1940. október


1940. október 20. vasárnap

Hajnalban és kora reggel az U-46, az U-47 és az U-100 tengeralattjárók ismét megtámadják a HX-79 konvojt 120 kilométerre északnyugatra Írországtól és elsüllyesztenek 7 teherhajót.


Belgiumi repülőterekre olasz G.50 és CR.42 vadászgépek, valamint BR.20 és Z.1007 bombázók érkeznek, hogy részt vegyenek az Anglia elleni légitámadásokban.


A Földközi-tengeren két napja elsüllyesztett olasz Dubro tengeralattjáróról származó dokumentumok alapján az HMS Gallant, az HMS Griffin és az HMS Hotspur brit rombolók rátalálnak Marokkó közelében az olasz Lafole tengeralattjáróra, amit az HMS Hotspur legázol a felszínen. Az olasz tengeralattjáró elsüllyed legénységéből 37 fővel együtt, míg kilencen fogságba esnek. A brit romboló orra is megsérül, ami miatt 1941. február 20-ig kiesik a harcokból a javítások idejére.


Az U-124 tengeralattjáró 320 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a norvég Cubano és a brit Sulaco teherhajókat. Összesen 67 halott és 30 túlélő.


Délelőtt és kora délután német vadászgépek és vadászbombázók dél-angliai célpontokat támadnak, míg éjszaka a bombázók Londont és nagyobb brit városokat bombáznak.


1940. október 21. hétfő

02:19 Az olasz Manin, Sauro, Battisti és Nullo rombolók megtámadják a BN-7 szövetsége konvojt a Vörös-tengeren, de a kísérő angolszász hadihajók meghiúsítják támadásukat. A Nullo annyira megrongálódik, hogy Olasz-Kelet-Afrikánál a legénysége partra futtatja a hajót.


Nap közben és éjszaka is német bombázók hevesen támadják Londont és más brit nagyvárosokat. Az erős köd miatt napközben a brit vadászgépek nem képesek felszállni, ezért csak 1 Ju 88 bombázót veszít a Luftwaffe.


1940. október 22. kedd

Benito Mussolini olasz fasiszta vezér 1940. október 28-ra tűzi ki a Görögország elleni olasz megszállási hadművelet kezdőnapját. Úgy dönt, hogy nem tájékoztatja a Német Birodalmat támadási szándékáról, mert az Acélpaktumban foglaltakkal ellentétben a németek is többször elmulasztották már azt.


Nap közben az erős köd miatt csak két Luftwaffe vadászkötelék hajt végre berepülést Anglia fölé, este viszont a német bombázók ismét hevesen bombázzák Londont és már brit nagyvárosokat. Összesen 3 német és 6 brit vadászgép zuhan le.


1940. október 23. szerda

Az Egyesült Államok újabb 10 darab, öreg első világháborús rombolót ad át Nagy-Britanniának a kanadai Halaifaxnál a “rombolókért bázisokat” egyezmény keretében.


Adolf Hitler a spanyol-francia határon fekvő Hendaye-ben találkozik Francisco Frankoval. Franco támogatásáról biztosítja Hitlert, de elutasítja, hogy Németországgal együtt indítson háborút.


A rossz időjárás miatt nap közben nem történik jelentős légitámadás Anglia ellen, és éjszaka is csak gyenge erők bombázzák Londont és Glasgowt.


1940. október 24. csütörtök

A brit kormány úgy dönt, hogy az országban ezen a télen a nyári időszámítás marad érvényben.


Adolf Hitler Montoire-sur-le-Loirnál találkozik Philippe Pétain és Pierre Laval Vichy-francia vezetőkkel abban a reményben, hogy további együttműködést tud rájuk kényszeríteni, de Pétain elutasítja, hogy hadat üzenjenek Angliának.


Nap közben a rossz időjárás miatt a Luftwaffe csak felderítő repüléseket hajt végre Anglia felett, ami során egy Do 17 felderítő repülőgépet vesztenek. Éjszaka Londont és Birminghamet bombázzák.


1940. október 25. péntek

Az Egyesült Államok Haditengerészete megkezdi légiereje mozgósítását.


Brit bombázók Berlint és Hamburgot bombázzák jelentős károkat okozva.


Nap közben a Luftwaffe vadászgépei négy alkalommal hajtanak végre berepülést Anglia légterébe. A brit vadászokkal vívott légiharcokban 14 gépet vesztenek, míg az angolok 10-et. 16 db olasz BR20M bombázó Felixstowe-t és Harwich-t bombázzák. Közülük egy gép zuhan le már a felszállásnál, míg kettő a visszaúton veszik oda. Éjszaka a német bombázók Londont és más brit nagyvárosokat támadnak.


