1940 – október

1940. október 1. kedd


A Luftwaffe későbbi legsikeresebb vadászpilótája, Erich Hartmann megkezdi alapkiképzését a neukuhreni Friegerausbildungsregiment 10 kiképzőegységnél.

Az olasz Maggiore Baracca tengeralattjáró 650 kilométerre nyugatra Porto kikötővárosától elsüllyeszti a görög Aghios Nicolaos teherhajót.

Az U-38 tengeralattjáró 500 kilométerre nyugatra az ír partoktól elsüllyeszti a brit Highland Partiot személyszállító hajót. 3 halott, 136 fő utas és 33 fő személyzet túlélő.

Az U-32 tengeralattjáró 650 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a holland Haulerwijk teherhajót. 4 halott, 27 túlélő.

Napközben 20-70 fős német harcigép kötelékek a brit légierő bázisait támadja, majd az éjszaka során Londont is bombázzák. A napi veszteség 4 német és 5 brit vadászgép.

1940. október 2. szerda


06:30 Egy német Ju 88 felderítő repülőgép a rossz időjárási viszonyok miatt az angliai Brightlingseaben száll le. A gép és legénysége sértetlenül fogságba esik.

Krétától 80 kilométerre délre a brit HMS Havock és HMS Hasty rombolók elsüllyesztik az olasz Berillo tengeralattjárót. A Berillo 45 fős teljes legénysége fogságba esik.

18:25 Az U-32 tengeralattjáró Írországtól 650 kilométerre nyugatra elsüllyeszti a brit Kayeson teherhajót. A legénység mentőcsónakokon elmenekül, de többet nem látják őket soha.

George S. Pattont dandártábornokká léptetik elő.

A nap során a Luftwaffe 5 hullámban vadászgépekkel és vadászbombázókkal, valamint 1 hullámban bombázókkal támadja Londont és Kentet. Éjszaka bombázók támadják Londont, Manchestert és Newcastlet. A németek összesen 5 vadászgépet, 5 bombázót, míg az angolok 1 vadászgépet vesztenek.

1940. október 3. csütörtök


A Vichy-Franciaországban zsidóellenes törvényeket fogadnak el, amik értelmében a zsidó személyek nem vállalhatnak tisztséget, valamint állást a hadseregben, a kormányban, a kereskedelemben, az ipar területén és a sajtóban.

A nap és az éjszaka során a német bombázók önálló bombázás keretében angol városokat, köztük Londont támadják. Egy német Ju 88 bombázó zuhan le és megrongálódik a hatfieldi De Haviland repülőgépgyár.

1940. október 4. péntek


Az Adriai-tengeren Brindisitől 35 kilométerre északra a brit HMS Rainbow tengeralattjáró összeütközik az olasz Antoinetta Costa teherhajóval. A HMS Rainbow 55 fős teljes legénységével együtt elsüllyed.

Charles de Gaulle a brit HMS Devonshire cirkáló fedélzetén Francia-Kamerunba érkezik, hogy megszervezze a vichy-francia erők által uralt Gabon megszállását.

Adolf Hitler és Benito Mussolini találkozik és megbeszélést tart az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágónál.

Német bombázók Londont és Kentet támadják. 2 német Ju 88 bombázó és 2 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 5. szombat


Frank Knox, az amerikai haditengerészeti államtitkár elrendeli az amerikai tengerészgyalogság valamennyi tartalékos gyalogos hadosztályának és repülőszázadának az aktív szolgálatba hívását.

Nap közben a Luftwaffe bombázói négy hullámban dél-angliai célpontokat támadnak, majd éjszaka a portlandi haditengerészeti bázist és Londont. A német veszteség 2 bombázó és 20 vadászgép, míg a britek 9 vadászgépet vesztenek.

Hauptmann Helmut Wick a nap során 5 brit vadászgépet lő le, amivel légigyőzelmei számát 41-re növeli.

1940. október 6. vasárnap


13:04 Az U-123 tengeralattjáró 650 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Benlawers teherhajót. 24 halott, 27 túlélő.

Az olasz Tricheco tengeralattjáró tévedésből elsüllyeszti a szintén olasz Gemma 5 tengeralattjárót 8 kilométerre délre a görög Karpathosz szigetétől.

