1939 – augusztus

1939. augusztus 1. kedd


Erwin Rommel élete és pályafutása a második világháború előtt.

A USS Sims romboló hadrendbe áll.

A moszkvai német nagykövet jelenti Berlinnek, hogy a brit-szovjet tárgyalások valószínűleg nem jól haladnak.

1939. augusztus 2. szerda


Albert Einstein és Szilárd Leó levélben sürgeti Roosevelt elnököt, hogy különítsen el költségvetési keretet az atomfegyver kutatás céljára.

1939. augusztus 4. péntek


A danzigi lengyel vámtiszteket felfegyverzik.

1939. augusztus 5. szombat


Hadrendbe áll a legendás HMS Belfast könnyűcirkáló.

A britek és a franciák közös tárgyalódelegációt indítanak útnak a Szovjetunióba. Furcsa módon hajóval utaznak, amivel csak augusztus 11-re érkeznek meg Leningrádba.

1939. augusztus 7. hétfő


Brit üzletemberek figyelmeztetik Hermann Göringet, hogy a brit közvélemény nem fog elviselni még egy német agressziót és követelni fogják a kormánytól a hadbelépést.

1939. augusztus 9. szerda


A Német Birodalom üzenetben közli Lengyelországgal, hogy az az együtt nem működése, hogy nem hagyja Danzig Szabad Városának a Birodalomhoz történő csatolását, könnyen háborúhoz vezethet, amiért utána a németeket semmilyen felelősség nem fog terhelni.

1939. augusztus 10. csütörtök


Az előző napi német üzenetre válaszul a lengyelek közlik, hogy amennyiben háború tör ki a két ország között, az a Német Birodalom agressziója miatt fog megtörténni, és ezért a lengyeleket nem lehet majd okolni.

Megkezdődik a P-39 Air Cobra vadászgép gyártása az első 80 db-os szériával, amit az amerikai hadsereg rendelt.

1939. augusztus 11. péntek


Hadrendbe áll a USS Hammann romboló.

Galeazzo Ciano olasz külügyminiszter Salzburgban találkozik Joachim von Ribbentrop német külügyminiszterrel, aki kijelenti, hogy “háborút akarunk”.

1939. augusztus 12. szombat


Ciano gróf Adolf Hitlerrel is találkozik. A fő téma továbbra is a német-lengyel viszony és az elkövetkezendő háború.

A Szovjetunió jelzi, hogy kész magas rangú német diplomáciai küldöttséget fogadni Moszkvában, hogy megbeszélést folytassanak a korábban jelzett témában.

1939. augusztus 13. vasárnap


A moszkvai német nagykövet utasítást kap, hogy késztesse Sztálint minél hamarabbi döntésre a német-szovjet viszonyt illetően.

Az időközben Leningrádból Moszkvába érkezett brit-francia diplomáciai küldöttség szövetséget ajánl a Szovjetuniónak a Német Birodalommal szemben. Cserébe a szovjetek egyik feltétele, hogy a lengyelek biztosítsanak szabad áthaladást országukon egy esetleges szovjet-német háború esetén. A brit-francia küldöttség tudja, hogy ez olyan kérés, amit a lengyelek semmilyen körülmények között nem teljesítenének.

1939. augusztus 14. hétfő


Hitler bejelenti a háború kezdő időpontját.

1939. augusztus 15. kedd


Az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) lemondja a közelgő nürnbergi pártnapokat a közelgő háború miatt, de egyelőre még nem tájékoztatják a lakosságot.

A német kormány a moszkvai német nagyköveten keresztül tájékoztatja a szovjeteket, hogy készek magas rangú diplomáciai küldöttséget indítani az országba. A francia miniszterelnök sürgeti diplomatáit, hogy igyekezzenek minél előbb tető alá hozni egy megállapodást a szovjetekkel.

1939. augusztus 17. csütörtök


Az SS különleges egységei részére 150 db lengyel katonai egyenruha legyártását rendeli meg.

