1940 – július

1940. július 1. hétfő


A Philippe Pétain marsall által vezetett francia kormány Vichybe költözik.

04:00 Az U-30 elsüllyeszti az SL-36 konvojban haladó brit Beignon teherhajót 500 kilométerre nyugatra Brest kikötőjétől. 6 halott, 111 túlélő.

Az U-102 elsüllyeszti az SL-36 konvojban haladó brit Clearton teherhajót 500 kilométerre nyugatra Brest kikötőjétől. 8 halott, 26 túlélő.

Az SL-36 konvojt kísérő HMS Vansittart romboló mélységi töltetekkel elsüllyeszti az U-102 tengeralattjárót teljes legénységével együtt.

Az U-65 elsüllyeszti a holland Amstelland teherhajót. 1 halott, 39 túlélő.

Az U-29 elsüllyeszti a görög Adamastos teherhajót. 25 túlélő.

Írország partjainál az U-26 megrongálja az OA-175 konvojban haladó Zarian teherhajót. A konvojt kísérő brit HMS Gladiolus mélységi töltetekkel a felszínre kényszeríti a német tengeralattjárót, amit legénysége elsüllyeszt mielőtt megadná magát.

Német csapatok ellenállás nélkül szállnak partra a brit fennhatóságú Guernsey és Jersey szigeteknek a La-Manche-csatornán.

1940. július 2. kedd


Az U-47 elsüllyeszti az 479 német és 734 olasz internált civilt és 86 német hadifoglyot Kanadába szállító brit Arandora Star személyszállító hajót Írország partjainál.

Adolf Hitler elrendeli a Seelöve (Oroszlánfóka) Hadművelet kidolgozását, aminek célja Nagy-Britannia megszállása.

1940. július 3. szerda


Az algériai Mers-el-Kébirben horgonyozó francia hadihajókra tüzet nyitnak brit hadihajók, miután a franciák visszautasították, hogy megadják magukat. A Bretagne csatahajó elsüllyed, a Provence és a Dunkerque csatahajók valamint a Mogador romboló megsérülnek. A Strasbourg csatahajónak, a Commandant Teste hidroplán-hordozó és négy rombolónak sikerül elmenekülnie.

A Plymouthban állomásozó francia hadihajókat megszállja a brit haditengerészet.

1940. július 4. csütörtök


15:30 A brit HMS Pandora tengeralattjáró Oran közelében elsüllyeszti a francia Rigault de Genouilly hadihajót.

Olasz csapatok elfoglalják a kelet-afrikai kassalai és gallabati brit erődöket.

Német Stuka zuhanóbombázók az angliai Bournemouthtól délre megtámadják az OA178 jelű szövetséges konvojt. Öt kereskedelmi hajót elsüllyesztenek és számosat megrongálnak.

A Vichy Francia kormány megszakítja kapcsolatait az Egyesült Királysággal.

Olasz bombázók támadják Málta szigetét.

1940. július 5. péntek


Románia bejelenti, hogy csatlakozik a tengelyhatalmakhoz.

A brit légierő éjszakai bombatámadást hajt végre Kiel és Wilhelmshaven ellen.

A brit haditengerészet 813. repülőszázadának kilenc Swordfish torpedóvetője megtámadja a Tobruk kikötőjében horgonyozó olasz hadihajókat. A Zeffiro romboló és a Manzoni teherhajó elsüllyed, az Euro romboló, a Liguria csapatszállító és a Serenitas teherhajó pedig megrongálódik.

Az U-34 Írországtól 80 kilométerre délnyugatra elsüllyeszti a brit HMS Whirlwind rombolót.

Az U-99 Írország partjainál súlyosan megrongálja a kanadai Magog teherhajót, ami kettétörik a torpedótalálattól, de csak a tatja süllyed el. Az orr része úszóképes marad a szállított nagy mennyiségű farönk rakománya miatt.

22:00 A norvég Boknafjordban a német M1803, az M1806 és M1807 segéd-aknaszedő hajók megrongálják a brit HMS Shark tengeralattjárót.

Generalluftzeumeister Ernst Udet megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztje kitüntetést.

05:45 A skóciai Greenock kikötőjéből a Hal Hadművelet (Operation Fish) keretében kifut a brit HMS Revenge csatahajó, a HMS Bonaventure cirkáló, a HMS Garth romboló és három csapatszállító hajó. Feladatuk 1.750.000.000 dollár értékű arany és már értéktárgy Kanadába menekítése, ami eddig a Bank of England kezelésében volt.

Anglia déli partvidékének a tengerparttól számított 20 mérföldes szakaszát védelmi övezetnek minősítik.

