1940. február


1940. február 1. csütörtök


A szovjet haderő hatalmas tüzérségi tűzzel készíti elő a Karéliai-földszoroson Summa térségében indítandó újabb offenzíváját.

Skócia partjainál a német U-13 tengeralattjáró elsüllyeszti a svéd Fram teherhajót.

Anglia keleti partvidékén, Southfold közelében a német U-59 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Ellen M. szénszállító teherhajót.

Heinrich Himmler új koncentrációs táborok létrehozására alkalmas helyszínek felmérését rendeli el, többek között a lengyelországi Oswiecim közelében, aminek a német neve Auschwitz.

A Norfolki Haditengerészeti Hajógyárban lefektetik a South-Dakota osztályú USS Alabama (BB-60) csatahajó gerincét.

1940. február 2. péntek


A finn 9. Hadosztály folyamatos harcban áll Kuhmo térségében a szovjet 54. Hadosztállyal és próbálja azt bekeríteni.

A Karéliai-földszoroson a szovjetek növelik a nyomást a finn védelmen.

A német u-59 tengeralattjáró Anglia keleti partvidékén, Lowestoft közelében reggel elsüllyeszti a brit Creofield és este a Portelet teherhajókat.

Német repülőgépek csapnak le a brit HMS Sphinx, HMS Speedwell és HMS Skipjack akanaszedő hadihajókra Skóciától északra. A HMS Sphinx súlyos találatot kap és már csak vontatni lehet a csata után. 17 órával a találat után a hajó átfordul, de nem süllyed el. Partra vontatják és később eladják ócskavasnak.

1940. február 3. szombat


A német U-25 tengeralattjáró Lisszabontól 160 kilométerre nyugatra elsüllyeszti a brit Armanistan teherhajót.

A német U-58 tengeralattjáró az Északi-tengeren elsüllyeszti az észt Reet teherhajót.

Flight Lieutenant Peter Townsend, a 43. repülőszázadtól, az angliai Withby fölött Hurricane vadászgépével lelövi az első német bombázót Anglia fölött egy He 111-et.

1940. február 4. vasárnap


A Balkán-antant országai (Románia, Jugoszlávia, Görögország, Törökország) kinyilvánítják semlegességüket az európai háborúban.

1940. február 5. hétfő


Írország partjainál a német U-41 tengeralattjáró megtámadja a holland Ceronia tartályhajót, ami csak megsérül és tovább tud hajózni. Nemsokkal ezután a brit HMS Antelope (H36) romboló mélységi töltetekkel elsüllyeszti a német U-Bootot ami teljes legénységével merül a hullámsírba.

Párizsban a Szövetséges Legfelsőbb Háborús Tanács hozzájárul, hogy két brit hadosztály induljon Finnország megsegítésére. A semleges Norvégia narviki kikötőjénél tervezik partra tenni a csapatokat, amik utána Svédország keresztül érkeznének Finnországba. Felmerül, hogy útközben a szintén semleges Svédország vasércbányáit is elfoglalhatnák, mert azok a német hadiipart is ellátják.

Adolf Hitler Erwin Rommelt nevezi ki a 7. Panzer-Division (7. Páncélos Hadosztály) parancsnokává.

1940. február 6. kedd


A finn 9. Hadosztálynak sikerül Kuhmonál bekerítenie a szovjet 54. Hadosztályt.

Skócia partjainál elsüllyed az észt Dundee teherhajó, amikor egy, még az U-13 tengeralattjáró által 1939. december 12-én telepített aknára fut.

1940. február 7. szerda


Már 7. napja folyamatosan tart a szovjet támadás a Mannerheim védelmi vonal summai szakasza ellen.

1940. február 9. péntek


A folyamatos nyomás alatt kezd megtörni a finn védelem a Mannerheim védelmi vonal summai szakaszán. A szovjeteknek sikerül az egyik finn bunkert elfoglalniuk.

Az 1940. január 6-án az U-30 tengeralattjáró által telepített egyik aknára fut és elsüllyed a brit Chagres teherhajó.

Oldalak: 1 2 3