1940. október


1940. október 10. csütörtök


Adolf Hitler meghirdeti a Führer-Sofortprogrammot, aminek keretében légvédelmi bunkereket építenek a városi lakosság részére.

23:33 Az előző nap az U-103 által megrongált és a legénysége által elhagyott és így sodródó brit Graigwen teherhajót elsüllyeszti az U-123 tengeralattjáró.

Egy német Do 17 felderítő repülőgép elfogására felküldött két brit vadászgép a levegőben összeütközik és lezuhan. Mindkét pilóta meghal. Később egy újabb brit vadászgép támadja meg a német felderítőt, de az fedélzeti fegyvereivel visszaveri a támadást. A harcokban súlyosan megsérült Do 17 vissza tud térni Franciaország területére, ahol kényszerleszállást hajt végre.

A nap során a Luftwaffe négy hullámban, 20-100 fős bombázó kötelékekkel támadja Londont és más angol városokat, majd az éjszaka során hevesen bombázzák Londont és Manchestert. A légiharcokban 3 német vadászgép és 1 bombázó, valamint 5 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 11. péntek


03:33 és 03:51 között a brit HMS Revenge csatahajó valamint a HMS Javelin, a HMS Jaguar, a HMS Jupiter, a HMS Kashmir, a HMS Kipling és a HMS Kelvin rombolók Cherbourg kikötőjét bombázzák. Az ellenük kiküldött német torpedórombolók támadását visszaverik.

Az éjszaka során az U-48 tengeralattjáró Írországtól 400 kilométerre északnyugatra megtámadja a HX-77 jelű konvojt és elsüllyeszti a norvég Brandanger és a brit Port Gisbone teherhajókat. Összesen 32 halott és 62 túlélő.

Máltára 4 utánpótlást szállító teherhajó fut be. A fedezetüket biztosító Brit Mediterrán Flotta visszaindul Alexandriába, de 160 kilométerre délkeletre Máltától egy olasz civil repülőgép felfedezi őket. Az olasz flotta rombolóit és torpedórombolóit riadóztatják és a térségbe irányítják.

Nap közben kisebb-nagyobb főként vadászgépekből álló kötelékek repülnek be Anglia légterébe hogy angol városokat támadjanak és ezzel harcra kényszerítsék a brit vadászgépeket. A városok, köztük London bombázása éjjel történik. A nap során egy német bombázó és 4 vadászgép, valamint 8 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 12. szombat


Az előző nap a Földközi-tengeren egy olasz civil gép által felfedezett Brit Mediterrán Flottát hajnalban olasz torpedórombolók támadják meg. A brit HMS Ajax romboló elsüllyeszti az Ariel, az Airone torpedórombolókat. Az Artigliere torpedóromboló négy találatot ér el a brit rombolón, aminek tönkremegy a radar berendezése. A csatában az Artigliere is megsérül, őt a Camica Nera rombolónak kell elvontatnia.

Később a nap során olasz harcigépek is megtámadják a flottát. A HMS Eagle repülőgéphordozó légibomba-közeltalálat következtében megsérül.

Írországtól 250 kilométerre északnyugatra az U-48, az U-59 és U-101 tengeralattjárók megtámadják a HX-77 jelű konvojt és elsüllyesztik a norvég Davenger tartályhajót, a brit Pacific Ranger és a kanadai Saint Malo teherhajókat. Összesen 45 halott és 83 túlélő.

Werner Mölders 51-re növeli légigyőzelmei számát miután a nap légiharcaiban újabb három brit Hurricane vadászgépet lő le.

Az Iljusin Il-2 csatarepülőgép TsKB-57 jelű prototípusa végrehajtja első repülését.

Nagy-Britannia megszállásának, az Oroszlánfóka Hadműveletnek a végrehajtását 1941. tavaszáig elhalasztják, de németek továbbra is folyamatos nyomás alatt akarják tartani a briteket.

Hans Frank, a megszállt Lengyelország német főkormányzója elrendeli a Varsóban élő 138.000 zsidónak a város gettójába költözését.

