1940. augusztus


1940. augusztus 20. kedd

A brit HMS Cachalot tengeralattjáró a Vizcayai-öbölben 160 kilométerre a francia partoktól elsüllyeszti a német U-51 tengeralattjárót annak 43 fős teljes legénységével együtt.


A német Orion vadászhajó 500 kilométerre Új-Zélandtól elsüllyeszti a brit Turakina teherhajót. A 38 túlélőt az Orion veszi a fedélzetére.


Theodor Osterkamp a német Jagdgeschwader 51 parancsnoka megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztje kitüntetést. A 48 éves Osterkamp az első világháború veteránja, amiben 30 ellenséges repülőgépet lőtt le és megkapta a Puor le Mérite kitüntetést is.


A Luftwaffe vezetése letiltja a Ju 87 Stuka zuhanóbombázókat az angliai bevetésekről, mert nem bizonyulnak elég hatékonynak ráadásul nagyon sebezhetőek. Csak az elmúlt 11 nap során 60-at lőttek le közülük.


A brit parlament alsóházában Winston Churchill a németekkel harcoló pilótákat méltatja és kijelenti: „Soha még az emberi konfliktusok történetében nem köszönhettek ilyen sokan ilyen sokat ilyen keveseknek.”


1940. augusztus 21. szerda

A német Widder vadászhajó az Atlanti-óceánon 1.600 kilométerre Afrikától elsüllyeszti a brit Anglo Saxon szénszállítót. A németek tüzet nyitnak a mentőcsónakokban ülő legénységre, akik közül 34-en halnak meg. Az egyik csónakban azonban heten túlélik a mészárlást, de ők csak 71 nappal később, 4.000 kilométeres sodródás után érnek partot a Bahamákon. Akkorra már csak ketten élnek közülük. Egyikük, Robert Tapscott tengerész később tanúskodik Helmuth von Ruckteschell, a Widder kapitánya ellen, az ellene indított háborús bűnös per során. von Ruckteschellt emellett a vádpont mellett még kettő másikban találják bűnösnek, és 10 év börtönre ítélik.


A rossz idő miatt nem indulnak nagyarányú bevetésre a német bombázók Anglia ellen, ehelyett egy-két gépenként önállóan támadnak. Így is 13 bombázót vesztenek, míg a britek csak egy vadászgépet.


1940. augusztus 22. csütörtök

A brit HMS Eagle repülőgéphordozó Swordfish torpedóvető repülőgépei a líbiai Bomba-öbölben elsüllyesztik az olasz Iride tengeralattjárót.


A rossz idő megakadályozza, hogy a Luftwaffe nagyszabású légitámadást hajtson végre Angliai célpontok ellen, így csak kisebb jelentőségű bombázásokat hajt végre.


09:00 A francia partvidéken Cape Gris Neznél telepített német 38 cm-es tüzérüteg tüzet nyit a doveri szoroson áthajózó Totem fedőnevű konvojra. 80 percig tartják tűz alatt a hajókat, de nem sikerül találatot elérniük. Este ugyanez az üteg Dover városára nyit tüzet, amire a brit 14 hüvelykes “Winnie” löveg válaszol.


1940. augusztus 23. péntek

02:22 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti a norvég Keret teherhajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól. 13 halott, 7 túlélő.


03:17 Tunézia partjaitól 25 kilométerre aknára fut és megsérül a brit HMS Hostile romboló. A legénységből 5-en halnak meg és 3-an sebesülnek meg. A hajó annyira megsérül, hogy legénységét más brit rombolók veszik fel, majd a HMS Hero torpedóval elsüllyeszti.


12:50 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Severn Leigh teherhajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól. 33 halott, 10 túlélő.


A rossz idő megakadályozza, hogy a Luftwaffe nagyszabású légitámadást hajtson végre Angliai célpontok ellen, így csak kisebb jelentőségű bombázásokat hajt végre.


1940. augusztus 24. szombat

Hadrendbe áll a német haditengerészet büszkesége a 41.000 tonnás Bismarck csatahajó.