22:04 Az U-103 tengeralattjáró elsüllyeszti a norvég Nina Borthen tartályhajót az ír partoknál. 35 halott.

Hauptmann Helmut Wick a Vaskereszt Lovagkeresztje kitüntetéséhez megkapja a Tölgyfalombok ékesítményt is amiért légigyőzelmei száma elérte és meghaladta a 40-et az előző napi légiharcokban.

Nap közben Bf 109 vadászgépek és Bf 110 vadászbombázók brit gyárakat és reptereket támadnak, míg éjszaka bombázók Londont. Egy Do 17 bombázó és egy brit vadászgép zuhan le.

1940. október 7. hétfő


A német Pingiun vadászhajó 800 kilométerre északnyugatra Ausztrália partjaitól feltartóztatja a 12.000 tonna dízelolajat szállító norvég Storstad tartályhajót. A hajót nem süllyesztik el, hanem mint zsákmányhajót Németországba küldik vissza, ahol később Passat néven áll újra szolgálatba. A 25 fős norvég legénységből 5-en úgy döntenek, hogy átállnak a németek oldalára és továbbra is a Storstadon szolgálnak majd német irányítás alatt. A többiek a Pingiun fedélzetére kerülnek mint foglyok.

A nap során a Luftwaffe 50-100 fős kötelékekkel támad dél-angliai célpontokat, az éjszaka pedig Londont, Bristolt, Liverpoolt, és Fifth of Forthot bombázzák. Összesen 21 német vadászgép és 6 bombázó, valamint 16 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 8. kedd


A német Orion és Komet vadászhajók megkezdik portyázó őrjáratukat, ami során szövetséges kereskedelmi hajókra vadásznak a nyílt óceánon.

Az Egyesült Államok a “rombolókért bázisokat” egyezmény keretében újabb 8, öreg első világháborús rombolót ad át Angliának.

Az Egyesült Államok felhívásban javasolja állampolgárainak, hogy hagyjál el a Távol-Keletet és térjenek vissza az államokba.

A német U-31 és a brit HMS Trident tengeralattjárók tűzharcot vívnak a Vizcayai-öbölben, ami során a Trident fedélzeti ágyújával megrongálja az U-31-et.

A német Thor vadászhajó 500 kilométerre északkeletre a brazil Nataltól elfogja és elsüllyeszti a brit Natia hűtöttárúszállító hajót. 2 halott és 83 túlélő, akiket a Thor vesz fel. A német hajó fedélzetén ezzel a foglyok száma eléri a 368-at, ami már meghaladja a német legénység létszámát.

A nap során a Luftwaffe négy hullámban, 30-160 fős vadászgép és vadászbombázó kötelékekkel támadja Londont. 4 német és 4 brit harcigép zuhan le. Az éjszaka során hevesen bombázzák Londont, Portsmouth-t és Southamptont.

1940. október 9. szerda


Az U-103 tengeralattjáró megtámadja az SC-6 jelű szövetséges konvojt és elsüllyeszti a görög Zannes Gounaris és Delphin teherhajókat, valamint megrongálja a brit Grainweg teherhajót, ami nem süllyed el.

Winston Churchillt megválasztják a Brit Konzervatív Párt elnökének.

Német vadászbombázók nap közben és este is angol városokat, köztük Londont bombázzák. Egy német és egy angol harcigép zuhan le.

1940. október 10. csütörtök


Adolf Hitler meghirdeti a Führer-Sofortprogrammot, aminek keretében légvédelmi bunkereket építenek a városi lakosság részére.

23:33 Az előző nap az U-103 által megrongált és a legénysége által elhagyott és így sodródó brit Graigwen teherhajót elsüllyeszti az U-123 tengeralattjáró.

Egy német Do 17 felderítő repülőgép elfogására felküldött két brit vadászgép a levegőben összeütközik és lezuhan. Mindkét pilóta meghal. Később egy újabb brit vadászgép támadja meg a német felderítőt, de az fedélzeti fegyvereivel visszaveri a támadást. A harcokban súlyosan megsérült Do 17 vissza tud térni Franciaország területére, ahol kényszerleszállást hajt végre.

