1939 – május

1939. május 1. hétfő

Az 1934. április 1-én, Fassbergben felállított Hanseatische Fliegerschule e. V. -ből megalakul a Kampfgeschwader 55 (KG 55) bombázórepülő ezred. Parancsnokává Generalmajor Wilhelm Süssmannt nevezik ki. Jelenleg a Heinkel He 111 bombázógép “hosszúorrú” változatával repül az ezred, aminek a szervezeti felépítése az alábbi:

I. Gruppe (1. osztály)

1./KG155, 2./KG55 és 3./KG55 repülőszázadok

II. Gruppe (2. osztály)

4./KG55, 5./KG55 és 6./KG55 repülőszázadok


1939. május 3. szerda

Molotov váltja Litvinovot a szovjet külügyminiszteri poszton.

Makszim Makszimovics Litvinov külügyi népbiztost Sztálin leváltja és a helyére Vjacseszlav Mihajlovics Molotovot nevezi ki. Az éjszaka során az NKVD emberei körülzárják a külügyminisztérium épültét Moszkvában, a telefonvonalakat elvágják, majd Molotov, Berija és Malenkov közli Litvinovval, hogy leváltották.

Litvinov  Meir Henoch Mojszewicz Wallach-Finkelstein néven született a cári Oroszországban egy gazdag zsidó bankár második fiaként. 1898-ban lépett be az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspártba, ahol felvette a Makszim Litvinov nevet. 1900-ban letartóztatják, majd 18 hónap fogság után Svájcba menekül. 1903-ban lép be a bolsevik pártba. Az 1905-ös orosz forradalom lapját szerkeszti, majd a forradalom leverése után ismét elmenekül. Feleségével ekkor ismerkedik meg Angliában, aki az egyik legelőkelőbb angliai zsidó családból származik.

Az 1917-es októberi forradalom után Lenin nevezi ki az orosz kormány angliai képviselőjévé. Fontos szerepe volt abban, hogy a britek feloldották a gazdasági blokádot a Szovjetunióval szemben. 1930-ban Sztálin nevezi ki külügyi népbiztosnak. 1933-ban elérte, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is elismerte a Szovjetuniót.

Leváltásának oka lehet zsidó származása, ami nehezíti a németekkel folytatott szovjet tárgyalásokat.


1939. május 4. csütörtök

A Legion Condor veteránja, Hauptmann Werner Mölders a spanyol fronton nyújtott teljesítményéért Spanyolországtól megkapja a Medalla de la Campaña és Medalla Militar kitüntetéseket.

Mölders önkéntesként jelentkezett a spanyolországi küldetésre, ahová 1938. április 14-én érkezett meg. Itt a Jagdgruppe 88 (J 88) (88. vadászrepülő osztály) 3. századának parancsnokságát vette át Oberleutnant Adolf Gallandtól, akit 15 hónapos szolgálat után rendeletek vissza a Birodalomba. Az osztály 1., 2. és 3. századai ekkor már Messerschmitt Bf 109 B-2 típusú vadászgéppel repültek és csak a 4. század használta még mindig a Heinkel He 51 típusú csatagépeket. Első légigyőzelmét 1938. július 15-én aratta egy Polikarpov I-15 ellen. A Német Birodalomba 1938. december 5-én tért vissza, addigra összesen 14-re növelve légigyőzelmei számát. Ezután a Jagdgeschwader 133 (JG 133) (133.  vadászrepülő ezred) állományába került, de a Reichsluftfahrtministeriumban (Birodalmi Légügyi Minisztérium) töltött be hivatali pozíciót. 1939. márciusában kinevezik az 1./JG 133 (a 133. vadászrepülő ezred 1. százada) parancsnokává (Staffelkapitän).


1939. május 5. péntek

Józef Beck szerint gyorsan romlik a német-lengyel kapcsolat.

