1940. szeptember


1940. szeptember 20. péntek


00:27 A német U-A tengeralattjáró 650 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a panamai Tuira szénszállító teherhajót. 2 halott.

A német U-138 tengeralattjáró 21:20 és 21:26 között megtámadja az OB-216 konvojt és elsüllyeszti a jugoszláv Boka szénszállítót, a brit City of Simla személyszállítót és a brit New Sevilla bálnavadászhajót.

A német Atlantis vadászhajó az Indiai-óceánon elfogja és elsüllyeszti a francia Commissaire Ramel személyszállító hajót. 3 halott és 63 túlélő, akiket az Atlantis vesz fel.

A brit haditengerészet harccsoportot állít fel az ausztrál HMAS Canberra cirkáló, a Westralia felfegyverzett kereskedelmi hajó, valamint a brit HMS Capetown és HMS Durban cirkálók részvételével, amik feladata a német vadászhajó elfogása és elsüllyesztése.

Werner Mölders megszerzi 39. és 40. légigyőzelmét is.

Napközben német Bf 109 vadászgépek, este pedig bombázók támadják Londont.

1940. szeptember 21. szombat


Német U-bootok összehangolt támadással lecsapnak a HX-72 konvojra 650 kilométerre nyugatra Írországtól. A konvojban haladó 41 teherhajóból a nap során a támadó 4 német tengeralattjáró elsüllyeszt 7 és megrongál 1 hajót.

Werner Mölders megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztje kitüntetése mellé a Tölgyfalombok ékesítményt, mert ő az első vadászpilóta aki elérte a 40 légigyőzelmet.

Nap közben a rossz idő miatt a Luftwaffe csak felderítő repüléseket hajt végre Anglia felett. Az éjszaka során viszont hevesen bombázzák Londont.

1940. szeptember 22. vasárnap


03:00 A brit HMS Furious repülőgéphordozóról 11 Swordfish és 6 Skua bombázó indul bevetésre a norvégiai Trondheimnél található német katonai bázisok ellen. A rossz időjárási körülmények miatt a repülőgéphordozó visszaindul Skóciába még a repülőgépei visszatérte előtt, így azok hűlt helyét találják a hordozónak. 1 gép a tengerbe zuhan miután kifogy az üzemanyagból ahogy a hordozót keresi, 3 másik Norvégiában, míg a többi Svédországban hajt végre kényszerleszállást.

Tovább folytatódik a HX-72 konvoj tizedelése, amit előző nap fedeztek fel és támadtak meg német tengeralattjárók. Az előző napi 7 után ezen a napon elsüllyesztenek további 7 kereskedelmi hajót.

A brit HMS Tuna tengeralattjáró Bordeaux-tól másfél kilométerre elsüllyeszti a norvég Tirranna személyszállító hajót. A HMS Tuna kapitánya nem tudhatta, hogy a Tirranna a német Atlantis vadászhajó trófeája, amit német legénység irányítása alatt, szövetséges és civil foglyokkal együtt küldtek vissza a Harmadik Birodalomba. A 274 fogoly közül 88-an halnak meg, míg a német legénységből 1 fő.

A brit HMS Jervis, a HMS Janus, a HMS Juno és a HMS Mohawk rombolók az olasz csapatokat bombázzák Sidi Barraninál.

A brit HMS Truant tengeralattjáró Nápolytól 15 kilométerre elsüllyeszti az olasz Provvidenza teherhajót.

A brit HMS Osiris tengeralattjáró az Adriai-tengeren, 100 kilométerre Baritól elsüllyeszti az olasz Palestro rombolót.

Nap közben a rossz idő miatt a Luftwaffe csak felderítő repüléseket hajt végre Anglia felett ami során elvesztenek 1 Ju 88 repülőgépet. Az éjszaka során viszont hevesen bombázzák Londont.

1940. szeptember 23. hétfő


A japánok betörnek Francia-Indokínába.

VI. György angol király bevezeti a György Kereszt kitüntetést, ami a legmagasabb brit katonai kitüntetés, a Viktória Kereszt megfelelőjeként a legmagasabb civileknek adományozható kitüntetés lesz.

Az amerikai haditengerészet újra hadrendbe állítja az első világháborús USS R-1 (SS-78) tengeralattjárót.

A brit haditengerészet 7 első világháborús rombolót vesz át az amerikai haditengerészettől Kanadában.

Az éjszaka során 129 brit bombázó támadja Berlint, csekély károkat okozva.

Werner Mölders Berlinben átveszi Adolf Hitlertől Lovagkereszt kitüntetése mellé a Tölgyfalombok ékesítményt.

Nap közben és az éjszaka során is a német légierő több hullámban támadja a brit városokat, köztük Londont is. A németek 10, míg a britek 11 vadászgépet vesztenek.

1940. szeptember 24. kedd


Nagy-Britanniában 2 schilling 2 pennyre emelik a gázolaj gallononkénti árát.

A brit HMS Tuna tengeralattjáró a 50 kilométerre a francia partoktól elsüllyeszti a német Ostmark hidroplánkatapult hajót.

A német légierő nap közben angol ipari létesítményeket, majd éjszaka a városokat bombázza.

