1944. február

1944. február kollázs

1944. február 1. kedd

Kesselring parancsot ad az anzioi hídfő elleni támadásra

Generalfeldmarschall Albert Kesselring még január 28-án adott parancsot az anzioi hídfő elleni támadásra, de azt elhalasztották. A január 30-i Campoleone és Cisterna elleni szövetséges támadás sikeres megállítása után megkezdődnek a fő támadást előkészítő támadások, amik a következő nap is folytatódnak.

térkép: A frontvonal 1944. február 1-én
A frontvonal 1944. február 1-én

Lengyel ellenállók végeznek a varsói SS és rendőrség parancsnokával

A lengyel Honi Hadsereg felderítő zászlóaljának 12 tagja összehangolt akció során sikeres merényletet hajt végre Generalmajor Franz Kutschera, a varsói SS és rendőrség panacsnoka ellen.

Franz Kutschera
Franz Kutschera
fotó: IPN

Kutschera azonnal életét veszti a merénylet során, valamint sofőrje és ketten az SS főhadiszállás őrei közül. A merénylők közül négyen vesztik életüket, de a többieknek sikerül elmenekülniük.

Franz Kutschera merénylet újrajátszás
A merénylet újrajátszása napjainkban

Bosszúból a németek másnap 300 lengyelt végeznek ki és 100 millió zlotyi „fájdalomdíj” fizetésére kötelezik a varsói és környkbeli lakosokat.


Új altábor létesül Auschwitz III mellett

A legyelországi Lędzinynél az Auschwitz III (Monowitz) táborhoz tartozó új, 300 fős altábot nyitnak a németek. Az ide telepített foglyok az I. G. Farben szénbányáiban fognak rabszolgamunkát végezni.


1944. február 3. csütörtök

Megindul a német ellentámadás az anzioi hídfő ellen

Az előző napokban végrehajtott előkészítő támadások után este 23.00-kor megkezdődik az átfogó német ellentámadás az anzioi szövetséges hídfő ellen. Ekkorra már 76.400 főre nőtt a hídfőben állomásozó szövetséges katonák száma a brit 56. gyalogos hadosztály megérkezésével. 

A támadó német 14. hadsereg viszont már több mint 100.000 főből áll, két hadtestbe osztva:

– I. ejtőernyős hadtest, General der Fallschirmtruppe Alfred Schlemm parancsnoksága alatt,

– LXXVI. páncélos hadtest, General der Panzertruppe Traugott Herr parancsnoksága alatt. 

A támadás a Campoleonei kiszögellés elleni támadással indul, amit még a brit 1. gyalogos hadosztály hozott létre január 30-án. A cél ennek a felszámolása. Von Mackensen, a német 14. hadsereg parancsnoka a kiszögellés elvágása helyett annak teljes lerohanását választja. Néhány órával a támadás kezdete után már sikerül szétszabdalniuk a szövetséges vonalakat, elvágva egymástól az egyes egységeket. Február 4-én reggelre a brit hadosztály két ír ezredét sikerült teljesen szétverniük, az egyiket (6th Gordon Highlanders) teljesen felmorzsolva, míg a másikból (Irish Guards) csak egy összefüggő század marad.

A Hermann Göring ejtőernyös páncélos hadosztály gránátosai egy mozgásképtelen német Elephant páncélvadász melett elhaladva tartanak az anziói csatatérre 1944. február 17-én
A Hermann Göring ejtőernyös páncélos hadosztály gránátosai egy mozgásképtelen német Elephant páncélvadász melett elhaladva tartanak az anziói csatatérre 1944. február 17-én

1944. február 4. péntek

Megpróbálják megállítani a németeket Campoleonénál

Az anzioi hídfőben a Campoleone felé vezető útnál hajnalban szétvert két ír ezred miatt rés keletkezik a szövetséges frontvonalon és német áttörés fenyeget. John P. Lucas dandártábornok az újonnan a hídfőbe érkezett brit 56. gyalogos hadosztály egyik dandárját irányítja a védelem megerősítésére. Feladatuk, hogy tartsák a kiszögellés csúcsát 3 kilométer mélyen és 1 kilométer széles sávban a Campoleonéba vezető út mentén. Még reggel a németek elvágják és bekerítik a dandár 3 ezredét, amik súlyos veszteségek árán, de tartják állásaikat. Délután 17.00-kor parancsot kapnak a visszavonulásra és tüzérségi fedezet alatt harcolva jutnak vissza a saját vonalaikhoz.