1940. október 26. szombat

04:32 Az U-28 tengeralattjáró 400 kilométerre északnyugatra Írországtól megtorpedózza, majd a felszínre emelkedve fedélzeti ágyúja 15 lövésével súlyosan megrongálja a brit Matina teherhajót. A 69 fős legénység mentőcsónakokon elmenekül, de soha többé nem látják őket.


Hadrendbe áll a brit HMS Thunderbolt, T osztályú tengeralattjáró. Eredetileg ez az HMS Thetis tengeralattjáró volt, ami 1939. június 1-én, az első próbaútján az első merülése során elsüllyedt, majd kiemelték és újra hadrendbe állították. Az akkori balesetet csak a kapitány és három másik ember élte túl, 99-en viszont meghaltak szén-monixid mérgezés következtében. A tengeralattjárón akkor nem csak a legénység, hanem az Admiralitás és az építő cég megfigyelői is a fedélzeten tartózkodtak.


Az Olasz Királyság diplomáciai jegyzékben tiltakozik Görögországnál az ország olaszellenessége miatt. Ez a lépés már az október 28-ra tervezett Görögország elleni invázió egyik kezdő lépése.


A Brit Élelmezésügyi Minisztérium megkezdi a fish&chips büfék támogatását, hogy azok népszerűsítsék a burgonya fogyasztást a lakosság körében. A háborús hiánygazdálkodásban, amikor a hadsereg élvez mindenben elsőbbséget, így a friss zöldségek és gyümölcsök elosztása terén is, a lakosságnak az addig nem túl népszerű élelmiszerekkel kell beérniük. A burgonya nagy mennyiségben áll rendelkezésre és jól tárolható, ezért ösztönzik a fogyasztását.


Végrehajtja első repülését a későbbi P-51 Mustang vadászgép NA-73X jelű prototípusa.


Az Atlanti-óceánon, az Aran-szigettől 150 kilométerre északnyugatra egy nagy hatótávolságú német Focke-Wulf Fw 200 bombázógép felfedezi és megtámadja a brit Empress of Britain csapatszálló hajót. Két 250 kilogrammos bombával sikerül megrongálnia a hajót, amit 418 főnyi legénysége és a szállított 205 fő mentőcsónakokon elhagy.


Az amerikai tengerészgyalogság felállítja a Tengerészgyalogos Ejtőernyős Különítményt.


A Luftwaffe az egész éjszaka során folyamatosan és hevesen támadja Londont.


1940. október 27. vasárnap

Szabad Francia erők Kamerunból megindulva támadást indítanak a Vichy-francia fennhatóságú Gabon ellen, és sikerül 120 kilométeres szakaszon áttörniük a határon.


Brit hadihajók érkeznek az előző nap megsérült Empress of Britain csapatszállító hajó megmentésére. Két vontatóhajó rombolók és brit repülőgépek fedezete alatt megkezdi a hajó Skóciába vontatását.


Az olasz Nani tengeralattjáró az Azori-szigetektől 120 kilométerre délkeletre elsüllyeszti a svéd Meggie teherhajót.


Éjszaka Emanuele Grazzi görögországi olasz nagykövet ultimátumot ad át a görög kormánynak, amiben követelik, hogy az olasz érdekek védelme érdekében olasz csapatok stratégiai területeket szállhassanak meg az ország területén.


A nap során a Luftwaffe 5 hullámban egyenként 50-60 harcigéppel támad dél-angliai célpontokat, miközben olasz bombázók Ramsgate-et bombázzák. Éjszaka német bombázók Londont és Liverpoolt támadják. A légiharcokban 6 német vadászgép és 4 bombázó, valamint 8 brit vadászgép zuhan le.


1940. október 28. hétfő

02:05 A két napja megsérült és előző nap vontatásra került korábbi luxus óceánjárót, az Empress of Britain csapatszállító hajót elsüllyeszti az U-32 tengeralattjáró 100 kilométerre északnyugarta az Aran-szigettől. 25 fő a legénységből és 20 a szállított személyek közül életét veszti. 42.348 tonnás vízkiszorításával ez a hajó lesz a német tengeralattjárók legnagyobb trófeája a második világháborúban.


A német Pingiun vadászhajó és a Passat segéd-aknarakó hajó megkezdi a Sydney, a Newcastle, a Hobart és a Melbourne körüli vizek elaknásítását.


