1944. április

1944. április kollázs

1944. április 14. péntek

Megkezdődik a magyar zsidók kényszermunkára fogása

Sztójay Döme magyar miniszterelnök ígéretet tesz SS Brigadier General Veesenmayernek, hogy 1944. április végéig legalább 50.000 magyar zsidó kényszermunkást tudnak a németek rendelkezésére bocsájtani. Kezdve azonnal 5.000 fővel, majd néhány nap múlva újabb 5.000-el és így tovább, amíg el nem érik az 50.000-t. Májusra újabb 50.000 főt ígér, valamint a magyarországi zsidó kényszermunkások számát összességében 100 és 150 ezer főre teszi.


Aranyeső Bombayben

Az 1.935 tonna robbanóanyaggal, gyapotbálákkal, fűrészárúval, olajjal, Spitfire vadászgépekkel és – akkori értéken – 890.000 Font értékű aranyrúddal megrakodott brit SS Fort Strikine teherhajón tűz üt ki, aminek következtében a hajó felrobban hatalmas pusztítást okozva.

1944. április 15. szombat

Vatutyin marsall meghal

Vatutyin marsall

Nyikolaj Fjodorovics Vatutyin marsall az 1. ukrán front parancsnoka kórházi kezelése közben belehal sérüléseibe, amiket 1944. február 28-án szerzett, amikor szovjetellenes ukránok rajtaütöttek gépkocsi konvoján.


1944. április 17. hétfő

A brit királyi haditengerészet és a légierő bombázó parancsnoksága megkezdi az aknatelepítést a La Manche csatornán, a tervezett partraszállás megközelítési útvonalai biztosítása érdekében.


1944. április 18. kedd

Rommel Pas de Calaisban tart szemlét

Generalmajor Hans Speidel és Feldmarschall Erwin Rommel
Generalmajor Hans Speidel és Feldmarschall Erwin Rommel

Feldmarschall Erwin Rommle Pas de Calaisban szemléli meg az Atlanti-fal erődítményeit. Pas de Calaisnál a legkisebb a távolság Nagy-Britannia és Franciaország között. Sok német katonai vezető ezt a területet tartotta a legvalószínűbbnek a várható szövetséges partraszállás helyszínének, ezért ez volt a legjobban megerősített szakasza az Atlanti-falnak. Rommel nem osztotta ezt a vélekedést. 


1944. április 19. szerda

Nagyszabású japán támadás indul Kínában

A Japán Császári Hadsereg Kínai Expedíciós Hadereje 400.000 fővel, 12.000 járművel, 1.500 tüzérségi eszközzel és 800 harckocsival megindítja az 一号作戦-t (Icsi-go Sakusen – Egyes számú hadművelet). Ennek célja a kínai területen lévő amerikai légibázisok felszámolása, mert az ezekről induló B-29 bombázók már a japán anyaországot is képesek támadni, valamint a Peking-Hong-Kong vasútvonal elvágása. A Shunroku Hata tábornagy, vezérkari főnök által vezetett hadművelet létszámában a legnagyobb szabású japán hadművelet amit a második világháború alatt indítottak.

Az Icsi-gó hadművelet 1944. áprilistól 1945. februárig
Az Icsi-gó hadművelet 1944. áprilistól 1945. februárig
forrás: wikipedia

A hadművelet három nagyobb csatára osztható:

– Kogo hadművelet a henani csata,

– Togo 1 hadművelet a csangcsengi csata,

– Togo 2 és 3 hadművelet a guilin-liuzhoui csata.

A hadművelet végül a japánok győzelmével zárult 1945. februárjában, mivel sikerült az amerikai légibázisokat felszámolniuk, a Peking-Hong-Kong vasútvonalat átvágniuk és eljutniuk egészen Francia-Indokínáig.


1944. április 20. csütörtök

Adolf Hitler 55 éves

Adolf Hitler ezen a napon tölti be 55. születésnapját. Ebből az alkalomból kitüntetéseket adományoz a születésnapi ünnepség keretében, ami további megtiszteltetést jelent a kitüntetetteknek.

Adolf Hitler Jagdpanzer 38(t) "Hetzer" páncélvadász harckocsit néz meg.

Egyúttal megtekinti az új Jagdpanzer 38(t) „Hetzer” páncélvadász harckocsik bemutatóját.


Anzionál elsüllyed a LST-305 partraszállító hajó

Olasz M.A.S torpedóvető gyorsnaszád
Olasz M.A.S torpedóvető gyorsnaszád

Olasz torpedóvető gyorsnaszádok támadása következtében elsüllyed a brit LST-305 jelű partraszállító hajó. Az anzioi partraszállás óta az olasz torpedóvető gyorsnaszádok már többször intéztek támadás az öbölben található szövetséges hajók ellen, de most először sikerült eredményt elérniük.


A RAF először veti be radarral felszerelt B-17G bombázóit

A Brit Királyi Légierő (RAF) 85 db B-17G típusú bombázó repülőgépet kapott még 1943. novemberében, amik a Fortress III elnevezést kapták. Közülük 3 db radarral felszerelt repülőgépet az Azori-szigetekre vezényeltek, ahol tengeri őrjáratokon vettek részt, majd meteorológiai századokhoz kerültek.

Fortress III 1944-ben Prestwickben
Fortress III 1944-ben Prestwickben

A fennmaradó 83 db a RAF No. 100 group No.217 Squadronjához került Oulton at Aylshambe, Angliába. Ezeket számos radarberendezéssel szerelték fel. A Monica farok-veszélyjelzővel, a Jostle VHF zavaróval, az Airborne Grocer zavaróval – amik a német éjszakai vadászok radarjait zavarták, valamint a navigációt és a bombavetést segítő Gee és Loran navigációs radarokkal és egy H2S radarral, ami a gépek orra alá került. Ezek a Fortress III (SD) jelölést kapják. A bombázó század több mint 1.000 éjszakai bevetésen vesz részt a háború végéig, amiknek során a radar berendezéseknek köszönhetően csak 8 db bombázót veszítenek. Az alakulatot 1945. júliusában oszlatják majd fel.


Oldalak: 1 2 3