1941 – február

1941. február 1. szombat


Az Orion német kereskedelmi portyázó átveszi a Munsterland német hajótól, a Mariana-szigetek Maug-szigeténél, az abban az évben korábban Japántól vásárolt, japán gyártmányú E8N hidroplánt.

William Derek Stephens sorhajókapitányt nevezik ki az HMS Mauritius parancsnokának.

Az U-48 német tengeralattjáró Izlandtól délre, 22.015-kor, egy torpedóval, és a fedélzeti lövegéből leadott lövésekkel elsüllyeszti a Nicolas Angelos görög hajót. A személyzet mentőcsónakba száll, amit sohase találtak meg később.

Az amerikai Tengerészgyalogságnak az Egyesült Államok keleti és nyugati partjainál állomásozó Tengerészgyalogos Dandárjait, átszervezik 1. és 2. Tengerészgyalogos Hadosztállyá. Az amerikai Tengerészgyalogság most első ízben szervezi át az egységeit, hadosztály szinten. Délre, Kuba szigetén, az USA Tengerészgyalogság 4. Védelmi Zászlója megérkezik a Guantanamo-öbölbe a Parris-szigetről (Dél-Karolina, Egyesült Államok).

Oberstleutnant Benno Koscht nevezik ki a német Kampfgeschwader 55 parancsnokának.

Afganisztán

Subhas Chandra Bose Kabulba (Afganisztán) érkezik.

Olasz Eritrea

Az indiai 4. Hadosztály elfoglalja Agordatot (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika), miközben az indiai 5. Hadosztály bevette Metemmát (Abesszínia). A Királyi Bombayi Utászok hadnagya, Premindra Singh Bhagat kapja meg a II. világháborúban a Brit Indiai Hadsereg első Viktória Keresztjét, azért „… a folyamatos és hidegvérű bátorságáért” amivel 48 óra alatt 15 aknamezőt és 55 mérföldnyi országutat mentesít az aknáktól.

Egyesült Királyság

Britanniában felállítják a Légi Kiképző Testületet, hogy előzetes kiképzést biztosítson a Királyi Légierőbe, vagy a Haditengerészet Légi Fegyvernemébe belépni szándékozó 16 év feletti kadétoknak.

1941. február 2. vasárnap


Az HMS Ark Royal brit repülőgép-hordozó torpedóvető bombázói támadást intéznek Szardínia szigetén (Olaszország), a Tirso folyó Santa Chiara duzzasztógátjánál lévő vízi erőmű ellen. A támadás nem okoz károkat, Egy Swordfisht lelőnek, a 3 fős személyzete fogságba esik.

Az indiai 5 Hadosztály elfoglalja Barentunál (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) a 8000 fővel és 32 tábori ágyúval védett olasz erődítményeket. Keletre, az Indiai-óceánon az HMS Formidable brit repülőgép-hordozó gépeket indít az India-óceánra Mogadishu (Olasz Szomália) kikötőjének elaknásítására.

Ausztrál csapatok nyugat felé nyomulnak Dernától (Líbia), és folytatják az olasz csapatok visszaszorítását. Időközben Richard O’Connor megkapja a felhatalmazást Archibald Wavelltől a brit 7. Páncélos Hadosztály harckocsijainak bevetésére, hogy átkarolja az olasz visszavonulást.

Az HMT Almond brit trawler Falmouth (Anglia, Egyesült Királyság) előtt aknára fut és elsüllyed, 19 halott.

Az éjszaka folyamán az Atlantis német kereskedelmi portyázó az Indiai-óceánon megállítja és elfogja a Ketty Brøvig norvég tartályhajót. A Bahreinből származó 6370 tonna fűtőolajjal, és 4125 tonna diesel olajjal megrakott tartályhajót a tengeren lévő német kereskedelmi portyázók és hadihajók ellátó hajójaként használják ezután.

1941. február 3. hétfő


Mussolini a harci morál növelése érdekében az albán frontra küldi a fasiszta párt vezetőit.

Erwin Rommel tábornokot nevezik ki egy ideiglenesen „Afrikai Német Csapatoknak” nevezett egység élére, mely később Afrika Korps éven válik ismertté.

Eritreában (Olasz Kelet-Afrika) az olasz csapatok visszahúzódnak a hegyi városokba.

Az U-107 német tengeralattjáró, Izlandtól 300 mérföldre délre, 02.23-kor elsüllyeszti az Empire Citizen brit hajót, 77 halott, 5 túlélő. 23.33-kor az U-107 újból lecsap és elsüllyeszti az HMS Crispin brit hajót, 20 halott, 121 túlélő.

Az U-93 német tengeralattjáró Írországtól 50 mérföldre északnyugatra, 14.10-kor megtámadja a Dione II brit hajót, de a torpedója célt téveszt. A nap folyamán később egy német Fw 200-as repülőgép érkezik a helyszínre és bombákat dob a hajóra, amivel megrongálja azt. 23.00-kor az U-93 a Dione II közelében felmerül a felszínre, és rövid lövegpárbajt vívnak.

Német bombázók Ramsgate (Kent, Anglia, Egyesült Királyság) előtt elsüllyesztik az HMS Arctic Trapper brit aknakereső trawlert, 17 halott, 3 sebesült.

A német katonai vezetők bemutatják Adolf Hitlernek a Barbarossa Hadművelet részletes terveit.

Az USA Tengerészgyalogságának Ewa Légi Bázisa, mely korábban az USA Haditengerészetének léghajó bázisa volt, öt hónapos átalakítási munkálatok után, szolgálatba áll.

Hawaii

Az USS Arizona megérkezik Pearl Harbourba (Hawaii USA Territórium).

Az USA Tengerészgyalogsága repülőteret létesít Ewa faluja közelében, Kapoleinél (Honolulu megye, Hawaii USA Territórium), az eredetileg a Ford-szigeti Haditengerészeti Légi Bázison és a Hawaii szigetcsoport Oahu szigetén állomásozó 2. Tengerészgyalogos Repülő Ezred gépeivel.

Oroszország

Vszevolod Merkulovot kinevezik a kémkedési és hírszerzési tevékenységeket felügyelő Szovjet Állambiztonsági Minisztérium, NKGB, Népbiztosává. Az új NKGB minisztérium csupán a német invázió időpontjáig működik, amikor is beleolvad az NKVD-be.

Kliment Vorosilovot harmadszor terjesztik fel a Lenin Rendre.

Egyesült Államok

Henry Arnoldot előléptetik vezérőrnagynak.