1939. augusztus 18. péntek


A németek a legmagasabb – külügyminiszteri szintű – delegációt készülnek a Szovjetunióba küldeni tárgyalni.

A nyugati hatalmak diplomatái továbbra sem tudnak előrehaladást elérni, mivel a lengyelek továbbra is makacsul elzárkóznak az augusztus 13-án szabott szovjet feltétel elfogadásától.

1939. augusztus 19. szombat


19.10-kor megérkezik a hivatalos értesítés is a moszkvai német nagyköveten keresztül: augusztus 26-ra várják Ribbentrop külügyminisztert és kíséretét Moszkvába.

1939. augusztus 20. vasárnap


Adolf Hitler közvetlenül kéri Sztálint, hogy a tervezett találkozó időpontját hozzák előrébb augusztus 22. vagy 23-ra.

1939. augusztus 21. hétfő


A szovjetek jelzik a nyugati diplomatáknak, hogy a lengyel feltétel elfogadása nélkül kevés esélyét látják egy egyezmény megkötésére.

21.00-kor Sztálin jóváhagyja Hitler kérését, hogy a megbeszélések időpontját előrehozzák augusztus 22. vagy 23-ra.

Az Admiral Graf Spee, Deutschland osztályú nehézcirkáló az Altmark ellátóhajóval együtt kihajózik Wilhelmshavenből és a dél-atlanti vizekre indul őrjáratra.

1939. augusztus 22. kedd


Adolf Hitler, most hogy már szinte biztos a német-szovjet egyezmény megkötésében, kiadja a parancsot Lengyelország megtámadására, 1939. augusztus 26-ra.

Joachim von Ribbentrop és kísérete két Fw 200 Condor repülőgép fedélzetén elhagyja Berlint, hogy Kelet-Poroszország érintésével Moszkvába utazzon.

1939. augusztus 23. szerda


A Német Birodalom és a Szovjetunió megnemtámadási szerződést köt.

Az U-27 tengeralattjáró kifut Wilhelmshavenből első és egyben utolsó tengeri őrjáratára. Szeptember 13-án elsüllyeszti a brit Davara és szeptember 16-án a Rudyard Kipling halászhajókat. Szeptember 20-án Skócia partjainál a brit HMS Furtune, HMS Faulknor és HMS Forester rombolók mélységi töltetekkel megrongálják és a felszínre kényszerítik. 38 fős legénysége hadifogságba esik, a tengeralattjáró pedig végül elsüllyed.

1939. augusztus 24. csütörtök


A francia hadsereg behívja tartalékosait.

A Deutschland páncéloscirkáló kihajózik őrjáratra az észak-atlanti vizekre.

A brit hadsereget részlegesen mozgósítják.

1939. augusztus 25. péntek


Adolf Hitler módosítja a Lengyelország elleni támadás időpontját.

Joachim von Ribbentrop visszaérkezik Moszkvából Berlinbe.

1939. augusztus 26. szombat


Német csapatok támadják meg Lengyelországot.

Édouard Daladier francia miniszterelnök táviratban közli Hitlerrel, hogy Franciaország a béke híve, de kész harcba szállni, ha a németek lerohanják Lengyelországot.900 légvédelmi löveg és 3.000 keresőfényszóró, a brit légvédelem 70%-a már harckészültségben áll.

1939. augusztus 27. vasárnap


Elmarad a Békemenet és a megemlékezés a holtakra is.

A repülés történetében először repül gázturbinás sugárhajtású repülőgép, a Heinkel He 178.

Az amerikai haditengerészet vízre bocsátja a 10.000 tonnás USS Helena (CL-50) St. Louis osztályú könnyűcirkálót.

1939. augusztus 29. kedd


Georgij Zsukov a távol-keleten a japán haderő ellen nyújtott teljesítménye elismeréseként első alkalommal megkapja a Szovjetunió Hőse és második alkalommal a Lenin Rend kitüntetéseket.

1939. augusztus 30. szerda


Lengyelország mozgósít.

1939. augusztus 31. csütörtök


A német haderő megkapja a hivatalos parancsot Lengyelország megtámadására.