1944. március

1944. március

1944. március 1. szerda

Charles F. Gumm balesetben meghal

Charles F. Gumm hadnagy az amerikai légierő első pilótája aki az új P-51 Mustang típussal érte el az 5 légigyőzelmet és lett ász pilóta. Ekkora már 6 igazolt és 2,5 nem megerősített légigyőzelmet ért el, valamint 8 ellenséges gépet rongált meg.

Ezen a napon nem saját – a feleségéről elnevezett My Toni – gépével emelkedett a magasba egy karbantartás utáni ellenőrző repülésre a RAF boxtedi légibázisáról. Szinte azonnal a felszállás után problémái adódtak a gép irányításával, amik gyorsan tovább is romlottak és a Mustang szinte irányíthatatlanná vált. Ki kellett volna ugrania a gépből, de épp Nayland kisvárosa fölött repült és feltehetőleg nem szerette volna megkockáztatni, hogy az irányíthatatlan gép lakott területre zuhanjon. E helyett inkább egy közeli tisztáson próbált meg kényszerleszállni, mert időközben annyira lecsökkent a magassága ami már nem volt elég az ugráshoz. Sikerült letennie a gépet, de a tisztás túl rövid volt és a gép szárnya egy fának csapódott. A gép átfordult az ütközés erejétől, Gumm pedig kirepült a pilótafülkéből és életét vesztette. 23 éves volt ekkor, felesége és 10 hónapos kislánya gyászolta.


1944. március 2. csütörtök

Walter Krupinski megkapja a Tölgyfa Lombokat Lovagkeresztjéhez

Walter „Graf Punski” Krupinski megszerzi 174. légigyőzelmét, amivel kiérdemli Lovagkeresztjéhez a Tölgyfalombokat.

Walter "Graf Punski" Krupinski

Krupinski 1941. februárjában került a Jagdgeschwader 52 (JG 52) kötelékébe. Első légigyőzelmét a keleti fronton szerezte. 1941. decemberében 7-re, 1942. augusztusában már 50-re növelte számukat. 1943. márciusában kapta meg a Vaskereszt Lovagkeresztjét, és 7. század parancsnokává nevezték ki. Ebben az időszakban Erich Hartmann volt a kísérője.


Egon Mayer bevetés közben hősi halált hal

Egon Mayer a Luftwaffe első olyan vadászpilótája volt, aki kizárólag csak a nyugati fronton harcolva érte el a 100 légigyőzelmet. Ezen a napon, a „Nagy hét” keretében visszatért amerikai bombázókötelékek támadása közben veszti életét. Két B-17-es lelövése után – amivel 102-re növelte győzelmei számát -, egy kísérő P-47 vadászgép lövi le.

Szintén ezen a napon fogadták el felterjesztését a Lovagkereszt Kardok ékesítményére.


Heinrich Himmler életbe lépteti a K akciót

Heinrich Himmler aláírja és ezzel életbe lépteti a K akciót, ami szerint a hadifogolytáborokból megszökött foglyok a mauthauseni koncentrációs táborba szállíthatók, ahol azonnali kivégzés és maradványaik krematóriumban történő elégetése vár rájuk.


1944. március 5. vasárnap

Chuck Yeagert lelövik bevetés közben

Chuck Yeagert – aki később az első ember lesz aki átlépi a hangsebességet -, nyolcadik bevetésén lelövik Franciaország fölött. A francia ellenállók segítségével sikerül elkerülnie, hogy német fogságba essen. Szintén ők juttatják ki Franciaországból Spanyolországba március 30-án, ahonnan május 15-én érkezik vissza Angliába.

"Glamorous Glen III." Chuck Yeager P-51D vadászgépe
„Glamorous Glen III.” Chuck Yeager P-51D vadászgépe, amit barátnője után nevezett el. Ez már a harmadik gépe aztán amivel ezen a napon lelőtték. (U.S. Air Force photo)

1944. március 6. hétfő

Heves amerikai légitámadás Berlin ellen

Az amerikai 8. légi hadsereg először hajt végre közvetlen bombatámadást Berlin ellen. A bevetésen 474 négymotoros bombázó támadja a német fővárost Mustang vadászgépek fedezete alatt. Heves német légvédelmi és légelhárító ellenállásba ütköznek. Összesen 53 B-17 bombázót és 16 kísérő vadászgépet vesztenek.


Oldalak: 1 2 3