1940. június


1940. június 1. szombat


Dinkirknél 47.081, a környező partszakaszokon pedig további 17.348 fő szövetséges katonát sikerül evakuálni. A brit katonák visszavonulnak a Dunkirk körüli védelmi vonalakból a tengerpart felé, így a védelem a francia katonákra marad. Az evakuálást végző hajók közül a német bombázóknak sikerül elsüllyesztenie a francia Le Foudroyant, a brit HMS Basilisk, a HMS Havant, és a HMS Keith rombolókat, valamint a HMS Skipjack aknaszedőt és a Scotia teherhajót.

23:00 Az U-37 elsüllyeszti a görög Ioanna teherhajót Spanyolország partjainál. Nincs veszteség.

Megkezdik a Narviknál harcoló 26.000 fő brit haderő kivonását Norvégiából, hogy Anglia védelmére csoportosítsák át őket. A britek a norvég királyi családnak is az ország elhagyását javasolják.

Az amerikai haditengerészet vízre bocsátja a USS Washington (BB-56), North Carolina osztályú, 35.000 tonnás csatahajót.

1940. június 2. vasárnap


03:00 Az U-101 elsüllyeszti a brit Polycarp teherhajót 60 kilométerre Angliától. 43 túlélő.

06:00 Az U-58 elsüllyeszti a HMS Astronomer partvédelmi hadihajót 30 kilométerre Skócia partjaitól.

Dinkirknél 19.561, a környező partszakaszokon pedig további 6.695 fő szövetséges katonát sikerül evakuálni. Az Admiralitás döntése szerint a német bombázók jelentette fenyegetés miatt ezután csak éjszaka folytatódhat az evakuálás.

1940. június 3. hétfő


10:50 Az utolsó brit katona kimentésével véget ér a Dynamo Hadművelet, a brit katonák evakuálása a belga Dunkirkből és környékéről. Francia egységek viszont még mindig harcolnak a bekerítésben, értük éjszaka jönnek el a brit hajók. Ekkorra a német erők már csak 3 kilométerre vannak a tengerparttól.

Az U-37 elsüllyeszti a finn Snabb teherhajót Spanyolország partjainál. 1 halott, 20 túlélő.

Bevezetésre kerül a Tölgyfalombok ékesítmény a Vaskereszt Lovagkeresztjéhez.

A Luftwaffe bombázói légitámadást hajtanak végre Párizs ellen. 254 párizsi hal meg.

A szovjet haderő felkészül a Lettország, Litánia és Észtország megszállására.

Winston Churchill elrendeli a kommandó egységek felállítását.

1940. június 4. kedd


A Juno hadművelet megkezdődik, aminek keretében a német Scharnhorst és Gneisenau csatahajók, valamint az Admiral Hipper nehézcirkáló északi vizekre hajóznak, hogy felvegyék a harcot a brit hadihajókkal és utánpótlást szállító szövetséges hajókra vadásszanak.

Hajnalig 26.175 francia katonát evakuálnak a brit hajók Dunkirkből. 10:20-kor a német csapatok elfoglalják a várost, fogságba ejtenek több tízezer francia katonát, több mint 2.000 brit tüzérségi eszközt és 60.000 járművet.

A Dynamo Hadművelet keretében összesen 338.226 fő szövetséges katonát sikerül kimenteni a dunkirki bekerítésből.

Winston Churchill a brit parlamentben kijelenti hogy, “soha nem adjuk meg magunkat”.

A francia légierő az előző napi Párizs elleni légitámadásra válaszul bombázza Münchent és Frankfurtot.

1940. június 5. szerda


Megkezdődik a Fall Rot végrehajtása, a Franciaország elleni német támadás második szakasza. Ebben 130 gyalogos hadosztály és 10 páncélos hadosztály támad a Somme és Aisne folyókon átkelve. Velük szemben 66 francia hadosztály próbálja tartani a Weygand védelmi vonalat.