Ioannis Metaxas görög miniszterelnök visszautasítja az előző napi olasz ultimátumot és kijelenti, hogy “akkor legyen háború”. Ezután Albánia felől 85.000 olasz katona támadja meg Görögországot. Velük szemben 30.000 fős görög haderő áll védelemben.


Adolf Hitler Firenzébe utazik, hogy megpróbálja lebeszélni Mussolinit Görögország megtámadásáról, de már későn érkezik. Ellenben felajánl egy német légiszállítású és egy ejtőernyős hadosztályt segítségképp Kréta elfoglalásához.


Winston Churchill ígéretet tesz Görögország megsegítésére az olasz invázióval szemben.


489.000 gyerek evakuálását kezdik meg vidékre London tágabb körzeteiből.


Nap közben német vadászgépek két alkalommal törnek be a brit légtérbe, hogy légiharcra kényszerítsék a brit vadászgépeket. Délután két hullámban német bombázók vadászgépek fedezete alatt dél-angliai célpontokat támadnak. Éjszaka Londont és Birminghamet bombázzák. A légiharcokban két német vadászgép és egy bombázó zuhan le. Angol veszteség nincs.


1940. október 29. kedd

Az olasz invázió csak lassan halad az albán-görög határon.


Kréta szigetére brit csapatok érkeznek, míg Alexandriából 4 brit csatahajó, 2 repülőgéphordozó és 19 romboló fut ki a sziget felé.


Olaszországban befejeződik a Feketeinges egységek teljes mozgósítása.


22:00 Az U-31 tengeralattjáró elsüllyeszti az október 26-án az U-28 által súlyosan megrongált brit Matina teherhajó még mindig sodródó roncsát.


Werner Mölders megszerzi 54. légigyőzelmét.


A brit légierő végrehajtja 25. bombázó támadását Berlin ellen.


Nap közben a Luftwaffe és az olasz bombázók is folyamatosan dél-angliai célpontokat támadnak, majd az éjszaka során Londont, Birminghamet és Coventryt bombázzák. A heves légiharcokban megsemmisül 22 német vadászgép, 3 vadászbombázó és 2 bombázó, míg az angolok 7 vadászgépet vesztenek.


1940. október 30. szerda

Az U-32 tengeralattjáró dél körül torpedóval megtámadja a brit Balzac teherhajót 160 kilométerre északnyugatra Írországtól. De a torpedó túl hamar robban fel és így a Balzac nem sérül meg, viszont legénysége azonnali segítséget kér a 70 kilométerre hajózó HMS Harvester és HMS Highlander rombolóktól, amik azonnal a helyszínre sietnek és a tengeralattjáróra vetik magukat. Az U-32 lemerül, de mélységi töltetekkel támadnak rá, amiktől megrongálódik. A legénység javításra tett próbálkozásai ellenére végül 19:08-kor kénytelen a felszínre emelkedni, ahol a rossz idő ellenére a Highlander észreveszi és azonnal ágyútűzzel támad rá. Sikerül eltalálnia a parancsnoki tornyot, ezzel megölve 9 tengerészt. A többiek megadják magukat de előtte még elsüllyesztik hajójukat.


Adolf Galland megszerzi 50. légigyőzelmét.


Dél körül és kora délután a Luftwaffe két hullámban dél-angliai célpontokat támad, míg éjszaka Londont bombázzák. A légiharcokban 8 német vadászgép és 1 bombázó, míg 5 brit vadászgép zuhan le.


1940. október 31. csütörtök

Az olasz invázió megakad, nem képesek áttörni a görög védelmen a hegyvidéki terepen. A tenger felőli szakaszon a görög haditengerészet Spetsai (D98) és Psara (96) rombolói 120 mm-es ágyúikkal folyamatosan lövik a hatótávolságukba eső olasz csapatokat. Kréta és Lemnos szigetén brit csapatok szállnak partra, hogy elejét vegyék a szigetek olasz megszállásának, míg brit bombázók Nápolyt támadják.


Hadrendbe áll a 940 tonnás HMCS Trillium (K172) korvett.


21:58 Az U-124 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Rutland teherhajót 500 kilométerre északnyugatra Írországtól. 24 halott.


A német Widder vadászhajó 179 napig tartó őrjárata után megérkezik Brest kikötőjébe. A küldetés során a Widder összesen 10 kereskedelmi hajót süllyesztett le összesen 58.645 tonna értékben.


Ez a nap lesz az angliai csata utolsó napja. Ekkorra a Luftwaffe felhagy a mindennapos folyamatos támadásokkal, de Londont időnként még bombázni fogják.


Oldalak: 1 2 3