A lengyel külügyminiszter, Józef Beck a Sejmben, a lengyel parlament alsóházában tett felszólalásában kijelenti, hogy gyorsan romlik a viszony Lengyelország és a Német Birodalom között, ami az agresszív német terjeszkedésnek köszönhető. Amire az alábbiakkal reagál a német kormánynak:

“A béke becses és drága dolog. A mi generációnk, ami vérét ontotta háborúkban, bizonyosan rászolgált a békére. De a békének, mint szinte minden másnak is ezen a világon, megvan az ár. Egy magas, de kifejezhető ára. Mi itt Lengyelországban nem ismerjük a béke árát. Az emberek, nemzetek és országok életében csak egyetlen dolognak nincs ára, és ez a becsület.”


1939. május 6. szombat

Ciano gróf Milánóban fogadja von Ribbentropot.

Ciano gróf

Gróf Galeazzo Ciano olasz, és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter Milánóban tart megbeszélést, aminek célja a két ország kapcsolatának szorosabbá tétele. Benito Mussolini meghagyja Cianonak, hogy minden erejével törekedjen a katonai kapcsolat megerősítésére.

Mindezek mellett Ciano tájékoztatja Ribbentropot, hogy az Olasz Királyság az elkövetkezendő három évben még nem fog készen állni egy háborúra, míg Ribbentrop arról tájékoztatja őt, hogy a Német Birodalomnak még nincsenek háborús szándékai.


Hadrendbe áll az olasz 1.650 tonnás, Soldati osztályú Ascari romboló.


1939. május 7. vasárnap

A német vezérkar támadási tervekről tanácskozik.

Német vezérkari tisztek, köztük Generaloberst Gerd von Rundstedt és Generalleutnant Erich von Manstein bemutatják tervüket Adolf Hitlernek Lengyelország és Danzig (lengyelül Gdańsk) megtámadására és megszállására.

Generaloberst Werner von Fritsch

Lengyelország megszállásának terve a Fehér Terv (Fall Weiss) fedőnevet viseli. Ennek kidolgozását még 1928-ban kezdte meg Generaloberst Werner von Fritsch. Az alapja három Varsó elleni egyidejű támadás: a fő támadás nyugati irányból a Német Birodalom középső területéről, a másodlagos támadás északi irányból Kelet-Poroszország irányába, míg a harmadlagos szlovák területről szlovák segédcsapatok segítségével. A terv szerint a fő lengyel haderőt a Visztula folyótól nyugatra kerítené be a három támadó haderő.


Robert Coulondre, a berlini francia nagykövet üzenetet küld a francia kormánynak, amiben a romló német-lengyel kapcsolatra figyelmeztet.


1939. május 9. kedd

Robert Coulondre, a berlini francia nagykövet újabb figyelmeztetést küld a francia kormánynak a német háborús előkészületekkel kapcsolatban.

Jelzi, hogy oka van feltételezni, hogy Adolf Hitler Lengyelország felosztására vonatkozóan már vagy küldött, vagy tervez küldeni javaslatot Sztálinnak.


1939. május 15. hétfő

Berlintől 90 kilométerre északra megkezdi működését a ravensbrücki női koncentrációs tábor. Az első 900 foglyot a lichtenburgi női koncentrációs táborból szállítják át ide.


1939. május 16. kedd

A német Köln könnyűcirkáló visszatér az észak-atlanti vizekről, miután sikeresen teljesítette küldetését Memel annektálásakor.

Memel annektálása

Memel (litvánul: Klaipėda) városa a Balti-tenger partján található, ahol a Danė folyó a tengerbe ömlik. 1252-ben a német Teuton Lovagrend és keresztes lovagok itt építettek erődöt, amit Memelburgnak (Memel kastély) neveztek. Az erőd körüli település az idők során folyamatosan fejlődött, és a Porosz Királyság, majd a Német Birodalom jelentős kereskedelmi és katonai központja lett a térségben. Az első világháború után Memelt és a környező területet Litvánia követelte magának (a térképen Memel-land), de az antant nem csatolta hozzá, mivel lakossága német volt. Viszont a versaillesi békeszerződésben a Német Birodalom lemondott róla, ezért különleges státusszal az antant felügyelete alá került. Mielőtt végleges döntés született volna róla 1923-ban Litvánia megszállta, ami ellen a Nagykövetek Tanácsa nem tett semmit, de kikötötték, hogy különleges autonómiát kell kapnia Memelnek, amit az 1924-ben megkötött Párizsi Egyezményben részleteztek és fogadtak el.

