1940 – augusztus

1940. augusztus 1. csütörtök


03:45 A német U-59 tengeralattjáró Írország partjaitól 100 kilométerre elsüllyeszti a svéd Sigyn teherhajót, aminek teljes legénysége túléli a támadást.

19:04 A német U-34 tengeralattjáró elsüllyeszti a vízfelszínen haladó HMS Spearfish tengeralattjárót az Északi-tengeren. A 42 fős személyzetből csak William Pester tengerész éli túl a támadást. Őt az U-34 veszi fel és kerül hadifogságba.

Szardínia szigetétől 25 kilométerre délre az olasz Ugolino Vivaldi romboló megtámadja és mélységi töltetekkel elsüllyeszti a vízfelszínen haladó és az akkumulátorait töltő brit HMS Oswald tengeralattjárót. 3 brit tengerész életét veszti, 52 hadifogságba esik.

Krétától 60 kilométerre délre az olasz Goffredo Mameli tengeralattjáró elsüllyeszti a görög Roula teherhajót, aminek teljes legénysége túléli a támadást.

Adolf Galland megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztje kitüntetést, a légiharcokban elért kiemelkedő teljesítményéért. Galland légigyőzelmei száma akkor 17.

15:40 13 brit bombázó 10 vadászgép fedezete alatt a Cotentin-félszigeten aznap felfedezett német harcirepülőket bombázza. 1 bombázó és 2 vadászgép elvesztése mellett csak kisebb károkat sikerül okozniuk.

Brit bombázók az esseni Krupp gyárat bombázzák, miközben 30 német He 111 bombázó pedig a Boulton-Paul repülőgépgyárat és a norwichi pályaudvart.

Adolf Hitler kiadja 17. számú utasítását, amiben ideiglenesen a Luftwaffe elsődleges célpontjának a brit légierőt jelöli ki a brit hajók helyett.

1940. augusztus 2. péntek


A francia haditörvényszék távollétében halálra ítéli Charles de Gaullet.

Éjszaka a brit HMS Thames tengeralattjáró aknára fut és teljes legénységével együtt elsüllyed Norvégia partjainál.

Norvégia partjainál német Junkers Ju 87 zuhanóbombázók tévedésből megtámadják a német U-60 tengeralattjárót, aminek sikerül sértetlenül elmenekülnie.

A német U-99 tengeralattjáró megtorpedózza az OB-191 konvojban haladó brit Alexia és Lucerna, valamint a norvég Strinda teherhajókat, de egyik sem süllyed el és senki sem hal meg a támadásban.

Megalakul a Moldáv Szovjet Szocialista Köztársaság.

1940. augusztus 3. szombat


25.000 fős olasz haderő tör be Guglielmo Nasi tábornok vezetésével Abesszíniából Brit Szomáliföldre.

A japán Hikawa Maru japán luxus óceánjáró fedélzetén 82 zsidó menekült érkezik Seattlebe.

08:10 A német U-57 tengeralattjáró elsüllyeszti a svéd Atos teherhajót Írországtól északra. 1 halott és 27 túlélő.

19:00 A német U-A tengeralattjáró Szenegál partjaitól 500 kilométerre feltartóztatja a jugoszláv Rad teherhajót. A hajó átvizsgálásakor kiderül, hogy vegyi alapanyagokat szállít Amerikából Dél-Afrikába, ezért a legénységet a mentőcsónakokba ültetik és a hajót elsüllyesztik.

A Litván Szovjet Szocialista Köztársaság csatlakozik a Szovjetunióhoz.

Az erős köd miatt a nap során a Luftwaffe alig hajt végre berepülést a brit légtérbe, este viszont bombázzák Bradfordot, Liverpoolt és Crewet.

1940. augusztus 4. vasárnap


21:20 A német U-57 tengeralattjáró Írország partjaitól 15 kilométerre elsüllyeszti a görög Pindos teherhajót. 3 halott, 29 túlélő.

450 kilométerre északnyugatra Írország partjaitól az U-52 tengeralattjáró elsüllyeszti a HX-60 konvojban haladó Geraldine Mary, Gogovale és King Alfred teherhajókat. Összesen 10 halott és 119 túlélő. A brit kísérőhajók mélységi töltetekkel támadnak a német tengeralattjáróra, ami súlyosan megsérül, de sikerül elmenekülnie és Kielbe eljutnia. A javítások idejére, 1940. november 17-ig az U-52 kiesik a harcokból.