1941. február 4. kedd


Az amerikai katonai személyi állomány moráljának fenntartása érdekében létrehozzák az Egyesített Szolgáltató Szervezeteket (USO).

Az olaszok megkezdik Bengázi (Líbia) kiürítését. Hajnalban a brit 7. Páncélos Hadosztály elindul Mechiliből (Líbia), hogy a sivatagon át a 150 mérföldre lévő Jebel El Akhdarhoz vonuljon annak érdekében, hogy megkísérelje elvágni az olasz visszavonulás útját.

Az U-93 német tengeralattjáró, miután az előző napon, Írországtól északnyugatra, lövegtűzzel megrongálta a Dione II brit hajót, 04.40-kor a fedélzeti ágyújával és a légvédelmi lövegével el is süllyeszti azt, 28 halott, 5 túlélő.

Az U-52 német tengeralattjáró Írországtól 500 mérföldre nyugatra, 08.38-kor elsüllyeszti a Ringhorn norvég hajót, 14 halott, 5 túlélő.

Az U-123 német tengeralattjáró Írországtól 1000 mérföldre nyugatra, 16.44-kor elsüllyeszti az Empire Engineer brit hajót, melynek teljes személyzete, 39 fő, odaveszik, néhányan az elsüllyedéskor, míg mások a soha meg nem talált mentőtutajokon.

Brit bombázók Düsseldorf (Németország) ellen hajtanak végre légitámadást.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók a Dánia-szoroson át kitörnek az Atlanti-óceánra anélkül, hogy a brit Királyi Haditengerészet észlelte volna őket.

Erich Raeder úgy gondolja, hogy az USA hadba lépése hasznos lehetne a németek számára, mivel az Japán belépését is kikényszerítené.

Indiai-óceán

Az HMS Hermes elindul Kismayo (Szomália, Olasz Kelet-Afrika) fel.

Egyesült Államok

A Chicago Tribune amerikai napilapban megjelenik egy cikk az USA kormányának titkos haditerveiről, mely olyan részleteket is tartalmaz, mint a 10.000.000 fős katonaság, melynek felét az európai hadműveletekre szánt, felállítandó Amerikai Expedíciós Haderő számára terveznek.

1941. február. 5. szerda


Lefektetik a USS Finback tengeralattjáró gerincét.

A brit 7. Páncélos Hadosztály páncélosai, miután 30 óra alatt 150 mérföldet tesznek meg a sivatagban, útakadályokat létesítenek Bengázitól délre, Sidi Salehnél (Líbia) éppen időben ahhoz, hogy megállítsák a visszavonulásban lévő olasz 10. Hadsereg élosztagait. Este a brit 4. Páncélos Dandár eléri az útakadályoktól 10 mérföldre északra lévő Beda Fommot, hogy megakadályozza az olaszok keleti irányú visszavonulását.

A brit és indiai csapatok útban Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) felé a Dongolaas szurdok közelében megtámadják az olaszok által tartott dombokat.

North Foreland (Kent, Anglia, Egyesült Királyság) előtt, német repülőgépek elsüllyesztik az HMT Tourmaline brit tengeralattjáró-elhárító trawlert.

A norvég partoktól 2 mérföldre, Stadlandet közelében, az HMS Sealion brit tengeralattjáró elsüllyeszti a Ryfylke norvég hajót.

Japán

A kobei (Japán) Kawasaki Hajógyárban a 74. építési számú csapatszállító hajó megkapja az Irako nevet. A hajót a Sasebo Haditengerészeti Körzethez vezénylik.

1941. február 6. csütörtök


Adolf Hitler utoljára kéri Francisco Francót, hogy lépjen be Spanyolországgal a Tengelyhatalmak oldalán a háborúba.

A brit Parlament Alsóháza megszavazza az év első 1.600.000.000 ₤ hadihitelét.

Líbiában a csapdába esett olasz 10. Hadsereg sikertelenül próbálkozik kitöréssel a Bengázi – Tripoli országúton. Az ausztrál 6. Hadosztály elfoglalja Bengázit, míg a brit 7. Páncélos Hadosztály 7. Támogató Csoportja beveszi Sceleidimát. Ezek a győzelmek még jobban megszilárdítják az olasz 10. Hadsereget körülzáró gyűrűt.

A Német Főparancsnokság kiadja a parancsot a Sonnenblume Hadműveletre, melynek célja egy német haderőnek a megszervezése és Észak-Afrikába történő átszállítása, hogy megerősítsék az ottani olasz erőket.

Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében az indiai 14. Punjabi Ezredének 3. Zászlóalja támadást intéz a Brig’s Peak ellen, de az olasz 65. Gyalogos Hadosztály „Granatieri di Savoia” visszaveri őket.

Az S-30, S-54, S-58, S-59 német motoros torpedónaszádok Anglia (Egyesült Királyság) keleti partjai előtt elsüllyesztik az Angularity brit hajót, 2 halott, és 1 főt az S-30 foglyul ejt.

Az U-107 német tengeralattjáró, Írországtól 250 mérföldre nyugatra, 17.52-kor, a 37 főnyi teljes személyzetével együtt, elsüllyeszti a Maplecourt kanadai hajót.

Egyesült Királyság

Az HMS King George V, miután Lord Halifaxet elvitte az Egyesült Államokba, megérkezik Scapa Flowba (Skócia, Egyesült Királyság).

1941. február 7. péntek


Az olasz Különleges Páncélos Dandár némi kezdeti sikert ér el a körülzárt olasz 10. Hadseregnek a líbiai Bengázi – Tripoli országúton végrehajtott hajnali kitörési kísérletében, de a szövetséges tábori tüzérség gyorsan megállítja az áttörést. A nap végén a 25.000 főből álló olasz 10. Hadsereg hivatalosan is megadja magát.

A brit és indiai csapatok továbbra is kézben tartják a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közeli Cameron Gerincet, mely a gerincet a kereni ütközet elején elfoglaló, Királynő Cameroni Felföldi Ezrede után kapta a nevét. A hegyszoros másik oldalán az indiai 4. Hadosztály, a Scescilembi völgyön átvonulva tesz kísérletet a Dologorodocnál lévő olasz csapatok átkarolására.

A Manchester (Anglia, Egyesült Királyság) közeli Stockportban lévő Fairey üzemben gyártott első Beaufighter IF vadászgép (T46223), végrehajtja az első felszállását.

1941. február 8. szombat


Az USS Grampus megkezdi az őrjáratozást a Karib-tengeren.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók észlelik a HX-106 szövetséges konvojt, de az HMS Ramillies brit csatahajó jelenléte miatt nem támadják meg.

