1940. szeptember


1940. szeptember 10. kedd


Az olaszok líbiai hadereje, élén a 10. Hadsereggel támadást indít a britek afrikai hadereje ellen. A céljuk, hogy elfoglalják a Szuezi-csatornát.

A német Atlantis vadászhajó 2.100 kilométerre keletre Madagaszkártól elsüllyeszti a brit Benarty teherhajót. 49 túlélő.

Adolf Hitler 1940. szeptember 14-re halasztja a Nagy-Britannia elleni invázió megkezdésének napját.

A rossz időjárás miatt a német repülőgépek csak felderítő repüléseket hajtanak végre Anglia felett néhány kisebb London elleni légicsapást leszámítva. 2 német bombázó zuhan le.

1940. szeptember 11. szerda


A német U-28 tengeralattjáró 03:26-kor elsüllyeszti az OA-210 konvojban hajózó holland Maas és 03:28-kor a brit Harpenden teherhajókat 320 kilométerre északnyugatra Írországtól.

07:16 Az U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Albionic teherhajót. 25 halott.

08:35 Hat francia hadihajó hajózik át a Gibraltári-szoroson útban Dakar felé. Amikor a britek felfedezik őket, a HMS Renown csatahajót és három rombolót küldenek ki az elfogásukra. Este a francia hadihajók kikötnek Casablancában hogy tankoljanak.

A nappal és az éjszaka során a német légierő több hullámban hevesen támadja a brit városokat, köztük Londont is.

Az amerikai haditengerészet 6 Cleveland osztályú könnyűcirkáló építését rendeli meg.

1940. szeptember 12. csütörtök


A magyar csapatok befejezik a bevonulást a második bécsi döntésben az országhoz visszacsatolt Észak-Erdélybe.

A német Pinguin vadászhajó Madagaszkártól 500 kilométerre keletre elfogja a brit Bevanon teherhajót, ami 4 hüvelykes ágyújával felveszi a harcot a német hajóval. Rövid tűzharc után a brit hajó megadja magát. 24 halott, 25 túlélő.

Nappal a rossz idő miatt a német légierő csak felderítő berepüléseket hajt végre Anglia felett. Éjszaka 50 német bombázó támadja Londont amiből 2-t lő le a brit légvédelem.

1940. szeptember 13. péntek


A nap során a rossz idő miatt a német légierőnek csak néhány gépe bombáz angliai célpontokat, ami során három bombázót vesztenek. Az éjszaka során viszont újra támadják Londont.

Liverpoolból kifut a Kanadába induló OB-213 jelű konvoj, aminek zászlóshajója a City of Benares személyszállító hajó, ami 90 brit gyereket is szállít akiket Kanadába evakuálnak.

1940. szeptember 14. szombat


Adolf Hitler 1940. szeptember 17-re módosítja az Anglia elleni invázió kezdőnapját.

Walter Grabmann, a Luftwaffe veterán, már a Kondor Légióban is szolgált tisztje megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztje kitüntetést.

15:30-kor 150, valamint 18:00-kor 100 német harcigép indul bevetésre angliai célpontok ellen, de a heves angol vadászvédelem miatt csak kevés éri el célpontját. Éjszaka kis létszámú bombázókötelék támadja Londont.

1940. szeptember 15. vasárnap


00:25 A német U-48 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit HMS Dundee hadihajót északnyugatra Írországtól. 12 halott, 83 túlélő. Majd 01:23-kor elsüllyeszti a görög Alexandros teherhajót. 5 halott, 23 túlélő. 03:00-kor újra lecsap, ekkor a brit Empire Volunteer teherhajót küldi a tenger fenekére. 6 halott, 33 sebesült.

06:05 A német U-65 tengeralattjáró 250 kilométerre nyugatra Skóciától elsüllyeszti a norvég Hird teherhajót. 30 túlélő.

John Hannah őrmester, a brit légierő egyik Hampden bombázójának rádióslövésze kiérdemli a Viktória Kereszt kitüntetést. Hannah egysége Antwerpent bombázza, amikor bombázójuk bombakamrájába német légvédelmi gránát csapódik, ami a rádióslövész harcálláspontját is megrongálja. A repülőgép kigyullad, ami miatt két hajózó ejtőernyővel kiugrik a gépből, így Hampden egyedül veszi fel a harcot a tomboló tűzzel. 10 perces küzdelem után sikerül megfékeznie a lángokat és a pilótának visszavezetnie a sérült gépet Angliába. Kiemelkedő bátorságáért és helytállásáért kapja meg John Hannah a Viktória Kereszt kitüntetést. Az eset során szerzett sérüléseiből sosem épül fel teljesen és azok folyománya miatt 25 évesen 1947. június 7-én hal meg.

