1941. február


1941. február 10. hétfő

A Stirling típusú repülőgép végrehajtja az első bemutatkozó hadműveleti bevetését, amikor a RAF 7. repülőszázadának bombázóiként, Rotterdamnál (Hollandia) támadja az olajtároló létesítményeket.


Az U-37 német tengeralattjáró 06.33-kor, Gibraltártól 600 mérföldre nyugatra, megtámadja a HG-53 szövetséges konvojt. Elsüllyeszti a Brandenburg brit hajót a teljes, 23 főnyi személyzetével együtt, és a 27 főnyi utasából is csak egy ember menekül meg. Az utasok, az előző napon az U-37 által elsüllyesztett Courland túlélői voltak.


Az U-52 német tengeralattjáró Írországtól 200 mérföldre nyugatra, 14.35-kor a teljes személyzetével együtt (35 fő) elsüllyeszti a Cranford Chine brit hajót.


222 brit repülőgép hajt végre támadást Hannover (Németország) ellen.


Az indiai 1. punjabi ezred 3. zászlóalja, Keren (Olasz Kelet-Afrika) közelében elfoglalja a Brig’s Peaket. Délebbre, Cunningham brit tábornok megindítja Olasz Szomáliában, a Juba folyónál lévő olasz állások elleni Canvas Hadműveletet.


A RAF 91. repülőszázadának 6 Whitley bombázója, a Colossus fedőnevű hadművelet során, 22.00-kor ledobja a brit 11. különleges légi szolgálat zászlóaljának 38 ejtőernyősét Dél-Olaszországban a Tragino vízvezetékhez. Robbanóanyagokat kell elhelyezniük a vízvezeték lábaihoz és felrobbantani, hogy ezzel szakítsák meg a közeli katonai és polgári központok vízellátását.


A német katonákat szállító első német konvoj, egy olasz romboló és három torpedónaszád kíséretében kifut Palermóból (Szicília, Olaszország) Tripoli (Líbia) felé.


1941. február 11. kedd

Az Admiral Hipper német cirkáló Gibraltártól 800 mérföldre nyugatra a HX-53 szövetséges konvojból elsüllyeszti az Iceland brit hajót. A teljes személyzete túléli a süllyedést, és a német cirkáló kimenti őket. Az Admiral Hipper ezt követően hamarosan a radaron 15 kilométeres távolságban észleli a konvoj többi egységét.


A Colossus Hadműveletben a brit ejtőernyősök Dél-Olaszországban felrobbantják a Tragino vízvezetéket. A menekülésük során egy kivételével mindegyiküket elfogják és 1943-ig hadifoglyok maradnak. Az általuk megrongált vízvezetéket hamar kijavítják és újra működésbe lép.


Az indiai 3. zászlóalj elfoglalja a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében lévő Dongolaas hegyszorosban elhelyezkedő Sanchil dombot, de a nap végére az olasz Savoyai Gránátosok ellentámadással visszafoglalják, csakúgy mint a Brig’s Peaket. Délebbre, a Kenyából érkező brit csapatok elfoglalják a Juba folyó északi végénél fekvő Afmadownál lévő közúti csomópontot.


Az HMS Erebus monitor 01.00 és 01.40 között tüzérségi tűzcsapást mér Ostendére (Belgium).


Az első német csapatok megérkeznek Tripoliba (Líbia).


Az HMS Snapper brit tengeralattjáró elindul a Clyde folyóról (Skócia, Egyesült Királyság) a Franciaország előtt Vízcayai-öböl felé. A 41 főnyi személyzetét soha többé nem látják. Valószínűleg aknamezőre futott, vagy pedig a német M-2, M-13 és M-25 aknakeresők süllyesztették el.


A brit RAF bombatámadást intéz Hannover (Németország) ellen.


1941. február 12. szerda

Az Admiral Hipper német cirkáló 06.18-kor, Gibraltártól 800 mérföldre nyugatra, megtámadja a HX-53 szövetséges konvojt, és elsüllyeszt 8 hajót: a brit Arlaby, Westbury, Oswestry, Grange, Shrewsbury, Derrynane, a norvég Borgestad és a görög Perseus. 07.40-kor, amikor az eső elősegítette a maradék szövetséges teherhajók elmenekülését, az Admiral Hipper befejezi a támadását. Ebben a támadásban az Admiral Hipper szinte az összes 203 mm-es lövedékét felhasználta.


Az Afrika Korps parancsnokságának átvételére, Tripoliba (Líbia) érkezik Erwin Rommel tábornok.


