1941. február


1941. február 1. szombat

Az Orion német kereskedelmi portyázó átveszi a Munsterland német hajótól, a Mariana-szigetek Maug-szigeténél, az abban az évben korábban Japántól vásárolt, japán gyártmányú E8N hidroplánt.


Az U-48 német tengeralattjáró Izlandtól délre, 22.015-kor, egy torpedóval és a fedélzeti lövegéből leadott lövésekkel elsüllyeszti a Nicolas Angelos görög hajót. A személyzet mentőcsónakba száll, amit sohase találtak meg később.


Az amerikai Tengerészgyalogságnak az Egyesült Államok keleti és nyugati partjainál állomásozó tengerészgyalogos dandárjait, átszervezik 1. és 2. tengerészgyalogos hadosztállyá. Az amerikai Tengerészgyalogság most első ízben szervezi át az egységeit, hadosztály szinten. Délre, Kuba szigetén, az USA Tengerészgyalogság 4. védelmi zászlója megérkezik a Guantanamo-öbölbe a Parris-szigetről (Dél-Karolina, Egyesült Államok).


Az indiai 4. hadosztály elfoglalja Agordatot (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika), miközben az indiai 5. hadosztály bevette Metemmát (Abesszínia). A Királyi bombayi utászok hadnagya, Premindra Singh Bhagat kapja meg a II. világháborúban a Brit indiai hadsereg első Viktória Keresztjét, azért „… a folyamatos és hidegvérű bátorságáért” amivel 48 óra alatt 15 aknamezőt és 55 mérföldnyi országutat mentesít az aknáktól.


Britanniában felállítják a Légi Kiképző Testületet, hogy előzetes kiképzést biztosítson a Királyi Légierőbe, vagy a Haditengerészet Légi Fegyvernemébe belépni szándékozó 16 év feletti kadétoknak.


1941. február 2. vasárnap

Az HMS Ark Royal brit repülőgép-hordozó torpedóvető bombázói támadást intéznek Szardínia szigetén (Olaszország), a Tirso folyó Santa Chiara duzzasztógátjánál lévő vízi erőmű ellen. A támadás nem okoz károkat, Egy Swordfisht lelőnek, a 3 fős személyzete fogságba esik.


Az indiai 5. hadosztály elfoglalja Barentunál (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) a 8000 fővel és 32 tábori ágyúval védett olasz erődítményeket. Keletre, az Indiai-óceánon az HMS Formidable brit repülőgép-hordozó gépeket indít az India-óceánra Mogadishu (Olasz Szomália) kikötőjének elaknásítására.


Ausztrál csapatok nyugat felé nyomulnak Dernától (Líbia) és folytatják az olasz csapatok visszaszorítását. Időközben Richard O’Connor megkapja a felhatalmazást Archibald Wavelltől a brit 7. páncélos hadosztály harckocsijainak bevetésére, hogy átkarolja az olasz visszavonulást.


Az éjszaka folyamán az Atlantis német kereskedelmi portyázó az Indiai-óceánon megállítja és elfogja a Ketty Brøvig norvég tartályhajót. A Bahreinből származó 6.370 tonna fűtőolajjal, és 4.125 tonna diesel olajjal megrakott tartályhajót a tengeren lévő német kereskedelmi portyázók és hadihajók ellátó hajójaként használják ezután.


1941. február 3. hétfő

Mussolini a harci morál növelése érdekében az albán frontra küldi a fasiszta párt vezetőit.


Erwin Rommel tábornokot nevezik ki egy ideiglenesen „Afrikai Német Csapatoknak” nevezett egység élére, mely később Afrika Korps néven válik ismertté.


Eritreában (Olasz Kelet-Afrika) az olasz csapatok visszahúzódnak a hegyi városokba.


Az U-107 német tengeralattjáró, Izlandtól 300 mérföldre délre, 02.23-kor elsüllyeszti az Empire Citizen brit hajót, 77 halott, 5 túlélő. 23.33-kor az U-107 újból lecsap és elsüllyeszti az HMS Crispin brit hajót, 20 halott, 121 túlélő.


Az U-93 német tengeralattjáró Írországtól 50 mérföldre északnyugatra, 14.10-kor megtámadja a Dione II brit hajót, de a torpedója célt téveszt. A nap folyamán később egy német Fw 200-as repülőgép érkezik a helyszínre és bombákat dob a hajóra, amivel megrongálja azt. 23.00-kor az U-93 a Dione II közelében felmerül a felszínre és rövid lövegpárbajt vívnak.