Megkezdődik a korszuny-cserkaszii katlanban rekedt német hadosztályok felmentési kísérlete

Február elején a német III. és XLVII. páncélos hadtesteket vonják össze a január 28-án Korszuny körül bekerített 6 német hadosztály felmentésére. Adolf Hitler viszont egy sokkal ambiciózusabb támadást rendel el, aminek a célja, hogy bekerítsék a német hadosztályokat bekerítő két szovjet frontot.

A délkeleti szárnyon támadó XLVII. páncélos hadtest 11. páncélos hadosztályát gyorsan megállítja a szovjet védelem. A veterán hadosztálynak ekkorra már csak 27 db páncélosa és 34 db rohamlövege maradt, így nem tudott hatékonyan tevékenykedni.

A III. páncélos hadtest még február 8-ig próbálkozik az áttöréssel, amire elfogadják a sikertelenséget és visszatérnek az eredeti elképzeléshez, hogy folyosót nyissanak a Gruppe Stemmermann felé. A hadtestet Bojarkatól 15 kilométerre délre irányítják át. A támadást végül február 11-én tudják megindítani.


1944. február 5. szombat

Egon Mayer megszerzi 100. légigyőzelmét

Oberstleutnant Egon Mayer

Oberstleutnant Egon Mayer megszerzi 100. légigyőzelmét és ezzel ő lesz az első Luftwaffe pilóta, aki kizárólag a nyugati fronton harcolva éri el ezt a számot.

Ezután még két légigyőzelmet tud aratni, amíg március 2-án életét veszti egy B-17 bombázóegységet támadva Sedan közelében.


1944. február 7. hétfő

Az amerikaiak megközelítik a cassinoi apátságot

Az amerikai 34. gyalogos hadosztály egyik zászlóalja elfoglalja a 445. számú magaslatot 370 méterre a Monte Cassinon található apátságtól. Ennél tovább viszont már nem tudtak előrenyomulni a jól kiépített német védelem és az erős géppuskatűz mindig megállítja őket. Az 593. számú kulcsfontosságú magaslatot az apátság felett a későbbiekben sem sikerül majd elfoglniuk a német 2. ejtőernyős erzed 3. zászlóaljától.

Az amerikai 36. gyalogos hadosztály katonái gyér fedezékben
Az amerikai 36. gyalogos hadosztály katonái gyér fedezékben

A 34. gyalogos hadosztály és az amerikai 36. gyalogos hadosztálytól hozzá csatolt 142. ezred feladata volt a Monostor hegytől déli irányba haladva a magaslati pontok elfoglalása, majd a Liri-völgybe kijutás, hogy ezzel a Gusztáv vonal mögé kerüljenek. A feladatot rendkívül nehéz körülmények között kellett végrehajtaniuk: a terepen alig akadt fedezék, a sziklás talajba nem lehetett lövészgödröket ásni, a természetes hasadékokat, vízmosásokat a németek telerakták szögesdróttal, rejtett aknákkal és csapdákkal és mindemellett az időjárás nedves és fagyos volt. Mivel a németeknek három hónapjuk volt a felkészülésre jól ismerték a terepet, a magaslati pontokra pedig géppuska és tüzérségi fészkeket telepítettek.


A 617. bombázószázad a limoges-i repülőgépmotor gyárat bombázza

A brit 617. bombázószázad, a „Gátrombolók”, a közép-franciaországi Lomogesban található repülőgépmotor gyárat bombázza. A bevetést rendkívüli óvatossággal kell végrehajtaniuk, mert a brit hadvezetésnek tudomása van róla, hogy a gyárban 500 francia nő is dolgozik, akiket mindenképp meg kívánnak óvni. A század szigorú parancsba kapja, hogy csak akkor bombázhat, ha már nincsenek civilek a gyárban.