A norvég partoknál a brit HMS Sealion tengeralattjáró elsüllyeszti a norvég Torun teherhajót.

Naplemente utána német Widder vadászhajó feltartóztatja, majd elsüllyeszti a norvég Beaulieu tartályhajót 2.500 kilométerre keletre Floridától. A mentőcsónakokba terelt norvégokat augusztus 13-án veszi fel a brit Cymbeline teherhajó.

1940. augusztus 5. hétfő


Winston Churchill és Charles de Gaulle megállapodnak a Szabad Francia haderő felállításában.

A német hatóságok elrendelik, hogy minden német állampolgárnak magával kell hordania az “árja igazolványát” (Ahnenpass), amivel igazolhatják árja származásukat.

21:38 A német U-56 tengeralattjáró megtorpedózza a brit Boma teherhajót Írországtól 30 kilométerre északra. A hajó megsérül és csak másnap merül el végleg. 3 halott, 50 túlélő.

A Lett Szovjet Szocialista Köztársaság csatlakozik a Szovjetunióhoz.

A nap során a doveri-szoros fölött vívott légicsatákban 4 német Bf 109 és egy brit Spitfire vadászgép zuhan le.

1940. augusztus 6. kedd


A norvég partoknál épp egy konvojt támadó és periszkóp mélységben haladó brit HMS Sealion tengeralattjárót legázolja a német UJ-123 tengeralattjáró-vadász teherhajó. A HMS Sealion megsérül, de vissza tud térni bázisára, ahol október 23-ig marad amíg kijavítják.

1940. augusztus 7. szerda


21:40 A német U-38 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Mohamed Ali El Kebir csapatszállító hajót 220 kilométerre Írország partjaitól. A szállított 697 fő katonából 86 hal meg, míg a 165 fős legénységből 10. A HMS Griffin romboló két órán át mélységi töltetekkel támadja a tengeralattjárót, majd felveszi a túlélőket.

Vízre bocsátják a USS Grayson (DD-435) Gleaves osztályú rombolót.

1940. augusztus 8. csütörtök


A brit katonák napi zsoldját megemelik 6 pennyvel, így már heti 17 schilling 6 penny a zsold egy közlegény esetében.

01:14 A német U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti az 5.380 tonna fagyasztott argentin marhahúst szállító brit Upwey Grange teherhajót 300 kilométerre nyugatra Írországtól. A 86 fős legénység mentőcsónakokon menekül, de az egyik 36 főt szállító végleg eltűnik.

Wilhelm Keitel aláírja az Aufbau Ost utasítást, ami elrendeli a német haderők mozgósítását a keleti határokon.

A német Widder vadászhajó az Atlanti-óceánon elsüllyeszti a holland Oostplein szénszállító hajót, ami 5.850 tonna szenet szállít Angliából Argentínába. Az Oostplein 34 fős legénységét a Widder menti ki és veszi fedélzetére.

A japán haditengerészet vízre bocsátja a Jamato csatahajót.

A német haditengerészet torpedórombolói és a légierő bombázói és vadászgépei egész nap támadják a Doveri-szoroson áthajózó CW9 jelű, 25 teherhajóból álló konvojt.
Hajnal előtt a torpedórombolók elsüllyesztik a brit Ouse, Holme Force és Fefe Coast teherhajókat, majd a Luftwaffe 300 Ju 87 Stuka zuhanóbombázója 150 vadászgép fedezete alatt a brit Coquetdale és Empire Crusaider, valamint a holland Ajax teherhajókat.
A légiharcokban 17 Stuka zuhanóbombázó, 26 Bf 109 és 9 Bf 110 vadászgép, valamint 13 Hurricane és 4 Spitfire vadászgép és 1 Blenheim bombázó zuhan le.

1940. augusztus 9. péntek


Az Észt Szovjet Szocialista Köztársaság csatlakozik a Szovjetunióhoz.

20:32 A német U-30 tengeralattjáró elsüllyeszti a svéd Canton teherhajót 100 kilométerre nyugatra Írországtól. 16 halott és 16 túlélő.

