1940 – november

1940. november 1. péntek


07:06 Az U-124 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Empire Bison teherhajót 650 kilométerre északnyugatra Írországtól. 31 halott, 4 túlélő.

A Metsovo közeli Vovousa-völgyben a Görögországba betört 11.000 fős olasz Julia hegyi hadosztályt a terep adottságait kihasználva bekeríti egy 2.000 fős görög katonai egység.

Krétát olasz bombázók támadják, miközben Dél-Görögországba újabb angol csapaterősítések érkeznek.

A Török Birodalom kinyilvánítja semlegességét az olasz-görög háborúban.

10 olasz BR.20 bombázó 40 CR.42 vadászgép fedezete alatt az angliai Harwich kikötőit támadja. A brit vadászgépek megsemmisítenek 8 olasz bombázót. Ez a veszteség is hozzájárul ahhoz, hogy az olaszok a következő hetekben fokozatosan kivonják légi haderejüket az Anglia elleni támadásokból.

1940. november 2. szombat


Írország partjainál a HMS Antelope romboló felfedezi és mélységi töltetekkel megtámadja, majd a felszínre kényszeríti az U-31 tengeralattjárót. A támadásban 2 német tengerész hal meg, a túlélő 43 pedig fogságba kerül, de előtte még elsüllyesztik a hajójukat, aminek a sodródó roncsa nekiütközik és megrongálja a brit rombolót.
Az U-31 egyszer már elsüllyedt, méghozzá 1940. március 11-én a tengeri próbaútján a teljes legénységével együtt a brit légierő 82. repülőszázadának Blenheim bombázóinak támadása következtében. Akkor a hajót kiemelték és helyreállítás után újra hadrendbe állították. A tengeralattjáró ezzel a Kriegsmarine egyetlen, két alkalommal is elsüllyesztett tengeralattjárója lett.

A Török Birodalom 37 hadosztályát vezényli a bolgár határra és figyelmezteti az országot, hogy ne avatkozzon be az olasz-görög háborúba.

Olasz csapatok megközelítik a fő görög védelmi vonalat a Kalamas folyónál Elia és Kalamas között.

1940. november 3. vasárnap


A Kalamas folyónál az olaszok harckocsikat sorakoztatnak fel a görög védelem elleni támadáshoz.

A Görögország déli részén partraszállt brit haderők az északi front felé vonulnak és már az ország középső részén haladnak.

A brit HMS Sturgeon tengeralattjáró a norvég Oslofjordban elsüllyeszti a dán Sigrun teherhajót.

21:40 Az U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Casanare teherhajót 300 kilométerre nyugatra Írországól. 9 halott. A Casanare vészjelzését veszik a közelben tartózkodó HMS Laurentic és HMS Patroclus felfegyverzett kereskedelmi hajók, amik az U-boot felkutatására indulnak, de végül a német tengeralattjáró 22:50-kor, 23:10-kor és 23:30-kor is sikeresen megtorpedózza az HMS Laurentic-et, aminek legénységéből 49-en halnak meg. A 368 túlélőt az HMS Patroclus kezdi meg felvenni a sérült hajóról.

57 nap után ez az első olyan éjszaka, amikor a Luftwaffe nem bombázza Londont.

1940. november 4. hétfő


Az U-99 tengeralattjáró a felszínre emelkedve 00:22-kor, 00:44-kor és 01:18-kor megtorpedózza az HMS Patroclus felfegyverzett kereskedelmi hajót, miközben az a német U-Boot által néhány órája megtorpedózott, de még úszó HMS Laurentic túlélőit veszi fel. Ezután az U-99 ismét lemerül és csak 04:35-kor emelkedik megint a felszínre, hogy egy újabb torpedót kilőve most már elsüllyessze az HMS Laurentic-ot. Az HMS Patroclus pedig a sérülései következtében 05:25.kor süllyed el. A német tengeralattjárót végül a helyszínre érkező HMS Herperus romboló űzi el mélységi töltetekkel.

A Vovousa-völgyben bekerített olasz Julia hegyi hadosztály súlyos veszteségeket szenved el a görög csapatoktól, amik fel akarják számolni a bekerített hadosztályt.

