1940. október


1940. október 1. kedd

A Luftwaffe későbbi legsikeresebb vadászpilótája, Erich Hartmann megkezdi alapkiképzését a neukuhreni Friegerausbildungsregiment 10 kiképzőegységnél.


Az olasz Maggiore Baracca tengeralattjáró 650 kilométerre nyugatra Porto kikötővárosától elsüllyeszti a görög Aghios Nicolaos teherhajót.


Az U-38 tengeralattjáró 500 kilométerre nyugatra az ír partoktól elsüllyeszti a brit Highland Partiot személyszállító hajót. 3 halott, 136 fő utas és 33 fő személyzet túlélő.


Az U-32 tengeralattjáró 650 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a holland Haulerwijk teherhajót. 4 halott, 27 túlélő.


Napközben 20-70 fős német harcigép kötelékek a brit légierő bázisait támadja, majd az éjszaka során Londont is bombázzák. A napi veszteség 4 német és 5 brit vadászgép.


1940. október 2. szerda

06:30 Egy német Ju 88 felderítő repülőgép a rossz időjárási viszonyok miatt az angliai Brightlingseaben száll le. A gép és legénysége sértetlenül fogságba esik.


Krétától 80 kilométerre délre a brit HMS Havock és HMS Hasty rombolók elsüllyesztik az olasz Berillo tengeralattjárót. A Berillo 45 fős teljes legénysége fogságba esik.


18:25 Az U-32 tengeralattjáró Írországtól 650 kilométerre nyugatra elsüllyeszti a brit Kayeson teherhajót. A legénység mentőcsónakokon elmenekül, de többet nem látják őket soha.


George S. Pattont dandártábornokká léptetik elő.


A nap során a Luftwaffe 5 hullámban vadászgépekkel és vadászbombázókkal, valamint 1 hullámban bombázókkal támadja Londont és Kentet. Éjszaka bombázók támadják Londont, Manchestert és Newcastlet. A németek összesen 5 vadászgépet, 5 bombázót, míg az angolok 1 vadászgépet vesztenek.


1940. október 3. csütörtök

A Vichy-Franciaországban zsidóellenes törvényeket fogadnak el, amik értelmében a zsidó személyek nem vállalhatnak tisztséget, valamint állást a hadseregben, a kormányban, a kereskedelemben, az ipar területén és a sajtóban.


A nap és az éjszaka során a német bombázók önálló bombázás keretében angol városokat, köztük Londont támadják. Egy német Ju 88 bombázó zuhan le és megrongálódik a hatfieldi De Haviland repülőgépgyár.


1940. október 4. péntek

Az Adriai-tengeren Brindisitől 35 kilométerre északra a brit HMS Rainbow tengeralattjáró összeütközik az olasz Antoinetta Costa teherhajóval. A HMS Rainbow 55 fős teljes legénységével együtt elsüllyed.


Charles de Gaulle a brit HMS Devonshire cirkáló fedélzetén Francia-Kamerunba érkezik, hogy megszervezze a vichy-francia erők által uralt Gabon megszállását.


Adolf Hitler és Benito Mussolini találkozik és megbeszélést tart az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágónál.


Német bombázók Londont és Kentet támadják. 2 német Ju 88 bombázó és 2 brit vadászgép zuhan le.


1940. október 5. szombat

Frank Knox, az amerikai haditengerészeti államtitkár elrendeli az amerikai tengerészgyalogság valamennyi tartalékos gyalogos hadosztályának és repülőszázadának az aktív szolgálatba hívását.


Nap közben a Luftwaffe bombázói négy hullámban dél-angliai célpontokat támadnak, majd éjszaka a portlandi haditengerészeti bázist és Londont. A német veszteség 2 bombázó és 20 vadászgép, míg a britek 9 vadászgépet vesztenek.


Hauptmann Helmut Wick a nap során 5 brit vadászgépet lő le, amivel légigyőzelmei számát 41-re növeli.


1940. október 6. vasárnap

13:04 Az U-123 tengeralattjáró 650 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Benlawers teherhajót. 24 halott, 27 túlélő.


Az olasz Tricheco tengeralattjáró tévedésből elsüllyeszti a szintén olasz Gemma 5 tengeralattjárót 8 kilométerre délre a görög Karpathosz szigetétől.


22:04 Az U-103 tengeralattjáró elsüllyeszti a norvég Nina Borthen tartályhajót az ír partoknál. 35 halott.


Hauptmann Helmut Wick a Vaskereszt Lovagkeresztje kitüntetéséhez megkapja a Tölgyfalombok ékesítményt is amiért légigyőzelmei száma elérte és meghaladta a 40-et az előző napi légiharcokban.


Nap közben Bf 109 vadászgépek és Bf 110 vadászbombázók brit gyárakat és reptereket támadnak, míg éjszaka bombázók Londont. Egy Do 17 bombázó és egy brit vadászgép zuhan le.


1940. október 7. hétfő

A német Pingiun vadászhajó 800 kilométerre északnyugatra Ausztrália partjaitól feltartóztatja a 12.000 tonna dízelolajat szállító norvég Storstad tartályhajót. A hajót nem süllyesztik el, hanem mint zsákmányhajót Németországba küldik vissza, ahol később Passat néven áll újra szolgálatba. A 25 fős norvég legénységből 5-en úgy döntenek, hogy átállnak a németek oldalára és továbbra is a Storstadon szolgálnak majd német irányítás alatt. A többiek a Pingiun fedélzetére kerülnek mint foglyok.


A nap során a Luftwaffe 50-100 fős kötelékekkel támad dél-angliai célpontokat, az éjszaka pedig Londont, Bristolt, Liverpoolt, és Fifth of Forthot bombázzák. Összesen 21 német vadászgép és 6 bombázó, valamint 16 brit vadászgép zuhan le.


1940. október 8. kedd

A német Orion és Komet vadászhajók megkezdik portyázó őrjáratukat, ami során szövetséges kereskedelmi hajókra vadásznak a nyílt óceánon.


Az Egyesült Államok a “rombolókért bázisokat” egyezmény keretében újabb 8, öreg első világháborús rombolót ad át Angliának.


Az Egyesült Államok felhívásban javasolja állampolgárainak, hogy hagyjál el a Távol-Keletet és térjenek vissza az államokba.


A német U-31 és a brit HMS Trident tengeralattjárók tűzharcot vívnak a Vizcayai-öbölben, ami során a Trident fedélzeti ágyújával megrongálja az U-31-et.


A német Thor vadászhajó 500 kilométerre északkeletre a brazil Nataltól elfogja és elsüllyeszti a brit Natia hűtöttárúszállító hajót. 2 halott és 83 túlélő, akiket a Thor vesz fel. A német hajó fedélzetén ezzel a foglyok száma eléri a 368-at, ami már meghaladja a német legénység létszámát.


A nap során a Luftwaffe négy hullámban, 30-160 fős vadászgép és vadászbombázó kötelékekkel támadja Londont. 4 német és 4 brit harcigép zuhan le. Az éjszaka során hevesen bombázzák Londont, Portsmouth-t és Southamptont.


1940. október 9. szerda

Az U-103 tengeralattjáró megtámadja az SC-6 jelű szövetséges konvojt és elsüllyeszti a görög Zannes Gounaris és Delphin teherhajókat, valamint megrongálja a brit Grainweg teherhajót, ami nem süllyed el.


Winston Churchillt megválasztják a Brit Konzervatív Párt elnökének.


Német vadászbombázók nap közben és este is angol városokat, köztük Londont bombázzák. Egy német és egy angol harcigép zuhan le.


Oldalak: 1 2 3