. péntek

Az HMS Formidable brit repülőgép-hordozó, miközben a Vörös-tengeren várakozik hogy a Szuezi-csatornát aknamentesítsék és átkelhessen a Földközi-tengerre, 7 Albacore repülőgépet küld Massawa (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) megtámadására, de a gépek csak kevés kárt okoznak.


Az Admiral Scheer német páncélos hajó az India-óceánon, a Seychelles-szigetektől 575 mérföldre nyugatra elsüllyeszti a Canadian Cruiser brit hajót. Mielőtt még a legénységet foglyul ejthették volna, a rádiós segélyhívást ad le, amit fognak az HMS Glasgow brit cirkálón.


Ez egymás után a harmadik, és egyben utolsó nap, hogy bombatámadást hajtottak végre Swansea (Wales, Egyesült Királyság) ellen, amikor a bombázók 19:50-től éjfél utánig cirkáltak a kikötőváros felett. A három nap alatt, 35 000 gyújtóbombát és 800 nagy robbanóerejű bombát dobtak le Swansea-re, megölve ezzel 230, és megsebesítve 409 embert, de a stratégiailag fontos dokkok és a közeli olajfinomítók viszonylag érintetlenek maradtak.


Az HMS Ursula brit tengeralattjáró támadást intéz a Trapani (Szicília, Olaszország) és Tripoli (Líbia) között úton lévő olasz konvoj ellen. A Sabbia olasz hajó megsérül, és az Ursula is megrongálódik, miután a Montanari olasz torpedónaszád ellentámadást hajt végre ellene.


1941. február 22. szombat

Az Admiral Scheer német páncélos hajó Afrika keleti partjai előtt elsüllyeszti a Rantau Pandjang holland szénszállítót. A segélyhívásokat veszi az HMS brit Glasgow cirkáló, mely már az előző napon elsüllyesztett Canadian Cruiser brit hajótól tud az Admiral Scheer jelenlétéről. Az HMS Glasgow felküldi a hidroplánját a német portyázó felkutatására, de a repülőgép úgy tér vissza, hogy nem talált semmit.


A holland Náci Párt egyik tagjának meggyilkolásáért való megtorlásban 430 holland zsidót deportálnak Amszterdamból Auschwitzba.


A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók megtámadnak egy, az Egyesült Államok felé úton lévő, üres hajókból álló, kíséret nélküli konvojt. Elsüllyesztenek 3 brit teherhajót és 2 tartályhajót, összesen 25 431 tonna hajóteret. 10 ember meghal, 180 pedig fogságba esik.


A brit 11. és 12. afrikai hadosztály megtámadja és lerohanja a Jilibnél (Szomália, Olasz Kelet-Afrika) lévő olasz állásokat.


Déltájban egy német Ju-88-as repülőgép a líbiai partok előtt felfedezi a HMS Terror brit monitort. 15.33-kor 5 Ju-88-as repülőgép szállt fel Szicíliából (Olaszország), és 18.30-kor kapják el Dernától (Líbia) 10 mérföldre északra az HMS Terrort. A közvetlen közelében felrobbant bombáktól súlyos sérüléseket szenvedett HMS Terrort a személyzete 22.00-kor elhagyja. Az HMS Fareham aknakereső és az HMS Salvia korvett megpróbálja visszavontatni a kikötőbe, de ez a kísérlet végül kudarba fullad.


1941. február 23. vasárnap

04.20-kor, a líbiai partok előtt elsüllyed az HMS Terror brit monitor, miután az előző napon végezetes sérüléseket szenvedett a német repülőgépek támadásától.


Izlandtól 300 mérföldre délre egy német Fw Kondor repülőgép az OB-288 konvojhoz vezeti a német U-69, U-73, U-96, U-107 és U-123, valamint az olasz Bianchi és Barbarigo tengeralattjárókat. Kevéssel éjfél előtt az U-69 elsüllyeszti a Marslew brit hajót (13 halott, 23 főt kimentettek), az U-96 pedig az Anglo-Peruvian brit hajót (29 fő eltűnt, 17 főt kimentettek). Az éjszaka folyamán az U-107 és a Bianchi megrongálja és üldözőbe veszi az HMS Manistee brit dugárukat ellenőrző hajót.