1939. március 20-án a német külügyminiszter, Joachim von Ribbentrop ultimátumban követelte, hogy Litvánia szüntesse meg Memel megszállását. Miután Litvánia nem tudott nemzetközi támogatást szerezni, a német diplomáciai és katonai fenyegetés hatására két nappal később jelezte, hogy eleget tesz az ultimátumban foglaltaknak, cserébe a memeli kikötő használatáért.

Így Memel és környéke is visszatért a Német Birodalomhoz, ahová Adolf Hitler személyesen is ellátogatott az annektálás után. 


Großadmiral Erich Raeder, a Kriegsmarine főparancsnoka bemutatja Adolf Hitlernek a német haditengerészetnek a Lengyelország elleni balti-tengeri, és a Nagy-Britannia és Franciaország elleni atlanti-óceáni háborúk esetére kidolgozott terveit.


1939. május 18. csütörtök

Adolf Hitler engedélyezi Heinrich Himmlernek, hogy háború esetén a koncentrációs táborok jelenlegi fiatalokból álló őrségéből felállítsák a tervezett Totenkopf SS hadosztály 3 ezredét és a fiatalok helyét idősebb katonák vegyék át.


1939. május 19. péntek

A U.S. Navy hadrendbe állítja legújabb, St. Louis cirkáló osztályát.

Az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) hadrendben állítja új könnyűcirkálóját a USS St. Louist (CL-49), sorrendben az 5. hadihajóját, ami a Missouri állambeli város nevét viseli.

USS St. Louis

A hadihajó egyben a névadója az új St. Louis osztálynak is, a legújabb fejlesztésű amerikai könnyűcirkáló osztálynak. Testvérhajója a USS Helena (CL-50) még építés alatt áll a Brooklyn Navy Yard hajógyárban. Az új osztály a 7 db könnyűcirkálóból (USS Brooklyn, USS Philadelphia, USS Savannah, USS Nashville, USS Phoenix, USS Boise, USS Honolulu) álló Brooklyn osztály továbbfejlesztése. A St. Louis osztály hajói erősebb kazánokat kaptak, amiket nem egy térben, hanem elszeparáltan helyeznek el, így egy vízbetörés nem tudja egyszerre tönkretenni mind a 4 kazánt és turbinát. Továbbá megnövelik légvédelmi kapacitásukat, ezek az első amerikai cirkálók, amiket iker 5″/38 (5 hüvelykes (127 mm-es) 38 kaliberes) lövegekkel szerelnek fel. Vizuálisan is a hátsó felépítményen, közvetlenül a második kémény mögötti iker 5″/38-as lövegtornyok alapján lehet az osztály hajóit a Brooklyn osztály hajóitól megkülönböztetni.


1939. május 20. szombat

Hadrendbe áll a japán Csikuma nehézcirkáló.

Szinte válaszul az amerikai haditengerészet által előző nap hadrendbe állított USS St. Louis könnyűcirkálóra, a Birodalmi Japán Haditengerészet hadrendbe állítja új Tone osztályú nehézcirkálóját, a Nagano prefektúrában található folyóról elnevezett Csikumát. Az osztály két hajóból áll, testvérhajója az osztály névadója, a Tone.


1939. május 22. hétfő

A Német Birodalom és az Olasz Királyság megköti az Acélpaktumot.

Berlinben a Birodalmi Kancellária épületében Joachim von Ribbentrop német, és Gróf Galeazzo Ciano olasz külügyminiszterek aláírják a Német Birodalom és az Olasz Királyság közötti katonai szövetségi megállapodást, az Acélpaktumot (németül: Stahlpakt, olaszul: Patto d’Acciaio), ahogy Mussolini nevezi.

stahlpakt_1939_05_22.jpg

A szövetségi szerződés értelmében háború esetén a két ország közvetlen és azonnali katonai segítséget nyújt egymásnak, valamint összehangolják katonai és háborús erőfeszítéseiket. Az országok önállóan nem köthetnek békét, vagy fegyverszünetet, csak a másik beleegyezésével.