Az indiai és az olasz csapatok tovább folytatják a küzdelmet a Dongolaas Hegyszoros északi oldalán, illetve a Keren (Eritrea, Olasz Észak-Afrika) közelében lévő hegyszoros déli oldalánál elhelyezkedő Happy völgyben.


Abesszíniában Richhpal Ram százados, annak ellenére, hogy a jobb lábát ellőtték, támadásra vezeti az indiaiakat. Még a halálos sebesülése után is tovább lelkesíti az embereit a győzelemre. Ram századost posztumusz felterjesztik a Viktória Keresztre.


A német katonákat szállító, Adana, Aegina, Kybfels és Ruhr nevű hajókból álló második német konvoj kifut Nápolyból Észak-Afrika felé. A csapatszállítókat az olasz Camicia Nera romboló és a Procione torpedónaszád kíséri.


A brit külügyminiszter és a birodalmi vezérkari főnök Londonból a Görögországnak nyújtandó katonai segítség koordinálása végett elindul Kairóba. Egy Tengelyhatalmak elleni egyezményt is megpróbálnak létrehozni, amit Jugoszlávia és Törökország hamarosan, nyersen visszautasít.


1941. február 13. csütörtök

Izlandtól 225 mérföldre délre, két német tengeralattjáró megtámadja a HX-106 szövetséges konvojt. Az U-96 15.08-kor a teljes, 59 főnyi személyzetével együtt, elsüllyeszti a Clea brit tartályhajót. Az U-103 két torpedóval megállítja az Arthur F. Corwin brit tartályhajót, ami lehetővé teszi, hogy az U-96 19.50-kor, a teljes, 46 főnyi személyzetével együtt elsüllyessze.


Az HMS Formidable brit repülőgép-hordozó 14 Albacore repülőgéppel támadást intéz Massawa (Olasz Kelet-Afrika) ellen, és elsüllyeszti az Moncalieri olasz hajót, másokat pedig megrongál. Két Albacore gépet lelőnek, a hatfőnyi személyzet fogságba esik.


1941. február 14. péntek

Az Atlantis német kereskedelmi portyázó egy, a két zsákmányolt hajóból, valamint egy ellátó hajóból álló flottájával, találkozik az Admiral Scheer német páncéloshajóval. A hajók utánpótlási készleteket adnak át egymásnak, miközben a Ketty Brøvig tanker üzemanyaggal töltötte fel az Admiral Scheert.


Szolgálatba állítják a USS Graysont.


Hitler nyomást gyakorol Jugoszláviára, hogy csatlakozzon a Háromhatalmi Egyezményhez.


Írországtól 400 mérföldre nyugatra, az U-101 német tengeralattjáró, 22.57-kor elsüllyeszi a Holystone brit hajót, 40 halott.


A Bianchi olasz tengeralattjáró, Írországtól nyugatra elsüllyeszti a Belcrest brit hajót.


A 3. felderítő zászlóaljjal és a 39. páncélelhárító zászlóaljjal megérkezik Tripoliba (Líbia) a német katonák második konvoja.


1941. február 15. szombat

Az Admiral Hipper német cirkáló, egy rövid, de sikeres cirkálás után, melynek során elsüllyesztett 8 szövetséges hajót, összesen 34  00 tonna hajóteret, megérkezik Brestbe (Franciaország).


Az Egyesült Királyság megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Romániával.


Írországtól 600 mérföldre nyugatra, az U-123 német tengeralattjáró, 00.38-kor, a teljes, 55 főnyi személyzetével együtt, elsüllyeszti az Alnmoor brit hajót.


A brit Platt tábornok a Keren (Eritrea, Olasz Kelet-Afrika) közelében lévő Dongolaas hegyszorosnál beszünteti az olasz állások elleni kisebb támadásokat, és egy nagyobb offenzívát tervez helyettük.


1941. február 16. vasárnap

Észak-Afrikában, Sirte (Líbia) közelében sor került az első összecsapásra a brit és a német katonák között.


1941. február 17. hétfő

Egy olasz gépesített szaharai századból álló különítmény Kufránál (Líbia) ellentámadást hajt végre a Szabad Franciák és a britek ellen, de kudarcba fullad.


Az U-101 német tengeralattjáró Cornvalltól (Anglia, egyesült Királyság) 370 mérföldre nyugatra, nem sokkal 00.00 után elsüllyeszti a Gairsoppa brit hajót, 84 halott.