1940. július 6. szombat


A Kriegsmarine megnyitja első tengeralattjáró bázisát Lorinetben.

Német repülőgépek és aknaszedő hajók elsüllyesztik a brit HMS Narwhal, a HMS Spearfish, a HMS Shark és a HMS Thames tengeralattjárókat.Hajnalban az Operation Lever keretében a HMS Ark Royal repülőgéphordozó Swordfish torpedóvetői ismét megtámadják az algériai Mers-el-Kébirben horgonyozó francia hadihajókat. A Dunkerque számos torpedótalálatot kap.

Az U-34 tengeralattjáró Írország partjainál elsüllyeszti az észt Vapper szénszállító teherhajót. 1 halott, 32 túlélő.

Az U-30 tengeralattjáró Bresttől nyugatra elsüllyeszti az egyiptomi Angele Mabro teherhajót.

1940. július 7. vasárnap


Az U-34 tengeralattjáró 160 kilométerre Anglia partjaitól elsüllyeszti a holland Lucrecia tartályhajót. 2 halott, 30 túlélő.

Nem sokkal éjfél után az U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Sea Glory teherhajót 29 fős legénységével együtt.

Éjszaka az U-99 tengeralattjáró 140 kilométerre délre Írország partjaitól elsüllyeszti a svéd Bissen teherhajót. A teljes legénység, 20 fő megmenekül.

Az Operation Catapult keretében a HMS Hermes repülőgéphordozó Swordfish torpedóvetői megtámadják a dakari kikötőben horgonyozó francia Richelieu csatahajót, ami léket kap egy torpedótalálattól és megfeneklik a kikötőben.

1940. július 8. hétfő


Svédország hozzájárul, hogy a németek az ország vasútvonalán hadianyagot szállítsanak.

07:53 Az U-99 tengeralattjáró 100 kilométerre délre Írországtól elsüllyeszti a HX-53 konvojban hajózó brit Humber Arm teherhajót. 43 túlélő. Az U-Bootra 107 mélyvízi bombát dobnak le a kísérő hajók, de annak sikerül elmenekülnie.

Az olasz Marconi tengeralattjáró torpedótalálattal megrongálja a brit HMS Escort rombolót a Földközi-tengeren. A brit hajó még a nap sor, vontatás közben elsüllyed.

Brit bombázók támadják meg a Kiel kikötőjében javítás alatt álló Lützow nehézcirkálót. Egy bombatalálatot érnek el, de az nem robban fel.

Casablancánál brit torpedórombolók támadják meg a francia Jean Bart csatahajót, kisebb sérüléseket okozva.

Az előző napi támadás után a brit HMS Hermes repülőgéphordozó Swordfish torpedóvetői ismét megtámadják a dakari kikötőben horgonyozó francia Richelieu csatahajót.

Nagy-Britanniában a teára is bevezetik a fejadag rendszert. Hetente fejenként 2 uncia (~57 gramm) jut.

1940. július 9. kedd


A brit HMS Salmon tengeralattjáró eltűnik 100 kilométerre Norvégiától. Soha többé nem hallanak róla, valószínüleg aknára futott.

A német Bergen vadászhajó (felfegyverzett kereskedelmi hajó) kihajózik, hogy az Atlanti-óceánra induljon őrjáratra.

A brit királyi légierő (RAF) hivatalosan is megkezdi a német célpontok elleni éjszakai bombatámadásokat.

12:32 Az U-34 tengeralattjáró elsüllyeszti az észt Tiiu teherhajót Írországtól délnyugatra. 20 túlélő.

21:19 Az U-43 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Aylesbury teherhajót Írországtól délnyugatra. 35 túlélő.

15:15 80 kilométerre délre Olaszországtól egy, a Líbiába utánpótlást szállító olasz konvoj belefut egy, a Máltára utánpótlást szállító konvojba. Mindkét konvoj erős kísérettel rendelkezik és tengeri csata bontakozik ki, ami során a brit HMS Warspite csatahajó 24 kilométeres távolságból eltalálja az olasz Giulio Cesare csatahajót. Az olasz hajók erre visszavonulnak, de később olasz repülőgépek a brit konvojt is visszafordulásra kényszerítik.

A brit haditengerészet vízre bocsátja a Flower osztályú, 1.000 tonnás HMS Dianthus (K95) korvettet.

1940. július 10. szerda


Átadják a 275 négyzetméteres fekete-erdei „Tannenberg” és a 285 négyzetméteres Rajna-vidéki „Waldwiese” kódnevű új Führer-bunkereket.

A japánok először vetik be az új A6M Zero vadászgépeket a kínai hadszintéren.

