1941. február


1941. február 10. hétfő


A Stirling típusú repülőgép végrehajtja az első bemutatkozó hadműveleti bevetését, amikor a RAF 7. Repülőszázadának bombázóiként, Rotterdamnál (Hollandia) támadja az olajtároló létesítményeket.

Werner Mölders megszerzi az 56. légi győzelmét.

Az U-37 német tengeralattjáró 06.33-kor, Gibraltártól 600 mérföldre nyugatra, megtámadja a HG-53 szövetséges konvojt. Elsüllyeszti a Brandenburg brit hajót a teljes, 23 főnyi személyzetével együtt, és a 27 főnyi utasából is csak egy ember menekül meg. Az utasok, az előző napon az U-37 által elsüllyesztett Courland túlélői voltak.

Az U-52 német tengeralattjáró Írországtól 200 mérföldre nyugatra, 14.35-kor a teljes személyzetével együtt (35 fő) elsüllyeszti a Cranford Chine brit hajót.

222 brit repülőgép hajt végre támadást Hannover (Németország) ellen.

A brit miniszterelnök, Churchill arra utasítja Wavell tábornokot, hogy az észak-afrikai hadjárattal szemben, a görögországi hadjárat számára biztosítson elsőbbséget.

Az indiai 1. Punjabi Ezred 3. Zászlóalja, Keren (Olasz Kelet-Afrika) közelében elfoglalja a Brig’s Peaket. Délebbre, Cunningham brit tábornok megindítja Olasz Szomáliában, a Juba folyónál lévő olasz állások elleni Canvas Hadműveletet.

A RAF 91. Repülőszázadának 6 Whitley bombázója, a Colossus fedőnevű hadművelet során, 22.00-kor ledobja a brit 11. Különleges Légi Szolgálat Zászlóaljának 38 ejtőernyősét Dél-Olaszországban a Tragino vízvezetékhez. Robbanóanyagokat kell elhelyezniük a vízvezeték lábaihoz és felrobbantani, hogy ezzel szakítsák meg a közeli katonai és polgári központok vízellátását.

Olaszország

A német katonákat szállító első német konvoj, egy olasz romboló és három torpedónaszád kíséretében kifut Palermóból (Szicília, Olaszország) Tripoli (Líbia) felé.

1941. február 11. kedd


Az Admiral Hipper német cirkáló Gibraltártól 800 mérföldre nyugatra a HX-53 szövetséges konvojból elsüllyeszti az Iceland brit hajót. A teljes személyzete túléli a süllyedést, és a német cirkáló kimenti őket. Az Admiral Hipper ezt követően hamarosan a radaron 15 kilométeres távolságban észleli a konvoj többi egységét.

A Colossus Hadműveletben a brit ejtőernyősök Dél-Olaszországban felrobbantják a Tragino vízvezetéket. A menekülésük során egy kivételével mindegyiküket elfogják és 1943-ig hadifoglyok maradnak. Az általuk megrongált vízvezetéket hamar kijavítják és újra működésbe lép.

Az indiai 3. Zászlóalj elfoglalja a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében lévő Dongolaas hegyszorosban elhelyezkedő Sanchil dombot, de a nap végére az olasz Savoyai Gránátosok ellentámadással visszafoglalják, csakúgy mint a Brig’s Peaket. Délebbre, a Kenyából érkező brit csapatok elfoglalják a Juba folyó északi végénél fekvő Afmadownál lévő közúti csomópontot.

Az HMS Erebus monitor 01.00 és 01.40 között tüzérségi tűzcsapást mér Ostendére (Belgium).

Az első német csapatok megérkeznek Tripoliba (Líbia).

Az HMS Snapper brit tengeralattjáró elindul a Clyde folyóról (Skócia, Egyesült Királyság) a Franciaország előtt Vízcayai-öböl felé. A 41 főnyi személyzetét soha többé nem látják. Valószínűleg aknamezőre futott, vagy pedig a német M-2, M-13 és M-25 aknakeresők süllyesztették el.

Németország

A brit RAF bombatámadást intéz Hannover (Németország) ellen.