Az olasz csapatoknak sikerül hídfőállást létrehozniuk a Kalamas folyónál, de áttörniük nem sikerül a fő görög védelmi vonalon.

Berlinben a Wehrmacht legfelsőbb szintű parancsnoki megbeszélésén felmerül Gibraltár, az Azori-szigetek, Madeira és Portugália megszállásának az ötlete, hogy ezzel elvágják a briteket a Földközi-tengertől.

1940. november 5. kedd


02:55 Az U-99 tengeralattjáró 250 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti az összesen 9.500 tonna üzemanyagot szállító brit Scottish Maiden tartályhajót. 16 halott, 28 túlélő.

A német Admiral Scheer páncéloshajó a délután során megtámadja a HX-84 konvojt az Észak-Atlanti vizeken. A brit Jervis Bay felfegyverzett kereskedelmi hajó felveszi a reménytelen harcot a német hadihajóval szemben és 15 perces csata után elsüllyed. Kapitányát bátorsága miatt később posztumusz kitüntetik a Viktória Kereszt kitüntetéssel. Az Admiral Scheer végül 5 kereskedelmi hajót süllyeszt el, mielőtt a konvojnak sikerül elmenekülnie.

Franklin D. Rooseveltet ismét megválasztják az Egyesült Államok elnökének.

Szabad Francia csapatok elfoglalják a Vichy-Francia fennhatóság alatt álló Gabonban Lambaréné városát.

Hermann Göring parancsot ad a párizsi Louvre múzeumban található műkincsek felmérésére, hogy azokat majd német múzeumokba, valamint náci vezetők magán gyűjteményeibe osszák szét. Természetesen egy jelentős mennyiséget a saját gyűjteményébe szán ezek közül.

1940. november 6. szerda


Az olasz Comandante Faa’ Di Bruno tengeralattjáró fedélzeti fegyverével megtámadja a brit Melrose Abbey teherhajót 320 kilométerre északnyugatra Írországtól. Válaszul az HMCS Ottawa és az HMS Harvester rombolók ágyútűzzel támadnak rá, ami a víz alá kényszeríti a tengeralattjárót. A rombolók végül mélységi töltetekkel elsüllyesztik az olasz hajót 57 fős legénységével együtt.

12:25 A brit HMS Encounter romboló tévedésből ellenségnek nézi a szintén brit HMS Utmost tengeralattjárót, amit legázol Portugália partjainál. Az Utmost súlyosan megrongálódik de nem süllyed el, és másnap eléri Gibraltárt, ahol 1940. november 23-ig marad a szükséges javítások idejére.

A Vovousa-völgyben bekerített olasz Julia hegyi hadosztály továbbra is súlyos veszteségeket szenved el a görög 2. Hadtest egységeitől, amik fel akarják számolni a bekerített hadosztályt.

A Kalamas folyónál létrehozott olasz hídfőállásból továbbra sem tudnak megindulni az olasz csapatok, és nem sikerül a fő görög védelmi vonalon áttörniük.

1940. november 7. csütörtök


Az amerikai haditengerészet vízre bocsátja a USS Gar (SS-206) Tambor osztályú tengeralattjárót.

A Vichy-Francia Poncelet tengeralattjáró megtámadja a Vichy-Francia fennhatóságú gaboni Liberville megtámadására készülő Szabad Francia hadihajókat. Sikerül torpedóval eltalálnia az HMS Milford hadihajót, de a torpedó nem robban fel. A Milford ezután mélységi töltetekkel a felszínre kényszeríti a tengeralattjárót, amit két Walrus könnyűbombázó bombákkal is megrongál. Ezután a 61 fős legénység megadja magát, de a kapitány saját magával együtt elsüllyeszti a hajóját.

A brit HMS Swordfish tengeralattjáró a brit partok közelében aknára fut és 39 fős legénységével együtt elsüllyed.

A norvég Trondheimből 7 német torpedóromboló fut ki, hogy szövetséges konvojokra vadásszon, de a T 6 jelű hajó aknára fut és elsüllyed, ami miatt a teljes bevetést lefújják és a hajók visszatérnek a kikötőbe.

