1940. november


1940. november 20. szerda


Teleki Pál miniszterelnök és Csáky István külügyminiszter Bécsben aláírják a csatlakozási szerződést, aminek értelmében a Magyar Királyság csatlakozik a Háromhatalmi Egyezményhez.

A német Pinguin vadászhajó elfogja és elsüllyeszti a a brit Maimoa teherhajót az Indiai-óceánon. A 87 fős legénység fogságba esik.

Az éjszaka során 116 német bombázó Birminghamet támadja. 132 tonna nagy erejű- és 296 tonna gyújtóbombát dobnak le.

1940. november 21. csütörtök


A német Scharnhorst és Gneisenau csatahajók, valamint a Köln és Leipzig könnyűcirkálók kihajóznak, hogy az északi vizeken szövetséges konvojokra vadásszanak.

07:40 Az U-103 tengeralattjáró a felszínen haladva megtámadja az OB-244 konvojt 320 kilométerre északnyugatra Írországtól és torpedóval elsüllyeszti a brit Daydawn és a görög Victoria teherhajókat. A konvoj egyik teherhajója ezután megpróbálja legázolni a tengeralattjárót, de az kivédi a támadást és egy torpedót lő ki a támadójára, ami eltalálja a célt, de nem robban fel.

A görög csapatok kiverik az albán Koritzaból az olasz 9. Hadsereg egységeit ami során 2.000 foglyot ejtenek és zsákmányolnak 135 tábori ágyút és 600 géppuskát. Az olaszoknak sikerül visszavonulniuk, mivel a görög egységek nem kellően motorizáltak és nem tudják őket követni.

A német Pinguin vadászhajó az Indiai-óceán déli részén elfogja és elsüllyeszti a brit Port Brisbane teherhajót.

1940. november 22. péntek


Az U-123 tengeralattjáró 500 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Cree teherhajót teljes legénységével együtt.

Olasz bombázók Alexandria kikötőjét támadják és megrongálják a brit Zahra tartályhajót.

Az auschwitzi koncentrációs táborban 40 foglyot végeznek ki bosszúból egy német rendőrőrs elleni támadásra.

1940. november 23. szombat


A német U-100 tengeralattjáró egész nap folyamatosan támadja az SC-11 konvojt 160 kilométerre Írországtól és elsüllyeszt összesen 6 teherhajót.

Berlinben Ion Antonescu román miniszterelnök aláírja a csatlakozási szerződést, aminek értelmében a Román Királyság csatlakozik a Háromhatalmi Egyezményhez.

A reggel és a délelőtt során a német U-123 tengeralattjáró folyamatosan támadja az OB-244 konvojt és elsüllyeszt 4 teherhajót. Az utolsónak elsüllyesztett hajó elmerülése során nekiütközik az U-Bootnak és megrongálj a parancsnoki tornyát és a periszkópját, ami miatt vissza kell térnie a lorienti haditengerészeti bázisra hogy kijavítsák.

Az éjszaka során a német bombázók Southamptont támadják és megrongálnak egy brit csapatszállító, valamint egy aknaszedő hajót.

1940. november 24. vasárnap


Hadrendbe áll az HMS Formidable (67) Illustrious osztályú repülőgéphordozó.

A német Admiral Scheer páncéloshajó az Azori-szigeteknél elfogja és elsüllyeszti a brit Port Hobart teherhajót.

Vojtech Tuka szlovák miniszterelnök aláírja a csatlakozási szerződést, aminek értelmében Szlovákia csatlakozik a Háromhatalmi Egyezményhez.

Napnyugta után a német Z20 Karl Galster, Z10 Hans Lody és Z4 Richard Beitzen rombolók kihajóznak Brestből, hogy brit hajókra vadásszanak és elsüllyesztik a belga Marguerite Simonne halászhajót és a holland Apollonia teherhajót. Az elfogásukra öt brit romboló fut ki, de nem sikerül megtalálniuk őket.

