1939. szeptember

1939. szeptember

1939. szeptember 13. szerda

Megérkezik Portsmouthba a USS Squalus (Tüskéscápa) tengeralattjáró, amit az amerikai haditengerészet műszaki mentő egységei 26 halott tengerészével együtt kiemeltek hullámsírjából. A hajó 1939. május 23-ai elsüllyedése óta, 1939. július 13-án már történt egy kudarcba fulladt kísérlet a felszínre hozatalára, de most végre sikerült kiemelni és hazavontatni a tengeralattjárót. Itt megkezdődik kijavítása és felújítása, hogy újra hadrendbe állhasson, de már mint a USS Sailfish (Vitorláskardoshal).


Az U-27 Írország partjainál, északnyugatra a Tory-szigettől elsüllyeszti a brit Davara halászhajót.


Az amerikai haditengerészet elrendeli 40 tartalék állományban lévő rombolójának újra hadrendbe állítását.


1939. szeptember 14. csütörtök

Elsüllyed a német U-39, ami a Kriegsmarine első tengeralattjáró vesztesége a második világháborúban. Az U-39 a brit HMS Ark Royal repülőgéphordozóra vadászik, amire két torpedót ki is lő, de mindkettő meghibásodik és túl korán robban fel. Ezután a kísérő rombolók mélységi bombákkal támadnak a német tengeralattjáróra, ami megsérül és a felszínre kényszerül. Legénysége minden tagja hadifogságba kerül, az U-39 pedig elsüllyed.


1939. szeptember 15. péntek

Az első atlanti ellátó konvoj elindul Jamaicából Nagy-Britanniába.


A német csapatok elfoglalják Gdyniat. Eközben a bzurai csatában a lengyel haderő kerül fokozatosan bekerítésbe.


A Szovjetunió és a Japán Birodalom tűzszünetet köt Moszkvában és ezzel véget ér a halkin-goli csata.


1939. szeptember 16. szombat

A franciák kivonulnak a Saar-vidékről.

Az 1939. szeptember 7-én a Saar-vidékre bevonult 11 francia hadosztályt visszarendelik a francia-német határon épített védelmi vonalba, a Maginot-vonalba. A döntést az egyesült angol-francia hadvezetés hozta még szeptember 12-én. Szintén akkor a 40 hadosztállyal a németek ellen végrehajtani tervezett átfogó támadást is lefújják.

A Maginot-vonal egy szakaszának erődítései a német határon
A Maginot-vonal egy szakaszának erődítései a német határon

A franciák által feladott területet azonnal visszafoglalja a német hadsereg. A kivonulás során kisebb összetűzésekre kerül sor a franciák és a németek között, amik során a franciák közel 2.000, a németek pedig 750 katonát vesztenek halottakban, sebesültekben és eltűntekben.

Ezután Lengyelország teljesen magára marad a harcban, mert sem az angolok, sem a franciák nem tesznek további katonai lépéseket megsegítésükre.


Az U-27 Írország partjainál elsüllyeszti a brit Rudyard Kipling halászhajót. A tengeralattjáró legénysége kimenti a túlélőket, ételt és száraz ruhát adnak nekik, majd mentőcsónakba ültetik őket.


Józef Kustron lengyel tábornok elesik Ulazownál, ezzel ő lesz a második világháború második tábornoki rendfokozatú áldozata.


1939. szeptember 17. vasárnap

A Szovjetunió megtámadja Lengyelországot

Sztálin parancsára a Vörös Hadsereg 800.000 katonája lépi át Lengyelország keleti határát. Az egyébként is szorongatott helyzetben lévő lengyel hadsereg ezzel kilátástalan helyzetbe kerül. Mivel a haderő jelentős része a németek ellen harcol, a keleti határt mindössze csak 25 zászlóalj védi. A támadás megindulásakor Edward Rydz-Śmigły, a lengyel hadsereg főparancsnoka parancsot ad a zászlóaljaknak, hogy vonuljanak vissza a túlerő elől a romániai hídfőbe. A parancsnak nem engedelmeskedő alakulatok és a lengyel lakosság helyenként felveszi a harcot a szovjetekkel, de a túlerő idővel legyűri őket.

Ekkorra Varsót a németek már körülzárták és bár nem ostromolják, de folyamatosan bombázzák. A nyugati és északi lengyel területek már német megszállás alatt állnak. A fővárostól nyugatra a Bruza folyó mentén pedig a hadjárat legnagyobb csatája zajlik éppen, ahol 225.000 lengyel katonát szeretne 425.000 német bekeríteni és felmorzsolni.

A lángokban álló királyi vár Varsóban
A lángokban álló királyi vár Varsóban

A lengyelek utolsó lehetősége a romániai hídfő volt Lengyelország délkeleti részén, ahová visszavonulva úgy gondolták, hogy akár hat hónapig is ki tudnak tartani, amíg Anglia és Franciaország szövetségükhöz híven katonai segítséget nem nyújt nekik. A lengyel főparancsnok utasítására már szeptember 10-én megkezdték a lengyel hadseregek a hídfőbe vonulást. A szovjet támadás most a román hídfőt is ellehetetleníti.