A Bismarck csatahajó hadrendbe állítása óta először hajózik ki Hamburgból, majd Brunsbüttelnél köt ki.

A nappal és az éjszaka során a Luftwaffe több hullámban, rendkívüli hevességgel támadja a brit városokat, köztük Londont. A harcok során 56 német és 29 brit repülőgép zuhan le.

1940. szeptember 16. hétfő


02:41 Az U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a norvég Lotos teherhajót Írországtól északra. 17 túlélő.

Az olasz 1. Feketeinges Hadosztály “23 Marzo” egységei elfoglalják Sidi Barranit Egyiptomban, de utánpótlási problémák miatt meg állniuk.

A Francia Egyenlítői-Afrikából Dakarba hajózó francia Poitiers teherhajót elfogja a brit HMS Cumberland nehézcirkáló és miután a fedélzetére veszi a francia legénységet elsüllyeszti a francia hajót.

Éjszaka a német bombázók ismét a brit nagyvárosokat és Londont bombázzák.

1940. szeptember 17. kedd


08:32 Az U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a HX-71 konvojban haladó brit Crown Arun teherhajót 320 kilométerre nyugatra Skóciától. 25 túlélő.

14:48 A Bismarck csatahajó megérkezik Kielbe.

A HMS Illustrious repülőgéphordozó Swordfish torpedóvetői a Bengázi kikötőjében horgonyozó olasz hadihajókat támadják. Az olasz Borea romboló, valamint a Gloria Stella és a Maria Eugenia teherhajók elsüllyednek.

A brit HMS Janus és HMS Juno rombolók kihajóznak Alexandriából, hogy az előző nap a Sidi Barranit elfoglaló olasz csapatokat bombázzák.

Adolf Hitler határozatlan ideig elhalasztja az Anglia elleni invázió megkezdését, egyúttal utasítást ad a invázióhoz szükséges hadianyag felhalmozás leállítására.

A német U-48 tengeralattjáró 650 kilométerre nyugatra Skóciától megtámadja a City of Benares személyszállító hajót, ami Kanadába tart fedélzetén 90 Angliából evakuált kisgyerekkel. A kilőtt torpedók nem érnek el találatot.

16:26 Az U-65 tengeralattjáró elsüllyeszti a HX-71 konvojban haladó brit Tregenna of Allied teherhajót 320 kilométerre nyugatra Skóciától. 33 halott, 4 túlélő.

1940. szeptember 18. szerda


00:01 Az U-48 tengeralattjáró elsüllyeszti a City of Benares személyszállító hajót 900 kilométerre nyugatra Írországtól. A hajó 90 Angliából evakuált kisgyereket is szállított akik közül 77-en vesztik életüket. További 57 fő utas és 121 fő legénység és életét veszti. A 105 túlélőt a HMS Hurricane romboló veszi fel. Az incidens után a brit kormány leállítja az angliai gyerekek külföldre evakuálását.

00:07 Az U-48 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Marina teherhajót. 2 halott, 37 túlélő.

18:49 Az U-48 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Magdalena teherhajót. 31 halott.

Az olasz Bagnolino tengeralattjáró elsüllyeszti a spanyol Cabo Tortosa teherhajót Porto közelében.

Az amerikai haditengerészet újra hadrendbe állítja a még az első világháború végén épített USS S-31 (SS-136) tengeralattjárót.

Hans-Joachim Marseille megszerzi ötödik légigyőzelmét is egy Spitfire vadászgép lelövésével, amivel vadászpilóta ász lesz.

Nappal és éjszaka is a német bombázók több hullámban támadják a brit nagyvárosokat és Londont. A légiharcokban 23 német bombázó és 10 vadászgép, valamint 12 brit vadászgép zuhan le.

1940. szeptember 19. csütörtök


Brit bombázók a francia partokon az Anglia elleni invázióhoz összevont német partraszállító járműveket bombáznak. Eddigre az összesen 1.918 járműből 214-et semmisít meg a brit légierő. A támadás után Adolf Hitler utasítást ad a járművek szétszórására a part mentén a veszteségek csökkentése érdekében.

Brit bombázók Le Havre kikötőjében elsüllyesztik a német T-3 torpedórombolót. 9 halott, 12 sebesült. A hajót később kiemelik és javítás után újra hadrendbe állítják.

Nap közben a rossz idő miatt a Luftwaffe csak felderítő repüléseket hajt végre Anglia felett ami során elvesztenek 5 Ju 88 repülőgépet. Az éjszaka során viszont több hullámban támadják a brit városokat.

Oldalak: 1 2 3