1941. február 12. szerda


Az Admiral Hipper német cirkáló 06.18-kor, Gibraltártól 800 mérföldre nyugatra, megtámadja a HX-53 szövetséges konvojt, és elsüllyeszt 8 hajót: a brit Arlaby, Westbury, Oswestry, Grange, Shrewsbury, Derrynane, a norvég Borgestad és a görög Perseus. 07.40-kor, amikor az eső elősegítette a maradék szövetséges teherhajók elmenekülését, az Admiral Hipper befejezi a támadását. Ebben a támadásban az Admiral Hipper szinte az összes 203 mm-es lövedékét felhasználta.

Az Afrika Korps parancsnokságának átvételére, Tripoliba (Líbia) érkezik Erwin Rommel tábornok.

Az indiai és az olasz csapatok tovább folytatják a küzdelmet a Dongolaas Hegyszoros északi oldalán, illetve a Keren (Eritrea, Olasz Észak-Afrika) közelében lévő hegyszoros déli oldalánál elhelyezkedő Happy völgyben.

Abesszínia

Abesszíniában Richhpal Ram százados, annak ellenére, hogy a jobb lábát ellőtték, támadásra vezeti az indiaiakat. Még a halálos sebesülése után is tovább lelkesíti az embereit a győzelemre. Ram századost posztumusz felterjesztik a Viktória Keresztre.

Indiai-óceán

Az HMS Hermes, Olasz Kelet-Afrika előtt elfog egy olasz kereskedelmi hajót.

Olaszország

A német katonákat szállító, Adana, Aegina, Kybfels és Ruhr nevű hajókból álló második német konvoj kifut Nápolyból (Olaszország) Észak-Afrika felé. A csapatszállítókat az olasz Camicia Nera romboló és a Procione torpedónaszád kíséri.

Oroszország

Viktor Abakumov Moszkvába (Oroszország) érkezik.

Egyesült Királyság

A brit külügyminiszter és a birodalmi vezérkari főnök Londonból (Anglia, egyesült Királyság) a Görögországnak nyújtandó katonai segítség koordinálása végett elindul Kairóba (Egyiptom). Egy Tengelyhatalmak elleni egyezményt is megpróbálnak létrehozni, amit Jugoszlávia és Törökország hamarosan, nyersen visszautasít.

1941. február 13. csütörtök


Izlandtól 225 mérföldre délre, két német tengeralattjáró megtámadja a HX-106 szövetséges konvojt. Az U-96 15.08-kor a teljes, 59 főnyi személyzetével együtt, elsüllyeszti a Clea brit tartályhajót. Az U-103 két torpedóval megállítja az Arthur F. Corwin brit tartályhajót, ami lehetővé teszi, hogy az U-96 19.50-kor, a teljes, 46 főnyi személyzetével együtt elsüllyessze.

Az HMS Formidable brit repülőgép-hordozó 14 Albacore repülőgéppel támadást intéz Massawa (Olasz Kelet-Afrika) ellen, és elsüllyeszti az Moncalieri olasz hajót, másokat pedig megrongál. Két Albacore gépet lelőnek, a hatfőnyi személyzet fogságba esik.

Írországtól 275 mérföldre délnyugatra, egy német Fw 200 repülőgép, a teljes, 21 főnyi személyzetével együtt elsüllyeszti az HMT Rubens brit tengeralattjáró-elhárító trawlert.

1941. február 14. péntek


Az Atlantis német kereskedelmi portyázó egy, a két zsákmányolt hajóból, valamint egy ellátó hajóból álló flottájával, találkozik az Admiral Scheer német páncéloshajóval. A hajók utánpótlási készleteket adnak át egymásnak, miközben a Ketty Brøvig tanker üzemanyaggal töltötte fel az Admiral Scheert.

Szolgálatba állítják a USS Graysont.

Hitler nyomást gyakorol Jugoszláviára, hogy csatlakozzon a Háromhatalmi Egyezményhez.

Az Afrikai Nemzetközösség csapatai, az HMS Shropshire, HMS Hawkins, HMS Ceres és az HMS Capetown tüzérségi támogatásával, elfoglalják Kismayu kikötővárosát (Olasz Kelet-Afrika).

Írországtól 400 mérföldre nyugatra, az U-101 német tengeralattjáró, 22.57-kor elsüllyeszi a Holystone brit hajót, 40 halott.

A Bianchi olasz tengeralattjáró, Írországtól nyugatra elsüllyeszti a Belcrest brit hajót.