1940. augusztus 10. szombat


01:00 Az U-56 tengeralattjáró Írországtól 30 kilométerre nyugatra megtorpedózza a HMS Transylvania felfegyverzett kereskedelmi hajót, ami léket kap, de nem süllyed el. Legénységét a HMS Ashanti romboló és más a közelben lévő hajó veszi fel, majd megpróbálják kikötőbe vontatni, ami közben végül elsüllyed.

Az Azori-szigetektől 500 kilométerre délnyugatra a német Widder vadászhajó elsüllyeszti a finn Killoran vitorlást. Az 1900-ban épült vitorlást először csak feltartóztatja a német raider, és mivel semleges ország hajója és semleges országból semleges országba szállít rakományt, nem is tervezik elsüllyeszteni. A Widder hajóorvosa, aki filmet forgat az útról viszont ragaszkodik az elsüllyesztéshez, hogy látványos befejezése legyen a filmjének. A német legénység és még a kapitány is tiltakozik ez ellen, de az orvos végül a Berlinnek írt elmarasztó jelentés megírásával fenyegetve ráveszi a kapitányt az elsüllyesztésre.

1940. augusztus 11. vasárnap


15:19 180 kilométerre nyugatra Írországtól az U-38 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Llanfair teherhajót. 3 halott és 30 túlélő.

Vjacseszlav Molotov szovjet külügyi népbiztos felszólítja a Német Birodalmat, hogy két héten belül hívja vissza nagyköveteit és szeptember 1-ig zárja be nagykövetségeit a frissen a Szovjetunióhoz csatlakozott három tagköztársaságból, Észtországból, Litvániából és Lettországból.

1940. augusztus 12. hétfő


Nagy-Britanniában törvénybe ütköző cselekedet lesz az élelmiszer pazarlás.

Az olasz Malaspina tengeralattjáró elsüllyeszti a brit British Fame tartályhajót az Azori-szigetek közelében. 3 tengerész meghal, a többiek mentőcsónakját a Malaspina vontatja biztonságos helyre.

Roderick Learoyd hadnagy, a brit 49. repülőszázad bombázórepülőgép kapitánya kivételes helytállásával és bátorságával kiérdemli a Viktória Kereszt kitüntetést. Éjszaka Learoyd egy Handley Page Hampden bombázó kapitányaként 10 másik bombázóval együtt egy Münster közelében található akvadukt lebombázásra indul bevetésre. A kötelék eléri a célpontot, ahol heves légelhárító tűzbe kerülnek. Két bombázó lezuhan, három pedig súlyosan megsérül, köztük Learoyd gépe is. A bombavetés után a légvédelmi találatok tönkreteszik a hidraulika rendszert, a futóművet, kilyuggatják a szárnyat és az abban lévő üzemanyagtartályokat. A sérülések ellenére sikerül visszavezetnie a gépet Angliába, de a gép állapota miatt nem akarja megkockáztatni az éjszakai leszállást. A hajnal első fénysugarainak feltűnéséig köröz a géppel a repülőtér fölött és csak utána hajt végre sikeres kényszerleszállást. A gép legénység sérülések nélkül túléli a bevetést. Helytállásáért és bátorságáért felterjesztik a Viktória Kereszt kitüntetésre, amit 1940. szeptember 9-én kap meg hivatalosan.

20 német Bf 109 és Bf 110 vadászgép hajt végre légitámadást brit radarállomások ellen, amik sikeres semlegesítése után 100 Ju 88 bombázó 145 Bf 110 vadászgép fedezete alatt Portsmouth-t és a wight-szigeti Ventor radarállomást bombázza. Eközben Do 17 bombázók a brit légierő manstoni, lympnei és hawkingei bázisait támadja. A német gépek elsüllyesztik a brit HMS Pyrope aknaszedőt és a HMT Tamarisk csapatszállító hajót. A brit vadászgépek 6 Spitfire és 9 Hurricane vadászgép elvesztése mellett lelőnek 55 német harcigépet. A brit légvédelem 7 német bombázót lő le. A radarállomások nagy részét a britek a nap végére kijavítják, egyedül a Ventor állomás esik ki a harcokból két hétre.