A nap során a Luftwaffe négy hullámban, 20-100 fős bombázó kötelékekkel támadja Londont és más angol városokat, majd az éjszaka során hevesen bombázzák Londont és Manchestert. A légiharcokban 3 német vadászgép és 1 bombázó, valamint 5 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 11. péntek


03:33 és 03:51 között a brit HMS Revenge csatahajó valamint a HMS Javelin, a HMS Jaguar, a HMS Jupiter, a HMS Kashmir, a HMS Kipling és a HMS Kelvin rombolók Cherbourg kikötőjét bombázzák. Az ellenük kiküldött német torpedórombolók támadását visszaverik.

Az éjszaka során az U-48 tengeralattjáró Írországtól 400 kilométerre északnyugatra megtámadja a HX-77 jelű konvojt és elsüllyeszti a norvég Brandanger és a brit Port Gisbone teherhajókat. Összesen 32 halott és 62 túlélő.

Máltára 4 utánpótlást szállító teherhajó fut be. A fedezetüket biztosító Brit Mediterrán Flotta visszaindul Alexandriába, de 160 kilométerre délkeletre Máltától egy olasz civil repülőgép felfedezi őket. Az olasz flotta rombolóit és torpedórombolóit riadóztatják és a térségbe irányítják.

Nap közben kisebb-nagyobb főként vadászgépekből álló kötelékek repülnek be Anglia légterébe hogy angol városokat támadjanak és ezzel harcra kényszerítsék a brit vadászgépeket. A városok, köztük London bombázása éjjel történik. A nap során egy német bombázó és 4 vadászgép, valamint 8 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 12. szombat


Az előző nap a Földközi-tengeren egy olasz civil gép által felfedezett Brit Mediterrán Flottát hajnalban olasz torpedórombolók támadják meg. A brit HMS Ajax romboló elsüllyeszti az Ariel, az Airone torpedórombolókat. Az Artigliere torpedóromboló négy találatot ér el a brit rombolón, aminek tönkremegy a radar berendezése. A csatában az Artigliere is megsérül, őt a Camica Nera rombolónak kell elvontatnia.

Később a nap során olasz harcigépek is megtámadják a flottát. A HMS Eagle repülőgéphordozó légibomba-közeltalálat következtében megsérül.

Írországtól 250 kilométerre északnyugatra az U-48, az U-59 és U-101 tengeralattjárók megtámadják a HX-77 jelű konvojt és elsüllyesztik a norvég Davenger tartályhajót, a brit Pacific Ranger és a kanadai Saint Malo teherhajókat. Összesen 45 halott és 83 túlélő.

Werner Mölders 51-re növeli légigyőzelmei számát miután a nap légiharcaiban újabb három brit Hurricane vadászgépet lő le.

Az Iljusin Il-2 csatarepülőgép TsKB-57 jelű prototípusa végrehajtja első repülését.

Nagy-Britannia megszállásának, az Oroszlánfóka Hadműveletnek a végrehajtását 1941. tavaszáig elhalasztják, de németek továbbra is folyamatos nyomás alatt akarják tartani a briteket.

Hans Frank, a megszállt Lengyelország német főkormányzója elrendeli a Varsóban élő 138.000 zsidónak a város gettójába költözését.

1940. október 13. vasárnap


08:46 Az U-103 tengeralattjáró 320 kilométerre nyugatra a skót partoktól megtorpedózza az észt Nora teherhajót, de az nem süllyed el, viszont az összes mentőcsónakja megsemmisül. Az U-103 kapitánya, Korvettenkapitän Viktor Schütze ezt látva rádióüzenetben leadja a sérült hajó pozícióját. Ez alapján néhány nappal később a brit HMS Leith hadihajó rájuk talál és kimenti a 19 túlélőt.

19:57 Az U-37 tengeralattjáró a skót partok közelében elsüllyeszti a brit Stangard teherhajót. 8 halott, 30 túlélő.

Az előző napi csatában megsérült Artigliere torpedórombolót és az őt vontató Camicia Nera rombolót felfedezik a HMS Illustrious repülőgéphordozó harcigépei. Megtámadják őket, ami miatt a Camicia Neranek el kell vágnia a vontatókötelet, hogy manőverezni tudjon. Az Artiglieret később brit hadihajók süllyesztik el, de előtte még mentőtutajokat dobnak le a legénységnek, akiket másnap egy olasz korházhajó ment ki.