Éjfél után az U-57 tengeralattjáró az ír partoktól 3 kilométerre elsüllyeszti az OB-202 konvojban haladó brit Saint Dustan és Cumberland teherhajókat.


03:14 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Brookwood teherhajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól. 1 halott, 36 túlélő.


14:14 Az U-48 tengeralattjáró Skóciától 200 kilométerre nyugatra elsüllyeszti a 9.410 tonna nyersolajat szállító brit La Brea tartályhajót. 2 halott, 31 túlélő.


20:38 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti az SC-1 konvojt kísérő brit HMS Penzance hadihajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól. 90 halott, 7 túlélő.


1.300 kilométerre keletre Madagaszkártól a német Atlantis vadászhajó elsüllyeszti a brit King City szénszállítót. 6 halott, a túlélőket pedig az Atlantis veszi fel.


A jó időnek köszönhetően a Luftwaffe ismét nagyarányú légitámadásokat hajt végre Angliai célpontok ellen. Hajnal előtt a londoni Thames Haven olaj lerakatot bombázzák, majd nap közben több hullámban a brit légierő hornchurchi, north wealdi és manstoni bázisait. Délután 4 órakor Portsmouth kikötőjét, éjszaka pedig Londont. A légiharcokban 22 német vadászgép és 18 bombázó zuhan le, brit részről pedig 20 vadászgép.


Hans-Joachim Marseille megszerzi első légigyőzelmét, amit egy Hurricane vadászgép felett arat Kent légterében.


1940. augusztus 25. vasárnap

London előző esti bombázására válaszul a britek 81 Hampden bombázóval támadják Berlint. A felhős idő miatt a bombák nagyrészt külvárosi kertekre hullnak és csak 6 ember veszti életét. Göring légimarsallt azonban sokkolja, hogy brit bombázók képesek voltak eljutni ilyen nagy számban a birodalom légterében Berlinig.


Délután 5 órakor német bombázók a doveri kikötőt és a warmwelli légibázist támadják, majd éjszaka Bristolt, Birminghamet és más közép-angliai városokat. A napi veszteség német részről 38 vadászgép, 14 bombázó, brit részről pedig 16 vadászgép és 2 bombázó.


01:46 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Blairmore teherhajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól. 5 halott, 36 túlélő.


A nap során egy U-Boot farkasfalka folyamatosan támadja a Liverpoolba tartó HX-65 konvojt. 02:45-kor az U-48 elsüllyeszti a brit Empire Merlin teherhajót és az Athelcrest tartályhajót. 07:48-kor az U-57 a brit Pecten tartályhajót. 23:50-kor és 23:56-kor pedig az U-124 a brit Harpalyce és Fircrest teherhajókat.


Az U-100 tengeralattjáró az ír partok közelében elsüllyeszti a brit Jamaica Pioneer teherhajót.


23:45 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Yewcrest teherhajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól.


1940. augusztus 26. hétfő

A Luftwaffe a nap során három nagyarányú bevetést hajt végre Angliai célpontok ellen.
Kora délután 150 bombázó a brit légierő bázisait és angol városokat bombáz. Délután 170 bombázó a Temze torkolatában lévő ipari célokat támad. Az erős vadászvédelem miatt azonban csak 6 bombázó jut el a célig és tudja ledobni bombáit, a többiek nagy része még korábban visszafordul.
Szintén délután 55 bombázó Portsmouthot támadja 100 vadászgép fedezete alatt.
A napi veszteség német részről 24 vadászgép és 22 bombázó, míg brit részről 28 vadászgép.


Brit bombázók Lipcsét, Leunát, Hanovert és Nordhausent bombázzák, valamint Torinót és Milánót.


A német Pinguin vadászhajó Madagaszkárnál elfogja a norvég Filefjell tankert, ami 10.000 tonna gázolajat és 500 tonna nyersolajat szállít.


1940. augusztus 27. kedd

Végrehajtja első repülését Mario De Bernardini tesztpilóta vezetésével az olasz Caproni Campini N.1 (C.C.2) sugárhajtású kísérleti repülőgép.


