1940. augusztus


1940. augusztus 10. szombat

01:00 Az U-56 tengeralattjáró Írországtól 30 kilométerre nyugatra megtorpedózza a HMS Transylvania felfegyverzett kereskedelmi hajót, ami léket kap, de nem süllyed el. Legénységét a HMS Ashanti romboló és más a közelben lévő hajó veszi fel, majd megpróbálják kikötőbe vontatni, ami közben végül elsüllyed.


Az Azori-szigetektől 500 kilométerre délnyugatra a német Widder vadászhajó elsüllyeszti a finn Killoran vitorlást. Az 1900-ban épült vitorlást először csak feltartóztatja a német raider, és mivel semleges ország hajója és semleges országból semleges országba szállít rakományt, nem is tervezik elsüllyeszteni. A Widder hajóorvosa, aki filmet forgat az útról viszont ragaszkodik az elsüllyesztéshez, hogy látványos befejezése legyen a filmjének. A német legénység és még a kapitány is tiltakozik ez ellen, de az orvos végül a Berlinnek írt elmarasztó jelentés megírásával fenyegetve ráveszi a kapitányt az elsüllyesztésre.


1940. augusztus 11. vasárnap

15:19 180 kilométerre nyugatra Írországtól az U-38 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Llanfair teherhajót. 3 halott és 30 túlélő.


Vjacseszlav Molotov szovjet külügyi népbiztos felszólítja a Német Birodalmat, hogy két héten belül hívja vissza nagyköveteit és szeptember 1-ig zárja be nagykövetségeit a frissen a Szovjetunióhoz csatlakozott három tagköztársaságból, Észtországból, Litvániából és Lettországból.


1940. augusztus 12. hétfő

Nagy-Britanniában törvénybe ütköző cselekedet lesz az élelmiszer pazarlás.


Az olasz Malaspina tengeralattjáró elsüllyeszti a brit British Fame tartályhajót az Azori-szigetek közelében. 3 tengerész meghal, a többiek mentőcsónakját a Malaspina vontatja biztonságos helyre.


Roderick Learoyd hadnagy, a brit 49. repülőszázad bombázórepülőgép kapitánya kivételes helytállásával és bátorságával kiérdemli a Viktória Kereszt kitüntetést. Éjszaka Learoyd egy Handley Page Hampden bombázó kapitányaként 10 másik bombázóval együtt egy Münster közelében található akvadukt lebombázásra indul bevetésre. A kötelék eléri a célpontot, ahol heves légelhárító tűzbe kerülnek. Két bombázó lezuhan, három pedig súlyosan megsérül, köztük Learoyd gépe is. A bombavetés után a légvédelmi találatok tönkreteszik a hidraulika rendszert, a futóművet, kilyuggatják a szárnyat és az abban lévő üzemanyagtartályokat. A sérülések ellenére sikerül visszavezetnie a gépet Angliába, de a gép állapota miatt nem akarja megkockáztatni az éjszakai leszállást. A hajnal első fénysugarainak feltűnéséig köröz a géppel a repülőtér fölött és csak utána hajt végre sikeres kényszerleszállást. A gép legénysége sérülések nélkül túléli a bevetést. Helytállásáért és bátorságáért felterjesztik a Viktória Kereszt kitüntetésre, amit 1940. szeptember 9-én kap meg hivatalosan.


20 db német Bf 109 és Bf 110 vadászgép hajt végre légitámadást brit radarállomások ellen. Azok sikeres semlegesítése után 100 db Ju 88 bombázó 145 db Bf 110 vadászgép fedezete alatt Portsmouth-t és a wight-szigeti Ventor radarállomást bombázza. Eközben Do 17 bombázók a brit légierő manstoni, lympnei és hawkingei bázisait támadják. A német gépek elsüllyesztik a brit HMS Pyrope aknaszedőt és a HMT Tamarisk csapatszállító hajót. A brit vadászgépek 6 Spitfire és 9 Hurricane vadászgép elvesztése mellett lelőnek 55 német harcigépet. A brit légvédelem 7 német bombázót lő le. A radarállomások nagy részét a britek a nap végére kijavítják, egyedül a Ventor állomás esik ki a harcokból két hétre.