Bulgária engedélyt ad, hogy a német csapatok átvonuljanak az országon.

Kanada

Mr. Malcolm MacDonaldot nevezik ki kanadai Brit Főbiztosnak.

Franciaország

Philippe Pétain felajánl Philippe Lavalnak egy miniszteri széket a Vichy kormányban, de Laval visszautasítja az ajánlatot.

Olaszország

Nápolyból (Olaszország) a német csapatok elkezdik az áttelepülést Észak-Afrikába.

Egyesült Királyság

Britanniában Lord Moyle lesz a gyarmatügyi miniszter, Ernest Brown az egészségügyi miniszter, Norfolk hercege pedig a Mezőgazdasági Minisztérium közös parlamenti államtitkára.

1941. február 9. vasárnap


A lincolnshire-i Scamptonból felszálló 13 brit repülőgép támadást intéz a Wilhelmshavenben (Németország) álló Tirpitz csatahajó ellen. A repülősök súlyos károkról számolnak be, de a valóságban egyetlen találatot sem értek el.

Darlan tengernagy lesz a Vichy Franciaország új alelnöke.

A szövetséges csapatok elfoglalják a líbiai El Agheilát, mely a Compass Hadművelet végét jelenti.

Erwin Rommelt előléptetik altábornagynak.

A két csatahajóból és egy cirkálóból álló brit H Kötelék, az HMS Ark Royal távolbiztosításával, 08.15-kor tüzérségi tűzcsapást mér Genovára (Olaszország). 173 db 15 hüvelykes, és 782 db 6 hüvelykes lövedéket lőnek ki. Négy kereskedelmi hajó elsüllyed, 18 hajó megsérül, megrongálódnak a kikötői létesítmények és a közeli ipari területek, továbbá a katedrálist is eltalálják. 144 olasz hal meg, többségük polgári lakos. A britek 1 torpedóvető bombázót veszítenek. A cirkálók és a rombolók által támogatott Vittorio Veneto, a Cesare és a Doria olasz csatahajók kifutnak, hogy megütközzenek a brit flottával, de nem találják meg őket.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók 08.30-kor Új-Foundland előtt észlelik a HX-106 szövetséges konvojt. Mivel a konvojt a Ramillies brit csatahajó kíséri, a német hajóraj 10.00-kor visszavonul, ugyanis a parancsaik szerint nem bocsátkozhatnak harcba brit csatahajókkal.

Az U-37 német tengeralattjáró 04.30-kor, Gibraltártól 435 mérföldre nyugatra, megtámadja a HG-53 szövetséges konvojt. Elsüllyeszti az Estrellano (5 halott, 21 túlélő) és a Courland (3 halott, 27 túlélő) brit hajókat. Az U-37 egyúttal a Bordeaux-ban (Franciaország) állomásozó repülőknek is jelenti a konvoj észlelését, melynek következtében öt Fw 200 Kondor bombázó elsüllyeszti a Jura, a Dagmar I és a Brittanic brit, valamint a Tejo norvég hajókat.

Az HMS Neptune brit cirkáló megsérül amikor a németek bombatámadást hajtanak végre Plymouth (Anglia, Egyesült Királyság) ellen.

1941. február 10. hétfő


A Stirling típusú repülőgép végrehajtja az első bemutatkozó hadműveleti bevetését, amikor a RAF 7. Repülőszázadának bombázóiként, Rotterdamnál (Hollandia) támadja az olajtároló létesítményeket.

Werner Mölders megszerzi az 56. légi győzelmét.

Az U-37 német tengeralattjáró 06.33-kor, Gibraltártól 600 mérföldre nyugatra, megtámadja a HG-53 szövetséges konvojt. Elsüllyeszti a Brandenburg brit hajót a teljes, 23 főnyi személyzetével együtt, és a 27 főnyi utasából is csak egy ember menekül meg. Az utasok, az előző napon az U-37 által elsüllyesztett Courland túlélői voltak.

Az U-52 német tengeralattjáró Írországtól 200 mérföldre nyugatra, 14.35-kor a teljes személyzetével együtt (35 fő) elsüllyeszti a Cranford Chine brit hajót.

222 brit repülőgép hajt végre támadást Hannover (Németország) ellen.

A brit miniszterelnök, Churchill arra utasítja Wavell tábornokot, hogy az észak-afrikai hadjárattal szemben, a görögországi hadjárat számára biztosítson elsőbbséget.

Az indiai 1. Punjabi Ezred 3. Zászlóalja, Keren (Olasz Kelet-Afrika) közelében elfoglalja a Brig’s Peaket. Délebbre, Cunningham brit tábornok megindítja Olasz Szomáliában, a Juba folyónál lévő olasz állások elleni Canvas Hadműveletet.

A RAF 91. Repülőszázadának 6 Whitley bombázója, a Colossus fedőnevű hadművelet során, 22.00-kor ledobja a brit 11. Különleges Légi Szolgálat Zászlóaljának 38 ejtőernyősét Dél-Olaszországban a Tragino vízvezetékhez. Robbanóanyagokat kell elhelyezniük a vízvezeték lábaihoz és felrobbantani, hogy ezzel szakítsák meg a közeli katonai és polgári központok vízellátását.

Olaszország

A német katonákat szállító első német konvoj, egy olasz romboló és három torpedónaszád kíséretében kifut Palermóból (Szicília, Olaszország) Tripoli (Líbia) felé.

1941. február 11. kedd


Az Admiral Hipper német cirkáló Gibraltártól 800 mérföldre nyugatra a HX-53 szövetséges konvojból elsüllyeszti az Iceland brit hajót. A teljes személyzete túléli a süllyedést, és a német cirkáló kimenti őket. Az Admiral Hipper ezt követően hamarosan a radaron 15 kilométeres távolságban észleli a konvoj többi egységét.

A Colossus Hadműveletben a brit ejtőernyősök Dél-Olaszországban felrobbantják a Tragino vízvezetéket. A menekülésük során egy kivételével mindegyiküket elfogják és 1943-ig hadifoglyok maradnak. Az általuk megrongált vízvezetéket hamar kijavítják és újra működésbe lép.

Az indiai 3. Zászlóalj elfoglalja a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében lévő Dongolaas hegyszorosban elhelyezkedő Sanchil dombot, de a nap végére az olasz Savoyai Gránátosok ellentámadással visszafoglalják, csakúgy mint a Brig’s Peaket. Délebbre, a Kenyából érkező brit csapatok elfoglalják a Juba folyó északi végénél fekvő Afmadownál lévő közúti csomópontot.