Liverpoolból kifut a “pokol hajója” az 1.600 férőhelyes HMS Dunera utasszállító hajó, fedélzetén 2.542 “ellenséges idegennel” – olasz és német hadifoglyokkal, brit náci szimpatizánsokkal és német civilekkel, akik nagyrésze zsidó menekült. Az úticél Ausztrália. Az 57 napos hajóút alatt a brit legénység és őrség, rendszeresen megveri, kirabolja és bántalmazza a foglyokat, akik mindegyike vérhasban szenved az út végére. A legénység és az őrség később hadbíróság elé kerül és büntetésben részesül.

Az olasz Sciré tengeralattjáró elsüllyeszti a francia Cheik teherhajót 80 kilométerre délnyugatra Szicíliától. A túlélőket az olasz tengeralattjáró menti ki.

A német Widder vadászhajó 800 kilométerre Floridától elsüllyeszti a brit Davisan teherhajót.

Az U-34 tengeralattjáró elsüllyeszti a finn Petsamo teherhajót Írországtól délnyugatra. 4 halott.

Német bombázók megtámadják a “Breda” fedőnevű konvojt a La-Manche csatornán. A konvojt védő vadászgépek 7 saját veszteség mellett 13 német gépet lőnek le. Egy teherhajó süllyed el. A britek ezt a légicsatát tekintik az Angliai Csata kezdetének.

1940. július 11. csütörtök


A német Atlantis vadászhajó 600 kilométerre délkeletre Ceylontól elsüllyeszti a brit City of Baghdad teherhajót. 2 halott, 81 hadifogoly.

A brit és a német légierő egységei több helyen is összecsapnak Anglia légterében.

7:00 Az U-34 tengeralattjáró 160 kilométerre délnyugatra Írországtól elsüllyeszti a norvég Janna teherhajót. 25 túlélő.

Az olasz Tarantini tengeralattjáró Ciprustól 100 kilométerre délre elsüllyeszti a panamai Beme tankert.

Az amerikai hadsereg 135 amerikai autógyártónak ír ki pályázatot az öregedő könnyűgépjármű parkjának lecserélésére. A pályázóknak 49 napon belül kell bemutatniuk a prototípust és 75 napon belül 70 db tesztjárművet.

1940. július 12. péntek


A brit HMS Revenge csatahajó, a HMS Bonaventure cirkáló, a HMS Garth romboló és három csapatszállító hajó megérkezik Kanadába, fedélzetükön 1.750.000.000 dollár értékű arannyal és már értéktárggyal, amik eddig a Bank of England kezelésében voltak, de most a Bank of Canadahoz menekítik.

02:00 Az U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a görög Ia teherhajót 200 kilométerre délnyugatra Írországtól.

1940. július 13. szombat


Dover közelében német bombázók támadnak a CS5 konvojra. A HMS Vanessa romboló megsérül, 6 német bombázó és számos brit vadászgép lezuhan.

A német Atlantis vadászhajó 750 kilométerre délkeletre Ceylontól elsüllyeszti a brit Kemmendine teherhajót. 82 hadifogoly.

A német Widder vadászhajó 300 kilométerre északkeletre Antiguatól elsüllyeszti a brit King John teherhajót. 26 hadifogoly.

1940. július 14. vasárnap


A német Thor felfegyverzett kereskedelmi cirkáló Brazíliától 800 kilométerre elsüllyeszti a brit Gracefield teherhajót. 36 túlélő.

11:45 A német U-A tengeralattjáró elsüllyeszti a norvég Sarita tartályhajót Cape Werdetől 160 kilométerre nyugatra. 29 túlélő.

18:18 Az U-52 tengeralattjáró Brest közelében elsüllyeszti a görög Thetis A. teherhajót. 9 halott, 20 túlélő.

Német bombázók megtámadnak egy szövetséges konvojt a La-Manche csatornán és 5 hajót megrongálnak.

Brit bombázók a padeborni és diepholzi német légibázisokat bombázza.

1940. július 15. hétfő


A brit belügyminisztérium betiltja a tűzijátékok használatát és a papírsárkány valamint léggömbök reptetését.

03:21 A német U-34 tengeralattjáró elsüllyeszti a görög Evdoxia teherhajót 60 kilométerre délnyugatra. 1 halott, 22 túlélő.

Végrehajtja első repülését a Stinson L-1 Vigilant könnyű felderítő repülőgép prototípusa az YO-49.

Hadrendbe áll a HMS Godetia korvett.