A katonai szövetséget erősítő Acélpaktumot az 1936. október 27-én megkötött német-olasz külpolitikai és gazdasági egyezmény, valamint az 1936. november 25-én a Német Birodalom és a Japán Birodalom által aláírt antikomintern paktum előzte meg, amihez 1937. november 6-án csatlakozott az Olasz Királyság.

stahlpakt_1939_05_22_01.jpg

Az egyezmény egy nyilvános és egy titkos részből áll. A nyilvános rész az együttműködési nyilatkozatot tartalmazza, míg a titkos a segítségnyújtási eljárásokat.

Az egyezmény cikkelyeinek kivonata:

I. Cikkely 

A Német Birodalomnak és az Olasz Királyságnak állandó kapcsolatot kell fenntartania, hogy mindig egyetértés legyen a közös európai érdekeket illetően.

II. Cikkely

A Német Birodalomnak és az Olasz Királyságnak azonos külpolitikai irányelveket kell vallania.

III. Cikkely

A Német Birodalom és az Olasz Királyság szándéknyilatkozata, hogy háború esetén teljes körű katonai segítségnyújtást biztosítanak egymásnak. Abban az esetben is, ha támadó félként lép fel bármelyik ország is.

IV. Cikkely

A III. Cikkelyben tett szándéknyilatkozat megerősítése, a szoros katonai és hadigazdasági együttműködés fontosságának hangsúlyozása. Valamint leszögezi a két ország közötti szoros katonai és gazdasági párbeszéd szükségességét is. 

V. Cikkely

Egyetértésre kötelezi a feleket háború esetén harmadik féllel történő tűzszünet vagy békekötés esetére. Szintén megfogalmazza a szükségességét a katonai együttműködés szorosabbá tételére a két ország között. 

VI. Cikkely

A további baráti államokkal történő jó kapcsolat fenntartásának szükségességét hangsúlyozza. 

VII. Cikkely

A Barátsági és Szövetségi Egyezmény a Német Birodalom és az Olasz Királyság között. Meghatározza a hatályba lépését, ami a feltételek valóssá válása, de legkésőbb 1949. 

A szerződés egyik alapvetése az, hogy nem várható háború az elkövetkezendő 3 éven belül. Ez az olasz félnek kiemelt szempontja, hiszen az olasz hadsereg még nem áll készen egy háborúra. Ezt Ciano gróf von Ribbentrop 1939. május 6-i, milánói látogatásán is hangsúlyozza, ahol von Ribbentrop biztosítja, hogy a Német Birodalomnak nincsenek háborús szándékai az elkövetkezendő időszakban.

Ennek ellenére sokan az olasz felső politikai körökből ellenzik a szövetség megkötését, köztük maga Ciano gróf is.


1939. május. 23. kedd

Adolf Hitler lehetséges háborúkról beszél katonai vezetőinek.

Bundesarchiv_Bild_146-1990-048-29A,_Adolf_Hitler.jpg

Adolf Hitler vezérkari megbeszélést tart a német hadsereg felső vezetőivel. A tanácskozást megelőző beszédében Danzigot, valamint a német nép életterének (Lebensraum) növelésének szükségességét, mint lehetséges háborús indokokat említi Lengyelországgal szemben. De már felvázolja a lehetőségét a Nagy-Britanniával és Franciaországgal szembeni háborúknak, és a németalföldi országok (Hollandia, Belga Királyság, Luxemburgi Nagyhercegség) megszállásának szükségességét, hogy felvonulási területet és repülőtereket szerezzenek a nyugat-európai és atlanti-óceáni háborúk esetére.


Tengeri próbaútján a hátsó fő búvónyílásfedél meghibásodása miatt elsüllyed a USS Squalus (SS-192) tengeralattjáró. 26 tengerész az életét veszti és 33-an a hajóban rekednek 74 méteres mélységben.