1940. október 13. vasárnap


08:46 Az U-103 tengeralattjáró 320 kilométerre nyugatra a skót partoktól megtorpedózza az észt Nora teherhajót, de az nem süllyed el, viszont az összes mentőcsónakja megsemmisül. Az U-103 kapitánya, Korvettenkapitän Viktor Schütze ezt látva rádióüzenetben leadja a sérült hajó pozícióját. Ez alapján néhány nappal később a brit HMS Leith hadihajó rájuk talál és kimenti a 19 túlélőt.

19:57 Az U-37 tengeralattjáró a skót partok közelében elsüllyeszti a brit Stangard teherhajót. 8 halott, 30 túlélő.

Az előző napi csatában megsérült Artigliere torpedórombolót és az őt vontató Camicia Nera rombolót felfedezik a HMS Illustrious repülőgéphordozó harcigépei. Megtámadják őket, ami miatt a Camicia Neranek el kell vágnia a vontatókötelet, hogy manőverezni tudjon. Az Artiglieret később brit hadihajók süllyesztik el, de előtte még mentőtutajokat dobnak le a legénységnek, akiket másnap egy olasz korházhajó ment ki.

A nap során a Luftwaffe négy hullámban, 25-50 fős, nagyrészt vadászgépekből álló kötelékekkel támad dél-angliai célpontokat. 2 német és 2 brit vadászgép zuhan le. Az éjszaka során Londont este 7 órától másnap reggel 6 óráig folyamatosan bombázzák.

1940. október 14. hétfő


A német Orion vadászhajó a Csendes-óceánon 1.100 kilométerre északnyugatra a Bismarck-szigetektől feltartóztatja és elsüllyeszti a norvég Ringwood teherhajót. A 35 fős legénység fogságba kerül az Orion fedélzetén.

Az Egyesült Államok három kereskedelmi személyszállító hajót küld Japánba és Kínába az amerikai állampolgárokért.

Olasz bombázók megtámadják a Krétától 80 kilométerre délre hajózó Brit Mediterrán Flottát. Az HMS Liverpool cirkáló orr részét eltalálja egy torpedó a repülőgépüzemanyag tartályainál. A kiömlő üzemanyagot egy elektromos szikra belobbantja  és a keletkező robbanásban a hajó orr része teljesen leszakad. Ennek ellenére a hajó úszóképes marad és Alexandriába tudják majd vontatni.

Nap közben a rossz idő miatt a Luftwaffe csak néhány kisebb bevetést hajt végre a dél-angliai partvidéki célpontok ellen. Éjszaka Londont és más nagyobb városokat bombáznak. Este 8 órakor Londonban egy 1.400 kilogrammos bomba telibe találja a Balham metróállomást, ahol közel 600 civil tartózkodik, mint légvédelmi óvóhelyen. Az átszakadt vízvezetékek elárasztják az állomást ami miatt 66 civil fullad vízbe.

1940. október 15. kedd


Éjfél után az U-93 tengeralattjáró Skóciától 160 kilométerre északnyugatra elsüllyeszti az OA-228 konvojban haladó brit Hurunui teherhajót. 2 halott, 72 túlélő.

01:00 A brit HMS Triad tengeralattjáró felfedezi és megtámadja az olasz Tarantotól 160 kilométerre délre a felszínen haladó olasz Enrico Toti tengeralattjárót. Torpedóval nem, de fedélzeti ágyújával kétszer is eltalálja az olasz tengeralattjárót, ami ezért képtelen alámerülni, viszont fedélzeti ágyújával és gépágyújával viszonozza a tüzet. Az Enrico Toti kétszer is eltalálja ágyújával a HMS Triadot, ami merülni kezd, de ekkor egy olasz torpedó találja telibe, amitől elsüllyed 59 fős teljes legénységével együtt.

05:10 Az U-138 tengeralattjáró Skóciától 160 kilométerre északnyugatra elsüllyeszti az OA-228 konvojban haladó brit Bonheur teherhajót.

Az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága mozgósítja tartalékosait. Az állománynak legkésőbb 1940. november 9-ig kell aktív szolgálatba állnia.

19:33 Az U-103 tengeralattjáró Skóciától 160 kilométerre északnyugatra elsüllyeszti az OA-228 konvojban haladó brit Thistlegarth teherhajót. 30 halott, 9 túlélő.