1940. augusztus 13. kedd


A Luftwaffe megindítja a “Sas Támadás” hadműveletet (Adlerangriff), aminek célja a brit légierő szétzúzása.
15:00-kor 300 német harcigép indul bevetésre a RAF bázisai ellen. Sikerül a földön elpusztítaniuk 87 brit repülőgépet és 13-at a levegőben. A saját veszteségük 40 bombázó és 36 vadászgép.
Az éjszaka során a belfasti és castle browichi repülőgépgyárakat támadják, Dovernél pedig elsüllyesztik a HMS Elizabeth Angela aknaszedőt.

21:47 Az U-60 tengeralattjáró elsüllyeszti a svéd Nils Gorthon teherhajót 15 kilométerre az ír partoktól. 5 halott, 16 túlélő.

Franklin D. Roosewelt amerikai elnök táviratban közli Winston Churchillel, hogy van rá lehetőség, hogy 50 rombolót adjanak át Nagy-Britanniának kölcsönbérleti szerződés keretében.

1940. augusztus 14. szerda


Brit Szomáliföldön az augusztus 3 óta tartó heves harcokban a brit és nemzetközösségi erőket kezdik megtörni az olasz támadók. Godwin-Austen dandártábornok, a Berbera térségében harcoló erők parancsnoka engedélyt kér a visszavonulásra és a város kiürítésének előkészítésére.

Sean Russell az IRA vezérkari főnöke perforálódott fekélye miatt meghal az őt Észak-Írországba visszaszállító U-Boot fedélzetén. Holttestét horogkeresztes zászlóba varba a tengerbe temetik.

A felhős idő miatt délelőtt a Luftwaffe nem indít légitámadást, de délben végül 300 harcigép indul bevetésre Dover és Folkestone bombázására.
15:45-kor Ju 87 és He 111 bombázók a brit légierő middle wallopi bázisát támadják, valamint a Portland Harbour ellen is indítanak támadást.
A nap harcaiban 30 német gép valamint 3 brit Spitfire és 5 Hurricane zuhan le.

20:34 Az U-59 tengeralattjáró 20 kilométerre Írországtól elsüllyeszti a brit Betty teherhajót. 30 halott, 4 túlélő.

1940. augusztus 15. csütörtök


A Luftwaffe nagyszabású légitámadást indít 1.100 harcigép bevetésével, amik a doveri-szoros irányából repülnek be, majd szétválva a RAF létesítményeit, kifutópályákat, hangárokat, radarállomásokat támadnak. Heves légiharc bontakozik ki, aminek a végére a németek jelentős veszteséget szenvednek. Összesen 161 harcigépet, többségében bombázót vesztenek, ami miatt ez a nap a Fekete Kedd néven vonul be a Luftwaffe történetébe. A britek veszteség 34 vadászgép és 18 pilóta.

20:00 A német U-A tengeralattjáró 1.000 kilométerre nyugatra Gibraltártól elsüllyeszti a görög Aspasia teherhajót teljes 19 fős legénységével együtt.

Az U-51 tengeralattjáró 300 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a 7.860 tonna nyersolajat szállító brit Sylvafield tartályhajót. 3 halott, 20 túlélő.

A Kriegsmarine 86 db új U-Boot építését rendeli meg.

Az amerikai hadsereg megállapodást köt a Chrysler autógyárral a Detroit Arsenal Tank Plant felépítésére.

1940. augusztus 16. péntek


A brit csapatok megkezdik Berbera, Brit Szomáliföld fővárosának kiürítését. Az előretörő olasz csapatok megállnak és nem támadják az utóvédet, valamint légierejük sem a városból kivonulókat, mert az olasz vezetés szeretne jó viszonyban maradni a britekkel.

A nap során a Luftwaffe több hullámban támadja a dél-angliai reptereket, a Temze torkolatát, valamint radarállomásokat. A harcokban 72 német és 22 brit harcigép zuhan le. Ekkorra a Luftwaffe vezetése már úgy számol, hogy az angoloknak csak körülbelül 300 vadászgépük maradhatott, de ezzel ellentétben ők még 400 Hurricane és 200 Spitfire vadászgéppel rendelkeznek.
A nap során megsebesül és másnap belehal sérüléseibe W. M. “Billy” Fiske a brit légierőnél szolgáló önkéntes pilóta. Ezzel ő lesz az egyetlen amerikai aki harc közben veszti életét az angliai csata során.

