1939. május


1939. május 15. hétfő

Berlintől 90 kilométerre északra megkezdi működését a ravensbrücki női koncentrációs tábor. Az első 900 foglyot a lichtenburgi női koncentrációs táborból szállítják át ide.


1939. május 16. kedd

A német Köln könnyűcirkáló visszatér az észak-atlanti vizekről, miután sikeresen teljesítette küldetését Memel annektálásakor.

Memel annektálása

Memel (litvánul: Klaipėda) városa a Balti-tenger partján található, ahol a Danė folyó a tengerbe ömlik. 1252-ben a német Teuton Lovagrend és keresztes lovagok itt építettek erődöt, amit Memelburgnak (Memel kastély) neveztek. Az erőd körüli település az idők során folyamatosan fejlődött, és a Porosz Királyság, majd a Német Birodalom jelentős kereskedelmi és katonai központja lett a térségben. Az első világháború után Memelt és a környező területet Litvánia követelte magának (a térképen Memel-land), de az antant nem csatolta hozzá, mivel lakossága német volt. Viszont a versaillesi békeszerződésben a Német Birodalom lemondott róla, ezért különleges státusszal az antant felügyelete alá került. Mielőtt végleges döntés született volna róla 1923-ban Litvánia megszállta, ami ellen a Nagykövetek Tanácsa nem tett semmit, de kikötötték, hogy különleges autonómiát kell kapnia Memelnek, amit az 1924-ben megkötött Párizsi Egyezményben részleteztek és fogadtak el.

Kelet-Poroszország térképe 1923-1939

1939. március 20-án a német külügyminiszter, Joachim von Ribbentrop ultimátumban követelte, hogy Litvánia szüntesse meg Memel megszállását. Miután Litvánia nem tudott nemzetközi támogatást szerezni, a német diplomáciai és katonai fenyegetés hatására két nappal később jelezte, hogy eleget tesz az ultimátumban foglaltaknak, cserébe a memeli kikötő használatáért.

Így Memel és környéke is visszatért a Német Birodalomhoz, ahová Adolf Hitler személyesen is ellátogatott az annektálás után. 


Großadmiral Erich Raeder, a Kriegsmarine főparancsnoka bemutatja Adolf Hitlernek a német haditengerészetnek a Lengyelország elleni balti-tengeri, és a Nagy-Britannia és Franciaország elleni atlanti-óceáni háborúk esetére kidolgozott terveit.

Großadmiral Erich Raeder

1939. május 18. csütörtök

Adolf Hitler engedélyezi Heinrich Himmlernek, hogy háború esetén a koncentrációs táborok jelenlegi fiatalokból álló őrségéből felállítsák a tervezett Totenkopf SS hadosztály 3 ezredét és a fiatalok helyét idősebb katonák vegyék át.


1939. május 19. péntek

A U.S. Navy hadrendbe állítja legújabb, St. Louis cirkáló osztályát.

Az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) hadrendben állítja új könnyűcirkálóját a USS St. Louist (CL-49), sorrendben az 5. hadihajóját, ami a Missouri állambeli város nevét viseli.

USS St. Louis könnyűcirkáló

A hadihajó egyben a névadója az új St. Louis osztálynak is, a legújabb fejlesztésű amerikai könnyűcirkáló osztálynak. Testvérhajója a USS Helena (CL-50) még építés alatt áll a Brooklyn Navy Yard hajógyárban. Az új osztály a 7 db könnyűcirkálóból (USS Brooklyn, USS Philadelphia, USS Savannah, USS Nashville, USS Phoenix, USS Boise, USS Honolulu) álló Brooklyn osztály továbbfejlesztése. A St. Louis osztály hajói erősebb kazánokat kaptak, amiket nem egy térben, hanem elszeparáltan helyeznek el, így egy vízbetörés nem tudja egyszerre tönkretenni mind a 4 kazánt és turbinát. Továbbá megnövelik légvédelmi kapacitásukat, ezek az első amerikai cirkálók, amiket iker 5″/38 (5 hüvelykes (127 mm-es) 38 kaliberes) lövegekkel szerelnek fel. Vizuálisan is a hátsó felépítményen, közvetlenül a második kémény mögötti iker 5″/38-as lövegtornyok alapján lehet az osztály hajóit a Brooklyn osztály hajóitól megkülönböztetni.


Oldalak: 1 2 3