1940. szeptember 25. szerda


A kanadai Prince Robert felfegyverzett kereskedelmi hajó Mexikó partjainál elfogja a német Weser kereskedelmi hajót.

A brit haditengerészet megkezdi a Lucid Hadművelet végrehajtását. Ennek keretében két öreg tartályhajót, a War Nizamot 2.000 tonna, míg a War Nawabot 3.000 tonna dízelolaj, gázolaj, benzin keverékkel töltenek fel, és a terv szerint hadihajók fedezete alatt a francia partoknál összevont német partraszállító járművek közé irányítanák, ahol felrobbantanák őket. A War Nizam hajtóműve viszont lerobban és végül az egész hadműveletet törlik.

Adolf Galland megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztje kitüntetése mellé a Tölgyfalombok ékesítményt, mert eléri a 40 légigyőzelmet.

03:25 Az U-32 tengeralattjáró 800 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Mabriton teherhajót. 12 halott, 25 túlélő.

13:30 Az U-43 tengeralattjáró 600 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Sulairia teherhajót. 1 halott, 56 túlélő.

A német légierő napközben ipari létesítményeket bombáz, majd éjszaka ismét Londont és nagyobb brit városokat.

1940. szeptember 26. csütörtök


A német Thor vadászhajó a brazil partoktól 600 kilométerre elfogja és elsüllyeszti a norvég Kosmos bálnavadász hajót. A 89 fős legénységet a Thor veszi fel.

00:50 Az U-137 tengeralattjáró elsüllyeszti az OB-218 konvojban haladó brit Manchester Brigade teherhajót 16 kilométerre Írországtól. 52 halott, 4 túlélő.

01:35 Az U-137 ismét lecsap és elsüllyeszti a brit Stratford teherhajót. 2 halott, 32 túlélő.

01:53 Az U-46 elsüllyeszti a brit Coast Wings teherhajót 500 kilométerre délnyugatra Írországtól. A teljes legénység, 16 fő halott.

Az U-32 650 kilométerre nyugatra Írországtól 01:37-kor elsüllyeszti a brit Darcoila (31 halott), majd 08:11-kor a norvég Tancred teherhajókat (36 túlélő).

21:20 Az U-64 650 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a svéd Siljan teherhajót. 9 halott, 18 túlélő.

A német légierő napközben ipari létesítményeket bombáz, majd éjszaka ismét Londont és nagyobb brit városokat.

1940. szeptember 27. péntek


A Német Birodalom, az Olasz Királyság és a Japán Birodalom aláírja a Háromhatalmi Egyezményt.

11:13 Az U-31 elsüllyeszti a norvég Vestvard teherhajót 500 kilométerre nyugatra Írországtól. 1 halott, 30 túlélő.

Éjfél előtt az U-37 elsüllyeszti az egyiptomi Georges Mabro teherhajót 500 kilométerre nyugatra Írországtól. A teljes legénység odavész.

A német légierő napközben ipari létesítményeket bombáz, majd éjszaka ismét Londont és nagyobb brit városokat.

1940. szeptember 28. szombat


A Bismarck csatahajó kihajózik Kielből a Balti-tenger irányába, hogy tengeri próbaúton vegyen részt.

16:09 Az U-32 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Empire Ocelot teherhajót 500 kilométerre nyugatra Írországtól. 2 halott, 32 túlélő.

Brit bombázók elsüllyesztik a német Shell II tartályhajót a holland Scheldt folyón.

Az ausztrál HMAS Stuart brit repülőgépek közreműködésével elsüllyeszti az olasz Gondar tengeralattjárót 20 kilométerre Egyiptomtól. A Gondar 47 fős legénysége fogságba esik.

A brit HMS Pandora tengeralattjáró elsüllyeszti az olasz Famiglia teherhajót 16 kilométerre Tobruk kikötőjétől.

A nappal és az éjszaka során a német légierő több hullámban, hevesen támadja a nagyobb brit városokat. A légicsaták során a németek 6, a britek 16 harcigépet vesztenek.

Londonban megkezdődik közel fél millió nő és gyerek vidékre evakuálása.

1940. szeptember 29. vasárnap


A nappal és az éjszaka során a német légierő több hullámban, hevesen támadja a nagyobb brit városokat.

Az amerikai haditengerészet midway-i tengerészgyalogos különítménye (US Marine Corps Midway Detachment) Harold C. Roberts őrnagy parancsnoksága alatt megkezdi egy bázis kiépítését a Midway-atollon.

1940. szeptember 30. hétfő


10:13 Az U-37 elsüllyeszti a brit Samala teherhajót 500 kilométerre nyugatra Írországtól. 68 halott.

21:56 Az U-37 elsüllyeszti a brit Heminge teherhajót 500 kilométerre nyugatra Írországtól. 1 halott, 25 túlélő.

A nappal és az éjszaka során a német légierő több hullámban, hevesen támadja a nagyobb brit városokat. A légicsaták során a németek 14 bombázót és 29 vadászgépet, míg a britek 19 vadászgépet vesztenek. Ez az utolsó nagyszabású nappali bombázás, amit a Luftwaffe végrehajt Anglia ellen. Ezután már csak az éjszakai terrorbombázásokra koncentrálnak.

Oldalak: 1 2 3