James Nicolson repülőhadnagy napi cselekedetével kiérdemli a Viktória Kereszt kitüntetést. Southampton légterében egy német Bf 110 vadászgép eltalálja Hurricane vadászgépét, aminek megsérül a motorja és az üzemanyagtartája is kigyullad, valamint őt magát is megsebesíti a szemén és a lábán. Már épp készül kiugrani az égő gépből, amikor észrevesz egy másik német gépet maga előtt. Gyorsan visszaül a pilótaülésbe és tüzet nyit rá. Addig lövi a német gépet amíg az zuhanni nem kezd és csak utána ugrik ki saját égő gépéből. Tettéért egyedüliként az angliai csatában harcolt valamennyi pilóta és az egyetlen brit vadászpilótaként a második világháborúban, megkapja a Viktória Kereszt kitüntetést. 1945. május 2-én a távol-keleten hal meg, amikor a Bengáli-öbölbe zuhan az a B-24 bombázó amin csak megfigyelőként utazik.

A brit Osiris tengeralattjáró az albán partoktól 75 kilométerre elsüllyeszti az olasz Morea teherhajót.

Az U-100 tengeralattjáró 225 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Empire Merchant teherhajót. 7 halott, 48 túlélő.

A német partoktól 225 kilométerre északnyugatra az U-30, az U-46 és az U-48 tengeralattjárókból álló farkasfalka megtámadja az OB-197 jelű konvojt. Sikerül elsüllyeszteniük a svéd Herdun és a brit Clan Macphee teherhajókat. Összesen 75 halott és 61 túlélő.

A Magyar- és a Román Királyságok tárgyalásokat kezdenek Erdély hovatartozását illetően, amit a magyarok szeretnének visszakapni. A tárgyalások hamarosan megfeneklenek.

A német Orion vadászhajó az Atlanti-óceánon elsüllyeszti a francia Notu teherhajót.

1940. augusztus 18. vasárnap


A britek kiürítik és elhagyják Brit Szomáliföld fővárosát Berberat. Az ausztrál HMAS Hobart cirkáló lövi szét a még városban maradt hadianyagot és raktárakat amiket már nem tudtak magukkal vinni.

A New York Shipbuilding Company lefekteti a 10.000 tonnás Cleveland osztályú USS Columbia (CL-56) könnyűcirkáló gerincét.

1940. augusztus 19. hétfő


Az olasz csapatok bevonulnak Berberába, Brit Szomáliföld fővárosába, ezzel megnyerve ezt a kis háborút és elfoglalva az országot. A 17 napos csatározásokban 250 brit és 2.000 olasz katona veszti életét.

A Luftwaffe taktikát változtatva nem kötelékben, hanem egyesével küldi bombázóit bevetésre a brit célpontok ellen. A nap során német részről 1 Bf 109 vadászgép, 4 Ju 88 bombázó, brit részről 1 Spitfire vadászgép és egy Blenheim bombázó a veszteség.

Nem sokkal éjfél után az U-48 tengeralattjáró Írország partjainál elsüllyeszti a belga Ville de Gand utasszállító hajót. 15 halott, 38 túlélő.

01:45 Az U-101 tengeralattjáró Írország partjainál elsüllyeszti a brit Amplefort teherhajót. 9 halott, 29 túlélő.

10:00 Az U-A tengeralattjáró az Atlanti-óceánon elsüllyeszti a magyar Kelet teherhajót. A 4.295 tonnás Kelet 1913-ban épült a J. Readhead & Sons Ltd. south shieldsi hajógyárában még Tregarthen néven. 1933-tól viseli a Kelet nevet, tulajdonosa pedig a budapesti Neptun Hajózási Vállalat. Elsüllyesztésekor a fedélzetén van az augusztus 16-án elsüllyesztett brit Clan Macphee teherhajó 41 túlélője is, akik közül 6-an vesztik életüket a támadásban. A magyar hajó 33 fős legénységét és a 35 Clan Macphee túlélőt a norvég Varegg teherhajó veszi fel, majd augusztus 26-án kötnek ki az ír Galwayben.

