1940. június


1940. június 1. szombat

Dunkirknél 47.081, a környező partszakaszokon pedig további 17.348 fő szövetséges katonát sikerül evakuálni. A brit katonák visszavonulnak a Dunkirk körüli védelmi vonalakból a tengerpart felé, így a védelem a francia katonákra marad. Az evakuálást végző hajók közül a német bombázóknak sikerül elsüllyesztenie a francia Le Foudroyant, a brit HMS Basilisk, a HMS Havant, és a HMS Keith rombolókat, valamint a HMS Skipjack aknaszedőt és a Scotia teherhajót.


23:00 Az U-37 elsüllyeszti a görög Ioanna teherhajót Spanyolország partjainál. Nincs veszteség.


Megkezdik a Narviknál harcoló 26.000 fő brit haderő kivonását Norvégiából, hogy Anglia védelmére csoportosítsák át őket. A britek a norvég királyi családnak is az ország elhagyását javasolják.


Az amerikai haditengerészet vízre bocsátja a USS Washington (BB-56), North Carolina osztályú, 35.000 tonnás csatahajót.


1940. június 2. vasárnap

03:00 Az U-101 elsüllyeszti a brit Polycarp teherhajót 60 kilométerre Angliától. 43 túlélő.


06:00 Az U-58 elsüllyeszti a HMS Astronomer partvédelmi hadihajót 30 kilométerre Skócia partjaitól.


Dunkirknél 19.561, a környező partszakaszokon pedig további 6.695 fő szövetséges katonát sikerül evakuálni. Az Admiralitás döntése szerint a német bombázók jelentette fenyegetés miatt ezután csak éjszaka folytatódhat az evakuálás.


1940. június 3. hétfő

10:50 Az utolsó brit katona kimentésével véget ér a Dynamo Hadművelet, a brit katonák evakuálása a belga Dunkirkből és környékéről. Francia egységek viszont még mindig harcolnak a bekerítésben. Értük éjszaka jönnek el a brit hajók. Ekkorra a német erők már csak 3 kilométerre vannak a tengerparttól.


Az U-37 elsüllyeszti a finn Snabb teherhajót Spanyolország partjainál. 1 halott, 20 túlélő.


Bevezetésre kerül a Tölgyfalombok ékesítmény a Vaskereszt Lovagkeresztjéhez.


A Luftwaffe bombázói légitámadást hajtanak végre Párizs ellen. 254 párizsi hal meg.


A szovjet haderő felkészül a Lettország, Litánia és Észtország megszállására.


Winston Churchill elrendeli a kommandó egységek felállítását.


1940. június 4. kedd

A Juno hadművelet megkezdődik, aminek keretében a német Scharnhorst és Gneisenau csatahajók, valamint az Admiral Hipper nehézcirkáló északi vizekre hajóznak, hogy felvegyék a harcot a brit hadihajókkal és utánpótlást szállító szövetséges hajókra vadásszanak.


Hajnalig 26.175 francia katonát evakuálnak a brit hajók Dunkirkből. 10:20-kor a német csapatok elfoglalják a várost, fogságba ejtenek több tízezer francia katonát, több mint 2.000 brit tüzérségi eszközt és 60.000 járművet.


A Dynamo Hadművelet keretében összesen 338.226 fő szövetséges katonát sikerül kimenteni a dunkirki bekerítésből.


Winston Churchill a brit parlamentben kijelenti hogy, “soha nem adjuk meg magunkat”.


A francia légierő az előző napi Párizs elleni légitámadásra válaszul bombázza Münchent és Frankfurtot.


1940. június 5. szerda

Megkezdődik a Fall Rot végrehajtása, a Franciaország elleni német támadás második szakasza. Ebben 130 gyalogos hadosztály és 10 páncélos hadosztály támad a Somme és Aisne folyókon átkelve. Velük szemben 66 francia hadosztály próbálja tartani a Weygand védelmi vonalat.


