1939. október


1939. október 1. vasárnap


Adolf Galland megkapja az Első és Másodosztályú Vaskereszteket is a lengyel harcokban nyújtott teljesítményéért, valamint előléptetik Hauptmanná.

Galeazzo Ciano, olasz külügyminiszter Berlinben találkozik Adolf Hitlerrel.

Hadrendbe áll a HMS Rawalpindi felfegyverzett utasszállító hajó.

A birodalmi építkezéseket lebonyolító Organisation Todt (OT) megkezdi két új Führer-bunker, a 275 négyzetméteres fekete-erdei „Tannenberg” és a 285 négyzetméteres Rajna-vidéki „Waldwiese” kódnevű komplexumok építését. A két létesítményt 1940. július 10-én adják át.

1939. október 2. hétfő


Hadrendbe áll a USS Searaven (SS-196), Sargo osztályú, 1.450 tonnás tengeralattjáró.

1939. október 5. csütörtök


A Wehrmacht győzelmi felvonulást tart Varsóban.

A Szovjetunió kényszeríti Lettországot, hogy az engedélyezze, hogy szovjet hadihajók állomásozzanak kikötőiben.

1939. október 6. péntek


Adolf Hitler békeajánlatot tesz.

1939. október 7. szombat


Édouard Daladier elutasítja Adolf Hitler előző napi békeajánlatát.

A Wehrmacht jelenti Adolf Hitlernek, hogy nem áll rendelkezésére elegendő hadianyag, lőszer és üzemanyag egy közeljövőben megindítandó nyugat-európai háborúhoz.

Adolf Hitler Heinrich Himmlert jelöli ki a német faj védelméért felelős birodalmi biztosnak, egyúttal utasítja, hogy deportáljon minden zsidót a Német Birodalomból a keleti területekre, ahol most került 2 millió lengyel zsidó német fennhatóság alá.

1939.október 8. vasárnap


A Köln könnyűcirkáló kihajózik őrjáratra az Északi-tengerre.

Piotrkowban felállítják az első lengyelországi zsidó gettót.

1939. október 9. hétfő


Finnország mozgósítja hadseregét.

Adolf Hitler kiadja a 6. számú Führer utasítást (Führer-Anweisung N°6), amiben elrendeli a németalföldi államok és Franciaország megtámadását. Az utasítás még nem tartalmaz konkrét dátumot a hadműveletek megkezdésére vonatkozóan, de nemsokkal később 1939. október 25-ét jelöli ki arra. A német vezérkar figyelmezteti őt, hogy ez egy teljesíthetetlen időpont, mert a haderőt még fel kell vonultatni a nyugati határhoz, a sérült harceszközöket ki kell javítani, a megfogyatkozott lőszerkészleteket fel kell tölteni. Ezért a támadást többször elhalasztja, először 1939. november 12-re, majd november 19-re, végül határozatlan időre. Majd a tél közeledte és a finn-szovjet háború kitörése miatt már nem lesz sürgető a hadművelet megkezdése.

Oldalak: 1 2 3