1940. július 16. kedd


A brit HMS Phoenix tengeralattjáró délkeletre Szicíliától torpedókkal megtámadja az olasz Albatros torpedórombolót, de nem sikerül eltalálnia. Az olasz hajó torpedókkal támad vissza és elsüllyeszti a brit tengeralattjárót 55 fős legénységével együtt.

A német Thor felfegyverzett kereskedelmi cirkáló a Dél-Atlanti-óceánon elsüllyeszti a brit Wendover teherhajót. 4 halott, 36 túlélő.

Az U-61 tengeralattjáró 200 kilométerre délnyugatra Írországtól megtorpedózza a brit Scottish Minstrel tartályhajót. A legénységet a HMS Gardenia korvett menti ki. A tartályhajón szállított 9.200 tonna üzemanyag még másnapig ég, amíg el nem süllyed a hajó.

Olasz bombázók támadják a britek haifai bázisát.

1940. július 17. szerda


Német bombázók támadják Bristolt és skóciai ipari létesítményeket.

Olasz bombázók Máltától 50 kilométerre elsüllyesztik a finn Wiiri teherhajót. 26 túlélő.

Éjszaka brit bombázók támadják Caent.

Hadrendbe áll a USS Plunkett romboló.

01:10 Az U-34 tengeralattjáró elsüllyeszti a görög Naftilos teherhajót Írországtól délre. 1 halott, 27 túlélő.

10:40 Az U-43 elsüllyeszti a brit Fellside teherhajót Írország partjaitól 200 kilométerre. 12 halott, 21 túlélő.

Német bombázók elsüllyesztik az észt Leola teherhajót Skóciától északra.

Az U-57 tengeralattjáró 04:55-kor elsüllyeszti a svéd O. A. Brodin teherhajót és 22:22-kor a brit Manipurt.

A brit H31 tengerlattjáró a holland partoknál elsüllyeszti a német Steiermark tengeralattjáró-vadásszá átalakított halászhajót.

1940. július 18. csütörtök


Anglia déli partvidéke fölött 15 Spitfire és 30 Bf 109 vadászgép csap össze. 1 Spitfire lezuhan.

19:00 18 brit Bleinheim bombázó 24 vadászgép fedezete mellett bombázza a boulognei német katonai célpontokat.

Az U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Woodbury teherhajót 230 kilométerre délnyugatra Írországtól. 35 túlélő.

16:41 Az U-58 tengeralattjáró elsüllyeszti a norvég Gyda teherhajót 50 kilométerre délnyugatra Írországtól. 11 halott, 9 túlélő.

Adolf Gallandot őrnaggyá léptetik elő.

Vízre bocsátják az U-95 tengeralattjárót.

1940. július 19. péntek


Hermann Göring megkapja a Birodalmi Marsall (Reichsmarschall) rendfokozatot amit külön neki hoztak létre.

Tengeri csata Cape Spadanál. Brit hadihajók elsüllyesztik az olasz Bartolomeo Colleoni cirkálót.

A német Thor felfegyverzett kereskedelmi hajó a brazil partoknál elsüllyeszti a holland Tela teherhajót. 33 túlélő.

Werner Mölderst előléptetik őrnaggyá.

A brit kormány felfüggeszti a munkások sztrájkjogát.

Brit bombázók Brement, Gelsenkirchent és Kasselt támadják.

Hadrendbe áll a brit HMS Bluebell korvett.

1940. július 20. szombat


Német bombázók elsüllyesztik a brit Pulborough teherhajót és megrongálják a HMS Brazen rombolót Dover közelében. A nap légiharcaiban lezuhan 6 brit vadász és 1 bombázó, valamint 6 német vadász, 2 bombázó és 1 hidroplán.

Brit bombázók Düsseldorfot bombázzák.

A brit kormány beszünteti az új autók kereskedelmét.

1940. július 21. vasárnap


Brit bombázók a wilhelmshaveni német hadikikötőt, Hamm, Kassel, és Soest városokat, valamint a francia Caen, Morlaix és Querqueville városokat bombázzák.

Német bombázók a La-Manche-csatornán brit konvojokat támadnak. Két brit vadászgép, három német vadászgép és 1 német bombázó zuhan le.

A német U-30 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Ellaroy teherhajót 250 kilométerre Spanyolországtól. 16 túlélő.

Megalakul a Litván Szovjet Szocilaista Köztársaság.

1940. július 22. hétfő


Megalakul a brit titkos alakulat a Special Operations Executive (SOE).

Fumimaro Konoe herceg lesz az új japán miniszterelnök, a hadügyi miniszter pedig Hideki Todzso.

