1939 – május

1939. május 1. hétfő

Az 1934. április 1-én, Fassbergben felállított Hanseatische Fliegerschule e. V. -ből megalakul a Kampfgeschwader 55 (KG 55) bombázórepülő ezred. Parancsnokává Generalmajor Wilhelm Süssmannt nevezik ki. Jelenleg a Heinkel He 111 bombázógép “hosszúorrú” változatával repül az ezred, aminek a szervezeti felépítése az alábbi:

I. Gruppe (1. osztály)

1./KG155, 2./KG55 és 3./KG55 repülőszázadok

II. Gruppe (2. osztály)

4./KG55, 5./KG55 és 6./KG55 repülőszázadok


1939. május 3. szerda

Molotov váltja Litvinovot a szovjet külügyminiszteri poszton.

Makszim Makszimovics Litvinov külügyi népbiztost Sztálin leváltja és a helyére Vjacseszlav Mihajlovics Molotovot nevezi ki. Az éjszaka során az NKVD emberei körülzárják a külügyminisztérium épültét Moszkvában, a telefonvonalakat elvágják, majd Molotov, Berija és Malenkov közli Litvinovval, hogy leváltották.

Litvinov  Meir Henoch Mojszewicz Wallach-Finkelstein néven született a cári Oroszországban egy gazdag zsidó bankár második fiaként. 1898-ban lépett be az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspártba, ahol felvette a Makszim Litvinov nevet. 1900-ban letartóztatják, majd 18 hónap fogság után Svájcba menekül. 1903-ban lép be a bolsevik pártba. Az 1905-ös orosz forradalom lapját szerkeszti, majd a forradalom leverése után ismét elmenekül. Feleségével ekkor ismerkedik meg Angliában, aki az egyik legelőkelőbb angliai zsidó családból származik.

Az 1917-es októberi forradalom után Lenin nevezi ki az orosz kormány angliai képviselőjévé. Fontos szerepe volt abban, hogy a britek feloldották a gazdasági blokádot a Szovjetunióval szemben. 1930-ban Sztálin nevezi ki külügyi népbiztosnak. 1933-ban elérte, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is elismerte a Szovjetuniót.

Leváltásának oka lehet zsidó származása, ami nehezíti a németekkel folytatott szovjet tárgyalásokat.


1939. május 4. csütörtök

A Legion Condor veteránja, Hauptmann Werner Mölders a spanyol fronton nyújtott teljesítményéért Spanyolországtól megkapja a Medalla de la Campaña és Medalla Militar kitüntetéseket.

Mölders önkéntesként jelentkezett a spanyolországi küldetésre, ahová 1938. április 14-én érkezett meg. Itt a Jagdgruppe 88 (J 88) (88. vadászrepülő osztály) 3. századának parancsnokságát vette át Oberleutnant Adolf Gallandtól, akit 15 hónapos szolgálat után rendeletek vissza a Birodalomba. Az osztály 1., 2. és 3. századai ekkor már Messerschmitt Bf 109 B-2 típusú vadászgéppel repültek és csak a 4. század használta még mindig a Heinkel He 51 típusú csatagépeket. Első légigyőzelmét 1938. július 15-én aratta egy Polikarpov I-15 ellen. A Német Birodalomba 1938. december 5-én tért vissza, addigra összesen 14-re növelve légigyőzelmei számát. Ezután a Jagdgeschwader 133 (JG 133) (133.  vadászrepülő ezred) állományába került, de a Reichsluftfahrtministeriumban (Birodalmi Légügyi Minisztérium) töltött be hivatali pozíciót. 1939. márciusában kinevezik az 1./JG 133 (a 133. vadászrepülő ezred 1. százada) parancsnokává (Staffelkapitän).


1939. május 5. péntek

Józef Beck szerint gyorsan romlik a német-lengyel kapcsolat.

A lengyel külügyminiszter, Józef Beck a Sejmben, a lengyel parlament alsóházában tett felszólalásában kijelenti, hogy gyorsan romlik a viszony Lengyelország és a Német Birodalom között, ami az agresszív német terjeszkedésnek köszönhető. Amire az alábbiakkal reagál a német kormánynak:

“A béke becses és drága dolog. A mi generációnk, ami vérét ontotta háborúkban, bizonyosan rászolgált a békére. De a békének, mint szinte minden másnak is ezen a világon, megvan az ár. Egy magas, de kifejezhető ára. Mi itt Lengyelországban nem ismerjük a béke árát. Az emberek, nemzetek és országok életében csak egyetlen dolognak nincs ára, és ez a becsület.”


