1939. január


1939. január 5. csütörtök


Kiichiro Hiranuma lesz a Japán Birodalom 35. miniszterelnöke.


Adolf Hitler fogadja Józef Beck lengyel külügyminisztert bechtesgadeni rezidenciáján. A megbeszélésen Hitler kijelenti, hogy Danzig Szabad Városa német föld és szeretné mihamarabb a Német Birodalom részeként tudni.


1939. január 7. szombat


A Kriegsmarine hadrendbe állítja a Scharnhorst csatacirkálót.


1939. január 15. vasárnap


A Szovjetunióban bevezetik a Munka Könyvét. Ezentúl ebben a személyre szóló okiratban kell minden munkás korábbi munkahelyét, előléptetéseit, dicséreteit, megrovásait nyilván tartani, valamint ezentúl a termelési igazgatók írásbeli engedélye nélkül senki sem válthat munkahelyet.


1939. január 16. hétfő


Két osztrák fizikus, Lise Meitner és Otto Frisch sikeresen hajt végre nukleáris maghasadási kisérletet Svédországban.


1939. január 17. kedd


A francia haditengerészet vízre bocsátja a 35.000 tonnás Richelieu csatahajót.


1939. január 24. kedd


A spanyol nacionalista erők öt kilométerre megközelítik Barcelonát. A Dr. Juan Negrin vezette köztársasági kormány Gironába települ át, miközben a köztársasági erők felkészülnek a város védelmére.


A német Nemzeti Zsidó Kivándorlási Hivatal irodát nyit Bécsben és Prágában. Itt tudnak jelentkezni azok a zsidó vallású állampolgárok, akik szeretnék elhagyni a nemzetiszocialista Német Birodalmat.


1939. január 25. szerda


Hadrendbe áll a brit HMS Mashona (L 59) romboló


Az amerikai Columbia Egyetemen először sikerül urán atom hasítását végrehajtani.Az amerikai hadsereg légi hadteste (US Army Air Corps) új vadászrepülőgép típus kifejtesztésére ír ki felhívást, 310-370 mérföld/óra végsebesség, 15.000 láb maximális magasság és 2 óra repülési idő kritériumokkal. A legesélyesebb a felhívás megnyerésére a Curtiss-Wright P-40 jelű konstrukciója.


1939. január 26. csütörtök


A spanyol nacionalista erők elfoglalják Barcelonát.


Franklin Roosevelt amerikai elnök támogatja a nukleáris kutatásokat az Egyesült Államok területén. Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter Varsóba utazik, ahol a lengyel kormány előtt kifejezi a Német Birodalom igényét Danzig Szabad Városának annektálására, valamint felkéri őket az Antikomintern paktumhoz való csatlakozásra. 


1939. január 27. péntek


Végrehajtja első repülését a Lockheed repülőgépgyár XP-38 jelű vadászrepülőgép prototípusa.


1939. január 29. vasárnap


Először repül az NA-40 jelű prototípus, a későbbi amerikai B-25 közepes bombázó első példánya.


1939. január 30. hétfő


Adolf Hitler a Reichstagban tartott beszédében a német-lengyel béke fontosságát hangsúlyozta, valamint, hogy ha a “nemzetközi zsidó pénzügyi körök” újabb háborúval fenyegetnék a világot, akkor ő kész lenne a zsidóságot eltávolítani, hogy megóvja a világot a fenyegetéstől.