USS Saratoga (CV-3)


A USS Saratoga a tervezőasztalon még mint egy Lexington osztályú csatacirkáló született meg az első világháború idején. De az építése megkezdését felfüggesztették, mert elsőbbséget élveztek a háború szempontjából fontosabb tengeralattjáróelhárító hajók és a kereskedelmi hajók. Végül 1920. szeptember 25-én fektették le a gerincét a New Jersey-i New York Shipbuilding Corporation hajógyárban. 1922-ben megváltoztak a körülmények és az igények, így áttervezték repülőgéphordozóvá és eszerint folytatták tovább az építését. Testvérhajója az osztálynévadó Lexington szintén hasonló utat járt be.

Vízre 1925. április 7-én bocsátották és 1927. november 16-án állt hadrendbe. Nevét a Függetlenségi Háború 1777-es saratogai csatájának helyszínéről kapta, sorrendben az 5 hajóként a haditengerészet történetében. Standard vízkiszorítása 37.000 tonna, teljes vízkiszorítása 43.746 tonna. Hossza 270,7 méter, szélessége 32,3 méter, merülése 9,3 méter. Hajtóműveinek összteljesítménye 180.000 lóerő, amivel a maximális sebessége 33,25 csomó (61,58 km/óra) lehet. Övpáncélzata 127-178 mm, míg a fedélzeté 19-51 mm.

Még csatacirkáló korában, az átépítés megkezdése előtt 1922-ben

Felszálló fedélzete 264 méter hosszú és 32,28 méter széles. Két, egyenként 7,3 tonna teherbírású hidraulikus lift szolgál a repülőgépek mozgatására a fedélzetek között. Rendelkezett még egy, a nagy súlyú repülőgépek indítására szolgáló katapulttal is, de kihasználatlanság miatt azt 1936-ban leszerelték. 

78 db repülőgép szállítására alkalmas. Légierejét 18 db Grumman F2F-1 és 18 db Boeing F4B-4 vadászgép, 20 db Vought SBU Corsair zuhanóbombázó, 18 db Great Lakes BG torpedóvető, 2 db Grumman JF Duck hidroplán és 3 db Vought O2U Corsair felderítőgép alkotja.

Magán viseli még az első világháború utáni kiforratlan repülőgéphordozó tervezés sajátosságát, 8 db 8 hüvelykes (203 mm) hajóágyút. Ezek négy lövegtoronyban kerültek elhelyezésre, kettő a felépítmény előtt, kettő pedig a kémény mögött. Tervezésekor még úgy gondolták, hogy rossz időben és éjszaka, amikor a repülés nem lehetséges, akkor hatékonyan tudja majd használni ezeket a lövegeket. Légvédelmi fegyverzetét 12 db 5 hüvelykes (127 mm) légvédelmi ágyú alkotja.

A 8 hüvelykes lövegek és egy Boeing F4B vadászgép

Hadrendbe állítása után számos hadgyakorlaton vesz részt testvérhajójával, amivel szinte megszólalásig hasonlítanak, ezért a Saratoga kéményére egy függőleges fekete csíkot festenek, hogy megkülönböztethetők legyenek.

1932-ben a fedélzetén forgatják a haditengerészet által is szponzorált filmet a Hell Diverst, Wallace Beery és Clark Gable főszereplésével.

A film két egymással rivalizáló Curtis F8C-4 Hell Diver zuhanóbombázó lövészének a történetét meséli el. Számos látványos és izgalmas hajófedélzeti és légi jelenetet rögzítenek. A filmet jól fogadják a nézők és a kritikusok is, a jegybevétel a háromszorosa a ráköltött összegnek. Ebben a filmben kap először főszerepet Clark Gable, de csak ezután növeszti meg védjegyévé vált bajuszát.

Az ezt követő években szintén számos hadgyakorlaton vesz részt a hajó, többek között többször is sikeresen “támadják meg” Pearl Harbor kikötőjét és San Francisco városát a Lexingtonnal együtt. 

— Folytatása következik —