1940. július


1940. július 1. hétfő


A Philippe Pétain marsall által vezetett francia kormány Vichybe költözik.

04:00 Az U-30 elsüllyeszti az SL-36 konvojban haladó brit Beignon teherhajót 500 kilométerre nyugatra Brest kikötőjétől. 6 halott, 111 túlélő.

Az U-102 elsüllyeszti az SL-36 konvojban haladó brit Clearton teherhajót 500 kilométerre nyugatra Brest kikötőjétől. 8 halott, 26 túlélő.

Az SL-36 konvojt kísérő HMS Vansittart romboló mélységi töltetekkel elsüllyeszti az U-102 tengeralattjárót teljes legénységével együtt.

Az U-65 elsüllyeszti a holland Amstelland teherhajót. 1 halott, 39 túlélő.

Az U-29 elsüllyeszti a görög Adamastos teherhajót. 25 túlélő.

Írország partjainál az U-26 megrongálja az OA-175 konvojban haladó Zarian teherhajót. A konvojt kísérő brit HMS Gladiolus mélységi töltetekkel a felszínre kényszeríti a német tengeralattjárót, amit legénysége elsüllyeszt mielőtt megadná magát.

Német csapatok ellenállás nélkül szállnak partra a brit fennhatóságú Guernsey és Jersey szigeteknek a La-Manche-csatornán.

1940. július 2. kedd


Az U-47 elsüllyeszti az 479 német és 734 olasz internált civilt és 86 német hadifoglyot Kanadába szállító brit Arandora Star személyszállító hajót Írország partjainál.

Adolf Hitler elrendeli a Seelöve (Oroszlánfóka) Hadművelet kidolgozását, aminek célja Nagy-Britannia megszállása.

1940. július 3. szerda


Az algériai Mers-el-Kébirben horgonyozó francia hadihajókra tüzet nyitnak brit hadihajók, miután a franciák visszautasították, hogy megadják magukat. A Bretagne csatahajó elsüllyed, a Provence és a Dunkerque csatahajók valamint a Mogador romboló megsérülnek. A Strasbourg csatahajónak, a Commandant Teste hidroplán-hordozó és négy rombolónak sikerül elmenekülnie.

A Plymouthban állomásozó francia hadihajókat megszállja a brit haditengerészet.

1940. július 4. csütörtök


15:30 A brit HMS Pandora tengeralattjáró Oran közelében elsüllyeszti a francia Rigault de Genouilly hadihajót.

Olasz csapatok elfoglalják a kelet-afrikai kassalai és gallabati brit erődöket.

Német Stuka zuhanóbombázók az angliai Bournemouthtól délre megtámadják az OA178 jelű szövetséges konvojt. Öt kereskedelmi hajót elsüllyesztenek és számosat megrongálnak.

A Vichy Francia kormány megszakítja kapcsolatait az Egyesült Királysággal.

Olasz bombázók támadják Málta szigetét.

1940. július 5. péntek


Románia bejelenti, hogy csatlakozik a tengelyhatalmakhoz.

A brit légierő éjszakai bombatámadást hajt végre Kiel és Wilhelmshaven ellen.

A brit haditengerészet 813. repülőszázadának kilenc Swordfish torpedóvetője megtámadja a Tobruk kikötőjében horgonyozó olasz hadihajókat. A Zeffiro romboló és a Manzoni teherhajó elsüllyed, az Euro romboló, a Liguria csapatszállító és a Serenitas teherhajó pedig megrongálódik.

Az U-34 Írországtól 80 kilométerre délnyugatra elsüllyeszti a brit HMS Whirlwind rombolót.

Az U-99 Írország partjainál súlyosan megrongálja a kanadai Magog teherhajót, ami kettétörik a torpedótalálattól, de csak a tatja süllyed el. Az orr része úszóképes marad a szállított nagy mennyiségű farönk rakománya miatt.

22:00 A norvég Boknafjordban a német M1803, az M1806 és M1807 segéd-aknaszedő hajók megrongálják a brit HMS Shark tengeralattjárót.

Generalluftzeumeister Ernst Udet megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztje kitüntetést.

05:45 A skóciai Greenock kikötőjéből a Hal Hadművelet (Operation Fish) keretében kifut a brit HMS Revenge csatahajó, a HMS Bonaventure cirkáló, a HMS Garth romboló és három csapatszállító hajó. Feladatuk 1.750.000.000 dollár értékű arany és már értéktárgy Kanadába menekítése, ami eddig a Bank of England kezelésében volt.