1940. július 23. kedd


Az 1.300.000 főt tömörítő brit Helyi Védelmi Önkéntesek (Local Defense Volunteers) szervezetet átnevezik Hazai Gárdára (Home Guard).

A német bombázók a brit partmenti városokat bombázzák és aknákat telepítenek.

Egy német Do 17 bombázó elsüllyeszti a brit HMS Narwhal tengeralattjárót 200 kilométerre Skóciától.

A brit bombázó flotta parancsnoka, Sir Archibald Sinclair a brit védelmi miniszternek jelenti, hogy a brit bombázók éjszakánként 65-70 tonna bomba ledobására képesek, de a cél, hogy ezt 200 tonnára növeljék.

1940. július 25. csütörtök


Az Egyesült Államok beszünteti a hulladék fém és a petróleum Japánnak történő eladását.

A gibraltári brit nőket és gyereket evakuálják.

A nap légiharcaiban 25 német repülőgép veszik oda 6 brit ellenében. Az angliai csatában ez az eddigi legnagyobb veszteségű nap a németek számára.

1940. július 26. péntek


A rossz időjárás miatt a bevetésre induló német bombázók visszafordulnak, de a vadászgépek légiharcában 3 német és 1 brit zuhan le.

A brit HMS Thames tengeralattjáró megtorpedózza a kísérőhajóival Kiel felé hajózó német Gneisenau csatahajót, de a Luchs torpedórombolót találja el, ami azonnal elsüllyed. A támadás utána brit hajó eltűnik és soha többé nem hallanak róla.

14:47 A német U-34 tengeralattjáró Skóciától nyugatra elsüllyeszti az OB-188 konvojban hajózó brit Accra személyszállító hajót, ami 1.700 tonna rakományt is szállít. 24 halott, 465 túlélő.

1940. július 27. szombat


A nap során német bombázók brit hadihajókat és Dovert bombázzák. A brit HMS Wren és HMS Codrington romboló elsüllyed. A légi veszteség 2 német vadászgép, 1 Stuka bombázó és 2 brit vadászgép.

A német U-34 tengeralattjáró Skóciától nyugatra 02:58-kor elsüllyeszti az OB-188 konvojban hajózó brit Sambre teherhajót, és 03:13-kor a brit Thiara tartálhajót. Összesen 84 túlélő és 25 halott.

1940. július 28. vasárnap


A németek minden a megszállt francia területeket és a Vichy Francia területeket összekötő vasútvonalat megszakítanak.

13:35 100 német bombázó négy hullámban támadja Dovert. 4 brit vadászszázad veszi fel velük a harcot. 5 német vadászgép, 2 bombázó és 2 brit vadászgép zuhan le a kibontakozó légicsatában.

05:57 A német U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Auckland Star teherhajót 130 kilométerre Írországtól. 74 túlélő.

Werner Mölders részt vesz első légicsatájában az angliai csatában, de megsebesül és egy hónap lábadozásra kényszerül.

1940. július 29. hétfő


07:30 40 német Stuka bombázó és 40 vadászgép támadja a doveri kikötőt. A brit vadászok és a légvédelem 10 Stukát és 7 vadászgépet lőnek le 3 brit veszteség mellett.

A Nagy-Britannia elleni hadműveletek miatt Adolf Hitler 1941. tavaszára halasztja a Szovjetunió elleni hadművelet megkezdését.

A német U-99 tengeralattjáró elsüllyeszti a brit Clan Menzies teherhajót 130 kilométerre Írországtól. 5 halott, 88 túlélő.

A német haditengerészet főparancsnoksága (Oberkommando der Kriegsmarine) jelenti Adolf Hitlernek, hogy kivitelezhető az 1940. szeptember közepére tervezett partraszállás Nagy-Brtanniában.

1940. július 31. szerda


A német U-99 tengeralattjáró 01:38-kor elsüllyeszti a brit Jamaica Progress, és 13:24-kor a Jersey City teherhajókat 80 kilométerre északra Írországtól.

A német Pingiun felfegyverzett kereskedelmi hajó a Dél-Atlanti-óceánon elsüllyeszti a brit Domingo De Larringa teherhajót. 8 halott, 30 hadifogoly.

A Mitsubishi gyár átadja az első A6M Zero vadászgépet a japán haditengerészetnek.

A Luftwaffe a La-Manche-csatorna hajózási célpontjairól a brit légierő dél-angliai célpontjaira helyezi át támadásai súlyát. 1940. júliusában 77 brit vadászgép semmisült meg és 43 rongálódott meg, de ez még mindig kevesebb, mint a hónapban legyártott új repülőgépek száma.

Az amerikai kormány megtiltja a kerozin exportját Amerikából.