1939. május 6. szombat

Ciano gróf Milánóban fogadja von Ribbentropot.

Ciano gróf

Gróf Galeazzo Ciano olasz, és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter Milánóban tart megbeszélést, aminek célja a két ország kapcsolatának szorosabbá tétele. Benito Mussolini meghagyja Cianonak, hogy minden erejével törekedjen a katonai kapcsolat megerősítésére.

Mindezek mellett Ciano tájékoztatja Ribbentropot, hogy az Olasz Királyság az elkövetkezendő három évben még nem fog készen állni egy háborúra, míg Ribbentrop arról tájékoztatja őt, hogy a Német Birodalomnak még nincsenek háborús szándékai.


Hadrendbe áll az olasz 1.650 tonnás, Soldati osztályú Ascari romboló.


1939. május 7. vasárnap

A német vezérkar támadási tervekről tanácskozik.

Német vezérkari tisztek, köztük Generaloberst Gerd von Rundstedt és Generalleutnant Erich von Manstein bemutatják tervüket Adolf Hitlernek Lengyelország és Danzig (lengyelül Gdańsk) megtámadására és megszállására.

Generaloberst Werner von Fritsch

Lengyelország megszállásának terve a Fehér Terv (Fall Weiss) fedőnevet viseli. Ennek kidolgozását még 1928-ban kezdte meg Generaloberst Werner von Fritsch. Az alapja három Varsó elleni egyidejű támadás: a fő támadás nyugati irányból a Német Birodalom középső területéről, a másodlagos támadás északi irányból Kelet-Poroszország irányába, míg a harmadlagos szlovák területről szlovák segédcsapatok segítségével. A terv szerint a fő lengyel haderőt a Visztula folyótól nyugatra kerítené be a három támadó haderő.


Robert Coulondre, a berlini francia nagykövet üzenetet küld a francia kormánynak, amiben a romló német-lengyel kapcsolatra figyelmeztet.


1939. május 9. kedd

A francia nagykövet újabb figyelmeztetést küld.


1939. május 15. hétfő

Berlintől 90 kilométerre északra megkezdi működését a ravensbrücki női koncentrációs tábor. Az első 900 foglyot a lichtenburgi női koncentrációs táborból szállítják át ide.


1939. május 16. kedd

A Köln könnyűcirkáló hazatér Memel annektálása után.


Adolf Hitlernek bemutatják az új tengeri haditerveket.


1939. május 18. csütörtök

Adolf Hitler engedélyezi Heinrich Himmlernek, hogy háború esetén a koncentrációs táborok jelenlegi fiatalokból álló őrségéből felállítsák a tervezett Totenkopf SS hadosztály 3 ezredét és a fiatalok helyét idősebb katonák vegyék át.


1939. május 19. péntek

A U.S. Navy hadrendbe állítja legújabb, St. Louis cirkáló osztályát.


1939. május 20. szombat

Hadrendbe áll a japán Csikuma nehézcirkáló.


1939. május 22. hétfő

A Német Birodalom és az Olasz Királyság megköti az Acélpaktumot.


1939. május. 23. kedd

Adolf Hitler lehetséges háborúkról beszél katonai vezetőinek.


Tengeri próbaútján a hátsó fő búvónyílásfedél meghibásodása miatt elsüllyed a USS Squalus (SS-192) tengeralattjáró. 26 tengerész az életét veszti és 33-an a hajóban rekednek 74 méteres mélységben.


1939. május 24. szerda

A brit haditengerészeti repülők visszakerülnek a flottához.


1939. május 27. szombat

A USS Arizona csatahajó továbbra is zászlóshajó marad.

Brit közeledési kísérlet a Szovjetunió felé. Az amerikai haditengerészet vízre bocsátja a 9.450 tonnás USS Dixie (AD-14) romboló ellátóhajót.


1939. május 28. vasárnap

Ciano gróf, olasz külügyminiszter Berlinbe látogat.


1939. május 31. szerda

Molotov elhatárolódik a német agressziótól, de fontosnak tartja a kereskedelmi kapcsolatot.