1940. február


1940. február 20. kedd


Az U-54 tengeralattjáró eltűnik az Északi-tengeren és soha többé nem ad magáról életjelet. Feltehetően aknára futott és elsüllyedt.

Az U-129 tengeralattjáró Trinidadtól 40 kilométerre keletre elsüllyeszti a norvég Nordvangen teherhajót.

Az U-156 tengeralattjáró a Martinique-tól 100 kilométerre nyugatra megtorpedózza az amerikai Delplata hajót, ami nem süllyed el, de legénysége elhagyja. Másnap a USS Lapwing aknaszedő menti ki a legénységet és süllyeszti el a megsérült hajót.

1940. február 21. szerda


Az U-50 tengeralattjáró elsüllyeszti a dán Tara teherhajót Spanyolország partjainál.

Az U-57 tengeralattjáró megrongálja a brit Loch Maddy teherhajót Skócia partjainál.

Folyamatos a szovjet nyomás a finn „V” védelmi vonalon, amit néhány szakaszon át is törnek és megindulnak Viipuri irányába.

1940. február 22. csütörtök


Az előző nap megrongált Loch Maddy teherhajót elsüllyeszti az U-23 tengeralattjáró.

A Wikinger Hadművelet keretében hat német romboló fut ki az Északi-tengerre, hogy brit halászhajókra vadásszon. A Luftwaffe egyik He 111 bombázója amelyik nem tud a német hajók kifutásáról megtámadja azokat. Bombáival elsüllyeszti a Z1 Leberecht Maas rombolót, míg a Z3 a manőverezés közben aknára fut és szintén elsüllyed.

Az U-50 tengeralattjáró Spanyolországtól 200 kilométerre keletre elsüllyeszti a brit Endeavour tartályhajót.

A szovjet 43. Hadosztály a befagyott Finn-öblön keresztül támadva elfoglalja a Lasisaari és Koivisto szigeteket. A visszavonulás előtt a finnek tönkreteszik a szigetek partvédelmi tüzérségét.

1940. február 23. péntek


Svédország megtiltja, hogy határain keresztül brit és francia csapatok Finnországba utazzanak át.

A brit HMS Gurkha romboló mélységi töltetekkel elsüllyeszti az U-53 tengeralattjárót az Északi-tengeren 40 kilométerre délre a Feröer-szigetektől.

1940. február 24. szombat


A norvég, svéd és dán külügyminiszterek ismételten kijelentik hazájuk semlegességét a szovjet-finn háborúban és hogy nem járulnak hozzá, hogy területükön keresztül harcoló alakulatok jussanak el Finnországba. Ezzel szembe Nagy-Britannia továbbra is fenntartja ígéretét, miszerint 20-22 ezer fő katonát küldhet az országba, ha erre a finnek igényt mutatnak.

Az U-63 tengeralattjáró elsüllyeszti a svéd Santos teherhajót 100 kilométerre Skócia partjaitól.

1940. február 25. vasárnap


A HN-14 konvojt kísérő brit HMS Narwhal tengeralattjáró felfedezi a vízfelszínen haladó U-63 tengeralattjárót, ami a mélybe menekül mikor észreveszi, hogy felfedezték.  A konvojt kísérő HMS Escapade, HMS Escort, HMS Inglefield és HMS Imogen rombolók mélységi töltetekkel támadnak az U-Bootra, amit 2 órás harc után sikerül a felszínre kényszeríteniük. A legénység megadja magát, de előtte még elsüllyesztik a tengeralattjárójukat.

1940. február 26. hétfő


A szovjetek továbbra is megállíthatatlanul törnek Viipuri felé a finn „V” védelmi vonal mögött. A finn 23. Hadosztály 8 db Vickers Mk E harckocsival megerősítve ellentámadással próbálja megállítani őket, de nem járnak sikerrel és minden harckocsijukat elvesztik.

1940. február 27. kedd


A finn védelmi egységek visszavonulnak a „V” védelmi vonalból Viipuriba, amikor a szovjetek megpróbálják bekeríteni a várost.

1940. február 28. szerda


Anglia és Franciaország hivatalosan felajánlja katonai segítségnyújtását a finneknek és várják azok válaszát.

1940. február 29. csütörtök


Szovjet csapatok kelnek át a befagyott Finn-öblön és szállnak partra Viipuritól 20 kilométerre nyugatra, hogy bekerítsék a várost, de a finnek feltartóztatják őket.

Az U-20 tengeralattjáró elsüllyeszti az olasz Maria Rosa teherhajót a La-Manche-csatornán.

A Karib-tengeren a brit HMS Despatch cirkáló elfogja a német Troja teherhajót, amit elhagy a legénysége de előtte még felgyújtja azt. A Troja másnap elsüllyed.

Oldalak: 1 2 3