Először kerül bevetésre a japán Zero vadászgép, amikor 12 db A6M2 Zero 24 db G3M2 bombázót fedez a kínai Csunking bombázása közben.

Az amerikai haditengerészet újra hadrendbe állítja a USS R-5 (SS-82) első világháborús tengeralattjárót, amit még 1932-ben vontak ki a hadrendből.

1940. augusztus 20. kedd


A brit HMS Cachalot tengeralattjáró a Vizcayai-öbölben 160 kilométerre a francia partoktól elsüllyeszti a német U-51 tengeralattjárót annak 43 fős teljes legénységével együtt.

A német Orion vadászhajó 500 kilométerre Új-Zélandtól elsüllyeszti a brit Turakina teherhajót. A 38 túlélőt az Orion veszi a fedélzetére.

Theodor Osterkamp a német Jagdgeschwader 51 parancsnoka megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztje kitüntetést. A 48 éves Osterkamp az első világháború veteránja, amiben 30 ellenséges repülőgépet lőtt le és megkapta a Puor le Mérite kitüntetést is.

A Luftwaffe vezetése letiltja a Ju 87 Stuka zuhanóbombázókat az angliai bevetésekről, mert nem bizonyulnak elég hatékonynak ráadásul nagyon sebezhetőek. Csak az elmúlt 11 nap során 60-at lőnek le közülük.

A brit parlament alsóházában Winston Churchill a németekkel harcoló pilótákat méltatja és kijelenti: „Soha még az emberi konfliktusok történetében nem köszönhettek ilyen sokan ilyen sokat ilyen keveseknek.”

1940. augusztus 21. szerda


A német Widder vadászhajó az Atlanti-óceánon 1.600 kilométerre Afrikától elsüllyeszti a brit Anglo Saxon szénszállítót. A németek tüzet nyitnak a mentőcsónakokban ülő legénységre, akik közül 34-en halnak meg. Az egyik csónakban azonban heten túlélik a mészárlást, de ők csak 71 nappal később, 4.000 kilométeres sodródás után érnek partot a Bahamákon. Akkorra már csak ketten élnek közülük. Egyikük, Robert Tapscott tengerész később tanúskodik Helmuth von Ruckteschell, a Widder kapitánya ellen, az ellene indított háborús bűnös per során. von Ruckteschellt emellett a vádpont mellett még kettő másikban találják bűnösnek, és 10 év börtönre ítélik.

A rossz idő miatt nem indulnak nagyarányú bevetésre a német bombázók Anglia ellen, ehelyett egy-két gépenként önállóan támadnak. Így is 13 bombázót vesztenek, míg a britek csak egy vadászgépet.

1940. augusztus 22. csütörtök


A brit HMS Eagle repülőgéphordozó Swordfish torpedóvető repülőgépei a líbiai Bomba-öbölben elsüllyesztik az olasz Iride tengeralattjárót.

A rossz idő megakadályozza, hogy a Luftwaffe nagyszabású légitámadást hajtson végre Angliai célpontok ellen, így csak kisebb jelentőségű bombázásokat hajt végre.

09:00 A francia partvidéken Cape Gris Neznél telepített német 38 cm-es tüzérüteg tüzet nyit a doveri szoroson áthajózó Totem fedőnevű konvojra. 80 percig tartják tűz alatt a hajókat, de nem sikerül találatot elérniük. Este ugyanez az üteg Dover városára nyit tüzet, amire a brit 14 hüvelykes “Winnie” löveg válaszol.

1940. augusztus 23. péntek


02:22 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti a norvég Keret teherhajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól. 13 halott, 7 túlélő.

03:17 Tunézia partjaitól 25 kilométerre aknára fut és megsérül a brit HMS Hostile romboló. A legénységből 5-en halnak meg és 3-an sebesülnek meg. A hajó annyira megsérül, hogy legénységét más brit rombolók veszik fel, majd a HMS Hero torpedóval elsüllyeszti.

12:50 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Severn Leigh teherhajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól. 33 halott, 10 túlélő.

A rossz idő megakadályozza, hogy a Luftwaffe nagyszabású légitámadást hajtson végre Angliai célpontok ellen, így csak kisebb jelentőségű bombázásokat hajt végre.

1940. augusztus 24. szombat


Hadrendbe áll a német haditengerészet büszkesége a 41.000 tonnás Bismarck csatahajó.