A brit Cambridge teherhajó egy, a dél-ausztrál vizeken korábban a német Passat hajó által telepített aknára fut és elsüllyed.

1940. november 8. péntek


Több napi sikertelen áttörési kísérlet után az olasz csapatok megkezdik a visszavonulást a Kalamas folyó partján kialakított hídfőállásukból.

A Vovousa-völgyben bekerített és súlyos veszteségeket elszenvedett olasz Julia hegyi hadosztály megpróbál kitörni és visszavonulni.

Szabad Francia csapatok szállnak partra a Vichy-Francia fennhatóságú gaboni Liberville-ben.

A dán O-22 tengeralattjáró eltűnik az Északi-tengeren 60 kilométerre délnyugatra Norvégiától. 42 dán és 3 brit tengerész a veszteség.

1940. november 9. szombat


Neville Chamberlain korábbi brit miniszterelnök rákbetegség következtében meghal.

A görögországi harcok sikertelensége miatt leváltják a hadműveletet irányító Sebastiano Visconti Prasca tábornokot. Utódja Ubaldo Soddu tábornok lesz.

A Bengáli-öbölben a magát a brit HMS Antenor felfegyverzett kereskedelmi hajónak álcázó német Atlantis vadászhajó elfogja a 11.000 tonna üzemanyagot szállító norvég Teddy teherhajót. A német vadászhajó feltankol a zsákmányból, majd a tartályhajót mint zsákmány, először Japánba, majd Franciaországba hajózik.

1940. november 10. vasárnap


A görög csapatok folyamatosan szorítják vissza az albán határ irányába az olasz csapatokat.

Az első Avro Manchester Mk. 1 bombázók hadrendbe állnak a brit 207. repülőszázadnál.

1940. november 11. hétfő


13:30 12 olasz BR.20 bombázó 12 CR.42 vadászgép fedezete alatt Harwichot bombázza. A brit vadászgépek lelőnek 3 olasz bombázót és 3 vadászgépet, valamint megrongálnak 2 bombázót saját veszteség nélkül.

A német Atlantis vadászhajó ágyútűzzel megállítja és elfogja a brit Automedon teherhajót amin élelmiszert, cigarettát és a brit haditengerészet titkos iratait és kódkönyveit zsákmányolják.

Az amerikai hadsereg megkapja az első szállítmány Jeep gépjárművet.

23:00 A brit HMS Illustrious repülőgéphordozó 21 Swordfish torpedóvetője támadást hajt végre az olasz flotta tarantoi bázisa ellen, ahol elsüllyesztik a Conte di Cavour, valamint megrongálják a Littorio és a Caio Duilio csatahajókat két repülőgép elvesztése árán.

1940. november 12. kedd


A Vichy-Francia fennhatóságú gaboni Liberville-t védő Vichy-Francia erők megadják magukat a Szabad Francia haderőknek. A Vichy-Francia Georges Pierre Masson kormányzó ezután öngyilkosságot követ el.

Adolf Hitler kiadja 18. számú utasítását amiben Gibraltár, az Azori-szigetek, Madeira és Portugália megszállását rendeli el.

Vjacseszlav Molotov, szovjet külügyi népbiztos a Harmadik Birodalomba utazik, ahol találkozik Adolf Hitlerrel és Joachim von Ribbentrop külügyminiszterrel is. A megbeszéléseken a balkáni és finnországi érdekeltségekről esik szó, ami kapcsán Ribbentrop kijelenti, hogy a németeknek nincs több területi igényük délen és keleten. Molotov tolmácsolja Hitlernek Sztálin azon kérését, hogy adjon magyarázatot a német-olasz-japán Háromhatalmi egyezményre és Románia német megszállására. Hitler arra hivatkozva, hogy késő van és a brit bombázók bármikor támadhatnak, befejezi a megbeszélést és így bújik ki a válaszadás alól.

Adolf Hitler utasítást ad, hogy a Wehrmacht készüljön fel Görögország megszállására a romániai olajmezők védelmében. Így onnan a Luftwaffe majd támadhatja azokat a brit reptereket ahonnan azok légitámadásokat indíthatnának az olajmezők ellen.