1940. augusztus 13. kedd

A Luftwaffe megindítja a “Sas Támadás” hadműveletet (Adlerangriff), aminek célja a brit légierő szétzúzása.
15:00-kor 300 német harcigép indul bevetésre a RAF bázisai ellen. Sikerül a földön elpusztítaniuk 87 brit repülőgépet és 13-at a levegőben. A saját veszteségük 40 bombázó és 36 vadászgép.
Az éjszaka során a belfasti és castle browichi repülőgépgyárakat támadják, Dovernél pedig elsüllyesztik a HMS Elizabeth Angela aknaszedőt.


21:47 Az U-60 tengeralattjáró elsüllyeszti a svéd Nils Gorthon teherhajót 15 kilométerre az ír partoktól. 5 halott, 16 túlélő.


Franklin D. Roosewelt amerikai elnök táviratban közli Winston Churchillel, hogy van rá lehetőség, hogy 50 rombolót adjanak át Nagy-Britanniának kölcsönbérleti szerződés keretében.


1940. augusztus 14. szerda

Brit Szomáliföldön az augusztus 3 óta tartó heves harcokban a brit és nemzetközösségi erőket kezdik megtörni az olasz támadók. Godwin-Austen dandártábornok, a Berbera térségében harcoló erők parancsnoka engedélyt kér a visszavonulásra és a város kiürítésének előkészítésére.


Sean Russell az IRA vezérkari főnöke perforálódott fekélye miatt meghal az őt Észak-Írországba visszaszállító U-Boot fedélzetén. Holttestét horogkeresztes zászlóba varba a tengerbe temetik.


A felhős idő miatt délelőtt a Luftwaffe nem indít légitámadást, de délben végül 300 harcigép indul bevetésre Dover és Folkestone bombázására.
15:45-kor Ju 87 és He 111 bombázók a brit légierő middle wallopi bázisát támadják, valamint a Portland Harbour ellen is indítanak támadást.
A nap harcaiban 30 német gép valamint 3 brit Spitfire és 5 Hurricane zuhan le.


20:34 Az U-59 tengeralattjáró 20 kilométerre Írországtól elsüllyeszti a brit Betty teherhajót. 30 halott, 4 túlélő.


1940. augusztus 15. csütörtök

A Luftwaffe nagyszabású légitámadást indít 1.100 harcigép bevetésével, amik a doveri-szoros irányából repülnek be, majd szétválva a RAF létesítményeit, kifutópályákat, hangárokat, radarállomásokat támadnak. Heves légiharc bontakozik ki, aminek a végére a németek jelentős veszteséget szenvednek. Összesen 161 harcigépet, többségében bombázót vesztenek, ami miatt ez a nap a Fekete Kedd néven vonul be a Luftwaffe történetébe. A britek veszteség 34 vadászgép és 18 pilóta.


20:00 A német U-A tengeralattjáró 1.000 kilométerre nyugatra Gibraltártól elsüllyeszti a görög Aspasia teherhajót teljes 19 fős legénységével együtt.


Az U-51 tengeralattjáró 300 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a 7.860 tonna nyersolajat szállító brit Sylvafield tartályhajót. 3 halott, 20 túlélő.


A Kriegsmarine 86 db új U-Boot építését rendeli meg.


Az amerikai hadsereg megállapodást köt a Chrysler autógyárral a Detroit Arsenal Tank Plant felépítésére.


1940. augusztus 16. péntek

A brit csapatok megkezdik Berbera, Brit Szomáliföld fővárosának kiürítését. Az előretörő olasz csapatok megállnak és nem támadják az utóvédet, valamint légierejük sem a városból kivonulókat, mert az olasz vezetés szeretne jó viszonyban maradni a britekkel.


A nap során a Luftwaffe több hullámban támadja a dél-angliai reptereket, a Temze torkolatát, valamint radarállomásokat. A harcokban 72 német és 22 brit harcigép zuhan le. Ekkorra a Luftwaffe vezetése már úgy számol, hogy az angoloknak csak körülbelül 300 vadászgépük maradhatott, de ezzel ellentétben ők még 400 Hurricane és 200 Spitfire vadászgéppel rendelkeznek.
A nap során megsebesül és másnap belehal sérüléseibe W. M. “Billy” Fiske a brit légierőnél szolgáló önkéntes pilóta. Ezzel ő lesz az egyetlen amerikai aki harc közben veszti életét az angliai csata során.