1939. május 24. szerda

A brit haditengerészeti repülő egységet, a Flotta Légierőt (Fleet Air Arm) visszahelyezik a brit haditengerészet, az Admiralitás (Admiralty) alá a Királyi Légierőtől (Royal Air Force).

Naval_Ensign_of_the_United_Kingdom.png

A brit haditengerészeti repülés 1909-ben kezdődött, amikor először használtak egy léghajót haditengerészeti célokra. Az első haditengerészeti pilóták 1911-ben szerezték meg pilóta képesítésüket. De 1912-ben a szárazföldi és tengeri haderők légi egységeit összevonva létrejött az önálló Királyi Légi Hadtest (Royal Flying Corps – RFC). 1914. júliusában az Admiralitás saját hatáskörbe vonta az RFC haditengerészeti egységeit és ezzel ismét létrehozta saját légi egységét a Királyi Haditengerészeti Légi Szolgálatot (Royal Naval Air Service – RNAS). Az első világháború során az admiralitás légierejét szinte minden szerepkörben bevetették: a nyugati frontot és Nagy-Britanniát védték az ellenséges repülőgépektől, járőröztek a partvonalon, támadták az ellenség hadihajóit, tengeralattjáróit és földi védelmét, felderítő repüléseket végeztek. A háború végére 67.000 ember, 2.949 db repülőgép, 103 db léghajó és 126 db tengerparti bázis tartozott hozzá.

1918. áprilisában összevonták az RNAS-t és a RFC-t, létrehozva a Királyi Légierőt (Royal Air Force – RAF). 1924. április 1-én megalakult a Királyi Légierő Flotta Légiereje (Fleet Air Arm of the Royal Air Force), ahová azokat az egységeket sorolták amik repülőgép hordozókon és hadihajókon szolgáltak. Ez az év azért is jelentős, mert ekkor állította hadrendbe a Királyi Haditengerészet az első, kifejezetten repülőgép hordozónak épített hadihajóját a HMS Hermest.

1939. május 24-én a Flotta Légierő szervezetileg is kiválik a Királyi Légierőből és a Királyi Haditengerészet szervezetébe kerül, a Királyi Haditengerészet Légi Egysége (Air Branch of the Royal Navy) néven. Az egység ekkor mindössze 20 db repülőszázadból áll 232 db repülőgéppel.


1939. május 27. szombat

Az amerikai 1. csatahajó hadosztály újonnan kinevezett parancsnoka, Rear Admiral Russell Wilson (Ellentengernagy) is a nagy múltú USS Arizona csatahajót választja zászlóshajójává. Willson Rear Admiral Chester W. Nimitzet követi a parancsnoki poszton, aki az amerikai haditengerészet Navigációs Irodájának (Bureau of Navigation) vezetését veszi át.


Brit közeledési kísérlet a Szovjetunió felé. 

Neville_Chamberlain.jpg
Neville Chamberlain

Neville Chamberlain, brit miniszterelnök hozzájárul, hogy diplomatái politikai közeledési kísérletet tegyenek a Szovjetunió irányába. Még ezen a napon Moszkvában a brit és francia nagykövetek egy közös együttműködési szerződés tervezetét adják át a szovjet külügyi népbiztosnak Vjacseszláv Molotovnak, aki hűvösen fogadja a közeledési kísérletet.


Az amerikai haditengerészet vízre bocsátja a 9.450 tonnás USS Dixie (AD-14) romboló ellátóhajót.


1939. május 28. vasárnap

Ciano gróf, olasz külügyminiszter Berlinbe látogat.


1939. május 31. szerda

Vjacseszlav Molotov, szovjet külügyi népbiztos megtartja első beszédét a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa előtt.

CCCP_01.png

Beszédében kiemeli annak fontosságát, hogy a Szovjetuniónak garantálnia kell a vele szomszédos kelet európai országok határainak sérthetetlenségét, és ezzel szembe helyezkedjen az egyre agresszívabb német törekvésekkel. De ugyanakkor szintén fontosnak tartja a barátsági viszony fenntartását a Német Birodalommal és az Olasz Királysággal, a Szovjetunió érdekét szolgáló kereskedelmi egyezmények megkötése miatt.