A nap során a Luftwaffe négy hullámban, 25-50 fős, nagyrészt vadászgépekből álló kötelékekkel támad dél-angliai célpontokat. 2 német és 2 brit vadászgép zuhan le. Az éjszaka során Londont este 7 órától másnap reggel 6 óráig folyamatosan bombázzák.

1940. október 14. hétfő


A német Orion vadászhajó a Csendes-óceánon 1.100 kilométerre északnyugatra a Bismarck-szigetektől feltartóztatja és elsüllyeszti a norvég Ringwood teherhajót. A 35 fős legénység fogságba kerül az Orion fedélzetén.

Az Egyesült Államok három kereskedelmi személyszállító hajót küld Japánba és Kínába az amerikai állampolgárokért.

Olasz bombázók megtámadják a Krétától 80 kilométerre délre hajózó Brit Mediterrán Flottát. Az HMS Liverpool cirkáló orr részét eltalálja egy torpedó a repülőgépüzemanyag tartályainál. A kiömlő üzemanyagot egy elektromos szikra belobbantja  és a keletkező robbanásban a hajó orr része teljesen leszakad. Ennek ellenére a hajó úszóképes marad és Alexandriába tudják majd vontatni.

Nap közben a rossz idő miatt a Luftwaffe csak néhány kisebb bevetést hajt végre a dél-angliai partvidéki célpontok ellen. Éjszaka Londont és más nagyobb városokat bombáznak. Este 8 órakor Londonban egy 1.400 kilogrammos bomba telibe találja a Balham metróállomást, ahol közel 600 civil tartózkodik, mint légvédelmi óvóhelyen. Az átszakadt vízvezetékek elárasztják az állomást ami miatt 66 civil fullad vízbe.

1940. október 15. kedd


Éjfél után az U-93 tengeralattjáró Skóciától 160 kilométerre északnyugatra elsüllyeszti az OA-228 konvojban haladó brit Hurunui teherhajót. 2 halott, 72 túlélő.

01:00 A brit HMS Triad tengeralattjáró felfedezi és megtámadja az olasz Tarantotól 160 kilométerre délre a felszínen haladó olasz Enrico Toti tengeralattjárót. Torpedóval nem, de fedélzeti ágyújával kétszer is eltalálja az olasz tengeralattjárót, ami ezért képtelen alámerülni, viszont fedélzeti ágyújával és gépágyújával viszonozza a tüzet. Az Enrico Toti kétszer is eltalálja ágyújával a HMS Triadot, ami merülni kezd, de ekkor egy olasz torpedó találja telibe, amitől elsüllyed 59 fős teljes legénységével együtt.

05:10 Az U-138 tengeralattjáró Skóciától 160 kilométerre északnyugatra elsüllyeszti az OA-228 konvojban haladó brit Bonheur teherhajót.

Az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága mozgósítja tartalékosait. Az állománynak legkésőbb 1940. november 9-ig kell aktív szolgálatba állnia.

19:33 Az U-103 tengeralattjáró Skóciától 160 kilométerre északnyugatra elsüllyeszti az OA-228 konvojban haladó brit Thistlegarth teherhajót. 30 halott, 9 túlélő.

Az olasz Comandante Capellini tengeralattjáró Casablancatól 1.300 kilométerre nyugatra elsüllyeszti a belga Kabalo teherhajót.

A nap során a Luftwaffe vadászrepülői 5 alkalommal támadják Londont és egy alkalommal Southamptont, hogy harcra kényszerítsék a brit vadászokat az éjszakai nagyszabású bombázás előtt, amikor 400 német bombázó 530 tonna bombát dob Londonra. A légiharcokban 16 német vadászgép és 3 bombázó, valamint 15 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 16. szerda


03:50 Az U-124 tengeralattjáró 650 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a kanadai Trevisa teherhajót. 7 halott, 14 túlélő.

A német hatóságok elrendelik a varsói gettó felállítását.

Nap közben a sűrű köd miatt a Luftwaffe csak korlátozott mértékű bevetéseket hajt végre angliai célpontok ellen, éjszaka viszont ismét Londont és már angol nagyvárosokat bombáznak.