Az HMS Upright brit tengeralattjáró Sfaxtól (Tunézia) 50 mérföldre elsüllyeszti a Silvia Tripcovich olasz hajót.


Joachim von Ribbentrop a németországi otthonában látja vendégül Hiroshi Oshima japán nagykövetet, ahol arról próbálja meggyőzni őt, hogy elérkezett az idő arra, hogy Japán csapást mérjen Ázsiában a brit fennhatóság alatti területekre. Ribbentrop azzal érvel, hogy az Egyesült Államok miatt nem kell sokat aggódni, mivel az ázsiai amerikai birtokokat könnyen ki lehet kerülni, de ha az amerikaiak a háborúba lépés mellett döntenének, a japán haditengerészet óriási fölényben van az amerikai haditengerészettel szemben.


Dr. Glenn T. Seaborg, a Berkleyben (Kalifornia, egyesült Államok) lévő Kaliforniai Egyetem 60 hüvelykes ciklotronjában kémiailag beazonosítja az újonnan felfedezett új elemet, a plutóniumot.


1941. február 24. hétfő

A brit 207. repülőszázad Waddingtonból (Lincolnshire, Anglia, Egyesült Királyság) felszállt Manchester bombázói az éjszaka folyamán a másnapba nyúlóan, Brest (Franciaország) bombázásával végrehajtják a Manchester típusú bombázók első hadműveleti fellépését.


Az HMS Ursula brit tengeralattjáró három nappal korábbi támadásában megsérült Sabbia nevű olasz hajónak majdnem sikerül eljutnia Tripoliba (Líbia), amikor az HMS Regent brit tengeralattjáró elsüllyeszti.


Izlandtól 300 mérföldre délre az U-107 német tengeralattjáró az előző naptól tartó üldözés után, a teljes, 141 főnyi személyzetével együtt elsüllyeszti az HMS Manistee brit hajót. Az U-95 és az U-96 német, valamint a Bianchi olasz tengeralattjárók hajnal előtt megtámadják az OB-288 szövetséges konvojt, melynek az HMS Manistee is a tagja volt. 7 kereskedelmi hajót elsüllyesztenek.


Az U-97 német tengeralattjáró Izlandtól délre az OB-289 szövetséges konvojból elsüllyeszt 3 brit hajót és megrongálja a G.C. Brøvig norvég tartályhajót.


Egy harckocsikból, páncélozott gépjárművekből és motorkerékpárokból álló német őrjárat El Agheilától (Líbia) nyugatra lesből támadást intéz egy brit és ausztrál őrjárat ellen és 3 foglyot ejtenek.


19.00-kor három német He 111-es bombázó hajt végre támadást a Tobruk (Líbia) kikötőjében tartózkodó HMS Dainty és HMS Hasty brit rombolók ellen. Egy 500 kg-os bomba elsüllyeszti az HMS Daintyt, 16 halott.


1941. február 25. hétfő

Friedrich Karl Topp sorhajókapitány parancsnoksága alatt szolgálatba állítják a Tirpitz német csatahajót.


Februári sztrájk: a német megszállási közigazgatás által bevezetett növekvő zsidóellenes intézkedések miatt sztrájk kezdődik a megszállt Amszterdamban.


03.43-kor Sfaxtól (Tunézia) 45 mérföldnyire az HMS Upright brit tengeralattjáró megtámad egy olasz konvojt és elsüllyeszti az Armando Diaz olasz cirkálót. 464 halott, 147 túlélő. A konvoj Nápolyból (Olaszország) igyekezett eljutni Tripoliba (Líbia).


A brit 11. afrikai hadosztály nigériai dandárja elfoglalta Mogadishut (Olasz Szomália, olasz Kelet-Afrika) és 400.000 gallon üzemanyagot zsákmányol a tartályokban.


