1940. március


1940. március 1. péntek


Adolf Hitler utasítást ad a Weserübung Hadművelet végrehajtására, vagyis Dánia és Norvégia megszállására. A támadás tervezett időpontja 1940. április 3.

1940. március 2. szombat


Hadrendbe áll a USS O’Brien (DD-415) Sims osztályú, 1.570 tonnás romboló.

Anglia és Franciaország ismét kéri Svédországot és Norvégiát, hogy csapatokat szállíthassanak át az országok területén Finnországba, amennyiben az hivatalosan kérné.

A brit HMS Berwick cirkáló feltartóztatja a német Wolfsburg teherhajót Izland közelében. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.

A brit HMS Dunedin cirkáló feltartóztatja a német Heidelberg teherhajót a Karib-tengeren. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.

A szovjet erők fokozzák a nyomást a finn Viipuri városán.

Három heti utazás után a magyar önkéntesek megérkeznek Finnországba. Azonnal megkezdik a kiképzést a finn hadsereg egységeivel, de már nem kerülnek bevetésre a háborúban.

1940. március 3. vasárnap


A szovjetek nagy erejű támadást indítanak Viipuri térségében.

A brit HMS York cirkáló feltartóztatja a német Arucas teherhajót Izland közelében. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.

Az U-29 aknákat telepít a Bristol-csatornában. A nap során a brit Cato teherhajó ráfut az egyikre és elsüllyed. 13 halott, 2 túlélő.

Sztálin jóváhagyja a fogság esett lengyel tisztek kivégzését.

1940. március 4. hétfő


05:23 A német U-29 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Thurston teherhajót Anglia délnyugati partjainál. 64 halott, 4 túlélő.

1940. március 5. kedd


A szovjet Politbüró a fogságba esett lengyel tiszteket a Szovjetunió ellenségének minősíti és halálra ítéli.

A Viipuri-öbölben a szovjetek több finn szigetet is elfoglalnak annak ellenére, hogy a finn légierő jelentős veszteséget okoz nekik.

A szovjet csapatok betörnek Viipuri elővárosába.

A Moszkvában tárgyaló finn diplomaták azonnali tűzszünetet javasolnak, de a szovjetek elutasítják a kérést.

21.00 Az U-17 elsüllyeszti a holland Grutto teherhajót 30 kilométerre a belga tengerparttól. A teljes legénység, 18 fő halott.

1940. március 6. szerda


Finn diplomaták érkeznek Moszkvába.

A brit HMS Berwick cirkáló feltartóztatja a német Uruguay teherhajót Izland közelében. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.

A francia haditengerészet vízre bocsátja a Jean Bart, Richelieu osztályú 35.000 tonnás csatahajóját.

Simo Häyhä, a rettegett finn mesterlövész súlyosan megsebesül a ladoga-karéliai harcokban.

1940. március 7. csütörtök


Viipurinál az utolsó finn védelmi vonal áttörésével fenyeget a szovjet támadás. A finn miniszterelnök Moszkvába érkezik a béketárgyalásokra.

Adolf Hitler kijelöli a Dánia és Norvégia elleni támadást végrehajtó 8 hadosztályt.

1940. március 8. péntek


A brit HMS Dunedin cirkáló és a kanadai HMCS Assiniboine romboló elfogják a német Hannover teherhajót Jamaica közelében. Az elfogott hajót később a HMS Audacity (D10) kísérő repülőgéphordozóvá építik át a britek, amit végül 1941. december 21-én süllyeszt el az U-751 tengeralattjáró.

1940. március 9. szombat


A szovjet csapatok elfoglalják Tali falut Viipuri határában, ezzel egy időben már ők ellenőrzik a Viipuri-öböl jelentős részét. Mannerheim marsall szerint ebben a helyzetben a megadás az egyetlen lehetőség.

Az U-14 a belga partoktól 8 kilométerre 05:42-kor elsüllyeszti az SS Borthwick, 23:30-kor az SS Abbotsford és 23:45-kor az SS Akeld brit teherhajókat.

23:17 Az U-28 Brest kikötőjétől 175 kilométerre nyugatra elsüllyeszti a görög P. Margaronis teherhajót teljes 30 fős legénységével együtt.

Oldalak: 1 2 3