Franklin D. Roosevelt amerikai elnök jóváhagyja a hadsereg és a nemzeti gárda tartalékosainak behívását egy éves aktív szolgálatra, valamint a haditengerészet és a tengerészgyalogság tartalékos repülőinek aktív állományba vételét.


A német Pinguin vadászhajó Madagaszkár közelében elfogja a brit British Commander tartályhajót valamint a norvég Morviken teherhajót. Miután mindkét hajó legénységét a fedélzetére vette ágyútűzzel elsüllyeszti őket.


Az U-46 tengeralattjáró 120 kilométerre északnyugatra Írországtól megtámadja a brit Dunvegan Castle felfegyverzett kereskedelmi hajót, ami megrongálódik és csak másnap süllyed el.


16:03 Az U-28 tengeralattjáró 300 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a norvég Eva teherhajót.


22:31 Az U-37 500 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a görög Theodoros T. teherhajót.


1940. augusztus 28. szerda

Simo Häyhät érdemei elismeréseként alhadnaggyá léptetik elő.


Napközben a Luftwaffe a brit légierő, míg éjszaka a brit városokat bombázza.
Éjszaka brit bombázók Berlint támadják. Károkat okoznak a Görlitzer pályaudvarban és 8 embert megölnek és 21-et megsebesítenek.


04:25 Az U-101 tengeralattjáró 300 kilométerre északnyugatra Írországtól megtorpedózza a finn Elle teherhajót, ami megsérül, de nem süllyed el. 2 fő meghal, a 27 túlélőt pedig a HMS Leith hadihajó veszi fel. A Leith biztonságba szállítja a túlélőket, majd augusztus 30-án visszatér a még mindig úszó roncshoz és ágyútűzzel elsüllyeszti.


21:00 Az U-28 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Kyno teherhajót 300 kilométerre északnyugatra Írországtól. 4 halott, 33 túlélő.


1940. augusztus 29. csütörtök

Napközben az alacsony felhőréteg miatt a Luftwaffe nem indít bombázó bevetéseket, csak éjszaka támadják Manchestert, Liverpoolt, Portsmoutht, Tynesideot, Swanseat és Hartepoolt.


Délután 15.00-kor és este 19.15-kor a németek erős vadászgép kötelékeket küldenek Anglia légterébe, hogy a bombázókra vadászó brit gépeket a levegőbe csalják és csatára bírják őket, ezzel is fárasztva őket. A britek gyorsan rájönnek, hogy nincsenek bombázók és átlátják a német tervet, így visszavonják gépeiket bázisaikra. Ennek eredményeként mindkét fél csak 9-9 gépet veszít a légiharcokban.


A brit légierő letiltja a nappali bevetésekről a Paul Defiant forgó lövegtornyos vadászgépeiket, mert már nem érnek fel a német vadászgépekkel.


1940. augusztus 30. péntek

Kihirdetésre kerül a második bécsi döntés aminek értelmében Észak-Erdély ismét a Magyar Királysághoz kerül.


Hajnali 02:00 és 02:48 között Skócia partjainál a német U-32 tengeralattjáró elsüllyeszt három, a HX-66 konvojban haladó három hajót, a brit Mill Hill teherhajót teljes 34 fős legénységével együtt, a brit Chelsea teherhajót (24 halott, 11 túlélő) és a norvég Norne teherhajót (17 halott, 11 túlélő).


A holland partokhoz közel elsüllyed a német U-25 tengeralattjáró teljes legénységével együtt, miután a fedélzetén felrobban az egyik általa szállított tengeri akna.


Nap közben a német bombázók kis csoportokban, 20-30 perces közökkel támadnak brit városokat és a légierő bázisait, majd éjszaka is folytatják a városok bombázását. Heves harcok alakulnak ki amiben 40 brit harcigép, valamint 33 német vadászgép és 30 bombázó zuhan le.


Éjszaka brit bombázók Berlint bombázzák.


1940. augusztus 31. szombat

Végrehajtja első repülését az olasz Caproni Ca.331 kétmotoros könnyűbombázó O.A. jelű prototípusa.


Anglia fölött a nap légiharcaiban a britek elvesztenek 41 vadászgépet, míg a németek 56 vadászgépet és 29 bombázót.


Oldalak: 1 2 3