A brit haditengerészet még szabad francia kikötőkbe szállítja a Dunkirknél kimentett francia katonákat. Egy kanadai és két brit hadosztály részeit is Franciaországba szállítják.


Charles de Gaullet hadügyi helyettes államtitkárnak nevezi ki Paul Reynaud miniszterelnök.


11:18 Az U-48 elsüllyeszti a brit Stancor felfegyverzett kereskedelmi hajót Skóciától 120 kilométerre. 19 túlélő.


Narviknál 4.900 brit katonát sikerül evakuálni a norvégiai harcokból.


1940. június 6. csütörtök

A német 5. és 7. páncélos hadosztályok áttörik a Weygand védelmi vonalat, de a páncélosok súlyos veszteséget szenvednek a francia tábori- és páncéltörő tüzérségtől.


Az Egyesült-Királyságban minden német és osztrák állampolgárt rádióik beszolgáltatására köteleznek.


Az U-46 elsüllyeszti a brit HMS Carinthia felfegyverzett kereskedelmi hajót Írország partjainál.


15.000 brit katona hagyja el Narvik kikötőjét brit hajók fedélzetén.


1940. június 7. péntek

A francia Ville D’Oran teherhajó megérkezik Casablancába fedélzetén 212 tonna arannyal a francia aranytartalékból.


03:30 Az U-48 elsüllyeszti a brit Francis Massey teherhajót Írország partjainál.


A francia légierő bombatámadást hajt végre Berlin ellen.


20:00 VII. Haakon norvég király Olav koronaherceg és a norvég kormány egyes tagjai a HMS Devonshire cirkáló fedélzetén elhagyják Norvégiát és Angliába menekülnek.


Újabb 5.200 brit katonát vesznek fel a brit hajók Narviknál. A 46. és 263. repülőszázadok 10 db Gloster Gladiator és 8 db Hurricane vadászgépe pedig sikeresen leszáll a HMS Glorious fedélzetére.


1940. június 8. szombat

A Narvik környékén harcoló francia és lengyel katonák bábukat maguk után hagyva elhagyják állásaikat és a kivonási övezetbe vonulnak, ahol brit hadihajók veszik fel őket. Az így utolsóként evakuált 4.600 szövetséges katona repülőgéphordozók és rombolók fedezete alatt elhagyja Norvégiát. A németek miután átlátják a helyzetet bevonulnak Narvikba.


Az Admiral Hipper nehézcirkáló elsüllyeszti a brit Oil Pioneer tartályhajót és a kísérő HMS Juniper felfegyverzett halászhajót. 20 halott. A 29 túlélőt a német hadihajó veszi fel. Később elsüllyeszti az Orama csapatszállító hajót, de az Atlantis kórházhajót útjára engedi.


A Scharnhorst és Gneisenau csatahajók elsüllyesztik a brit HMS Glorious repülőgéphordozót és két kísérő rombolóját a HMS Ardentet és a HMS Acastat. 1.519 brit tengerész veszti életét, csak kevesebb mint 100 túlélő van.


1940. június 9. vasárnap

Az utolsó még harcoló norvég egység a 6. hadosztály is leteszi a fegyvert a németek előtt. Éjfélkor érvénybe lép a fegyverszünet a németek és a norvégok között.


A USS Vincennes cirkáló valamint a USS Truxton és USS Simpson rombolók megérkeznek Casabalancába, hogy a korábban a Ville D’Oran francia hajó által odaszállított 212 tonna aranyat Amerikába szállítsák megőrzésre.


13:00 Az U-46 elsüllyeszti a finn Margareta teherhajót 600 kilométerre nyugatra Spanyolország partjaitól.


A francia kormány evakuálja Párizst. Weygand francia tábornok kijelenti, hogy a csata elveszett, Franciaországnak tárgyalnia kell a fegyverszünetről.


A Vörös Hadsereg megkapja a parancsot 1940. június 12-re, Lettország, Litvánia és Észtország megszállására.


Oldalak: 1 2 3