Anglia déli partvidékének a tengerparttól számított 20 mérföldes szakaszát védelmi övezetnek minősítik.

1940. július 6. szombat


A Kriegsmarine megnyitja első tengeralattjáró bázisát Lorinetben.

Német repülőgépek és aknaszedő hajók elsüllyesztik a brit HMS Narwhal, a HMS Spearfish, a HMS Shark és a HMS Thames tengeralattjárókat.Hajnalban az Operation Lever keretében a HMS Ark Royal repülőgéphordozó Swordfish torpedóvetői ismét megtámadják az algériai Mers-el-Kébirben horgonyozó francia hadihajókat. A Dunkerque számos torpedótalálatot kap.

Az U-34 tengeralattjáró Írország partjainál elsüllyeszti az észt Vapper szénszállító teherhajót. 1 halott, 32 túlélő.

Az U-30 tengeralattjáró Bresttől nyugatra elsüllyeszti az egyiptomi Angele Mabro teherhajót.

1940. július 7. vasárnap


Az U-34 tengeralattjáró 160 kilométerre Anglia partjaitól elsüllyeszti a holland Lucrecia tartályhajót. 2 halott, 30 túlélő.

Nem sokkal éjfél után az U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Sea Glory teherhajót 29 fős legénységével együtt.

Éjszaka az U-99 tengeralattjáró 140 kilométerre délre Írország partjaitól elsüllyeszti a svéd Bissen teherhajót. A teljes legénység, 20 fő megmenekül.

Az Operation Catapult keretében a HMS Hermes repülőgéphordozó Swordfish torpedóvetői megtámadják a dakari kikötőben horgonyozó francia Richelieu csatahajót, ami léket kap egy torpedótalálattól és megfeneklik a kikötőben.

1940. július 8. hétfő


Svédország hozzájárul, hogy a németek az ország vasútvonalán hadianyagot szállítsanak.

07:53 Az U-99 tengeralattjáró 100 kilométerre délre Írországtól elsüllyeszti a HX-53 konvojban hajózó brit Humber Arm teherhajót. 43 túlélő. Az U-Bootra 107 mélyvízi bombát dobnak le a kísérő hajók, de annak sikerül elmenekülnie.

Az olasz Marconi tengeralattjáró torpedótalálattal megrongálja a brit HMS Escort rombolót a Földközi-tengeren. A brit hajó még a nap sor, vontatás közben elsüllyed.

Brit bombázók támadják meg a Kiel kikötőjében javítás alatt álló Lützow nehézcirkálót. Egy bombatalálatot érnek el, de az nem robban fel.

Casablancánál brit torpedórombolók támadják meg a francia Jean Bart csatahajót, kisebb sérüléseket okozva.

Az előző napi támadás után a brit HMS Hermes repülőgéphordozó Swordfish torpedóvetői ismét megtámadják a dakari kikötőben horgonyozó francia Richelieu csatahajót.

Nagy-Britanniában a teára is bevezetik a fejadag rendszert. Hetente fejenként 2 uncia (~57 gramm) jut.

1940. július 9. kedd


A brit HMS Salmon tengeralattjáró eltűnik 100 kilométerre Norvégiától. Soha többé nem hallanak róla, valószínüleg aknára futott.

A német Bergen vadászhajó (felfegyverzett kereskedelmi hajó) kihajózik, hogy az Atlanti-óceánra induljon őrjáratra.

A brit királyi légierő (RAF) hivatalosan is megkezdi a német célpontok elleni éjszakai bombatámadásokat.

12:32 Az U-34 tengeralattjáró elsüllyeszti az észt Tiiu teherhajót Írországtól délnyugatra. 20 túlélő.

21:19 Az U-43 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Aylesbury teherhajót Írországtól délnyugatra. 35 túlélő.

15:15 80 kilométerre délre Olaszországtól egy, a Líbiába utánpótlást szállító olasz konvoj belefut egy, a Máltára utánpótlást szállító konvojba. Mindkét konvoj erős kísérettel rendelkezik és tengeri csata bontakozik ki, ami során a brit HMS Warspite csatahajó 24 kilométeres távolságból eltalálja az olasz Giulio Cesare csatahajót. Az olasz hajók erre visszavonulnak, de később olasz repülőgépek a brit konvojt is visszafordulásra kényszerítik.

A brit haditengerészet vízre bocsátja a Flower osztályú, 1.000 tonnás HMS Dianthus (K95) korvettet.

Oldalak: 1 2 3