Éjfél után az U-57 tengeralattjáró az ír partoktól 3 kilométerre elsüllyeszti az OB-202 konvojban haladó brit Saint Dustan és Cumberland teherhajókat.

03:14 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Brookwood teherhajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól. 1 halott, 36 túlélő.

14:14 Az U-48 tengeralattjáró Skóciától 200 kilométerre nyugatra elsüllyeszti a 9.410 tonna nyersolajat szállító brit La Brea tartályhajót. 2 halott, 31 túlélő.

20:38 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti az SC-1 konvojt kísérő brit HMS Penzance hadihajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól. 90 halott, 7 túlélő.

1.300 kilométerre keletre Madagaszkártól a német Atlantis vadászhajó elsüllyeszti a brit King City szénszállítót. 6 halott, a túlélőket pedig az Atlantis veszi fel.

A jó időnek köszönhetően a Luftwaffe ismét nagyarányú légitámadásokat hajt végre Angliai célpontok ellen. Hajnal előtt a londoni Thames Haven olaj lerakatot bombázzák, majd nap közben több hullámban a brit légierő hornchurchi, north wealdi és manstoni bázisait. Délután 4 órakor Portsmouth kikötőjét, éjszaka pedig Londont. A légiharcokban 22 német vadászgép és 18 bombázó zuhan le, brit részről pedig 20 vadászgép.

Hans-Joachim Marseille megszerzi első légigyőzelmét, amit egy Hurricane vadászgép felett arat Kent légterében.

1940. augusztus 25. vasárnap


London előző esti bombázására válaszul a britek 81 Hampden bombázóval támadják Berlint. A felhős idő miatt a bombák nagyrészt külvárosi kertekre hullnak és csak 6 ember veszti életét. Göring légimarsallt azonban sokkolja, hogy brit bombázók képesek voltak eljutni ilyen nagy számban a birodalom légterében Berlinig.

Délután 5 órakor német bombázók a doveri kikötőt és a warmwelli légibázist támadják, majd éjszaka Bristolt, Birminghamet és más közép-angliai városokat. A napi veszteség német részről 38 vadászgép, 14 bombázó, brit részről pedig 16 vadászgép és 2 bombázó.

01:46 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Blairmore teherhajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól. 5 halott, 36 túlélő.

A nap során egy U-Boot farkasfalka folyamatosan támadja a Liverpoolba tartó HX-65 konvojt. 02:45-kor az U-48 elsüllyeszti a brit Empire Merlin teherhajót és az Athelcrest tartályhajót. 07:48-kor az U-57 a brit Pecten tartályhajót. 23:50-kor és 23:56-kor pedig az U-124 a brit Harpalyce és Fircrest teherhajókat.

Az U-100 tengeralattjáró az ír partok közelében elsüllyeszti a brit Jamaica Pioneer teherhajót.

23:45 Az U-37 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Yewcrest teherhajót az Atlanti-óceánon 750 kilométerre nyugatra Írországtól.

1940. augusztus 26. hétfő


A Luftwaffe a nap során három nagyarányú bevetést hajt végre Angliai célpontok ellen.
Kora délután 150 bombázó a brit légierő bázisait és angol városokat bombáz. Délután 170 bombázó a Temze torkolatában lévő ipari célokat támad. Az erős vadászvédelem miatt azonban csak 6 bombázó jut el a célig és tudja ledobni bombáit, a többiek nagy része még korábban visszafordul.
Szintén délután 55 bombázó Portsmouthot támadja 100 vadászgép fedezete alatt.
A napi veszteség német részről 24 vadászgép és 22 bombázó, míg brit részről 28 vadászgép.

Brit bombázók Lipcsét, Leunát, Hanovert és Nordhausent bombázzák, valamint Torinót és Milánót.

A német Pinguin vadászhajó Madagaszkárnál elfogja a norvég Filefjell tankert, ami 10.000 tonna gázolajat és 500 tonna nyersolajat szállít.

1940. augusztus 27. kedd


Végrehajtja első repülését Mario De Bernardini tesztpilóta vezetésével az olasz Caproni Campini N.1 (C.C.2) sugárhajtású kísérleti repülőgép.