A német katonai vezetők bemutatják Adolf Hitlernek a Barbarossa Hadművelet részletes terveit.


Az USA Tengerészgyalogságának Ewa Légi Bázisa, mely korábban az USA Haditengerészetének léghajó bázisa volt, öt hónapos átalakítási munkálatok után, szolgálatba áll.


Az USA Tengerészgyalogsága repülőteret létesít Ewa faluja közelében, Kapoleinél (Honolulu megye, Hawaii USA Territórium), az eredetileg a Ford-szigeti Haditengerészeti Légi Bázison és a Hawaii szigetcsoport Oahu szigetén állomásozó 2. tengerészgyalogos repülő ezred gépeivel.


Vszevolod Merkulovot kinevezik a kémkedési és hírszerzési tevékenységeket felügyelő Szovjet Állambiztonsági Minisztérium, NKGB, Népbiztosává. Az új NKGB minisztérium csupán a német invázió időpontjáig működik, amikor is beleolvad az NKVD-be.


1941. február 4. kedd

Az amerikai katonai személyi állomány moráljának fenntartása érdekében létrehozzák az Egyesített Szolgáltató Szervezeteket (USO).


Az olaszok megkezdik Bengázi (Líbia) kiürítését. Hajnalban a brit 7. páncélos hadosztály elindul Mechiliből (Líbia), hogy a sivatagon át a 150 mérföldre lévő Jebel El Akhdarhoz vonuljon annak érdekében, hogy megkísérelje elvágni az olasz visszavonulás útját.


Az U-93 német tengeralattjáró, miután az előző napon, Írországtól északnyugatra, lövegtűzzel megrongálta a Dione II brit hajót, 04.40-kor a fedélzeti ágyújával és a légvédelmi lövegével el is süllyeszti azt, 28 halott, 5 túlélő.


Az U-52 német tengeralattjáró Írországtól 500 mérföldre nyugatra, 08.38-kor elsüllyeszti a Ringhorn norvég hajót, 14 halott, 5 túlélő.


Az U-123 német tengeralattjáró Írországtól 1000 mérföldre nyugatra, 16.44-kor elsüllyeszti az Empire Engineer brit hajót, melynek teljes személyzete, 39 fő, odaveszik, néhányan az elsüllyedéskor, míg mások a soha meg nem talált mentőtutajokon.


Brit bombázók Düsseldorf (Németország) ellen hajtanak végre légitámadást.


A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók a Dánia-szoroson át kitörnek az Atlanti-óceánra anélkül, hogy a brit Királyi Haditengerészet észlelte volna őket.


Erich Raeder úgy gondolja, hogy az USA hadba lépése hasznos lehetne a németek számára, mivel az Japán belépését is kikényszerítené.


1941. február. 5. szerda

A brit 7. páncélos hadosztály páncélosai, miután 30 óra alatt 150 mérföldet tesznek meg a sivatagban, útakadályokat létesítenek Bengázitól délre, Sidi Salehnél (Líbia) éppen időben ahhoz, hogy megállítsák a visszavonulásban lévő olasz 10. hadsereg élosztagait. Este a brit 4. páncélos dandár eléri az útakadályoktól 10 mérföldre északra lévő Beda Fommot, hogy megakadályozza az olaszok keleti irányú visszavonulását.


A brit és indiai csapatok útban Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) felé a Dongolaas szurdok közelében megtámadják az olaszok által tartott dombokat.


A norvég partoktól 2 mérföldre, Stadlandet közelében, az HMS Sealion brit tengeralattjáró elsüllyeszti a Ryfylke norvég hajót.


1941. február 6. csütörtök

Adolf Hitler utoljára kéri Francisco Francót, hogy lépjen be Spanyolországgal a Tengelyhatalmak oldalán a háborúba.


A brit Parlament Alsóháza megszavazza az év első 1.600.000.000 ₤ hadihitelét.


Líbiában a csapdába esett olasz 10. hadsereg sikertelenül próbálkozik kitöréssel a Bengázi – Tripoli országúton. Az ausztrál 6. hadosztály elfoglalja Bengázit, míg a brit 7. páncélos hadosztály 7. támogató csoportja beveszi Sceleidimát. Ezek a győzelmek még jobban megszilárdítják az olasz 10. hadsereget körülzáró gyűrűt.