1940. október 17. csütörtök


Hajnalban az U-93 tengeralattjáró Skóciától 500 kilométerre északnyugatra megtámadja az OA-228 konvojt és 03:17-kor elsüllyeszti a norvég Dokka, majd 03:39-kor a brit Uskbridge teherhajót. Összesen 12 halott és 13 túlélő. Az HMS Folkestone kísérő hadihajó 04:00-kor és 10:15-kor is mélyvízi bombákkal támadja a mélyben rejtőző német hajót, majd estefelé harcigépek légibombákkal, de a tengeralattjárónak sikerül elmenekülnie.

05:53 Az U-48 tengeralattjáró 650 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti az SC-7 konvojban haladó brit Scoresby teherhajót, valamint megrongálja a brit Languedoc teherhajót, amit később az HMS Bluebell korvett, a konvoj egyik kísérőhajója süllyeszt el.

10:52 Az U-38 tengeralattjáró az Atlanti-óceánon elsüllyeszti a görög Aenos teherhajót. 4 halott és 25 túlélő.

Az Északi-tengeren az S-24 és S-27 torpedórombolók megtámadják az FN.311 konvojt és megrongálják a brit Hauxley teherhajót, ami másnap süllyed el.

A Luftwaffe a nap során négy hullámban támad dél-angliai célpontokat, majd éjszaka hevesen bombázzák Londont, Liverpoolt és Birminghamet.

1940. október 18. péntek


Az U-38, az U-99, az U-100 és az U-123 tengeralattjárók egész nap folyamatosan támadják az SC-7 konvojt 160 kilométerre északnyugatra Írországtól és elsüllyesztik a brit Carsbreck, Fiscus és Shekatika teherhajókat.

22:25 Az U-48 tengeralattjáró 800 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Sandsend teherhajót.

A német UJ-116 és UJ-118 tengeralattjáró-vadászhajók (Ubootjäger) a holland partok közelében elsüllyesztik az első világháborús brit H-49 tengeralattjárót. 21 halott, 1 túlélő.

Gibraltártól 200 kilométerre keletre brit hidroplánok felfedezik az olasz Durbo tengeralattjárót, amit a helyszínre érkező HMS Firedrake és HMS Wrestler rombolók mélyvízi bombákkal a felszínre kényszerítenek, majd elsüllyesztenek, de előtte még átkutatják a hajót dokumentumok után. Az olasz legénység fogságba esik.

Nap közben a sűrű köd miatt a Luftwaffe csak korlátozott mértékű bevetéseket hajt végre angliai célpontok ellen, éjszaka viszont ismét Londont és már angol nagyvárosokat bombáznak.

1940. október 19. szombat


Az U-38, az U-46, az U-47 és még két tengeralattjáró megtámadja a HX-79 konvojt 320 kilométerre nyugatra Írországtól és elsüllyeszt 5 teherhajót.

Az U-99, az U-100, az U-101 és az U-123 tengeralattjárók folytatják az SC-7 konvoj elleni támadást 320 kilométerre északnyugatra Írországtól és elsüllyesztenek 3 teherhajót.

Nap közben és az éjszaka során is a Luftwaffe bombázói Londont és más brit nagyvárosokat támadnak. Egy német bombázó és két angol vadászgép zuhan le.

1940. október 20. vasárnap


Hajnalban és kora reggel az U-46, az U-47 és az U-100 tengeralattjárók ismét megtámadják a HX-79 konvojt 120 kilométerre északnyugatra Írországtól és elsüllyesztenek 7 teherhajót.

Belgiumi repülőterekre olasz G.50 és CR.42 vadászgépek, valamint BR.20 és Z.1007 bombázók érkeznek, hogy részt vegyenek az Anglia elleni légitámadásokban.

A Földközi-tengeren két napja elsüllyesztett olasz Dubro tengeralattjáróról származó dokumentumok alapján az HMS Gallant, az HMS Griffin és az HMS Hotspur brit rombolók rátalálnak Marokkó közelében az olasz Lafole tengeralattjáróra, amit az HMS Hotspur legázol a felszínen. Az olasz tengeralattjáró elsüllyed legénységéből 37 fővel együtt, míg kilencen fogságba esnek. A brit romboló orra is megsérül, ami miatt 1941. február 20-ig kiesik a harcokból a javítások idejére.

