1940 – március

1940. március 1. péntek


Adolf Hitler utasítást ad a Weserübung Hadművelet végrehajtására, vagyis Dánia és Norvégia megszállására. A támadás tervezett időpontja 1940. április 3.

1940. március 2. szombat


Hadrendbe áll a USS O’Brien (DD-415) Sims osztályú, 1.570 tonnás romboló.

Anglia és Franciaország ismét kéri Svédországot és Norvégiát, hogy csapatokat szállíthassanak át az országok területén Finnországba, amennyiben az hivatalosan kérné.

A brit HMS Berwick cirkáló feltartóztatja a német Wolfsburg teherhajót Izland közelében. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.

A brit HMS Dunedin cirkáló feltartóztatja a német Heidelberg teherhajót a Karib-tengeren. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.

A szovjet erők fokozzák a nyomást a finn Viipuri városán.

Három heti utazás után a magyar önkéntesek megérkeznek Finnországba. Azonnal megkezdik a kiképzést a finn hadsereg egységeivel, de már nem kerülnek bevetésre a háborúban.

1940. március 3. vasárnap


A szovjetek nagy erejű támadást indítanak Viipuri térségében.

A brit HMS York cirkáló feltartóztatja a német Arucas teherhajót Izland közelében. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.

Az U-29 aknákat telepít a Bristol-csatornában. A nap során a brit Cato teherhajó ráfut az egyikre és elsüllyed. 13 halott, 2 túlélő.

Sztálin jóváhagyja a fogság esett lengyel tisztek kivégzését.

1940. március 4. hétfő


05:23 A német U-29 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Thurston teherhajót Anglia délnyugati partjainál. 64 halott, 4 túlélő.

1940. március 5. kedd


A szovjet Politbüró a fogságba esett lengyel tiszteket a Szovjetunió ellenségének minősíti és halálra ítéli.

A Viipuri-öbölben a szovjetek több finn szigetet is elfoglalnak annak ellenére, hogy a finn légierő jelentős veszteséget okoz nekik.

A szovjet csapatok betörnek Viipuri elővárosába.

A Moszkvában tárgyaló finn diplomaták azonnali tűzszünetet javasolnak, de a szovjetek elutasítják a kérést.

21.00 Az U-17 elsüllyeszti a holland Grutto teherhajót 30 kilométerre a belga tengerparttól. A teljes legénység, 18 fő halott.

1940. március 6. szerda


Finn diplomaták érkeznek Moszkvába.

A brit HMS Berwick cirkáló feltartóztatja a német Uruguay teherhajót Izland közelében. A német hajót elsüllyeszti a saját legénysége, majd a brit hajó veszi fel őket.

A francia haditengerészet vízre bocsátja a Jean Bart, Richelieu osztályú 35.000 tonnás csatahajóját.

Simo Häyhä, a rettegett finn mesterlövész súlyosan megsebesül a ladoga-karéliai harcokban.

1940. március 7. csütörtök


Viipurinál az utolsó finn védelmi vonal áttörésével fenyeget a szovjet támadás. A finn miniszterelnök Moszkvába érkezik a béketárgyalásokra.

Adolf Hitler kijelöli a Dánia és Norvégia elleni támadást végrehajtó 8 hadosztályt.

1940. március 8. péntek


A brit HMS Dunedin cirkáló és a kanadai HMCS Assiniboine romboló elfogják a német Hannover teherhajót Jamaica közelében. Az elfogott hajót később a HMS Audacity (D10) kísérő repülőgéphordozóvá építik át a britek, amit végül 1941. december 21-én süllyeszt el az U-751 tengeralattjáró.

1940. március 9. szombat


A szovjet csapatok elfoglalják Tali falut Viipuri határában, ezzel egy időben már ők ellenőrzik a Viipuri-öböl jelentős részét. Mannerheim marsall szerint ebben a helyzetben a megadás az egyetlen lehetőség.

Az U-14 a belga partoktól 8 kilométerre 05:42-kor elsüllyeszti az SS Borthwick, 23:30-kor az SS Abbotsford és 23:45-kor az SS Akeld brit teherhajókat.