Az HMS Erebus monitor 01.00 és 01.40 között tüzérségi tűzcsapást mér Ostendére (Belgium).

Az első német csapatok megérkeznek Tripoliba (Líbia).

Az HMS Snapper brit tengeralattjáró elindul a Clyde folyóról (Skócia, Egyesült Királyság) a Franciaország előtt Vízcayai-öböl felé. A 41 főnyi személyzetét soha többé nem látják. Valószínűleg aknamezőre futott, vagy pedig a német M-2, M-13 és M-25 aknakeresők süllyesztették el.

Németország

A brit RAF bombatámadást intéz Hannover (Németország) ellen.

1941. február 12. szerda


Az Admiral Hipper német cirkáló 06.18-kor, Gibraltártól 800 mérföldre nyugatra, megtámadja a HX-53 szövetséges konvojt, és elsüllyeszt 8 hajót: a brit Arlaby, Westbury, Oswestry, Grange, Shrewsbury, Derrynane, a norvég Borgestad és a görög Perseus. 07.40-kor, amikor az eső elősegítette a maradék szövetséges teherhajók elmenekülését, az Admiral Hipper befejezi a támadását. Ebben a támadásban az Admiral Hipper szinte az összes 203 mm-es lövedékét felhasználta.

Az Afrika Korps parancsnokságának átvételére, Tripoliba (Líbia) érkezik Erwin Rommel tábornok.

Az indiai és az olasz csapatok tovább folytatják a küzdelmet a Dongolaas Hegyszoros északi oldalán, illetve a Keren (Eritrea, Olasz Észak-Afrika) közelében lévő hegyszoros déli oldalánál elhelyezkedő Happy völgyben.

Abesszínia

Abesszíniában Richhpal Ram százados, annak ellenére, hogy a jobb lábát ellőtték, támadásra vezeti az indiaiakat. Még a halálos sebesülése után is tovább lelkesíti az embereit a győzelemre. Ram századost posztumusz felterjesztik a Viktória Keresztre.

Indiai-óceán

Az HMS Hermes, Olasz Kelet-Afrika előtt elfog egy olasz kereskedelmi hajót.

Olaszország

A német katonákat szállító, Adana, Aegina, Kybfels és Ruhr nevű hajókból álló második német konvoj kifut Nápolyból (Olaszország) Észak-Afrika felé. A csapatszállítókat az olasz Camicia Nera romboló és a Procione torpedónaszád kíséri.

Oroszország

Viktor Abakumov Moszkvába (Oroszország) érkezik.

Egyesült Királyság

A brit külügyminiszter és a birodalmi vezérkari főnök Londonból (Anglia, egyesült Királyság) a Görögországnak nyújtandó katonai segítség koordinálása végett elindul Kairóba (Egyiptom). Egy Tengelyhatalmak elleni egyezményt is megpróbálnak létrehozni, amit Jugoszlávia és Törökország hamarosan, nyersen visszautasít.

1941. február 13. csütörtök


Izlandtól 225 mérföldre délre, két német tengeralattjáró megtámadja a HX-106 szövetséges konvojt. Az U-96 15.08-kor a teljes, 59 főnyi személyzetével együtt, elsüllyeszti a Clea brit tartályhajót. Az U-103 két torpedóval megállítja az Arthur F. Corwin brit tartályhajót, ami lehetővé teszi, hogy az U-96 19.50-kor, a teljes, 46 főnyi személyzetével együtt elsüllyessze.

Az HMS Formidable brit repülőgép-hordozó 14 Albacore repülőgéppel támadást intéz Massawa (Olasz Kelet-Afrika) ellen, és elsüllyeszti az Moncalieri olasz hajót, másokat pedig megrongál. Két Albacore gépet lelőnek, a hatfőnyi személyzet fogságba esik.

Írországtól 275 mérföldre délnyugatra, egy német Fw 200 repülőgép, a teljes, 21 főnyi személyzetével együtt elsüllyeszti az HMT Rubens brit tengeralattjáró-elhárító trawlert.

1941. február 14. péntek


Az Atlantis német kereskedelmi portyázó egy, a két zsákmányolt hajóból, valamint egy ellátó hajóból álló flottájával, találkozik az Admiral Scheer német páncéloshajóval. A hajók utánpótlási készleteket adnak át egymásnak, miközben a Ketty Brøvig tanker üzemanyaggal töltötte fel az Admiral Scheert.

Szolgálatba állítják a USS Graysont.

Hitler nyomást gyakorol Jugoszláviára, hogy csatlakozzon a Háromhatalmi Egyezményhez.

Az Afrikai Nemzetközösség csapatai, az HMS Shropshire, HMS Hawkins, HMS Ceres és az HMS Capetown tüzérségi támogatásával, elfoglalják Kismayu kikötővárosát (Olasz Kelet-Afrika).

Írországtól 400 mérföldre nyugatra, az U-101 német tengeralattjáró, 22.57-kor elsüllyeszi a Holystone brit hajót, 40 halott.

A Bianchi olasz tengeralattjáró, Írországtól nyugatra elsüllyeszti a Belcrest brit hajót.

Angol – egyiptomi Szudán

Raoul Magrin-Vernerey ezredes parancsnoksága alatt partra száll Port Szudánban (Szudán) az Idegenlégió 14. Fél-dandárja.

Atlanti-óceán

Az Északi-tengeren aknára fut és elsüllyed az MTB-41 brit motoros torpedónaszád, 8 halott.

Japán

A kobei Kawasaki Hajógyárban vízre bocsátják az Irako élelmiszerszállító hajót.

Líbia

A 3. Felderítő Zászlóaljjal és a 39. Páncélelhárító Zászlóaljjal, megérkezik Tripoliba (Líbia) a német katonák második konvoja.

Egyesült Államok

Kichisaburo Nomura a Fehér Házban, Washington DC. (Egyesült Államok), átadja Franklin Rooseveltnek a megbízólevelét.

Egyesült Államok, Csendes-óceáni szigetek

Megérkezik Midway-szigetére az USA Tengerészgyalogsága 3. Védelmi Zászlóaljának hadtáplépcsője.

1941. február 15. szombat


Az Admiral Hipper német cirkáló, egy rövid, de sikeres cirkálás után, melynek során elsüllyesztett 8 szövetséges hajót, összesen 34  00 tonna hajóteret, megérkezik Brestbe (Franciaország).

Az Egyesült Királyság megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Romániával.