James Nicolson repülőhadnagy napi cselekedetével kiérdemli a Viktória Kereszt kitüntetést. Southampton légterében egy német Bf 110 vadászgép eltalálja Hurricane vadászgépét, aminek megsérül a motorja és az üzemanyagtartája is kigyullad, valamint őt magát is megsebesíti a szemén és a lábán. Már épp készül kiugrani az égő gépből, amikor észrevesz egy másik német gépet maga előtt. Gyorsan visszaül a pilótaülésbe és tüzet nyit rá. Addig lövi a német gépet amíg az zuhanni nem kezd és csak utána ugrik ki saját égő gépéből. Tettéért egyedüliként az angliai csatában harcolt valamennyi pilóta és az egyetlen brit vadászpilótaként a második világháborúban, megkapja a Viktória Kereszt kitüntetést. 1945. május 2-én a távol-keleten hal meg, amikor a Bengáli-öbölbe zuhan az a B-24 bombázó amin csak megfigyelőként utazik.


A brit Osiris tengeralattjáró az albán partoktól 75 kilométerre elsüllyeszti az olasz Morea teherhajót.


Az U-100 tengeralattjáró 225 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Empire Merchant teherhajót. 7 halott, 48 túlélő.


A német partoktól 225 kilométerre északnyugatra az U-30, az U-46 és az U-48 tengeralattjárókból álló farkasfalka megtámadja az OB-197 jelű konvojt. Sikerül elsüllyeszteniük a svéd Herdun és a brit Clan Macphee teherhajókat. Összesen 75 halott és 61 túlélő.


A Magyar- és a Román Királyságok tárgyalásokat kezdenek Erdély hovatartozását illetően, amit a magyarok szeretnének visszakapni. A tárgyalások hamarosan megfeneklenek.


A német Orion vadászhajó az Atlanti-óceánon elsüllyeszti a francia Notu teherhajót.


1940. augusztus 18. vasárnap

A britek kiürítik és elhagyják Brit Szomáliföld fővárosát Berberat. Az ausztrál HMAS Hobart cirkáló lövi szét a még városban maradt hadianyagot és raktárakat amiket már nem tudtak magukkal vinni.


A New York Shipbuilding Company lefekteti a 10.000 tonnás Cleveland osztályú USS Columbia (CL-56) könnyűcirkáló gerincét.


1940. augusztus 19. hétfő

Az olasz csapatok bevonulnak Berberába, Brit Szomáliföld fővárosába, ezzel megnyerve ezt a kis háborút és elfoglalva az országot. A 17 napos csatározásokban 250 brit és 2.000 olasz katona veszti életét.


A Luftwaffe taktikát változtatva nem kötelékben, hanem egyesével küldi bombázóit bevetésre a brit célpontok ellen. A nap során német részről 1 Bf 109 vadászgép, 4 Ju 88 bombázó, brit részről 1 Spitfire vadászgép és egy Blenheim bombázó a veszteség.


Nem sokkal éjfél után az U-48 tengeralattjáró Írország partjainál elsüllyeszti a belga Ville de Gand utasszállító hajót. 15 halott, 38 túlélő.


01:45 Az U-101 tengeralattjáró Írország partjainál elsüllyeszti a brit Amplefort teherhajót. 9 halott, 29 túlélő.


10:00 Az U-A tengeralattjáró az Atlanti-óceánon elsüllyeszti a magyar Kelet teherhajót. A 4.295 tonnás Kelet 1913-ban épült a J. Readhead & Sons Ltd. south shieldsi hajógyárában még Tregarthen néven. 1933-tól viseli a Kelet nevet, tulajdonosa pedig a budapesti Neptun Hajózási Vállalat. Elsüllyesztésekor a fedélzetén van az augusztus 16-án elsüllyesztett brit Clan Macphee teherhajó 41 túlélője is, akik közül 6-an vesztik életüket a támadásban. A magyar hajó 33 fős legénységét és a 35 Clan Macphee túlélőt a norvég Varegg teherhajó veszi fel, majd augusztus 26-án kötnek ki az ír Galwayben.


Először kerül bevetésre a japán Zero vadászgép, amikor 12 db A6M2 Zero 24 db G3M2 bombázót fedez a kínai Csunking bombázása közben.


Az amerikai haditengerészet újra hadrendbe állítja a USS R-5 (SS-82) első világháborús tengeralattjárót, amit még 1932-ben vontak ki a hadrendből.


Oldalak: 1 2 3