Izlandtól 100 mérföldre délre, az U-103 német tengeralattjáró, 06.33 és 08.33 között, öt torpedóval megrongálja, és végül elsüllyeszti az Edwy R. Brown brit tartályhajót. 50 fő száll be a két mentőcsónakba, de sohasem látják őket viszont.


A Külső-Hebridáktól (Skócia, Egyesült Királyság) 200 mérföldre északnyugatra, az U-69 német tengeralattjáró, 22.12-kor elsüllyeszteti a Siamese Prince brit hajót. 57 fő száll a mentőcsónakokba, de sohasem látják őket viszont.


Törökország és Bulgária barátsági szerződést ír alá Szófiában (Bulgária). A németek nyomására Törökország abba is beleegyezik, hogy nem tiltakozik a német csapatok bulgáriai átvonulásán.


Közlik a Viktória Kereszttel kitüntetett Bernard Freyberg tábornokkal, az új-zélandi hadosztály parancsnokával, a Brit Expedíciós Haderőnek Görögországba történő küldésére vonatkozó döntést. Kezdetben a haderő a tervek szerint az új-zélandi hadosztályból, a brit 1. páncélos dandárból, az ausztrál 6. hadosztályból, a lengyel önálló dandár csoportból és az ausztrál 7. hadosztályból állt volna. Azonban Erwin Rommel hirtelen előretörése Kirenaikába (Líbia) azt vonta maga után, hogy a lengyeleket és az ausztrál 7. hadosztályt visszatartják Tobruk védelmére.


1941. február 18. kedd

Az észak-afrikai hadműveletekre megalakítják a német 5. könnyű hadosztályt, (melyet később átneveznek 21. páncélos hadosztálynak).


Kufránál (Líbia) szabad francia csapatok körülzárják az El Tag erődöt, melyet a 75 mm-es tábori lövegeikkel, és 81 mm-es aknavetőkkel bombáznak.


Izlandtól 140 mérföldre délre, az U-96 német tengeralattjáró, 02.27-kor elsüllyeszteti a Black Osprey brit hajót, 25 halott, 11 túlélő.


Izlandtól 330 mérföldre délre, az U-103 német tengeralattjáró, 21.33-kor elsüllyeszti a Seaforth brit hajót. 59 túlélő száll a mentőcsónakokba, de többé senki sem látja őket.


Adolf Hitler páncélos tábornokokkal és harckocsi tervezőkkel találkozik a dél-németországi Berghofban lévő rezidenciáján. Ragaszkodik ahhoz, hogy a Panzer III és a Panzer IV típusú harckocsik nagyobb (akár 50 mm-es vagy 75 mm-es), nagy tűzgyorsaságú ágyúkat kapjanak. Emellett azt is kéri, hogy néhány katonát mentsenek fel a frontszolgálatról és vezényeljék őket a harckocsi gyárakba.


1941. február 19. szerda

A német bombázók háromnapos hadjáratot kezdenek Swansea (Wales, Egyesült Királyság) kikötőváros ellen.


Anthony Eden brit külügyminiszter, John Dill az Összhaderőnemi Vezérkar főnöke, Archibald Wavell tábornok a Közel-Kelet főparancsnoka, valamint a Földközi-tengeri Flotta főparancsnoka, Andrew Cunningham tengernagy Kairóban (Egyiptom) találkozik, hogy megtárgyalják a haderőknek Észak-Afrikából, Görögország megsegítésére való átvezénylését.


A Német Afrika Hadtest (Deutsche Afrika Korps) lesz az észak-afrikai német haderő megnevezése. A németek Tripoliból (Líbia) kiindulva elkezdik az őrjáratozást.


Az S-28, S-101 és az S-102 német motoros torpedónaszádok rajtaütést hajtanak végre Norfolk (Anglia, Egyesült Királyság) partjainál, és Sheringham előtt a teljes személyzetével együtt elsüllyesztik az Algrave brit hajót.


Bayonne-tól (Franciaország) 60 mérföldre nyugatra az HMS Tigris brit tengeralattjáró elsüllyeszti a Jacobsen és a Guilvinec francia hajókat.


Skóciától (Egyesült Királyság) nyugatra, az U-69 német tengeralattjáró, 08.18-kor elsüllyeszti az Empire Blanda brit hajót, 39 halott.


Írországtól 360 mérföldre északnyugatra, az U-103 német tengeralattjáró 22.22-kor elsüllyeszti a Benjamin Franklin norvég hajót, melynek 36 főnyi személyzet túlélte az esetet.


Oldalak: 1 2 3