1940. november


1940. november 1. péntek

07:06 Az U-124 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Empire Bison teherhajót 650 kilométerre északnyugatra Írországtól. 31 halott, 4 túlélő.


A Metsovo közeli Vovousa-völgyben a Görögországba betört 11.000 fős olasz Julia hegyi hadosztályt a terep adottságait kihasználva bekeríti egy 2.000 fős görög katonai egység.


Krétát olasz bombázók támadják, miközben Dél-Görögországba újabb angol csapaterősítések érkeznek.


A Török Birodalom kinyilvánítja semlegességét az olasz-görög háborúban.


10 olasz BR.20 bombázó 40 CR.42 vadászgép fedezete alatt az angliai Harwich kikötőit támadja. A brit vadászgépek megsemmisítenek 8 olasz bombázót. Ez a veszteség is hozzájárul ahhoz, hogy az olaszok a következő hetekben fokozatosan kivonják légi haderejüket az Anglia elleni támadásokból.


1940. november 2. szombat

Írország partjainál a HMS Antelope romboló felfedezi és mélységi töltetekkel megtámadja, majd a felszínre kényszeríti az U-31 tengeralattjárót. A támadásban 2 német tengerész hal meg, a túlélő 43 pedig fogságba kerül, de előtte még elsüllyesztik a hajójukat, aminek a sodródó roncsa nekiütközik és megrongálja a brit rombolót.
Az U-31 egyszer már elsüllyedt, méghozzá 1940. március 11-én a tengeri próbaútján a teljes legénységével együtt a brit légierő 82. repülőszázadának Blenheim bombázóinak támadása következtében. Akkor a hajót kiemelték és helyreállítás után újra hadrendbe állították. A tengeralattjáró ezzel a Kriegsmarine egyetlen, két alkalommal is elsüllyesztett tengeralattjárója lett.


A Török Birodalom 37 hadosztályát vezényli a bolgár határra és figyelmezteti az országot, hogy ne avatkozzon be az olasz-görög háborúba.


Olasz csapatok megközelítik a fő görög védelmi vonalat a Kalamas folyónál Elia és Kalamas között.


1940. november 3. vasárnap

A Kalamas folyónál az olaszok harckocsikat sorakoztatnak fel a görög védelem elleni támadáshoz.


A Görögország déli részén partraszállt brit haderők az északi front felé vonulnak és már az ország középső részén haladnak.


A brit HMS Sturgeon tengeralattjáró a norvég Oslofjordban elsüllyeszti a dán Sigrun teherhajót.


21:40 Az U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Casanare teherhajót 300 kilométerre nyugatra Írországól. 9 halott. A Casanare vészjelzését veszik a közelben tartózkodó HMS Laurentic és HMS Patroclus felfegyverzett kereskedelmi hajók, amik az U-boot felkutatására indulnak, de végül a német tengeralattjáró 22:50-kor, 23:10-kor és 23:30-kor is sikeresen megtorpedózza az HMS Laurentic-et, aminek legénységéből 49-en halnak meg. A 368 túlélőt az HMS Patroclus kezdi meg felvenni a sérült hajóról.


57 nap után ez az első olyan éjszaka, amikor a Luftwaffe nem bombázza Londont.


1940. november 4. hétfő

Az U-99 tengeralattjáró a felszínre emelkedve 00:22-kor, 00:44-kor és 01:18-kor megtorpedózza az HMS Patroclus felfegyverzett kereskedelmi hajót, miközben az a német U-Boot által néhány órája megtorpedózott, de még úszó HMS Laurentic túlélőit veszi fel. Ezután az U-99 ismét lemerül és csak 04:35-kor emelkedik megint a felszínre, hogy egy újabb torpedót kilőve most már elsüllyessze az HMS Laurentic-ot. Az HMS Patroclus pedig a sérülései következtében 05:25.kor süllyed el. A német tengeralattjárót végül a helyszínre érkező HMS Herperus romboló űzi el mélységi töltetekkel.


A Vovousa-völgyben bekerített olasz Julia hegyi hadosztály súlyos veszteségeket szenved el a görög csapatoktól, amik fel akarják számolni a bekerített hadosztályt.


Az olasz csapatoknak sikerül hídfőállást létrehozniuk a Kalamas folyónál, de áttörniük nem sikerül a fő görög védelmi vonalon.


Berlinben a Wehrmacht legfelsőbb szintű parancsnoki megbeszélésén felmerül Gibraltár, az Azori-szigetek, Madeira és Portugália megszállásának az ötlete, hogy ezzel elvágják a briteket a Földközi-tengertől.


1940. november 5. kedd

02:55 Az U-99 tengeralattjáró 250 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti az összesen 9.500 tonna üzemanyagot szállító brit Scottish Maiden tartályhajót. 16 halott, 28 túlélő.