Írországtól 600 mérföldre nyugatra, az U-123 német tengeralattjáró, 00.38-kor, a teljes, 55 főnyi személyzetével együtt, elsüllyeszti az Alnmoor brit hajót.

A brit Platt tábornok a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében lévő Dongolaas hegyszorosnál beszünteti az olasz állások elleni kisebb támadásokat, és egy nagyobb offenzívát tervez helyettük.

Egyesült Államok

Az USA Tengerészgyalogsága 1. Védelmi Zászlóaljának egyik előretolt osztaga, az USS Enterprise fedélzetén elindult San Diegóból (Kalifornia, Egyesült Államok), hogy a Pearl Harbour  (Hawaii USA territórium) érintésével, a Johnston-szigetre és a Palmyra-atollhoz hajózzon.

Az USA Kongresszusa jóváhagyja, hogy egy új bázist létesítsenek a New Rivernél (Észak-Karolina, Egyesült Államok) az USA Tengerészgyalogsága Flotta Tengerészgyalogos Haderő részére.

1941. február 16. vasárnap

A javítás miatt dokkban álló HMS Neptune brit cirkáló ismét megsérült a Chatham (Anglia, Egyesült Királyság) elleni német bombatámadásban.

Aberdeentől (Skócia, Egyesült Királyság) 25 mérföldre keletre, német repülőgépek elsüllyesztették az HMT Ormonde aknakereső brit trawlert, 19 halott.

A brit 830. Repülőszázad Máltáról felszállt Swordfish gépei, Chebbától (Tunézia) 5 mérföldre elsüllyesztették a Juventus olasz hajót.

Líbia

Észak-Afrikában, Sirte (Líbia) közelében sor került az első összecsapásra a brit és a német katonák között.

1941. február 17. hétfő

Egy olasz gépesített szaharai századból álló különítmény Kufránál (Líbia) ellentámadást hajtott végre a Szabad Franciák és a britek ellen, de kudarcba fulladt.

Az U-101 német tengeralattjáró Cornvalltól (Anglia, egyesült Királyság) 370 mérföldre nyugatra, nem sokkal 00.00 után elsüllyesztette a Gairsoppa brit hajót, 84 halott.

Izlandtól 100 mérföldre délre, az U-103 német tengeralattjáró, 06.33 és 08.33 között, öt torpedóval megrongálta, és végül elsüllyesztette az Edwy R. Brown brit tartályhajót. 50 fő szállt be a két mentőcsónakba, de sohasem látták viszont őket.

A Külső-Hebridáktól (Skócia, Egyesült Királyság) 200 mérföldre északnyugatra, az U-69 német tengeralattjáró, 22.12-kor elsüllyesztette a Siamese Prince brit hajót. 57 fő szállt a mentőcsónakokba, de sohasem látták őket viszont.

Törökország és Bulgária barátsági szerződést írt alá Szófiában (Bulgária). A németek nyomására Törökország abba is beleegyezett, hogy nem tiltakozik a német csapatok bulgáriai átvonulásán.

Sor Percy Noble brit tengernagyot nevezték ki a Nyugati Megközelítési Útvonalak főparancsnokának.

Közölték a Viktória Kereszttel kitüntetett Bernard Freyberg tábornokkal, az új-zélandi Hadosztály parancsnokával, a Brit Expedíciós Haderőnek Görögországba történő küldésére vonatkozó döntést. Kezdetben a haderő a tervek szerint az új-zélandi hadosztályból, a brit 1. Páncélos Dandárból, az ausztrál 6. Hadosztályból, a lengyel önálló Dandár Csoportból és az ausztrál 7. Hadosztályból állt volna. Azonban Erwin Rommel hirtelen előretörése Kirenaikába (Líbia) azt vonta maga után, hogy a lengyeleket és az ausztrál 7. Hadosztályt visszatartották Tobruk védelmére.

1941. február 18. kedd

Az HMS Formidable Földközi-tengerre való megérkezésének késleltetése érdekében, német repülőgépek elaknásították a szuezi-csatornát (Egyiptom).

Az észak-afrikai hadműveletekre megalakították a német 5. Könnyű Hadosztályt, (melyet később átneveztek 21. Páncélos Hadosztálynak).

Kufránál (Líbia) szabad francia csapatok körülzárták az El Tag erődöt, melyet a 75 mm-es tábori lövegeikkel, és 81 mm-es aknavetőkkel bombáztak (melyeknek a lőtávolsága nem volt nagyobb az olasz ellenfeleik lövegeinek lőtávolságánál).

Izlandtól 140 mérföldre délre, az U-96 német tengeralattjáró, 02.27-kor elsüllyesztette a Black Osprey brit hajót, 25 halott, 11 túlélő.

Izlandtól 330 mérföldre délre, az U-103 német tengeralattjáró, 21.33-kor elsüllyesztette a Seaforth brit hajót. 59 túlélő szállt a mentőcsónakokba, de többé senki sem látta őket.

Abesszínia

A dél-afrikai 1. Hadosztály elfoglalta Megát (Abesszínia).

Németország

Adolf Hitler páncélos tábornokokkal és harckocsi tervezőkkel találkozott a dél-németországi Berghofban lévő rezidenciáján. Ragaszkodott ahhoz, hogy a Panzer III és a Panzer IV típusú harckocsik nagyobb (akár 50 mm-es vagy 75 mm-es), nagy tűzgyorsaságú ágyúkat kapjanak. Emellett azt is kérte, hogy néhány katonát mentsenek fel a frontszolgálatról és vezényeljék őket a harckocsi gyárakba.

1941. február 19. szerda

Megérkezett Szingapúrba az ausztrál 8. Hadosztály.

A német bombázók háromnapos hadjáratot kezdtek Swansea (Wales, Egyesült Királyság) kikötőváros ellen.

Anthony Eden brit külügyminiszter, John Dill az Összhaderőnemi Vezérkar főnöke, Archibald Wavell tábornok a Közel-Kelet főparancsnoka, valamint a Földközi-tengeri Flotta főparancsnoka, Andrew Cunningham tengernagy Kairóban (Egyiptom) találkozott, hogy megtárgyalják a haderőknek Észak-Afrikából, Görögország megsegítésére való átvezénylését.

A Német Afrika Hadtest (Deutsche Afrika Korps) lett az észak-afrikai német haderő megnevezése. A németek Tripoliból (Líbia) kiindulva elkezdték az őrjáratozást.

Az S-28, S-101 és az S-102 német motoros torpedónaszádok rajtaütést hajtottak végre Norfolk (Anglia, Egyesült Királyság) partjainál, és Sheringham előtt a teljes személyzetével együtt elsüllyesztették az Algrave brit hajót.