1940. november 13. szerda


Adolf Hitler, Joachim von Ribbentrop és Vjacseszlav Molotov folytatják előző nap félbehagyott találkozójukat. Hitler felveti a lehetőségét, hogy a Szovjetunió csatlakozzon az Anglia elleni háborúhoz, míg Molotov a Szovjetunió Háromhatalmi egyezményhez való csatlakozását terjeszti elő. Mindkét fél elutasító választ ad, majd Hitler ismét a brit bombázók jelentette fenyegetésre hivatkozva elhagyja a megbeszélést.

A görög haderő fokozatosan szorítja ki az országból az olasz támadó haderőt, ami albán területre vonul vissza.

21:08 Az U-137 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Cape St. Andrew teherhajót 160 kilométerre északnyugatra Írországtól.

A brit HMS Tigris tengeralattjáró elsüllyeszti a francia Charles Edmonde halászhajót 160 kilométerre nyugarta Bordeaux-tól.

1940. november 14. csütörtök


Eltemetik Neville Chamberlain korábbi angol miniszterelnököt.

Az éjszaka során 437 He 111 bombázó hajt végre nagyarányú légitámadást az angliai Coventry ellen, ami során 450 tonna bombát dobnak le a városra. 60.000 épület semmisül meg – köztük a város 14. századi katedrálisa is -, a halottak száma 568, a sebesülteké pedig 863.

1940. november 15. péntek


Iszoroku Jamamotót admirálissá léptetik elő.

15:11 Az U-65 tengeralattjáró 320 kilométerre délnyugatra Sierra Leone-től elsüllyeszti a brit Kohinur teherhajót. 17 halott. A 67 túlélőt a norvég Havbor tartályhajó menti ki, de közben őt is megtorpedózza a német U-Boot 18:16-kor. A Havbor 11.500 tonna nyersolajat szállít, ami belobban. Végül csak 36 fő a Kohinurról és 4 a Havborról éli túl a támadást.

Az előző napi Coventry elleni légitámadásra válaszul a brit légierő pusztító erejű légitámadást hajt végre Hamburg ellen.

A varsói gettót, ahol 400.000 zsidó zsúfolódik össze, elszigetelik a város többi részétől.

1940. november 16. szombat


A görög 3. Hadseregcsoport áttöri az olasz 9. Hadsereg védelmét az albán Korcë-nél.

Az U-65 tengeralattjáró Sierra Leone-tól 400 kilométerre délnyugatra elsüllyeszti a brit Fabian teherhajót. 6 halott, 33 túlélő.

A brit légierő bombázói Hamburgot bombázzák.

20:15 Az U-137 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Planter teherhajót 50 kilométerre északra Írországtól. 13 halott, 60 túlélő.

1940. november 17. vasárnap


Adolf Galland megszerzi 53., 54. és 55 légigyőzelmét.

20:14 és 20:40 Az U-137 tengeralattjáró 70 kilométerre északra Írországtól megtámadja a HG-46 konvojt és elsüllyeszti a brit Saint Germain és a svéd Veronica teherhajókat. Összesen 17 halott és 21 túlélő.

Éjszaka a brit bombázók ismét Hamburgot bombázzák.

Egmont Prinz zur Lippe-Weißenfeld megszerzi első légigyőzelmét egy brit Wellington bombázó fölött.

1940. november 18. hétfő


Az olasz Baracca tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Lilian Moller teherhajót teljes legénységével együtt 400 kilométerre északnyugatra Írországtól.

18:02 Az U-65 tengeralattjáró 200 kilométerre nyugatra Sierra Leone-tól elsüllyeszti a brit Congonian tartályhajót.

Az éjszaka során a brit bombázók a Ruhr-vidéken található gelsenkircheni Scholven/Buer kerozin előállító üzemet és a Gelsenberg-Benzin-AG szintetikus üzemanyag gyárat bombázzák.

1940. november 19. kedd


Az olasz támadóerőket a Kalamas folyónál visszaszorítják a görög csapatok.