A német Admiral Scheer páncéloshajó a délután során megtámadja a HX-84 konvojt az Észak-Atlanti vizeken. A brit Jervis Bay felfegyverzett kereskedelmi hajó felveszi a reménytelen harcot a német hadihajóval szemben és 15 perces csata után elsüllyed. Kapitányát bátorsága miatt később posztumusz kitüntetik a Viktória Kereszt kitüntetéssel. Az Admiral Scheer végül 5 kereskedelmi hajót süllyeszt el, mielőtt a konvojnak sikerül elmenekülnie.


Franklin D. Rooseveltet ismét megválasztják az Egyesült Államok elnökének.


Szabad Francia csapatok elfoglalják a Vichy-Francia fennhatóság alatt álló Gabonban Lambaréné városát.


Hermann Göring parancsot ad a párizsi Louvre múzeumban található műkincsek felmérésére, hogy azokat majd német múzeumokba, valamint náci vezetők magán gyűjteményeibe osszák szét. Természetesen egy jelentős mennyiséget a saját gyűjteményébe szán ezek közül.


1940. november 6. szerda

Az olasz Comandante Faa’ Di Bruno tengeralattjáró fedélzeti fegyverével megtámadja a brit Melrose Abbey teherhajót 320 kilométerre északnyugatra Írországtól. Válaszul az HMCS Ottawa és az HMS Harvester rombolók ágyútűzzel támadnak rá, ami a víz alá kényszeríti a tengeralattjárót. A rombolók végül mélységi töltetekkel elsüllyesztik az olasz hajót 57 fős legénységével együtt.


12:25 A brit HMS Encounter romboló tévedésből ellenségnek nézi a szintén brit HMS Utmost tengeralattjárót, amit legázol Portugália partjainál. Az Utmost súlyosan megrongálódik de nem süllyed el, és másnap eléri Gibraltárt, ahol 1940. november 23-ig marad a szükséges javítások idejére.


A Vovousa-völgyben bekerített olasz Julia hegyi hadosztály továbbra is súlyos veszteségeket szenved el a görög 2. hadtest egységeitől, amik fel akarják számolni a bekerített hadosztályt.


A Kalamas folyónál létrehozott olasz hídfőállásból továbbra sem tudnak megindulni az olasz csapatok, és nem sikerül a fő görög védelmi vonalon áttörniük.


1940. november 7. csütörtök

Az amerikai haditengerészet vízre bocsátja a USS Gar (SS-206) Tambor osztályú tengeralattjárót.


A Vichy-Francia Poncelet tengeralattjáró megtámadja a Vichy-Francia fennhatóságú gaboni Liberville megtámadására készülő Szabad Francia hadihajókat. Sikerül torpedóval eltalálnia az HMS Milford hadihajót, de a torpedó nem robban fel. A Milford ezután mélységi töltetekkel a felszínre kényszeríti a tengeralattjárót, amit két Walrus könnyűbombázó bombákkal is megrongál. Ezután a 61 fős legénység megadja magát, de a kapitány saját magával együtt elsüllyeszti a hajóját.


A brit HMS Swordfish tengeralattjáró a brit partok közelében aknára fut és 39 fős legénységével együtt elsüllyed.


A norvég Trondheimből 7 német torpedóromboló fut ki, hogy szövetséges konvojokra vadásszon, de a T 6 jelű hajó aknára fut és elsüllyed, ami miatt a teljes bevetést lefújják és a hajók visszatérnek a kikötőbe.


A brit Cambridge teherhajó egy, a dél-ausztrál vizeken korábban a német Passat hajó által telepített aknára fut és elsüllyed.


1940. november 8. péntek

Több napi sikertelen áttörési kísérlet után az olasz csapatok megkezdik a visszavonulást a Kalamas folyó partján kialakított hídfőállásukból.


A Vovousa-völgyben bekerített és súlyos veszteségeket elszenvedett olasz Julia hegyi hadosztály megpróbál kitörni és visszavonulni.


Szabad Francia csapatok szállnak partra a Vichy-Francia fennhatóságú gaboni Liberville-ben.


A dán O-22 tengeralattjáró eltűnik az Északi-tengeren 60 kilométerre délnyugatra Norvégiától. 42 dán és 3 brit tengerész a veszteség.


1940. november 9. szombat

Neville Chamberlain korábbi brit miniszterelnök rákbetegség következtében meghal.


A görögországi harcok sikertelensége miatt leváltják a hadműveletet irányító Sebastiano Visconti Prasca tábornokot. Utódja Ubaldo Soddu tábornok lesz.


A Bengáli-öbölben a magát a brit HMS Antenor felfegyverzett kereskedelmi hajónak álcázó német Atlantis vadászhajó elfogja a 11.000 tonna üzemanyagot szállító norvég Teddy teherhajót. A német vadászhajó feltankol a zsákmányból, majd a tartályhajót mint zsákmány, először Japánba, majd Franciaországba hajózik.


Oldalak: 1 2 3