1939. november


1939. november 20. hétfő

A német U-33 tengeralattjáró Írország partjainál a Tory-szigettől északnyugatra elsüllyeszti a Thomas Hankins, a Delphine és a Sea Sweeper brit halászhajókat.


1939. november 21. kedd

Nagy-Britannia embargót hirdet a Német Birodalomba tartó minden árucikkre.


1939. november 23. csütörtök

A Feröer-szigeteknél őrjáratozó brit felfegyverzett kereskedelmi hajó a HMS Rawalpindi belebotlik a német Scharnhorst és Gneisenau csatacirkálókba. A hajó 60 éves kapitánya, Edward Coverley Kennedy miután rádión jelenti a német hajókat, úgy dönt, hogy ahelyett hogy megadná magát, a 8 db öreg 6 hüvelykes (150 mm) és 2 db 3 hüvelykes (76 mm) ágyúval felszerelt Rawalpindivel rátámad az egyenként 9 db 280 mm-es, 12 db 150 mm-es és 14 db 105 mm-es ágyúval felfegyverzett csatacirkálókra. Egy kisebb sérülést okozó találatot sikerül elérniük, mielőtt a német hajók a tenger fenekére küldik a brit hajót kapitányával és legénysége 238 tagjával együtt. Az ütközetet csak 48 brit tengerész éli túl.


Leutnant Werner Methfessel lesz a Luftwaffe első Bf 110 pilóta ásza, miután a francia határ fölött megszerzi ötödik légigyőzelmét is.


A Lengyel Főkormányzóságban elrendelik minden 10 évesnél idősebb zsidó számára a sárga Dávid-csillag viselését.


1939. november 25. szombat

Az U-28 tengeralattjáró 80 kilométerre az angol partoktól elsüllyeszti az SL-8B konvojban hajózó Royston Grange kereskedelmi hajót.


Az U-43 tengeralattjáró 200 kilométerre Spanyolország partjaitól elsüllyeszti  a brit Uskmouth teherhajót.


1939. november 26. vasárnap

Délután 14.30-kor 7 aknagránát csapódik a Mainila falunál, a finn-szovjet határon található szovjet határállomásba. A támadás elkövetésével a szovjetek a finneket vádolják és követelik, hogy azok vonják hátra haderejüket 20-25 kilométerre a határtól. Ezzel az incidenssel új szakaszába lép a finn-szovjet területi konfliktus.


1939. november 27. hétfő

Hadrendbe áll a USS Sealion (SS-195), Sargo osztályú, 1.450 tonnás tengeralattjáró.


Finnország üzenetben közli a Szovjetunióval, hogy nincs köze az előző napon a mainilai határállomás ellen végrehajtott aknavető támadáshoz. A haderejük határtól történő visszavonására vonatkozó követelésre válaszul javasolják, hogy a szovjetek is tegyék ugyanazt.


1939. november 28. kedd

A Szovjetunió felmondja a szovjet-finn megnemtámadási szerződést hivatkozva a két nappal korábbi mainilai aknavető támadásra. A finnek eközben találnak egy szemtanút, egy finn határőrt, aki látta, hogy szovjet katonák lőtték ki az aknagránátokat.


1939. november 29. szerda

A brit HMS Kingston, HMS Icarus és HMS Kashmir rombolók mélységi töltetek bevetésével a felszínre kényszerítik a német U-35 tengeralattjárót az Északi-tengeren. Az sérült tengeralattjárót elsüllyeszti legénysége mielőtt megadnák magukat.


Finn diplomaták Moszkvában egy utolsó kísérletet tesznek a két ország közötti konfliktus békés rendezésére.


Éjjel Vjacseszlav Molotov szovjet külügyi népbiztos elrendeli a Finnország elleni támadó hadműveletek megkezdését.


1939. november 30. csütörtök

Egy órás tüzérségi előkészítés után 21 szovjet hadosztály lép át a finn határt és indít támadást az ország ellen. Szovjet harcigépek eközben Helsinkit bombázzák.


Oldalak: 1 2 3