1940. november 25. hétfő


A német Orion és Komet vadászhajók 800 kilométerre keletre Új-Zélandtól elfogják az új-zélandi Holmwood teherhajót. 1.370 birkát zsákmányolnak és fogságba ejtik a 17 fős legénységet és 12 civil utast. A teherhajót ezután elsüllyesztik.

Adolf Hitler lakásépítési programot indít, aminek keretében a Német Munkafrontnak 6.000.000 házat kell építenie, évente 300.000 darabot. Minden háznak legalább 62 négyzetméteresnek kell lennie, konyhával, két hálószobával, nappalival, fürdőszobával és terasszal, valamint légoltalmi menedékkel is rendelkezniük kell.

A de Havilland DH.98 Mosquito könnyűbombázó prototípusa végrehajtja első repülését.

1940. november 26. kedd


Az amerikai haditengerészet újabb 10 első világháborús rombolót ad át Nagy-Britanniának a “rombolókért bázisokat” egyezmény keretében.

A La Manche-csatornán német repülőgépek elsüllyesztik a szabad-francia Madoc partvédelmi hajót a teljes legénységével együtt.

1940. november 27. szerda


01:00 Az U-95 tengeralattjáró északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Irene Maria teherhajót teljes legénységével együtt.

03:00 A német Orion és Komet vadászhajók elfogják a 16.712 tonnás Rangitane személyszállító hajót 600 kilométerre keletre Új-Zélandtól. A 201 fős személyzetből és 111 utasból 16-an halnak meg, a többiek fogságba esnek. A hajót végül 14.000 tonna élelmiszerrel és 45 ezüstrúddal a fedélzetén elsüllyesztik.

19:56 Az U-103 tengeralattjáró északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Glenmoor teherhajót. 31 halott, 2 túlélő.

1940. november 28. csütörtök


Major Helmut Wick Bf 109 vadászgépét a La Manche-csatorna feletti légiharcban lelövi Flight Lietenant John Dundas. Wick sikeresen elhagyja a gépét és még látják ahogy kinyitja az ejtőernyőjét, de ezután soha többé nem látják. A háborúnak ebben a szakaszában eddig Wick volt a legsikeresebb német vadászpilóta 56 légigyőzelemmel. A sors fintora, hogy a berlini Illustrirte Zeitung magazin címlapján pont ezen a napon jelenik meg egy kép amin Hermann Göringgel együtt látható.

Az U-104 tengeralattjáróval megszakad a kapcsolat Írország északi partjainál és soha többé nem hallani róla, mert valószínűleg aknára futott.

Az U-103 tengeralattjáró Írországtól északra elsüllyeszti a görög Mount Athos és a brit St. Elwyn teherhajókat.

Az éjszaka során a német bombázók Liverpoolt támadják.

1940. november 29. péntek


A német Galster, Lody és Beitzen rombolók kihajóznak Brestből, hogy brit hajókra vadásszanak Angliától délre és elsüllyesztik a brit Aid és szabad-francia Abeille vontatóhajókat valamint a BHC10 uszályt. Az elfogásukra öt brit romboló fut ki és Cornwalltól 30 kilométerre össze is csapnak, ami során a Lody két torpedóval elsüllyeszti az HMS Javelin rombolót, amit később sikerül kikötőbe vontatni és kijavítani.

Brit és új-zélandi csapatok teljesen az ellenőrzésük alá vonják Kréta szigetét, hogy felkészüljenek egy esetleges olasz invázióra.

1940. november 30. szombat


Kora hajnalban német Pingiun vadászhajó megtámadja az Indiai-óceán déli részén a brit Port Wellington hajót. 2 fő meghal és 87 fogságba esik, akik között sok nő van, akik csak hálóruhában vannak. A Pingiun elsőtisztje ezt látva saját maga megy vissza az égő hajóra és hozza el a nők ruháit.

02:04 Az U-101 tengeralattjáró 600 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Aracataca teherhajót. 36 halott és 34 túlélő.

Oldalak: 1 2 3