Bayonne-tól (Franciaország) 60 mérföldre nyugatra az HMS Tigris brit tengeralattjáró elsüllyesztette a Jacobsen és a Guilvinec francia hajókat.

Skóciától (Egyesült Királyság) nyugatra, az U-69 német tengeralattjáró, 08.18-kor elsüllyesztette az Empire Blanda brit hajót, 39 halott.

Írországtól 360 mérföldre északnyugatra, az U-103 német tengeralattjáró 22.22-kor elsüllyesztette a Benjamin Franklin norvég hajót, melynek 36 főnyi személyzet túlélte az esetet.

1941. február 20. csütörtök

Az Admiral Scheer német páncélos hajó, az India-óceánon, a Seychelles-szigetektől nyugatra elsüllyesztette a Grigorios C II görög gőzöst (27 túlélőt foglyul ejtettek), majd elfogta a British Advocate brit tartályhajót. Az Advocate-ot zsákmányként Franciaországba küldték.

Britanniába érkezett Robert Menzies ausztrál miniszterelnök, hogy Winston Churchillek tárgyaljon.

Az Afrika Korps először került harcérintkezésbe a brit őrjáratokkal Észak-Afrikában, El Agheila közelében, Bengázi és Tripoli között (Líbia). A tengeren az HMS Regent brit tengeralattjáró támadást intézett a német Afrika Korps katonáit Nápolyból (Olaszország) Tripoliba szállító Arta, Heraklea, Menes és Martiza német hajók ellen, melyeket a Freccia, Saetta és a Turbine olasz rombolók kísértek. A Menes egy torpedótalálattól megsérült, de be tudták vontatni Tripoliba, a Saetta ellentámadást hajtott végre, és megrongálta az HMS Regentet.

Tobruk (Líbia) előtt aknára futott és elsüllyedt az HMT Ouse brit aknakereső trawler, 12 halott, 9 túlélő.

Az Eritrea olasz hajó, valamint a Ramb I, a Ramb II olasz felfegyverzett kereskedelmi portyázó, és a Coburg német ellátó hajó, kitört Massawából (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) és kihajóztak az India-óceánra. A Ramb I és a Ramb II parancsot kapott, hogy hajózzanak keletre és a Csendes-óceánon üssenek rajta a szövetséges hajóforgalmon.

A német Luftwaffe egymás után a második éjszaka bombázta Swansea-t (Wales, Egyesült Királyság).

Elkészült a Bristol (Anglia, Egyesült Királyság) új üzemében a Weston-Super-Mare-nál gyártott első Beaufighter IF vadászgép (X7540).

Franciaország

Hans-Joachim Marseille otthoni pihenő után visszatért a Berck-sur-Mernél állomásozó egységéhez.

1941. február 21. péntek

Az HMS Formidable brit repülőgép-hordozó, miközben a Vörös-tengeren várakozott, hogy a Szuezi-csatornát aknamentesítsék, és átkelhessen a Földközi-tengerre, 7 Albacore repülőgépet küldött Massawa (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) megtámadására, de a gépek csak kevés kárt okoztak.

Az Admiral Scheer német páncélos hajó, az India-óceánon, a Seychelles-szigetektől 575 mérföldre nyugatra, elsüllyesztette a Canadian Cruiser brit hajót. Mielőtt még a legénységet foglyul ejtették volna, a rádiós segélyhívást adott le, amit fogtak az HMS Glasgow brit cirkálón.

Ez volt egymás után a harmadik, és egyben utolsó nap, hogy bombatámadást hajtottak végre Swansea (Wales, Egyesült Királyság) ellen, amikor a bombázók 19-50-től éjfél utánig cirkáltak a kikötőváros felett. A három nap alatt, 35 000 gyújtóbombát és 800 nagy robbanóerejű bombát dobtak le Swansea-re, megölve ezzel 230, és megsebesítve 409 embert, de a stratégiailag fontos dokkok és a közeli olajfinomítók viszonylag érintetlenek maradtak.

Az HMT Lincoln City brit tengeralattjáró-elhárító trawler Tórshavn (Feröer-szigetek, Dánia külbirtoka) mellett lelőtt egy német bombázógépet, de aztán bombatalálatot kapott és elsüllyedt, 8 halott.

Az HMS Ursula brit tengeralattjáró támadást intézett a Trapani (Szicília, Olaszország) és Tripoli (Líbia) között úton lévő olasz konvoj ellen. A Sabbia olasz hajó megsérült, de az Ursula is megrongálódott, miután a Montanari olasz torpedónaszád ellentámadást hajtott végre ellene.

1941. február 22. szombat

Az Admiral Scheer német páncélos hajó Afrika keleti partjai előtt elsüllyesztette a Rantau Pandjang holland szénszállítót. A segélyhívásokat vette az HMS brit cirkáló, mely már az előző napon elsüllyesztett Canadian Cruiser brit hajótól tudott az Admiral Scheer jelenlétéről. Az HMS Glasgow felküldte a hidroplánját a német portyázó felkutatására, de a repülőgép úgy tért vissza, hogy nem talált semmit.

A holland Náci Párt egyik tagjának meggyilkolásáért való megtorlásban 430 holland zsidót deportáltak Amszterdamból Auschwitzba.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók megtámadtak egy az Egyesült Államok felé úton lévő, üres hajókból álló, kíséret nélküli konvojt, és elsüllyesztettek 3 brit teherhajót és 2 tartályhajót, összesen 25 431 tonna hajóteret. 10 ember meghalt, 180 pedig fogságba esett.

A brit 11. és 12. Afrikai hadosztály megtámadta és lerohanta a Jilibnél (Szomália, Olasz Kelet-Afrika) lévő olasz állásokat.

  1. György görög király, és Alexander Papagos tábornok, főparancsnok, Athénban (Görögország) találkozott Anthony Eden brit külügyminiszterrel és Archibald Wavell tábornokkal, hogy felvázoljanak egy olyan védelmi tervet, mely feltételezte, hogy Jugoszlávia semleges marad.

Déltájban egy német Ju-88-as repülőgép, a líbiai partok előtt, felfedezte a HMS Terror brit monitort. 15.33-kor 5 Ju-88-as repülőgép szállt fel Szicíliából (Olaszország), és 18.30-kor kapták el Dernától (Líbia) 10 mérföldre északra az HMS Terrort. A közvetlen közelében felrobbant bombáktól súlyos sérüléseket szenvedett HMS Terrort a személyzete 22.00-kor elhagyta. Az HMS Fareham aknakereső és az HMS Salvia korvett megpróbálta visszavontatni a kikötőbe, de ez a kísérlet végül kudarcot fulladt.