Az U-124 tengeralattjáró 320 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a norvég Cubano és a brit Sulaco teherhajókat. Összesen 67 halott és 30 túlélő.

Délelőtt és kora délután német vadászgépek és vadászbombázók dél-angliai célpontokat támadnak, míg éjszaka a bombázók Londont és nagyobb brit városokat bombáznak.

1940. október 21. hétfő


02:19 Az olasz Manin, Sauro, Battisti és Nullo rombolók megtámadják a BN-7 szövetsége konvojt a Vörös-tengeren, de a kísérő angolszász hadihajók meghiúsítják támadásukat. A Nullo annyira megrongálódik, hogy Olasz-Kelet-Afrikánál a legénysége partra futtatja a hajót.

Nap közben és éjszaka is német bombázók hevesen támadják Londont és más brit nagyvárosokat. Az erős köd miatt napközben a brit vadászgépek nem képesek felszállni, ezért csak 1 Ju 88 bombázót veszít a Luftwaffe.

1940. október 22. kedd


Benito Mussolini olasz fasiszta vezér 1940. október 28-ra tűzi ki a Görögország elleni olasz megszállási hadművelet kezdőnapját. Úgy dönt, hogy nem tájékoztatja a Német Birodalmat támadási szándékáról, mert az Acélpaktumban foglaltakkal ellentétben a németek is többször elmulasztották már azt.

Nap közben az erős köd miatt csak két Luftwaffe vadászkötelék hajt végre berepülést Anglia fölé, este viszont a német bombázók ismét hevesen bombázzák Londont és már brit nagyvárosokat. Összesen 3 német és 6 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 23. szerda


Az Egyesült Államok újabb 10 darab, öreg első világháborús rombolót ad át Nagy-Britanniának a kanadai Halaifaxnál a “rombolókért bázisokat” egyezmény keretében.

Adolf Hitler a spanyol-francia határon fekvő Hendaye-ben találkozik Francisco Frankoval. Franco támogatásáról biztosítja Hitlert, de elutasítja, hogy Németországgal együtt indítson háborút.

A rossz időjárás miatt nap közben nem történik jelentős légitámadás Anglia ellen, és éjszaka is csak gyenge erők bombázzák Londont és Glasgowt.

1940. október 24. csütörtök


A brit kormány úgy dönt, hogy az országban ezen a télen a nyári időszámítás marad érvényben.

Adolf Hitler Montoire-sur-le-Loirnál találkozik Philippe Pétain és Pierre Laval Vichy-francia vezetőkkel abban a reményben, hogy további együttműködést tud rájuk kényszeríteni, de Pétain elutasítja, hogy hadat üzenjenek Angliának.

Nap közben a rossz időjárás miatt a Luftwaffe csak felderítő repüléseket hajt végre Anglia felett, ami során egy Do 17 felderítő repülőgépet vesztenek. Éjszaka Londont és Birminghamet bombázzák.

1940. október 25. péntek


Az Egyesült Államok Haditengerészete megkezdi légiereje mozgósítását.

Brit bombázók Berlint és Hamburgot bombázzák jelentős károkat okozva.

Nap közben a Luftwaffe vadászgépei négy alkalommal hajtanak végre berepülést Anglia légterébe. A brit vadászokkal vívott légiharcokban 14 gépet vesztenek, míg az angolok 10-et. 16 db olasz BR20M bombázó Felixstowe-t és Harwich-t bombázzák. Közülük egy gép zuhan le már a felszállásnál, míg kettő a visszaúton veszik oda. Éjszaka a német bombázók Londont és más brit nagyvárosokat támadnak.

1940. október 26. szombat


04:32 Az U-28 tengeralattjáró 400 kilométerre északnyugatra Írországtól megtorpedózza, majd a felszínre emelkedve fedélzeti ágyúja 15 lövésével súlyosan megrongálja a brit Matina teherhajót. A 69 fős legénység mentőcsónakokon elmenekül, de soha többé nem látják őket.