23:17 Az U-28 Brest kikötőjétől 175 kilométerre nyugatra elsüllyeszti a görög P. Margaronis teherhajót teljes 30 fős legénységével együtt.

1940. március 10. vasárnap


Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter Olaszországban találkozik Benito Mussolinivel, akit tájékoztat arról, hogy Hitler le fogja rohanni Franciaországot, és kéri, hogy csatlakozzon Olaszország is a hadjárathoz. Mussolini ígéretet tesz a csatlakozásra, de csak abban az esetben ha Olaszország már elég erős lesz a háborúhoz.

Hadrendbe áll a hatalmas japán javítóhajó az Akashi.

1940. március 11. hétfő


Moszkvában estére a szovjet és finn diplomaták véglegesítik a téli háborút lezáró békeszerződés tartalmát, amit másnap terveznek aláírni.

03.17 Az U-28 elsüllyeszti a holland Eulota tartályhajót 200 kilométerre Franciaország partjaitól. A túlélőket a brit HMS Broke és a HMS Wild Swan menti ki.

A brit légierő 82. repülőszázadának Blenheim bombázói elsüllyesztik a tengeri próbaúton lévő U-31 tengeralattjárót 48 fős legénységével és 10 kikötői munkással együtt Wilhelmshaven közelében. A tengeralattjárót még márciusban kiemelik és újra hadrendbe állítják. Véglegesen 1940. november 2-án süllyeszti el a HMS Antelope romboló Írország partjainál.

A francia Bretagne csatahajó kihajózik Toulonból, fedélzetén a francia aranytartalék egy részével, 147 tonna, összesen 2.379 db aranyrúddal, amit elővigyázatosságból Kanadába menekítenek. A csatahajót az Algerie cirkáló, valamint a Vauban, Aigle és Maille Breze rombolók kísérik.

1940. március 12. kedd


Kyösti Kallio finn elnök felhatalmazása után a moszkvai finn diplomatákat aláírják a békeszerződést ami másnap, finn idő szerint délelőtt 11:00-kor lép hatályba.

20.000 brit katona száll hajóra a skóciai Rosythban, hogy Norvégiába hajózzon, ahonnan Finnországba kell továbbutazniuk, de közben biztosítaniuk kell a svéd vasércbányákat is.

1940. március 13. szerda


Életbe lép a tűzszünet a Szovjetunió és Finnország között a téli háború végén.

Az előző nap hajóra szállt 20.000 brit katona mégsem indul útnak Finnországba.

Simo Häyhä magához tér a súlyos fejsérülését követő eszméletvesztésből.

1940. március 14. csütörtök


A Szovjetunióhoz csatolt finn területekről megkezdődik a finn lakosság kitelepülése. Összesen 422.000 finnek kell elhagynia otthonát.

Működésre kész az első “Bomba” fedőnevű kódfejtő számítógép az angliai Bletchley Parkban.

1940. március 15. péntek


A finn parlament 145 “igen” és 3 “nem” szavazattal elfogadja a moszkvai békeszerződést.

1940. március 16. szombat


A jugoszláv Slava teherhajó a korábban az U-29 által telepített egyik aknára fut és elsüllyed a Bristol-csatornában. 1 halott, 33 túlélő.

32 német Ju 88 bombázó hajt végre bombatámadást a Scapa Flow-i brit haditengerészeti bázis ellen. A HMS Norfolk hadihajó könnyebben megsérül a támadásban, amiben az első brit civil, James Isbister is életét, amikor bombatalálat éri lakóházát.

1940. március 17. vasárnap


Dr. Frizt Todt lesz a német birodalmi fegyverzet- és lőszerügyi miniszter.

23:25 Az U-38 elsüllyeszti a dán Argentina teherhajót teljes legénységével együtt Skócia partjainál.

1940. március 18. hétfő


Üzembe helyezik az első “Bomba” kódfejtő számítógépet az angliai Bletchley Parkban.

1940. március 19. kedd


Brit bombázók a sylt-szigeti német hidroplán-kikötőbázist támadják, kevés eredménnyel.