Franklin D. Roosevelt amerikai elnök jóváhagyja a hadsereg és a nemzeti gárda tartalékosainak behívását egy éves aktív szolgálatra, valamint a haditengerészet és a tengerészgyalogság tartalékos repülőinek aktív állományba vételét.

A német Pinguin vadászhajó Madagaszkár közelében elfogja a brit British Commander tartályhajót valamint a norvég Morviken teherhajót. Miután mindkét hajó legénységét a fedélzetére vette ágyútűzzel elsüllyeszti mindkét hajót.

Az U-46 tengeralattjáró 120 kilométerre északnyugatra Írországtól megtámadja a brit Dunvegan Castle felfegyverzett kereskedelmi hajót, ami megrongálódik és csak másnap süllyed el.

16:03 Az U-28 tengeralattjáró 300 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a norvég Eva teherhajót.

22:31 Az U-37 500 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a görög Theodoros T. teherhajót.

1940. augusztus 28. szerda


Simo Häyhät érdemei elismeréseként alhadnaggyá léptetik elő.

Napközben a Luftwaffe a brit légierő, míg éjszaka a brit városokat bombázza.
Éjszaka brit bombázók Berlint támadják. Károkat okoznak a Görlitzer pályaudvarban és 8 embert megölnek és 21-et megsebesítenek.

04:25 Az U-101 tengeralattjáró 300 kilométerre északnyugatra Írországtól megtorpedózza a finn Elle teherhajót, ami megsérül, de nem süllyed el. 2 fő meghal, a 27 túlélőt pedig a HMS Leith hadihajó veszi fel. A Leith biztonságba szállítja a túlélőket, majd augusztus 30-án visszatér a még mindig úszó roncshoz és ágyútűzzel elsüllyeszti.

21:00 Az U-28 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Kyno teherhajót 300 kilométerre északnyugatra Írországtól. 4 halott, 33 túlélő.

1940. augusztus 29. csütörtök


Napközben az alacsony felhőréteg miatt a Luftwaffe nem indít bombázó bevetéseket, csak éjszaka támadják Manchestert, Liverpoolt, Portsmoutht, Tynesideot, Swanseat és Hartepoolt.

Délután 15.00-kor és este 19.15-kor a németek erős vadászgép kötelékeket küldenek Anglia légterébe, hogy a bombázókra vadászó brit gépeket a levegőbe csalják és csatára bírják őket, ezzel is fárasztva őket. A britek gyorsan rájönnek, hogy nincsenek bombázók és átlátják a német tervet, így visszavonják gépeiket bázisaikra. Ennek eredményeként mindkét fél csak 9-9 gépet veszít a légiharcokban.

A brit légierő letiltja a nappali bevetésekről a Paul Defiant forgó lövegtornyos vadászgépeiket, mert már nem érnek fel a német vadászgépekkel.

1940. augusztus 30. péntek


Kihirdetésre kerül a második bécsi döntés aminek értelmében Észak-Erdély ismét a Magyar Királysághoz kerül.

Hajnali 02:00 és 02:48 között Skócia partjainál a német U-32 tengeralattjáró elsüllyeszt három, a HX-66 konvojban haladó három hajót, a brit Mill Hill teherhajót teljes 34 fős legénységével együtt, a brit Chelsea teherhajót (24 halott, 11 túlélő) és a norvég Norne teherhajót (17 halott, 11 túlélő).

A holland partokhoz közel elsüllyed a német U-25 tengeralattjáró teljes legénységével együtt, miután a fedélzetén felrobban az egyik általa szállított tengeri akna.

Nap közben a német bombázók kis csoportokban, 20-30 perces közökkel támadnak brit városokat és a légierő bázisait, majd éjszaka is folytatják a városok bombázását. Heves harcok alakulnak ki amiben 40 brit harcigép, valamint 33 német vadászgép és 30 bombázó zuhan le.

Éjszaka brit bombázók Berlint bombázzák.

1940. augusztus 31. szombat


Végrehajtja első repülését az olasz Caproni Ca.331 kétmotoros könnyűbombázó O.A. jelű prototípusa.

Anglia fölött a nap légiharcaiban a britek elvesztenek 41 vadászgépet, míg a németek 56 vadászgépet és 29 bombázót.