Hadrendbe áll a brit HMS Thunderbolt, T osztályú tengeralattjáró. Eredetileg ez az HMS Thetis tengeralattjáró volt, ami 1939. június 1-én, az első próbaútján az első merülése során elsüllyedt, majd kiemelték és újra hadrendbe állították. Az akkori balesetet csak a kapitány és három másik ember élte túl, de 99-en meghaltak szén-monixid mérgezés következtében. A tengeralattjárón akkor nem csak a legénység, hanem az Admiralitás és az építő cég megfigyelői is a fedélzeten tartózkodtak.

Az Olasz Királyság diplomáciai jegyzékben tiltakozik Görögországnál az ország olaszellenessége miatt. Ez a lépés már az október 28-ra tervezett Görögország elleni invázió egyik kezdő lépése.

A Brit Élelmezésügyi Minisztérium megkezdi a fish&chips büfék támogatását, hogy azok népszerűsítsék a burgonya fogyasztást a lakosság körében. A háborús hiánygazdálkodásban, amikor a hadsereg élvez mindenben elsőbbséget, így a friss zöldségek és gyümölcsök elosztása terén is, a lakosságnak az addig nem túl népszerű élelmiszerekkel kell beérniük. A burgonya nagy mennyiségben áll rendelkezésre és jól tárolható, ezért ösztönzik a fogyasztását.

Végrehajtja első repülését a későbbi P-51 Mustang vadászgép NA-73X jelű prototípusa.

Az Atlanti-óceánon, az Aran-szigettől 150 kilométerre északnyugatra egy nagy hatótávolságú német Focke-Wulf Fw 200 bombázógép felfedezi és megtámadja a brit Empress of Britain csapatszálló hajót. Két 250 kilogrammos bombával sikerül megrongálnia a hajót, amit 418 főnyi legénysége és a szállított 205 fő mentőcsónakokon elhagy.

Az amerikai tengerészgyalogság felállítja a Tengerészgyalogos Ejtőernyős Különítményt.

A Luftwaffe az egész éjszaka során folyamatosan és hevesen támadja Londont.

1940. október 27. vasárnap


Szabad Francia erők Kamerunból megindulva támadást indítanak a Vichy-francia fennhatóságú Gabon ellen, és sikerül 120 kilométeres szakaszon áttörniük a határon.

Brit hadihajók érkeznek az előző nap megsérült Empress of Britain csapatszállító hajó megmentésére. Két vontatóhajó rombolók és brit repülőgépek fedezete alatt megkezdi a hajó Skóciába vontatását.

Az olasz Nani tengeralattjáró az Azori-szigetektől 120 kilométerre délkeletre elsüllyeszti a svéd Meggie teherhajót.

Éjszaka Emanuele Grazzi görögországi olasz nagykövet ultimátumot ad át a görög kormánynak, amiben követelik, hogy az olasz érdekek védelme érdekében olasz csapatok stratégiai területeket szállhassanak meg az ország területén.

A nap során a Luftwaffe 5 hullámban egyenként 50-60 harcigéppel támad dél-angliai célpontokat, miközben olasz bombázók Ramsgate-et bombázzák. Éjszaka német bombázók Londont és Liverpoolt támadják. A légiharcokban 6 német vadászgép és 4 bombázó, valamint 8 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 28. hétfő


02:05 A két napja megsérült és előző nap vontatásra került korábbi luxus óceánjárót, az Empress of Britain csapatszállító hajót elsüllyeszti az U-32 tengeralattjáró 100 kilométerre északnyugarta az Aran-szigettől. 25 fő a legénységből és 20 a szállított személyek közül életét veszti. 42.348 tonnás vízkiszorításával ez a hajó lesz a német tengeralattjárók legnagyobb trófeája a második világháborúban.

A német Pingiun vadászhajó és a Passat segéd-aknarakó hajó megkezdi a Sydney, a Newcastle, a Hobart és a Melbourne körüli vizek elaknásítását.

Ioannis Metaxas görög miniszterelnök visszautasítja az előző napi olasz ultimátumot és kijelenti, hogy “akkor legyen háború”. Ezután Albánia felől 85.000 olasz katona támadja meg Görögországot. Velük szemben 30.000 fős görög haderő áll védelemben.

