1940. március


1940. március 1. péntek

Adolf Hitler utasítást ad a Weserübung hadművelet végrehajtására, vagyis Dánia és Norvégia megszállására. A támadás tervezett időpontja 1940. április 3.


1940. március 2. szombat

Hadrendbe áll a USS O’Brien (DD-415) Sims osztályú, 1.570 tonnás romboló.


Anglia és Franciaország ismét kéri Svédországot és Norvégiát, hogy csapatokat szállíthassanak át az országok területén Finnországba, amennyiben az hivatalosan kérné.


A brit HMS Berwick cirkáló feltartóztatja a német Wolfsburg teherhajót Izland közelében. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.


A brit HMS Dunedin cirkáló feltartóztatja a német Heidelberg teherhajót a Karib-tengeren. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.


A szovjet erők fokozzák a nyomást a finn Viipuri városán.


Három heti utazás után a magyar önkéntesek megérkeznek Finnországba. Azonnal megkezdik a kiképzést a finn hadsereg egységeivel, de már nem kerülnek bevetésre a háborúban.


1940. március 3. vasárnap

A szovjetek nagy erejű támadást indítanak Viipuri térségében.


A brit HMS York cirkáló feltartóztatja a német Arucas teherhajót Izland közelében. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.


Az U-29 aknákat telepít a Bristol-csatornában. A nap során a brit Cato teherhajó ráfut az egyikre és elsüllyed. 13 halott, 2 túlélő.


Sztálin jóváhagyja a fogság esett lengyel tisztek kivégzését.


1940. március 4. hétfő

05:23 A német U-29 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Thurston teherhajót Anglia délnyugati partjainál. 64 halott, 4 túlélő.


1940. március 5. kedd

A szovjet Politbüró a fogságba esett lengyel tiszteket a Szovjetunió ellenségének minősíti és halálra ítéli.


A Viipuri-öbölben a szovjetek több finn szigetet is elfoglalnak annak ellenére, hogy a finn légierő jelentős veszteséget okoz nekik.


A szovjet csapatok betörnek Viipuri elővárosába.


A Moszkvában tárgyaló finn diplomaták azonnali tűzszünetet javasolnak, de a szovjetek elutasítják a kérést.


21.00 Az U-17 elsüllyeszti a holland Grutto teherhajót 30 kilométerre a belga tengerparttól. A teljes legénység, 18 fő halott.


1940. március 6. szerda

Finn diplomaták érkeznek Moszkvába.


A brit HMS Berwick cirkáló feltartóztatja a német Uruguay teherhajót Izland közelében. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.


A francia haditengerészet vízre bocsátja a Jean Bart, Richelieu osztályú 35.000 tonnás csatahajóját.


Simo Häyhä, a rettegett finn mesterlövész súlyosan megsebesül a ladoga-karéliai harcokban.


1940. március 7. csütörtök

Viipurinál az utolsó finn védelmi vonal áttörésével fenyeget a szovjet támadás. A finn miniszterelnök Moszkvába érkezik a béketárgyalásokra.


Adolf Hitler kijelöli a Dánia és Norvégia elleni támadást végrehajtó 8 hadosztályt.


1940. március 8. péntek

A brit HMS Dunedin cirkáló és a kanadai HMCS Assiniboine romboló elfogják a német Hannover teherhajót Jamaica közelében. Az elfogott hajót később a HMS Audacity (D10) kísérő repülőgéphordozóvá építik át a britek, amit végül 1941. december 21-én süllyeszt el az U-751 tengeralattjáró.


1940. március 9. szombat

A szovjet csapatok elfoglalják Tali falut Viipuri határában, ezzel egy időben már ők ellenőrzik a Viipuri-öböl jelentős részét. Mannerheim marsall szerint ebben a helyzetben a megadás az egyetlen lehetőség.


Az U-14 a belga partoktól 8 kilométerre 05:42-kor elsüllyeszti az SS Borthwick, 23:30-kor az SS Abbotsford és 23:45-kor az SS Akeld brit teherhajókat.


23:17 Az U-28 Brest kikötőjétől 175 kilométerre nyugatra elsüllyeszti a görög P. Margaronis teherhajót teljes 30 fős legénységével együtt.


Oldalak: 1 2 3