Az U-19 09:35-kor elsüllyeszti a dán Minsk, és 10:37-kor a Charkow teherhajókat Skócia partjainál. Összesen 31 halott és 9 túlélő.A brit alsóházban a képviselők Neville Chamberlain miniszterelnököt kritizálják, amiért Anglia nem támogatta Finnországot a téli háborúban. Chamberlain azzal védekezik, hogy a finnek nem kértek hivatalosan segítséget. A francia parlament pedig Édouard Daladier miniszterelnököt kritizálja ugyanezért.

1940. március 20. szerda


Brit bombázók elsüllyesztik a német Sperrbrecher aknaszedő hajót a holland partoknál.

Az U-22 kihajózik Wilhelmshavenből. A hajóval nem sokkal később megszakad minden kapcsolat és soha többé nem hallnak róla és 27 fős legénységéről.

Az U-19 05:00-kor elsüllyeszti a dán Viking, és 05:15-kor a Bothal teherhajókat Skócia partjainál. Összesen 30 halott és 7 túlélő.

1940. március 21. csütörtök


Édouard Daladier francia miniszterelnök az szovjet-finn téli háborúban a finnek iránt mutatott passzivitása miatti bizalomvesztése miatt lemond hivataláról. Utódja Paul Reynaud lesz.

Az U-38 01:00-kor elsüllyeszti a dán Algier, és 03:26-kor a Christiansborg teherhajókat Skócia partjainál. Összesen 6 halott és 42 túlélő.

Szemjon Tyimosenko marsall a téli háborúban tanúsított vezetői képességeiért megkapja első alkalommal a Szovjetunió Hőse és második alakalommal a Lenin Rend kitüntetéseket.

1940. március 22. péntek


Paul Reynaud, az új francia miniszterelnök elődjét Édouard Daladiert nevezi ki hadügyi miniszternek.

A szovjet csapatok megkezdik a finn Hanko-földszorosra a bevonulást, amit 30 évre bérbe megkapott a Szovjetunió a moszkvai békeszerződés értelmében.

1940. március 25. hétfő


Teleki Pál magyar miniszterelnök találkozik Galeazzo Ciano olasz külügyminiszterrel és továbbra is megerősíti a Magyar Királyság semlegességét.

A svájci hírszerzés figyelmezteti Norvégiát egy várható német támadásról. A norvégok nem veszik komolyan a figyelmeztetést.

05:40 Az U-47 elsüllyeszti a dán Britta teherhajót Skócia partjainál. 13 halott, 5 túlélő.

08:11 Az U- 57 elsüllyeszti a brit Daghestan tartályhajót Skócia partjainál. 3 halott, 29 túlélő.

1940. március 26. kedd


Az U-38 feltartóztatja a norvég Cometa teherhajót Skócia partjainál. Egy órát adnak a hajó elhagyására, majd 02:20-kor elsüllyeszti azt. 42 túlélő.

1940. március 28. csütörtök


Anglia és Franciaország nem akar közvetlen harccselekményekkel fellépni a Német Birodalom és a Szovjetunió ellen, viszont tervezik a norvégiai vizek (Wilfred Hadművelet) és a Rajna folyó (Royal Marine Hadművelet) elaknásítását. A két hadműveletet 1940. április 5-én tervezik megkezdeni.

1940. március 29. péntek


A norvég vizek tervezett elaknásítása ellen várható német ellenlépések miatt a brit hadvezetés szükségesnek tartja szárazföldi csapatok Norvégiába vezénylését. Narvik, Trondheim, Stavanger és Bergen kikötőjébe terveznek 1-1 zászlóaljnyi katonát küldeni.

A brit HMS Transylvania felfegyverzett kereskedelmi hajó Izland és Grönland között elfogja a német Mimi Horn teherhajót, amit legénysége elsüllyeszt a megadás helyett. A német legénységet a brit hajó veszi fel.

1940. március 31. vasárnap


Az Atlantis, Orion és Widder felfegyverzett német kereskedelmi hajók kihajóznak Kielből, hogy őrjáratra induljanak a szövetséges kereskedelmi hajók ellen.