Adolf Hitler Firenzébe utazik, hogy megpróbálja lebeszélni Mussolinit Görögország megtámadásáról, de már későn érkezik. Ellenben felajánl egy német légiszállítású és egy ejtőernyős hadosztályt segítségképp Kréta elfoglalásához.

Winston Churchill ígéretet tesz Görögország megsegítésére az olasz invázióval szemben.

489.000 gyerek evakuálását kezdik meg vidékre London tágabb körzeteiből.

Nap közben német vadászgépek két alkalommal törnek be a brit légtérbe, hogy légiharcra kényszerítsék a brit vadászgépeket. Délután két hullámban német bombázók vadászgépek fedezete alatt dél-angliai célpontokat támadnak. Éjszaka Londont és Birminghamet bombázzák. A légiharcokban két német vadászgép és egy bombázó zuhan le. Angol veszteség nincs.

1940. október 29. kedd


Az olasz invázió csak lassan halad az albán-görög határon.

Kréta szigetére brit csapatok érkeznek, míg Alexandriából 4 brit csatahajó, 2 repülőgéphordozó és 19 romboló fut ki a sziget felé.

Olaszországban befejeződik a Feketeinges egységek teljes mozgósítása.

22:00 Az U-31 tengeralattjáró elsüllyeszti az október 26-án az U-28 által súlyosan megrongált brit Matina teherhajó még mindig sodródó roncsát.

Werner Mölders megszerzi 54. légigyőzelmét.

A brit légierő végrehajtja 25. bombázó támadását Berlin ellen.

Nap közben a Luftwaffe és az olasz bombázók is folyamatosan dél-angliai célpontokat támadnak, majd az éjszaka során Londont, Birminghamet és Coventryt bombázzák. A heves légiharcokban megsemmisül 22 német vadászgép, 3 vadászbombázó és 2 bombázó, míg az angolok 7 vadászgépet vesztenek.

1940. október 30. szerda


Az U-32 tengeralattjáró dél körül torpedóval megtámadja a brit Balzac teherhajót 160 kilométerre északnyugatra Írországtól, de a torpedó túl hamar robban fel és így a Balzac nem sérül meg, viszont legénysége azonnali segítséget kér a 70 kilométerre hajózó HMS Harvester és HMS Highlander rombolóktól, amik azonnal a helyszínre sietnek és a tengeralattjáróra vetik magukat. Az U-32 lemerül, de mélységi töltetekkel támadnak rá, amiktől megrongálódik. A legénység javításra tett próbálkozásai ellenére végül 19:08-kor kénytelen a felszínre emelkedni, ahol a rossz idő ellenére a Highlander észreveszi és azonnal ágyútűzzel támad rá. Sikerül eltalálnia a parancsnoki tornyot, ezzel megölve 9 tengerészt. A többiek megadják magukat de előtte még elsüllyesztik hajójukat.

Adolf Galland megszerzi 50. légigyőzelmét.

Dél körül és kora délután a Luftwaffe két hullámban dél-angliai célpontokat támad, míg éjszaka Londont bombázzák. A légiharcokban 8 német vadászgép és 1 bombázó, míg 5 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 31. csütörtök


Az olasz invázió megakad, nem képesek áttörni a görög védelmen a hegyvidéki terepen. A tenger felőli szakaszon a görög haditengerészet Spetsai (D98) és Psara (96) rombolói 120 mm-es ágyúikkal folyamatosan lövik a hatótávolságukba eső olasz csapatokat. Kréta és Lemnos szigetén brit csapatok szállnak partra, hogy elejét vegyék a szigetek olasz megszállásának, míg brit bombázók Nápolyt támadják.

Hadrendbe áll a 940 tonnás HMCS Trillium (K172) korvett.

21:58 Az U-124 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Rutland teherhajót 500 kilométerre északnyugatra Írországtól. 24 halott.

A német Widder vadászhajó 179 napig tartó őrjárata után megérkezik Brest kikötőjébe. A küldetés során a Widder összesen 10 kereskedelmi hajót süllyesztett le összesen 58.645 tonna értékben.

Ez a nap lesz az angliai csata utolsó napja. Ekkorra a Luftwaffe felhagy a mindennapos folyamatos támadásokkal, de Londont időnként még bombázni fogják.