1939. április


1939. április 1. szombat

A Kriegsmarine vízre bocsátja a Tirpitz csatahajót. A hadihajó keresztelését Grossadmiral Tirpitz lánya, Frau von Hassel végzi el. A csatahajó avatáskor Adolf Hitler beszédének rádiós közvetítését az utolsó pillanatban lemondják, mert a beszéd olyan erős szövegezésű, hogy félő, hogy háborús provokációnak fogják egyes nemzetek tekinteni. A beszéd közvetítésének hirtelen lemondása miatt Amerikában az a híresztelés kap szárnyra, hogy Adolf Hitler merénylet áldozata lett az ünnepség előtt.


Hadrendbe áll az olasz 1.650 tonnás, Soldati osztályú Bersagliere romboló.


A japán A6M Zero vadászgép prototípusa első alkalommal emelkedik a levegőbe a Kagamigahara légibázison.


1939. április 3. hétfő

Az amerikai kongresszus 300 millió dolláros költségkeretet hagy jóvá a hadsereg részére, hogy az elkövetkezendő két évben 3.200 új harci repülőgépet szerezzen be.


Adolf Hitler elrendeli a Fehér Terv (Fall Weiss), Lengyelország 1939. nyár végére tervezett lerohanásának katonai terveinek elkészítését.


1939. április 4. kedd

A Magyar Királyság és a Szlovák Köztársaság békeszerződést köt és ezzel véget ér az 1939. március 23-án kezdődött magyar-szlovák “kis háború”. A konfliktus során a magyar katonai alakulatoknak sikerül 1.697 négyzetkilométer területet elfoglalniuk Kárpátalján 78 településsel és 69.930 lakossal. A szlovákok ezzel szemben sikeresnek ítélik meg védekezésüket, mivel sikerült megakadályozniuk a nagyobb mértékű magyar térnyerést.


1939. április 6. csütörtök

Londonban az angol, a francia és a lengyel kormány képviselői hivatalosan írásban is megerősítik egymás határainak akár fegyveres úton történő garantálását.


1939. április 7. péntek

Spanyolország csatlakozik a Német Birodalomhoz, az Olasz Királysághoz valamint a Japán Birodalomhoz azzal, hogy aláírja az Antikomintern paktumot.


Benito Mussolini birodalmi törekvései miatt az Olasz Királyság 100.000 katonával és 600 harci repülőgéppel megtámadja a 15.000 fős hadsereggel rendelkező Albán Királyságot. Kora délutánra az összes albán kikötő olasz kézre kerül, Zog király pedig családjával és az Albán Központi Bank arany tartalékának egy részével Görögországba repül.


Oldalak: 1 2 3