Az éjszaka során 357 német bombázó Birminghamet támadja. 403 tonna nagy erejű- és 810 tonna gyújtóbombát dobnak le. Az áldozatok száma közel 900 halott és 2.000 sebesült.

A brit bombázók a pilseni Skoda fegyvergyárat támadják kevés eredménnyel.

1940. november 20. szerda


Teleki Pál miniszterelnök és Csáky István külügyminiszter Bécsben aláírják a csatlakozási szerződést, aminek értelmében a Magyar Királyság csatlakozik a Háromhatalmi Egyezményhez.

A német Pinguin vadászhajó elfogja és elsüllyeszti a a brit Maimoa teherhajót az Indiai-óceánon. A 87 fős legénység fogságba esik.

Az éjszaka során 116 német bombázó Birminghamet támadja. 132 tonna nagy erejű- és 296 tonna gyújtóbombát dobnak le.

1940. november 21. csütörtök


A német Scharnhorst és Gneisenau csatahajók, valamint a Köln és Leipzig könnyűcirkálók kihajóznak, hogy az északi vizeken szövetséges konvojokra vadásszanak.

07:40 Az U-103 tengeralattjáró a felszínen haladva megtámadja az OB-244 konvojt 320 kilométerre északnyugatra Írországtól és torpedóval elsüllyeszti a brit Daydawn és a görög Victoria teherhajókat. A konvoj egyik teherhajója ezután megpróbálja legázolni a tengeralattjárót, de az kivédi a támadást és egy torpedót lő ki a támadójára, ami eltalálja a célt, de nem robban fel.

A görög csapatok kiverik az albán Koritzaból az olasz 9. Hadsereg egységeit ami során 2.000 foglyot ejtenek és zsákmányolnak 135 tábori ágyút és 600 géppuskát. Az olaszoknak sikerül visszavonulniuk, mivel a görög egységek nem kellően motorizáltak és nem tudják őket követni.

A német Pinguin vadászhajó az Indiai-óceán déli részén elfogja és elsüllyeszti a brit Port Brisbane teherhajót.

1940. november 22. péntek


Az U-123 tengeralattjáró 500 kilométerre nyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Cree teherhajót teljes legénységével együtt.

Olasz bombázók Alexandria kikötőjét támadják és megrongálják a brit Zahra tartályhajót.

Az auschwitzi koncentrációs táborban 40 foglyot végeznek ki bosszúból egy német rendőrőrs elleni támadásra.

1940. november 23. szombat


A német U-100 tengeralattjáró egész nap folyamatosan támadja az SC-11 konvojt 160 kilométerre Írországtól és elsüllyeszt összesen 6 teherhajót.

Berlinben Ion Antonescu román miniszterelnök aláírja a csatlakozási szerződést, aminek értelmében a Román Királyság csatlakozik a Háromhatalmi Egyezményhez.

A reggel és a délelőtt során a német U-123 tengeralattjáró folyamatosan támadja az OB-244 konvojt és elsüllyeszt 4 teherhajót. Az utolsónak elsüllyesztett hajó elmerülése során nekiütközik az U-Bootnak és megrongálj a parancsnoki tornyát és a periszkópját, ami miatt vissza kell térnie a lorienti haditengerészeti bázisra hogy kijavítsák.

Az éjszaka során a német bombázók Southamptont támadják és megrongálnak egy brit csapatszállító, valamint egy aknaszedő hajót.

1940. november 24. vasárnap


Hadrendbe áll az HMS Formidable (67) Illustrious osztályú repülőgéphordozó.

A német Admiral Scheer páncéloshajó az Azori-szigeteknél elfogja és elsüllyeszti a brit Port Hobart teherhajót.

Vojtech Tuka szlovák miniszterelnök aláírja a csatlakozási szerződést, aminek értelmében Szlovákia csatlakozik a Háromhatalmi Egyezményhez.

Napnyugta után a német Z20 Karl Galster, Z10 Hans Lody és Z4 Richard Beitzen rombolók kihajóznak Brestből, hogy brit hajókra vadásszanak és elsüllyesztik a belga Marguerite Simonne halászhajót és a holland Apollonia teherhajót. Az elfogásukra öt brit romboló fut ki, de nem sikerül megtalálniuk őket.

