1940. április


1940. április 1. hétfő

Adolf Hitler 1940. április 9-re módosítja a Norvégia és Dánia elleni hadjárat megkezdésének időpontját.


Max Horton altengernagy 9 brit, 2 francia és 1 lengyel tengeralattjárót irányít norvég és dán vizekre egy esetleges német invázió miatt.


1940. április 2. kedd

00:21 Az U-38 elsüllyeszti az NH-23A konvojban haladó finn Signe teherhajót 19 fős legénységével együtt.


Adolf Hitler kiadja a parancsot a Norvégia és Dánia elleni hadművelet 1940. április 9-i megindítására.


A dán határvédelmi erőket riadóztatják, mert német csapatmozgásokat észlelnek.


Werner Mölderst kitüntetik az Elsőosztályú Vaskereszttel.


1940. április 3. szerda

Az NKVD megkezdi közel 20.000, 1939. szeptemberében hadifogságba esett lengyel katonatiszt kivégzését, akiket a katyńi, a mednojéi és a pjatyihatkai erdőségekben tömegsírokba temetnek.


Winston Churchillt Neville Chamberlain miniszterelnök kinevezi a brit háborús tanács elnökévé.


1940. április 4. csütörtök

Winston Churchill Párizsba utazik, hogy a norvég vizek és a Rajna folyó elaknásításáról tanácskozzon. A franciák nem vállalják a Rajna elaknásítását, így Churchill úgy dönt, hogy akkor az angolok egyedül fogják a norvég vizeket elaknásítani.


1940. április 5. péntek

A HMS Spearfish tengeralattjáró megérkezik a dán vizekre, hogy német inváziós flotta után kutasson.


A brit légierő légitámadást hajt végre a wilhelmshaveni német haditengerészeti kikötő ellen.


Nagy-Britannia értesíti Norvégiát és Svédországot, hogy megkezdi vizeik elaknásítását. Scapa Flowból 18:30-kor futnak ki az ezt végrehajtó hadihajók.


1940. április 6. szombat

03:16 Az U-59 elsüllyeszti a norvég Navarra teherhajót Skócia partjaitól 30 kilométerre. 12 halott, 14 túlélő.


Az U-1 eltűnik az Északi-tengeren. Valószínűleg egy brit aknára futott, soha többé nem hallani róla.


1940. április 7. vasárnap

A brit légi felderítés felfedezi a Norvégia elleni egyik német támadó haderőt a Marine Gruppe 1-et, amit 36 brit bombázó támad meg csekély eredménnyel. A britek úgy gondolják, hogy egy nagyobb atlanti-óceáni német hadműveletre indulhat a hajóhad, ezért 21.15-kor Scapa Flow-ból kifut a brit Hazai Flotta, hogy felvegye vele a harcot.


1940. április 8. hétfő

11:50 A lengyel ORP Orzel tengeralattjáró a Skagerrak-tengerszorosban elsüllyeszti a német Rio de Janeiro teherhajót. A hajó titokban 330 német katonát, 6 db 20 mm-es Flak 30 légvédelmi gépágyút, 4 db 10,5 cm-es Flak 38 légvédelmi ágyút, járműveket és 300 tonna hadianyagot szállított. Úti célja a norvég Bergen kikötővárosa lett volna, amit a 180 túlélő felfed az őket kimentő norvégoknak.


A brit HMS Glowworm romboló felfedezi a Norvégia felé haladó német Marine Gruppe 1 haderőt, ami ellen támadást indít. Sikerül megrongálnia az Admiral Hipper cirkálót, de a németek elsüllyesztik a brit rombolót, aminek kapitánya, Gerard Broadmead Roope posztumusz megkapja a Viktória Kereszt kitüntetést, elsőként a második világháborúban.


Reggel 5 órára brit rombolók befejezik Narvik közelében a Vestfjord elaknásítását, amiről reggel 06:00-kor értesítik a norvég kormányt.


A Norvégia elleni inváziós flotta további tagjai is elhagyják kikötőiket. A Marine Gruppe 3 Wilhelmshavent, a Marine Gruppe 4 és 6 Cüxhavent, míg a Marine Gruppe 5 Swinemündet.


Wilhelm Keitel tábornagy elrendeli a tartalék állományba vonulását a német haderő azon aktív tagjainak akik 50%-ban kevert zsidó fajúak, vagy ilyen nő a házastársuk.


1940. április 9. kedd

A német haderő 05:00-kor megindítja a Dánia elleni támadást. Dánia még aznap megadja magát.


A német haderő tengeri és légi úton négy helyszínen megindítja a Norvégia elleni támadást.


A német Blücher nehézcirkálót a norvég partvédelmi lövegek elsüllyesztik az Oslofjordban.


19:57 A HMS Truant tengeralattjáró megtorpedózza és súlyosan megrongálja a Karlsruhe cirkálót a Skagerrak-tengerszorosban. A Karlsruhe legénységét kimentik és a német Grief torpedóromboló elsüllyeszti a sérült hajót.


A brit haditengerészet vízre bocsátja a HMS Howe (32) King George V osztályú, 39.780 tonnás csatahajót.


Oldalak: 1 2 3