Filipp Golikovot első ízben terjesztették fel Lenin Rendre.

Indiai-óceán

Az HMS Hermest az Indiai-óceánra rendelték az Admiral Scheer német páncélos hajófelkutatására, de a kutatás nem járt semmiféle eredménnyel.

1941. február 23. vasárnap

04.20-kor, a líbiai partok előtt elsüllyedt az HMS Terror brit monitor, miután az előző napon végezetes sérüléseket szenvedett a német repülőgépektől.

Izlandtól 300 mérföldre délre, egy német Fw Kondor repülőgép az OB-288 konvojhoz vezérelte a német U-69, U-73, U-96, U-107 és U-123, valamint az olasz Bianchi és Barbarigo tengeralattjárókat. Kevéssel éjfél előtt az U-69 elsüllyesztette a Marslew brit hajót (13 halott, 23 főt kimentettek), továbbá az U-96 elsüllyesztette az Anglo-Peruvian brit hajót (29 fő eltűnt, 17 főt kimentettek). Az éjszaka folyamán az U-107 és a Bianchi megrongálta és üldözőbe vette az HMS Manistee brit dugárukat ellenőrző hajót.

Az HMS Upright brit tengeralattjáró Sfaxtól (Tunézia) 50 mérföldre elsüllyesztette a Silvia Tripcovich olasz hajót.

Alexandros Koziris Görögország miniszterelnöke, elfogadta a brit segítségi ajánlatot, de brit és a görög parancsnokok egy Bulgárián keresztül végrehajtott német támadás elleni védelmi stratégián vitatkoztak. A görögök a Metaxas Vonal mentén szerették volna beásni magukat, míg a britek egy délebbre, a Vermion hegység és a Haliacmon folyó mentén húzódó vonal mellett érveltek.

Joachim von Ribbentrop a németországi otthonában látta vendégül Hiroshi Oshimát, ahol Ribbentrop arról próbálta meggyőzni a japán nagykövetet, hogy elérkezett az idő arra, hogy Japán csapást mérjen Ázsiában a brit fennhatóság alatti területekre. Ribbentrop azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok miatt nem kell sokat aggódni, mivel az ázsiai amerikai birtokokat könnyen ki lehet kerülni, de ha az amerikaiak a háborúba lépés mellett döntenének, a japán Haditengerészet óriási fölényben van az amerikai Haditengerészettel szemben.

Olasz Szomália

A brit 12. Afrikai Hadosztály a Juba folyó (Szomália, Olasz Kelet-Afrika) mentén haladt felfelé az abesszin határ irányába, míg a brit 11. Afrikai hadosztály gépesített Nigériai Dandárja, a parti úton nyomult Mogadishu felé.

Egyesült Államok

Dr. Glenn T. Seaborg, a Berkleyben (Kalifornia, egyesült Államok) lévő Kaliforniai Egyetem 60 hüvelykes ciklotronjában kémiailag beazonosította az újonnan felfedezett új elemet, a plutóniumot.

  1. február 24.

A brit 207. Repülőszázad Waddingtonból (Lincolnshire, Anglia, Egyesült Királyság) felszállt Manchester bombázói az éjszaka folyamán a másnapba nyúlóan, Brest (Franciaország) bombázásával, végrehajtották a Manchester típusú bombázók első hadműveleti fellépését.

Omar Bradley-t ideiglenesen dandártábornokká léptették elő.

Az HMS Ursula brit tengeralattjáró három nappal korábbi támadásában megsérült Sabbia nevű olasz hajónak majdnem sikerült eljutnia Tripoliba (Líbia), amikor az HMS Regent brit tengeralattjáró elsüllyesztette.

Izlandtól 300 mérföldre délre, az U-107 német tengeralattjáró, az előző naptól tartó üldözés után, a teljes, 141 főnyi személyzetével együtt elsüllyesztette az HMS Manistee brit hajót. Az U-95 és az U-96 német, valamint a Bianchi olasz tengeralattjárók, hajnal előtt megtámadták az OB-288 szövetséges konvoj, melynek az HMS Manistee is a tagja volt, többi hajóját, és elsüllyesztettek 7 kereskedelmi hajót.

Az U-97 német tengeralattjáró, Izlandtól délre az OB-289 szövetséges konvojból elsüllyesztett 3 brit hajót és megrongálta a G.C. Brøvig norvég tartályhajót.

Egy, harckocsikból, páncélozott gépjárművekből és motorkerékpárokból álló német őrjárat, El Agheilától (Líbia) nyugatra, lesből támadást intézett egy brit és ausztrál őrjárat ellen, és 3 foglyot ejtett.

19.00-kor három német He 111-es bombázó hajtott végre támadást a Tobruk (Líbia) kikötőjében tartózkodó HMS Dainty és HMS Hasty brit rombolók ellen. Egy 500 kg-os bomba elsüllyesztette az HMS Daintyt, 16 halott.

1941. február 25. hétfő

Friedrich Karl Topp sorhajókapitány parancsnoksága alatt szolgálatba állították a Tirpitz német csatahajót.

Februári sztrájk: a német megszállási közigazgatás által bevezetett növekvő zsidóellenes intézkedések miatt sztrájk kezdődött a megszállt Amszterdamban.

03.43-kor Sfaxtól (Tunézia) 45 mérföldnyire, az HMS Upright brit tengeralattjáró megtámadott egy olasz konvojt, és elsüllyesztette az Armando Diaz olasz cirkálót. 464 halott, 147 túlélő. A konvoj Nápolyból (Olaszország) igyekezett eljutni Tripoliba (Líbia).

A brit 11. Afrikai hadosztály Nigériai Dandárja elfoglalta Mogadishut (Olasz Szomália, olasz Kelet-Afrika), és 400 000 gallon üzemanyagot zsákmányolt a tartályokban.

Az HMS Exmoor brit romboló Lowestoftól (Anglia, Egyesült Királyság) 12 mérföldnyire vagy aknára futott, vagy az S-30 német motoros torpedónaszád süllyesztette el. 105 halott, 32 túlélő.

Oroszország

Viktor Abakumovot kinevezték az NKVD helyettes népbiztosává.