1941. február 26. kedd

Írországtól 190 mérföldre északnyugatra az U-47 német tengeralattjáró hajnal előtt megtámadja az OB-290 szövetséges konvojt és elsüllyeszt 3 kereskedelmi hajót, egyet pedig megrongál. Az U-47 vízibomba támadás kap, majd segítségül hívja a Bordeaux-ban (Franciaország) állomásozó I. Gruppe KG 40 Fw 200-as bombázóit. A repülőgépek 09.00-től 18.45-ig támadják a konvojt és elsüllyesztenek 8 hajót.


Hajnal előtt a brit HMS Decoy, HMS Hereward romboló, valamint az HMS Ladybird ágyúnaszád 200 fő kommandóst és 24 fő királyi tengerészgyalogost rak partra a török partok előtt elhelyezkedő, de az olaszok birtokában lévő Dodekánisszosz-szigetekhez tartozó Castelorizo szigetén. Itt foglyul ejtetik a kis olasz helyőrséget. Az olasz repülőgépek válaszcsapást mérnek rájuk, mely során az HMS Ladybird megsérül, de a fedélzetére tudja venni a támadókat és visszahajózni Ciprus brit koronagyarmatra. A rajtaütés kódneve Abstention hadművelet volt.


Werner Mölders eléri a 60. légi győzelmét.


Az U-70 német tengeralattjáró, Izlandtól délre elsüllyeszti a Göteborg svéd hajót.


Francisco Franco visszautasítja Hitler kérést, hogy Spanyolország lépjen be a háborúba.


1941. február 27. szerda

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók üzemanyagot vesznek fel az Azori-szigetektől 1.000 mérföldre nyugatra az Ermland és a Friedrich Breme tartályhajóktól. A február 22-én elsüllyesztett szövetséges hajókról származó 180 hadifoglyot is átszállítják a tartályhajókra.


Az éjszaka során az U-47 német tengeralattjáró Írországtól nyugatra elsüllyeszti a Holmelea brit hajót, 27 halott, 11 túlélő.


Az Admiral Scheer német páncélos hajó által az Atlanti-óceánon 1941. január 18-án elfogott norvég tartályhajó, a Sandefjord megérkezik Franciaországba a 11.000 tonna nyersolaj rakományával. Később átnevezik és Monsun néven német szolgálatba állítják.


A Lupo és a Lince olasz torpedónaszádok még hajnal előtt 240 főt tesznek partra a Törökország közelében fekvő Kastelorizo görög szigeten, majd napkelte után tűzcsapást mérnek a brit állásokra, 3 halott és 7 sebesült. Az akciót a brit Abstention hadműveletre való válaszként indították.


Az HMNZS Leander új-zélandi cirkáló az Indiai-óceánon, a Maldív-szigetektől 200 mérföldre nyugatra elsüllyeszti a Ramb I olasz kereskedelmi portyázót. A cirkáló kiment 113 túlélőt, akiket a Maldív-szigetekhez tatozó Addu-atollra visz.


Írországtól nyugatra a Bianchi olasz tengeralattjáró elsüllyeszti a Baltisan brit hajót, 51 halott, 18 túlélő.


1941. február 28. csütörtök

Az HMS Decoy és HMS Hereward brit rombolók az Abstention hadművelet megerősítése érdekében további 200 brit katonát tesznek partra a Dodekánisszosz-szigetekhez tartozó görög Kastelorizo szigetén. Amikor az olaszok a Crispi és a Sella rombolókkal, valamint további két torpedónaszáddal megerősítik a körzetben tartózkodó két torpedónaszádot, a britek az Abstention hadművelet abbahagyásáról döntenek. A megsürgetett kivonulásban 40 brit kommandóst hátrahagynak akik fogságba esnek.


A RAF Hurricane és Gladiátor kétfedelű vadászgépei, a szárazföldi görög csapatok támogatása során 27 olasz repülőgépet lőnek le az albán hegyek felett.


A Vichy Franciaországban 350 grammról 280 grammra csökkentik a kenyér fejadagot.


Az olasz haderők Kufránál (Líbia) tárgyalni kezdenek a szabad francia és a brit erőkkel a megadásról.


Izlandtól 200 mérföldre délre az U-108 német tengeralattjáró 23.32-kor a teljes 33 főnyi személyzetével együtt elsüllyeszti az Effna brit hajót.


Oldalak: 1 2 3