1940. november 25. hétfő


A német Orion és Komet vadászhajók 800 kilométerre keletre Új-Zélandtól elfogják az új-zélandi Holmwood teherhajót. 1.370 birkát zsákmányolnak és fogságba ejtik a 17 fős legénységet és 12 civil utast. A teherhajót ezután elsüllyesztik.

Adolf Hitler lakásépítési programot indít, aminek keretében a Német Munkafrontnak 6.000.000 házat kell építenie, évente 300.000 darabot. Minden háznak legalább 62 négyzetméteresnek kell lennie, konyhával, két hálószobával, nappalival, fürdőszobával és terasszal, valamint légoltalmi menedékkel is rendelkezniük kell.

A de Havilland DH.98 Mosquito könnyűbombázó prototípusa végrehajtja első repülését.

1940. november 26. kedd


Az amerikai haditengerészet újabb 10 első világháborús rombolót ad át Nagy-Britanniának a “rombolókért bázisokat” egyezmény keretében.

A La Manche-csatornán német repülőgépek elsüllyesztik a szabad-francia Madoc partvédelmi hajót a teljes legénységével együtt.

1940. november 27. szerda


01:00 Az U-95 tengeralattjáró északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Irene Maria teherhajót teljes legénységével együtt.

03:00 A német Orion és Komet vadászhajók elfogják a 16.712 tonnás Rangitane személyszállító hajót 600 kilométerre keletre Új-Zélandtól. A 201 fős személyzetből és 111 utasból 16-an halnak meg, a többiek fogságba esnek. A hajót végül 14.000 tonna élelmiszerrel és 45 ezüstrúddal a fedélzetén elsüllyesztik.

19:56 Az U-103 tengeralattjáró északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Glenmoor teherhajót. 31 halott, 2 túlélő.

1940. november 28. csütörtök


Major Helmut Wick Bf 109 vadászgépét a La Manche-csatorna feletti légiharcban lelövi Flight Lietenant John Dundas. Wick sikeresen elhagyja a gépét és még látják ahogy kinyitja az ejtőernyőjét, de ezután soha többé nem látják. A háborúnak ebben a szakaszában eddig Wick volt a legsikeresebb német vadászpilóta 56 légigyőzelemmel. A sors fintora, hogy a berlini Illustrirte Zeitung magazin címlapján pont ezen a napon jelenik meg egy kép amin Hermann Göringgel együtt látható.

Az U-104 tengeralattjáróval megszakad a kapcsolat Írország északi partjainál és soha többé nem hallani róla, mert valószínűleg aknára futott.

Az U-103 tengeralattjáró Írországtól északra elsüllyeszti a görög Mount Athos és a brit St. Elwyn teherhajókat.

Az éjszaka során a német bombázók Liverpoolt támadják.

1940. november 29. péntek


A német Galster, Lody és Beitzen rombolók kihajóznak Brestből, hogy brit hajókra vadásszanak Angliától délre és elsüllyesztik a brit Aid és szabad-francia Abeille vontatóhajókat valamint a BHC10 uszályt. Az elfogásukra öt brit romboló fut ki és Cornwalltól 30 kilométerre össze is csapnak, ami során a Lody két torpedóval elsüllyeszti az HMS Javelin rombolót, amit később sikerül kikötőbe vontatni és kijavítani.

Brit és új-zélandi csapatok teljesen az ellenőrzésük alá vonják Kréta szigetét, hogy felkészüljenek egy esetleges olasz invázióra.

1940. november 30. szombat


Kora hajnalban német Pingiun vadászhajó megtámadja az Indiai-óceán déli részén a brit Port Wellington hajót. 2 fő meghal és 87 fogságba esik, akik között sok nő van, akik csak hálóruhában vannak. A Pingiun elsőtisztje ezt látva saját maga megy vissza az égő hajóra és hozza el a nők ruháit.

02:04 Az U-101 tengeralattjáró 600 kilométerre északnyugatra Írországtól elsüllyeszti a brit Aracataca teherhajót. 36 halott és 34 túlélő.