1939 – április

1939. április 1. szombat

A Kriegsmarine vízre bocsátja a Tirpitz csatahajót. A hadihajó keresztelését Grossadmiral Tirpitz lánya, Frau von Hassel végzi el. A csatahajó avatáskor Adolf Hitler beszédének rádiós közvetítését az utolsó pillanatban lemondják, mert a beszéd olyan erős szövegezésű, hogy félő, hogy háborús provokációnak fogják egyes nemzetek tekinteni. A beszéd közvetítésének hirtelen lemondása miatt Amerikában az a híresztelés kap szárnyra, hogy Adolf Hitler merénylet áldozata lett az ünnepség előtt.


Hadrendbe áll az olasz 1.650 tonnás, Soldati osztályú Bersagliere romboló.


A japán A6M Zero vadászgép prototípusa első alkalommal emelkedik a levegőbe a Kagamigahara légibázison.


1939. április 3. hétfő

Az amerikai kongresszus 300 millió dolláros költségkeretet hagy jóvá a hadsereg részére, hogy az elkövetkezendő két évben 3.200 új harci repülőgépet szerezzen be.


Adolf Hitler elrendeli a Fehér Terv (Fall Weiss), Lengyelország 1939. nyár végére tervezett lerohanásának katonai terveinek elkészítését.


1939. április 4. kedd

A Magyar Királyság és a Szlovák Köztársaság békeszerződést köt és ezzel véget ér az 1939. március 23-án kezdődött magyar-szlovák “kis háború”. A konfliktus során a magyar katonai alakulatoknak sikerül 1.697 négyzetkilométer területet elfoglalniuk Kárpátalján 78 településsel és 69.930 lakossal. A szlovákok ezzel szemben sikeresnek ítélik meg védekezésüket, mivel sikerült megakadályozniuk a nagyobb mértékű magyar térnyerést.


1939. április 6. csütörtök

Londonban az angol, a francia és a lengyel kormány képviselői hivatalosan írásban is megerősítik egymás határainak akár fegyveres úton történő garantálását.


1939. április 7. péntek

Spanyolország csatlakozik a Német Birodalomhoz, az Olasz Királysághoz valamint a Japán Birodalomhoz azzal, hogy aláírja az Antikomintern paktumot.


Benito Mussolini birodalmi törekvései miatt az Olasz Királyság 100.000 katonával és 600 harci repülőgéppel megtámadja a 15.000 fős hadsereggel rendelkező Albán Királyságot. Kora délutánra az összes albán kikötő olasz kézre kerül, Zog király pedig családjával és az Albán Központi Bank arany tartalékának egy részével Görögországba repül.