Angol – egyiptomi Szudán

Raoul Magrin-Vernerey ezredes parancsnoksága alatt partra száll Port Szudánban (Szudán) az Idegenlégió 14. Fél-dandárja.

Atlanti-óceán

Az Északi-tengeren aknára fut és elsüllyed az MTB-41 brit motoros torpedónaszád, 8 halott.

Japán

A kobei Kawasaki Hajógyárban vízre bocsátják az Irako élelmiszerszállító hajót.

Líbia

A 3. Felderítő Zászlóaljjal és a 39. Páncélelhárító Zászlóaljjal, megérkezik Tripoliba (Líbia) a német katonák második konvoja.

Egyesült Államok

Kichisaburo Nomura a Fehér Házban, Washington DC. (Egyesült Államok), átadja Franklin Rooseveltnek a megbízólevelét.

Egyesült Államok, Csendes-óceáni szigetek

Megérkezik Midway-szigetére az USA Tengerészgyalogsága 3. Védelmi Zászlóaljának hadtáplépcsője.

1941. február 15. szombat


Az Admiral Hipper német cirkáló, egy rövid, de sikeres cirkálás után, melynek során elsüllyesztett 8 szövetséges hajót, összesen 34  00 tonna hajóteret, megérkezik Brestbe (Franciaország).

Az Egyesült Királyság megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Romániával.

Írországtól 600 mérföldre nyugatra, az U-123 német tengeralattjáró, 00.38-kor, a teljes, 55 főnyi személyzetével együtt, elsüllyeszti az Alnmoor brit hajót.

A brit Platt tábornok a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében lévő Dongolaas hegyszorosnál beszünteti az olasz állások elleni kisebb támadásokat, és egy nagyobb offenzívát tervez helyettük.

Egyesült Államok

Az USA Tengerészgyalogsága 1. Védelmi Zászlóaljának egyik előretolt osztaga, az USS Enterprise fedélzetén elindult San Diegóból (Kalifornia, Egyesült Államok), hogy a Pearl Harbour  (Hawaii USA territórium) érintésével, a Johnston-szigetre és a Palmyra-atollhoz hajózzon.

Az USA Kongresszusa jóváhagyja, hogy egy új bázist létesítsenek a New Rivernél (Észak-Karolina, Egyesült Államok) az USA Tengerészgyalogsága Flotta Tengerészgyalogos Haderő részére.

1941. február 16. vasárnap

A javítás miatt dokkban álló HMS Neptune brit cirkáló ismét megsérült a Chatham (Anglia, Egyesült Királyság) elleni német bombatámadásban.

Aberdeentől (Skócia, Egyesült Királyság) 25 mérföldre keletre, német repülőgépek elsüllyesztették az HMT Ormonde aknakereső brit trawlert, 19 halott.

A brit 830. Repülőszázad Máltáról felszállt Swordfish gépei, Chebbától (Tunézia) 5 mérföldre elsüllyesztették a Juventus olasz hajót.

Líbia

Észak-Afrikában, Sirte (Líbia) közelében sor került az első összecsapásra a brit és a német katonák között.

1941. február 17. hétfő

Egy olasz gépesített szaharai századból álló különítmény Kufránál (Líbia) ellentámadást hajtott végre a Szabad Franciák és a britek ellen, de kudarcba fulladt.

Az U-101 német tengeralattjáró Cornvalltól (Anglia, egyesült Királyság) 370 mérföldre nyugatra, nem sokkal 00.00 után elsüllyesztette a Gairsoppa brit hajót, 84 halott.

Izlandtól 100 mérföldre délre, az U-103 német tengeralattjáró, 06.33 és 08.33 között, öt torpedóval megrongálta, és végül elsüllyesztette az Edwy R. Brown brit tartályhajót. 50 fő szállt be a két mentőcsónakba, de sohasem látták viszont őket.

A Külső-Hebridáktól (Skócia, Egyesült Királyság) 200 mérföldre északnyugatra, az U-69 német tengeralattjáró, 22.12-kor elsüllyesztette a Siamese Prince brit hajót. 57 fő szállt a mentőcsónakokba, de sohasem látták őket viszont.

Törökország és Bulgária barátsági szerződést írt alá Szófiában (Bulgária). A németek nyomására Törökország abba is beleegyezett, hogy nem tiltakozik a német csapatok bulgáriai átvonulásán.