A varsói lakosok harckocsiárkokat ásnak
A varsóiak készülnek a német ostromra – a lakosok harckocsiárkokat ásnak

A lengyeleknek így már nem marad más reményük hátra csak az azonnali külső katonai segítség. Ha ezt nem kapják meg szövetségeseiktől, akkor elvesztek.


A HMS Courageous repülőgéphordozó a Kriegsmarine első zsákmánya

A német VII A típusú U-29 tengeralattjáró Írország partjainál elsüllyeszti a brit HMS Courageous repülőgéphordozót, ami a német haditengerészet által elsüllyesztett első hadihajó a második világháborúban.

A HMS Courageous 1939. szeptember 3-án fut ki Plymouthból tengeralattjáró-elhárító őrjáratra, a 12-12 db Fairey Swordfish torpedóvető repülőgépekkel felszerelt No. 811 és No. 822 Squadronokkal (811. és 822. repülőszázadok) a fedélzetén. Védelméről négy brit romboló gondoskodik. Az őrjárat során repülőgépei folyamatosan keresik a Nagy-Britannia körüli vizekben a német U-Bootokat.

HMS Courageous repülőgéphordozó
A HMS Courageous repülőgéphordozó

A vadászó német U-29 tengeralattjáró nagyon szerencsés időben talál rá a repülőgéphordozóra. Két kísérő rombolóját épp átirányították egy támadás alatt álló kereskedelmi hajó megsegítésére és repülőgépei sincsenek a levegőben, mert őrjáratról visszatérve épp újratöltik őket a fedélzeten. Így követi a tengeralattjáró majd két órán át a HMS Courageoust, amikor is az szélirányba fordul, hogy repülőgépeit útnak indíthassa.

német U-29 tengeralattjáró
A német U-29 tengeralattjáró

De ezzel pont merőlegesen befordul az U-boot elé, tökéletes célpontot képezve, ami nem is késlekedik és három torpedót lő ki rá, amiből kettő eltalálja a bal oldalát. A repülőgéphordozó 20 perc alatt elsüllyed, 519 tengerészével, köztük a kapitánnyal együtt. A túlélőket egy brit és dán kereskedelmi hajó menti ki, miközben a két romboló órákon keresztül sikertelenül próbálja meg elsüllyeszteni a tengeralattjárót, ami végül kereket old.

A süllyedő HMS Courageous az egyik kísérő rombolóról fényképezve
A süllyedő HMS Courageous az egyik kísérő rombolóról fényképezve

A HMS Courageous nagy veszteség a brit haditengerészetnek és levonva a tanulságokat három nappal később visszavonják valamennyi repülőgéphordozójukat a tengeralattjáró-elhárító őrjáratokból.

A német haditengerészetnek és a tengeralattjáró parancsnokának, Korvettenkapitän Otto Schuhartnak, valamint legénységének viszont hatalmas dicsőség a hajó elsüllyesztése. Tettükért a kapitány megkapja az Első osztályú Vaskeresztet, míg a legénység tagjai a Második osztályú Vaskeresztet.


A bzurai csatában a lengyel hadseregek maradékai egy hatalmas német bekerítésbe kerülnek.


A Romániába menekült lengyel kormány tagjait a román hatóságok internálják.


Közel 100 db lengyel katonai és 50 polgári repülőgép menekül Romániába. A pilóták nagy része később Angliáig jut el, ahol a brit légierőben harcol majd tovább.


Az NKVD vezetője, Lavrentyin Berija felállítja a Hadifoglyok és Internáltak Igazgatóságát, ami a későbbi lengyel hadifogoly táborok fenntartásáért felel majd.


1939. szeptember 18. hétfő

Létrejön az Albán Fasiszta Milícia (Milizia Fascista Albanese).


Adolf Hitler Danzigba érkezik, ahol egy hetet fog eltölteni.


Az amerikai haditengerészet hadrendbe állítja a 10.000 tonnás USS Helena (CL-50) St. Louis osztályú könnyűcirkálót.


1939. szeptember 19. kedd

Lord Gort, a Brit Expedíciós Haderő parancsnoka Franciaországba érkezik.


A német Graf Zeppelin repülőgéphordozó építését felfüggesztik a szükséges alapanyagok hiánya miatt.


Varsótól nyugatra 170.000 bekerítésben lévő lengyel katona adja meg magát.


A Wehrmacht megkéri az SS-t, hogy 1939. decemberéig, amíg a hadsereg ki nem vonul Lengyelországból, függesszék fel a lengyel zsidók tömeges kivégzését és deportálását.


Oldalak: 1 2 3