Leonard Cheshire (j) és Norman Cyril Jackson (b) 1945. november 13-án, amikor mind a ketten átvehették Viktória Kereszt kitüntetésüket a Buckingham palotában
Leonard Cheshire (j) és Norman Cyril Jackson (b) 1945. november 13-án, amikor mind a ketten átvehették Viktória Kereszt kitüntetésüket a Buckingham palotában

Leonard Cheshire – a század parancsnoka -, hogy biztosra menjen először 15 méter magasan áthúz a gyár felett bombázójával, hogy így figyelmeztesse a lent lévőket. Ezt még kétszer teszi meg, mire végre azt látják, hogy nők futnak szanaszét a gyárból. Ezt egy hadituditudósító rögzíti is filmfelvevőjével. Ezután Cheshire nemsokkal éjfél előtt célmegjelölővel megjelöli a gyár tetejét, majd öt perc múlva a többi Lancasterből öt barab 1.200 fontos találja telibe a célt és dönti romba a nagy részét.


1944. február 8. kedd

William Sidney, De L’Isle első vikomtja kiérdemli a Viktória Keresztet

Az anzioi harcok során tanúsított bátorsága és kitartása okán William Sidney őrnagy, az 1. brit gyalogos hadosztály 5. zászlóaljának századparancsnoka, megkapja a legmagasabb brit katonai kitüntetést, a Viktória Keresztet.

Sidney ezen a napon több sikeres ellentámadást vezet a németek ellen. Az első sikere után egy másodikat is indít, amiben szinte közelharc távolságban szorítja vissza a német egységeket. Eközben megsebesül, de addig nem hagyja, hogy a sebét ellássák, amíg nem sikerül a németeket teljesen visszaszorítani és a zászlóalj helyzetét megszilárdítani. A vérveszteségtől legyengülten is vezeti és bíztatja embereit. Ezen kimagasló tettéért kapja meg a Viktória Keresztet, aminek érdekessége, hogy a szalagját apósa Lord Gort egyik egyenruhájának a darabjából készítik. A kitüntetést 1944. március 3-án Sir Harold Alexander, a szövetséges haderők olaszországi parancsnoka adja át.

William Sidney megkapja a Viktória Keresztet
William Sidney megkapja a Viktória Keresztet

Az 1944. októberi időközi választáson bekerül a brit alsóházba, majd apja 1945. júniusi halálát követően a Lordok Házába. Churchill miniszterelnöksége alatt a légügyi államtitkári tisztséget tölti be. 1961 és 1965 között Ausztrália főkormányzója. Ezután visszavonul a közszerepléstől és a közfeladatoktól. 1991. április 5-én hal meg.

William Sidney, Ausztrália főkormányzója
William Sidney, Ausztrália főkormányzója

Mindig amikor megkérdezték tőle, hogy hol sebesült meg, csak annyit válaszolt, hogy „Olaszországban”, mert nem szívesen vallotta be, hogy a Viktória Keresztet érő sebesülés a fenekén érte.


A RAF beveti a „Tallboy”-t

A franciaországi Limogesnál található Gnome-Rhone gyárépületei ellen veti be először a RAF az új 5,4 tonnás „Tallboy” nevű bombáját.

A Gnome-Rhone repülőgép motorokat gyártott az első világháború óta. A német megszállás után tovább folytatja 14M és 14N jelű típusainak gyártását, amit utána német repülőgépekben (Henschel Hs 129B, Gotha Go 244B és Messerschmitt Me 323) használnak, valamint a Focke-Wulf Fw-190-es BMW 801 típusú motorját liceszben gyártják.

Tallboy bombák
Tallboy bombák

A 6,4 méter hosszú, 1 méter átmérőjű Tallboy bomba töltete 2,4 tonna Torpex D1 robbanóanyag. Csapódó, valamint időzítő gyújtóval használható. Az időzítést 30 másodperctől 30 percig lehetett beállítani. Csapódó gyújtó használata esetén a felszíni rombolás a cél, az időzítő gyújtó esetén pedig a föld alatt vagy bunkerben lévő cél elpusztítása azáltal, hogy a bomba közel hangsebességre gyorsulva, nagy erővel, nagy mélységbe képes lehatolni becsapódáskor, ahol az időzített robbanás bekövetkezik.


1944. február 9. szerda

Rommel Hendayeben tart szemlét

Az Atlati-fal állapotát felmérő körútjának újabb állomásán ezúttal a franciaországi Hendayeben szemléli meg az erődítéseket Feldmarschall Erwin Rommel.


Oldalak: 1 2 3