Sor Percy Noble brit tengernagyot nevezték ki a Nyugati Megközelítési Útvonalak főparancsnokának.

Közölték a Viktória Kereszttel kitüntetett Bernard Freyberg tábornokkal, az új-zélandi Hadosztály parancsnokával, a Brit Expedíciós Haderőnek Görögországba történő küldésére vonatkozó döntést. Kezdetben a haderő a tervek szerint az új-zélandi hadosztályból, a brit 1. Páncélos Dandárból, az ausztrál 6. Hadosztályból, a lengyel önálló Dandár Csoportból és az ausztrál 7. Hadosztályból állt volna. Azonban Erwin Rommel hirtelen előretörése Kirenaikába (Líbia) azt vonta maga után, hogy a lengyeleket és az ausztrál 7. Hadosztályt visszatartották Tobruk védelmére.

1941. február 18. kedd

Az HMS Formidable Földközi-tengerre való megérkezésének késleltetése érdekében, német repülőgépek elaknásították a szuezi-csatornát (Egyiptom).

Az észak-afrikai hadműveletekre megalakították a német 5. Könnyű Hadosztályt, (melyet később átneveztek 21. Páncélos Hadosztálynak).

Kufránál (Líbia) szabad francia csapatok körülzárták az El Tag erődöt, melyet a 75 mm-es tábori lövegeikkel, és 81 mm-es aknavetőkkel bombáztak (melyeknek a lőtávolsága nem volt nagyobb az olasz ellenfeleik lövegeinek lőtávolságánál).

Izlandtól 140 mérföldre délre, az U-96 német tengeralattjáró, 02.27-kor elsüllyesztette a Black Osprey brit hajót, 25 halott, 11 túlélő.

Izlandtól 330 mérföldre délre, az U-103 német tengeralattjáró, 21.33-kor elsüllyesztette a Seaforth brit hajót. 59 túlélő szállt a mentőcsónakokba, de többé senki sem látta őket.

Abesszínia

A dél-afrikai 1. Hadosztály elfoglalta Megát (Abesszínia).

Németország

Adolf Hitler páncélos tábornokokkal és harckocsi tervezőkkel találkozott a dél-németországi Berghofban lévő rezidenciáján. Ragaszkodott ahhoz, hogy a Panzer III és a Panzer IV típusú harckocsik nagyobb (akár 50 mm-es vagy 75 mm-es), nagy tűzgyorsaságú ágyúkat kapjanak. Emellett azt is kérte, hogy néhány katonát mentsenek fel a frontszolgálatról és vezényeljék őket a harckocsi gyárakba.

1941. február 19. szerda

Megérkezett Szingapúrba az ausztrál 8. Hadosztály.

A német bombázók háromnapos hadjáratot kezdtek Swansea (Wales, Egyesült Királyság) kikötőváros ellen.

Anthony Eden brit külügyminiszter, John Dill az Összhaderőnemi Vezérkar főnöke, Archibald Wavell tábornok a Közel-Kelet főparancsnoka, valamint a Földközi-tengeri Flotta főparancsnoka, Andrew Cunningham tengernagy Kairóban (Egyiptom) találkozott, hogy megtárgyalják a haderőknek Észak-Afrikából, Görögország megsegítésére való átvezénylését.

A Német Afrika Hadtest (Deutsche Afrika Korps) lett az észak-afrikai német haderő megnevezése. A németek Tripoliból (Líbia) kiindulva elkezdték az őrjáratozást.

Az S-28, S-101 és az S-102 német motoros torpedónaszádok rajtaütést hajtottak végre Norfolk (Anglia, Egyesült Királyság) partjainál, és Sheringham előtt a teljes személyzetével együtt elsüllyesztették az Algrave brit hajót.

Bayonne-tól (Franciaország) 60 mérföldre nyugatra az HMS Tigris brit tengeralattjáró elsüllyesztette a Jacobsen és a Guilvinec francia hajókat.

Skóciától (Egyesült Királyság) nyugatra, az U-69 német tengeralattjáró, 08.18-kor elsüllyesztette az Empire Blanda brit hajót, 39 halott.

Írországtól 360 mérföldre északnyugatra, az U-103 német tengeralattjáró 22.22-kor elsüllyesztette a Benjamin Franklin norvég hajót, melynek 36 főnyi személyzet túlélte az esetet.

Oldalak: 1 2 3