1941. február 26. kedd

Írországtól 190 mérföldre északnyugatra, az U-47 német tengeralattjáró hajnal előtt megtámadta az OB-290 szövetséges konvojt, elsüllyesztett 3 kereskedelmi hajót, egyet pedig megrongált. Az U-47 vízibomba támadást kapott, majd segítségül hívta a Bordeaux-ban (Franciaország) állomásozó I. Gruppe KG 40 Fw 200-as bombázóit. A repülőgépek 09.00-től 18.45-ig támadták a konvojt, és elsüllyesztettek 8 hajót.

Hajnal előtt a brit HMS Decoy, HMS Hereward romboló, valamint az HMS Ladybird ágyúnaszád 200 fő kommandóst és 24 fő Királyi Tengerészgyalogost tett partra a török partok előtt elhelyezkedő, az olaszok birtokában lévő Dodekánisszosz-szigetekhez tartozó Castelorizo szigetén, ahol foglyul ejtették a kis olasz helyőrséget. Az olasz repülőgépek válaszcsapást mértek rájuk, mely során az HMS Ladybird megsérült, de a fedélzetére tudta venni a támadókat, és visszahajózni Ciprus brit koronagyarmatra. A rajtaütés kódneve Abstention Hadművelet volt.

Werner Mölders bejelentette a 60. légi győzelmét.

Glenn Seaborg és Arthur Wahl amerikai tudósok felfedezték a plutóniumot.

A brit partok különböző részein a német repülőgépek elsüllyesztettek4, a német motoros torpedónaszádok pedig 1 kereskedelmi hajót.

Az U-70 német tengeralattjáró, Izlandtól délre elsüllyesztette a Göteborg svéd hajót.

Francisco Franco visszautasította Hitler kérést, hogy Spanyolország lépjen be a háborúba.

1941. február 27. szerda

Az éjszaka folyamán a cambridgeshire-i Wyntonból, a norfolki Marhamből és a suffolki Stradishallból felszállt 30 brit Wellington bombázó támadást intézett a Tirpitz ellen. Az odaérkezett 26 gép végrehajtotta a támadást és sikereket jelentett, bár a valóságos eredményeket meg letett kérdőjelezni.

A Scharnhorst és a Gneisenau német csatacirkálók üzemanyagot vettek fel az Azori-szigetektől 1000 mérföldre nyugatra, az Ermland és a Friedrich Breme tartályhajóktól. A február 22-én elsüllyesztett szövetséges hajókról származó 180 hadifoglyot is átszállították a tartályhajókra.

Az éjszaka során az U-47 német tengeralattjáró, Írországtól nyugatra, elsüllyesztette a Holmelea brit hajót, 27 halott, 11 túlélő.

Az Admiral Scheer német páncélos hajó által az Atlanti-óceánon, 1941. január 18-án elfogott norvég tartályhajó, a Sandefjord, megérkezett Franciaországba a 11 000 tonna nyersolaj rakományával. Átnevezték, és Monsun néven német szolgálatba állították.

A Lupo és a Lince olasz torpedónaszádok, még hajnal előtt 240 főt tettek partra a Törökország közelében fekvő Kastelorizo görög szigeten, majd napkelte után tűzcsapást mértek a brit állásokra, 3 halott és 7 sebesült. Az akciót a brit Abstention Hadműveletre való válaszként indították. Az HMS Decoy és HMS Hereward brit rombolók az olasz torpedónaszádok megtámadása helyett, Egyiptom felé indultak.

Az HMNZS Leander új-zélandi cirkáló, az Indiai-óceánon, a Maldív-szigetektől 200 mérföldre nyugatra elsüllyesztette a Ramb I olasz kereskedelmi portyázót. A cirkáló kimentett 113 túlélőt, akiket a Maldív-szigetekhez tatozó Addu-atollra vitt.

A Humber torkolatában (Anglia, Egyesült Királyság) aknára futott az HMT Remillo brit aknakereső trawler, és elsüllyedt, 17 halott.

Írországtól nyugatra a Bianchi olasz tengeralattjáró elsüllyesztette a Baltisan brit hajót, 51 halott, 18 túlélő.

Az USA korábbi franciaországi nagykövete nyilvános bejelentést tett, melyben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a jelenlegi nemzetközi válság idején közel sem tett meg eleget, illetve nem dolgozott eléggé gyorsan.

Németország

Yosuke Matsuoka Berlinbe (Németország) érkezett.

Tajvan

Koki Yamamoto altengernagyot nevezték ki a Pescadores-szigeteken lévő (Tajvan) Mako haditengerészeti kikötő parancsnokává.

1941. február 28. csütörtök

A Waddingtonból (Lincolnshire, Anglia, Egyesült Királyság) felszállt 23 brit Hampden repülőgép támadást intézett Wilhelmshavenben a Tirpitz ellen. Az alacsony felhőalap miatt csupán 4 gép találta meg a csatahajót, és ezek sem tudták eltalálni a célpontjukat.

Az HMS Decoy és HMS Hereward brit rombolók, az Abstention Hadművelet megerősítése érdekében, további 200 brit katonát tettek partra a Dodekánisszosz-szigetekhez tartozó görög Kastelorizo szigetén. Amikor az olaszok, a Crispi és a Sella rombolókkal, valamint további két torpedónaszáddal, megerősítették a körzetben tartózkodó két torpedónaszádot, a britek az Abstention Hadművelet abbahagyásáról döntöttek. A megsürgetett kivonulásban 40 brit kommandóst hátrahagytak, akik fogságba estek. Északabbra, a német csapatok elkezdtek belépni Bulgáriába. Eközben a RAF egyik repülőszázadának Hurricane vadászgépei, valamint egy RAF repülőszázad Gladiátor kétfedelű vadászgépei, a szárazföldi görög csapatok támogatása során 27 olasz repülőgépet lőttek le az albán hegyek felett.

A Vichy Franciaországban 350 grammról, 280 grammra csökkentették a kenyér fejadagot.

Az olasz haderők Kufránál (Líbia) tárgyalni kezdtek a szabad francia és a brit erőkkel a megadásról.

11.30-kor lassan süllyedni kezdett az előző napon a német I./KG 40 egyik FW 200-as repülőgépe által megrongált Anchises brit személyhajó. A maradék személyzet 33 fője beszállt egy mentőcsónakba, akik közül 12 az életét vesztette, amikor a mentésükre odaérkező HMS Kingcup korvett orrhulláma felborította a csónakot. A német repülőgépek délután visszatértek, és bombákkal befejezték az Anchises elsüllyesztését.

Izlandtól 200 mérföldre délre, az U-108 német tengeralattjáró, 23.32-kor, a teljes 33 főnyi személyzetével együtt, elsüllyesztette az Effna brit hajót.