A brit haditengerészet még szabad francia kikötőkbe szállítja a Dunkirknél kimentett francia katonákat. Egy kanadai és két brit hadosztály részeit is Franciaországba szállítják.

Charles de Gaullet hadügyi helyettes államtitkárnak nevezi ki Paul Reynaud miniszterelnök.

11:18 Az U-48 elsüllyeszti a brit Stancor felfegyverzett kereskedelmi hajót Skóciától 120 kilométerre. 19 túlélő.

Narviknál 4.900 brit katonát sikerül evakuálni a norvégiai harcokból.

1940. június 6. csütörtök


A német 5. és 7. Páncélos Hadosztályok áttörik a Weygand védelmi vonalat, de a páncélosok súlyos veszteséget szenvednek a francia tábori- és páncéltörő tüzérségtől.

Az Egyesült-Királyságban minden német és osztrák állampolgárt rádióik beszolgáltatására köteleznek.

Az U-46 elsüllyeszti a brit HMS Carinthia felfegyverzett kereskedelmi hajót Írország partjainál.

15.000 brit katona hagyja el Narvik kikötőjét brit hajók fedélzetén.

1940. június 7. péntek


A francia Ville D’Oran teherhajó megérkezik Casablancába fedélzetén 212 tonna arannyal a francia aranytartalékból.

03:30 Az U-48 elsüllyeszti a brit Francis Massey teherhajót Írország partjainál.

A francia légierő bombatámadást hajt végre Berlin ellen.

20:00 VII. Haakon norvég király Olav koronaherceg és a norvég kormány egyes tagjai a HMS Devonshire cirkáló fedélzetén elhagyják Norvégiát és Angliába menekülnek.

Újabb 5.200 brit katonát vesznek fel a brit hajók Narviknál. A 46. és 263. repülőszázadok 10 db Gloster Gladiator és 8 db Hurricane vadászgépe pedig sikeresen leszáll a HMS Glorious fedélzetére.

1940. június 8. szombat


A Narvik környékén harcoló francia és lengyel katonák bábukat maguk után hagyva elhagyják állásaikat és a kivonási övezetbe vonulnak, ahol brit hadihajók veszik fel őket. Az így utolsóként evakuált 4.600 szövetséges katona repülőgéphordozók és rombolók fedezete alatt elhagyja Norvégiát. A németek miután átlátják a helyzetet bevonulnak Narvikba.

Az Admiral Hipper nehézcirkáló elsüllyeszti a brit Oil Pioneer tartályhajót és a kísérő HMS Juniper felfegyverzett halászhajót. 20 halott. A 29 túlélőt a német hadihajó veszi fel. Később elsüllyeszti az Orama csapatszállító hajót, de az Atlantis kórházhajót útjára engedi.

A Scharnhorst és Gneisenau csatahajók elsüllyesztik a brit HMS Glorious repülőgéphordozót és két kísérő rombolóját a HMS Ardentet és a HMS Acastat. 1.519 brit tengerész veszti életét, csak kevesebb mint 100 túlélő van.

1940. június 9. vasárnap


Az utolsó még harcoló norvég egység a 6. Hadosztály is leteszi a fegyvert a németek előtt. Éjfélkor érvénybe lép a fegyverszünet a németek és a norvégok között.

A USS Vincennes cirkáló valamint a USS Truxton és USS Simpson rombolók megérkeznek Casabalancába, hogy a korábban a Ville D’Oran francia hajó által odaszállított 212 tonna aranyat Amerikába szállítsák megőrzésre.

13:00 Az U-46 elsüllyeszti a finn Margareta teherhajót 600 kilométerre nyugatra Spanyolország partjaitól.

A francia kormány evakuálja Párizst. Weygand francia tábornok kijelenti, hogy a csata elveszett, Franciaországnak tárgyalnia kell a fegyverszünetről.

A Vörös Hadsereg megkapja a parancsot 1940. június 12-re, Lettország, Litvánia és Észtország megszállására.

Oldalak: 1 2 3