Az olasz Comandante Capellini tengeralattjáró Casablancatól 1.300 kilométerre nyugatra elsüllyeszti a belga Kabalo teherhajót.

A nap során a Luftwaffe vadászrepülői 5 alkalommal támadják Londont és egy alkalommal Southamptont, hogy harcra kényszerítsék a brit vadászokat az éjszakai nagyszabású bombázás előtt, amikor 400 német bombázó 530 tonna bombát dob Londonra. A légiharcokban 16 német vadászgép és 3 bombázó, valamint 15 brit vadászgép zuhan le.

1940. október 16. szerda


03:50 Az U-124 tengeralattjáró 650 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a kanadai Trevisa teherhajót. 7 halott, 14 túlélő.

A német hatóságok elrendelik a varsói gettó felállítását.

Nap közben a sűrű köd miatt a Luftwaffe csak korlátozott mértékű bevetéseket hajt végre angliai célpontok ellen, éjszaka viszont ismét Londont és már angol nagyvárosokat bombáznak.

1940. október 17. csütörtök


Hajnalban az U-93 tengeralattjáró Skóciától 500 kilométerre északnyugatra megtámadja az OA-228 konvojt és 03:17-kor elsüllyeszti a norvég Dokka, majd 03:39-kor a brit Uskbridge teherhajót. Összesen 12 halott és 13 túlélő. Az HMS Folkestone kísérő hadihajó 04:00-kor és 10:15-kor is mélyvízi bombákkal támadja a mélyben rejtőző német hajót, majd estefelé harcigépek légibombákkal, de a tengeralattjárónak sikerül elmenekülnie.

05:53 Az U-48 tengeralattjáró 650 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti az SC-7 konvojban haladó brit Scoresby teherhajót, valamint megrongálja a brit Languedoc teherhajót, amit később az HMS Bluebell korvett, a konvoj egyik kísérőhajója süllyeszt el.

10:52 Az U-38 tengeralattjáró az Atlanti-óceánon elsüllyeszti a görög Aenos teherhajót. 4 halott és 25 túlélő.

Az Északi-tengeren az S-24 és S-27 torpedórombolók megtámadják az FN.311 konvojt és megrongálják a brit Hauxley teherhajót, ami másnap süllyed el.

A Luftwaffe a nap során négy hullámban támad dél-angliai célpontokat, majd éjszaka hevesen bombázzák Londont, Liverpoolt és Birminghamet.

1940. október 18. péntek


Az U-38, az U-99, az U-100 és az U-123 tengeralattjárók egész nap folyamatosan támadják az SC-7 konvojt 160 kilométerre északnyugatra Írországtól és elsüllyesztik a brit Carsbreck, Fiscus és Shekatika teherhajókat.

22:25 Az U-48 tengeralattjáró 800 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Sandsend teherhajót.

A német UJ-116 és UJ-118 tengeralattjáró-vadászhajók (Ubootjäger) a holland partok közelében elsüllyesztik az első világháborús brit H-49 tengeralattjárót. 21 halott, 1 túlélő.

Gibraltártól 200 kilométerre keletre brit hidroplánok felfedezik az olasz Durbo tengeralattjárót, amit a helyszínre érkező HMS Firedrake és HMS Wrestler rombolók mélyvízi bombákkal a felszínre kényszerítenek, majd elsüllyesztenek, de előtte még átkutatják a hajót dokumentumok után. Az olasz legénység fogságba esik.

Nap közben a sűrű köd miatt a Luftwaffe csak korlátozott mértékű bevetéseket hajt végre angliai célpontok ellen, éjszaka viszont ismét Londont és már angol nagyvárosokat bombáznak.

1940. október 19. szombat


Az U-38, az U-46, az U-47 és még két tengeralattjáró megtámadja a HX-79 konvojt 320 kilométerre nyugatra Írországtól és elsüllyeszt 5 teherhajót.

Az U-99, az U-100, az U-101 és az U-123 tengeralattjárók folytatják az SC-7 konvoj elleni támadást 320 kilométerre északnyugatra Írországtól és elsüllyesztenek 3 teherhajót.

Nap közben és az éjszaka során is a Luftwaffe bombázói Londont és más brit nagyvárosokat támadnak. Egy német bombázó és két angol vadászgép zuhan le.

Oldalak: 1 2 3