1944. február

1944. február kollázs

1944. február 20. vasárnap

Az amerikai légierő újrakezdi a nagy hatótávolságú nappali bombázásokat

Az 1943. október 14-i csúfosan végződött schweinfurt elleni nappali légitámadás után most először hajtanak végre az amerikaiak nagy hatótávolságú bevetést németországi célpontok ellen.

Októberben azért szenvedtek jelentős veszteséget, mert nem volt olyan nagy hatótávolságú kísérő vadászgép, ami a teljes útvonalon tudta volna védelmezni a bombázókat, így a Luftwaffe nagy pusztítást tudott végezni közöttük. De ezúttal a P-51 Mustang-ok kísérték a bombázókat.

B-17 bombázók német célpont fölött
B-17 bombázók német célpont fölött

Összesen 970 db bombázó indul bevetésre és hajt végre nappali bombatámadást Braunschweig, Hamburg és Leipzig ellen.

Éjszaka a RAF Stuttgartot támadja.

Ezzel kezdetét veszi a „Nagy hét” amikor február 20 és 25 között az amerikai légierő minden nap nagymértékű nappali bombatámadást hajt végre különböző német városok ellen. Eközben a brit légierő pedig folytatja szokásos éjszakai bombázásait. Ez alatt a hat nap alatt az amerikai 8. légihadsereg gépei Angliából összesen 3.000, míg az amerikai 15. légihadseregé 500 bevetést repülenek, ami során összesen 10.000 tonna bombát dobnak le a német városokra.


1944. február 22. kedd

Leváltják az anzioi hídfő szövetséges parancsnokát

Leváltják John Lucas dandártábornokot, az anzio-i hídfőben harcoló VI. hadtest parancsnokát. Helyére a már február 16-án helyettesének kinevezett Lucian Truscott dandártábornok kerül.

Lucian Truscott
Lucian Truscott, az új parancsnok

Lucast visszaküldik az Egyesült Államokba és ott keresnek neki megfelelő beosztást. Leváltásának oka, hogy erőtlen és passzív vezetése miatt nem sikerült időben kitörni a hídfőből és később sem sikerült előrehaladást felmutatnia.


Sztálin bejelenti, hogy a korábban a németek által elfoglalt szovjet területek 75% immár újra szovjet ellenőrzés alatt áll.


1944. február 25. péntek

A Jamato csatahajó légvédelmét megerősítik

A kurei haditengerészeti bázis szárazdokkjában megkezdődik a Jamato csatahajó modernizációja. Az elmúlt pár év bebizonyította, hogy már a repülőgépek uralják a tengeri hedszíntereket és a csatahajók vezető helyét átvették a repülőgéphordozók. Ezért igyekszik Japán is minden lehetséges módon megerősíteni hadihajói légvédelmét.

A Jamaton az alábbi módosításokat hajtják végre:

 • 2 db 3 csöves 6,1 hüvelykes (155 mm) lövegtornyot 2 db 3 csöves 5 hüvelykes (127 mm) légvédelmi lövegtoronyra cserélnek,
 • 48 db 3 csöves 25 mm-es és 26 db 1 csöves 25 mm-es légvédelmi gépágyút telepítenek a felépítmény köré,
 • páncéllemezekkel erősítik meg a légvédelmi gépágyú állásokat,
 • Type 13 légi és Type 22 Mod 4 felszíni tűzvezető radarokat telepítenek,
 • a főárbócot átalakítják,
 • 2 db 150 mm-es keresőfényszórót leszerelnek,
 • a híd mindkét oldalára egy-egy Type 2 infravörös barát/ellenség felderítő rendszer telepítenek,
 • és számos E27 radarbesugárzás jelzőt is felszerelnek.
A Jamato 1945-ben az átalakítás után
A Jamato 1945-ben az átalakítás után. Jól látszik a rengeteg légvédelmi állás a központi felépítményen és akörül.

A munkálatokkal március 18-ra végeznek, ami után április 11-ig még tesztek és próbák várnak a hajóra mielőtt visszatérhet az aktív szolgálatba.


1944. február 27. vasárnap

Megszűnik az Sd.Kfz 165 Hummel elnevezése

Adolf Hitler utasítást ad, hogy az Sd.Kfz 165 önjáró löveg hivatalos elnevezéséből töröljék a „Hummel” (poszméh) nevet, mert az nem elég vadállati kabala elnevezése egy harcjárműnek.

Sd.Kfz 165 önjáró löveg
Sd.Kfz 165 önjáró löveg

1944. február 28. hétfő

Hitler kiadja a parancsot a Margaret I. Hadművelet végső kidolgozására

A Magyar Királyság megszállásának előzetes tervét (Unternehmen Margarethe I.) a német vezérkar már 1943. szeptember 30-ra elkészítette. Tették mindezt azért, mert tudtak a magyar kormány 1943. elejétől tartó békekötési tapogatózásairól, és Adolf Hitler minden eszközzel szerette volna megakadályozni a Magyar Királyság háborúból való kiszállását.

Először diplomáciai úton igyekeztek biztosítani a királyság háborúban maradását, de mikor látszott, hogy ez nem elég, Hitler a katonai erő alkalmazása mellett döntött. Parancsot ad a terv részletes kidolgozására és az előkészületek megtételére az alábbi szempontok figyelembe vételével:

 • Lehetőleg a királyság területén belül történjenek a német csapatfelvonulások, amiket átvonulásnak álcázzanak.
 • A csapatmozgásokat álcázni kell, mintha más célt szolgálnának.
 • A megszálló egységeket ejtőernyős, páncélos és gépesített egységekkel kell megerősíteni.
 • Ki kell jelölni a fontosabb hadigazdasági és politikai célpontokat.

1944. február 29. kedd

A KG 55 két pilótája kap Lovagkereszt kitüntetést

A Kampfgeschwader 55 „Greif” (KG 55) két pilótáját, Oberfeldwebel Otto Meyert és Hauptmann Fritz Schmidtmannt tüntetik ki a Vaskereszt Lovagkeresztjével.

Otto Meyer
Otto Meyer

A KG 55 a Luftwaffe egyik híres és nagy múltú bombázó egysége. A háború kezdete óta He-111 bombázókkal repülnek. 1944. októberében szervezik csak át és képzik át a hajózószemélyzetet Fw-190 F-8 csatarepülőgépekre. Addig az egység 54.272 bevetést repül, 60.938 tonna bombát dob le és 7.514 tonna utánpótlást szállít. Ezalatt 710 halottat és 747 eltüntet veszített.


Oldalak: 1 2 3