A Német Főparancsnokság kiadja a parancsot a Sonnenblume hadműveletre, melynek célja egy német haderőnek a megszervezése és Észak-Afrikába történő átszállítása, hogy megerősítsék az ottani olasz erőket.


Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében az indiai 14. punjabi ezredének 3. zászlóalja támadást intéz a Brig’s Peak ellen, de az olasz 65. gyalogos hadosztály „Granatieri di Savoia” visszaveri őket.


Az S-30, S-54, S-58, S-59 német motoros torpedónaszádok Anglia (Egyesült Királyság) keleti partjai előtt elsüllyesztik az Angularity brit hajót, 2 halott, és 1 főt az S-30 foglyul ejt.


Az U-107 német tengeralattjáró, Írországtól 250 mérföldre nyugatra, 17.52-kor, a 37 főnyi teljes személyzetével együtt, elsüllyeszti a Maplecourt kanadai hajót.


1941. február 7. péntek

Az olasz Különleges páncélos dandár némi kezdeti sikert ér el a körülzárt olasz 10. hadseregnek a líbiai Bengázi – Tripoli országúton végrehajtott hajnali kitörési kísérletében, de a szövetséges tábori tüzérség gyorsan megállítja az áttörést. A nap végén a 25.000 főből álló olasz 10. hadsereg hivatalosan is megadja magát.


A brit és indiai csapatok továbbra is kézben tartják a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közeli Cameron gerincet, mely a gerincet a kereni ütközet elején elfoglaló, Királynő cameroni felföldi ezrede után kapta a nevét. A hegyszoros másik oldalán az indiai 4. hadosztály, a Scescilembi völgyön átvonulva tesz kísérletet a Dologorodocnál lévő olasz csapatok átkarolására.


1941. február 8. szombat

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók észlelik a HX-106 szövetséges konvojt, de az HMS Ramillies brit csatahajó jelenléte miatt nem támadják meg.


Nápolyból (Olaszország) a német csapatok elkezdik az áttelepülést Észak-Afrikába.


Britanniában Lord Moyle lesz a gyarmatügyi miniszter, Ernest Brown az egészségügyi miniszter, Norfolk hercege pedig a Mezőgazdasági Minisztérium közös parlamenti államtitkára.


1941. február 9. vasárnap

A lincolnshire-i Scamptonból felszálló 13 brit repülőgép támadást intéz a Wilhelmshavenben (Németország) álló Tirpitz csatahajó ellen. A repülősök súlyos károkról számolnak be, de a valóságban egyetlen találatot sem értek el.


Erwin Rommelt előléptetik altábornagynak.


A két csatahajóból és egy cirkálóból álló brit H Kötelék, az HMS Ark Royal távolbiztosításával, 08.15-kor tüzérségi tűzcsapást mér Genovára (Olaszország). 173 db 15 hüvelykes, és 782 db 6 hüvelykes lövedéket lőnek ki. Négy kereskedelmi hajó elsüllyed, 18 hajó megsérül, megrongálódnak a kikötői létesítmények és a közeli ipari területek, továbbá a katedrálist is eltalálják. 144 olasz hal meg, többségük polgári lakos. A britek 1 torpedóvető bombázót veszítenek. A cirkálók és a rombolók által támogatott Vittorio Veneto, a Cesare és a Doria olasz csatahajók kifutnak, hogy megütközzenek a brit flottával, de nem találják meg őket.


A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók 08.30-kor Új-Foundland előtt észlelik a HX-106 szövetséges konvojt. Mivel a konvojt a Ramillies brit csatahajó kíséri, a német hajóraj 10.00-kor visszavonul, ugyanis a parancsaik szerint nem bocsátkozhatnak harcba brit csatahajókkal.


Az U-37 német tengeralattjáró 04.30-kor, Gibraltártól 435 mérföldre nyugatra, megtámadja a HG-53 szövetséges konvojt. Elsüllyeszti az Estrellano (5 halott, 21 túlélő) és a Courland (3 halott, 27 túlélő) brit hajókat. Az U-37 egyúttal a Bordeaux-ban (Franciaország) állomásozó repülőknek is jelenti a konvoj észlelését, melynek következtében öt Fw 200 Kondor bombázó elsüllyeszti a Jura, a Dagmar I és a Brittanic brit, valamint a Tejo norvég hajókat.


Oldalak: 1 2 3