USS Arizona (BB-39)


A csatahajó vízrebocsátása és felépítése

A USS Arizona (BB-39) csatahajó a második és egyben utolsó egysége a Pennsylvania osztályú “szuper dreadnought” csatahajóknak. Nevét az Amerikai Egyesült Államokhoz 1912. február 14-én 48. államként csatlakozott Arizona államról kapta. Testvérhajója az osztálynévadó Pennsylvania csatahajó.

A hajó gerincét 1914. március 16-án fektették le. Az eseményen részt vett az akkor még haditengerészeti helyettes-államtitkár Franklin Delano Roosevelt, az Egyesült Államok későbbi 32. elnöke is. Az építést rekordidő alatt fejezték be, mindössze 15 hónap alatt. Az 1915. június 19-i vízrebocsátásán 75.000 ember vett részt, köztük Arizona állam kormányzója,George W. P. Hunt, New York város polgármestere, John Purroy Mitchel, valamint számos magas rangú katonai tisztviselő. A keresztelését Esther Ross végezte, egy nagy múltú arizonai család sarja. Szintén a helyszínen volt még 6 db, a közelmúltban hadrendbe állt csatahajó, a USS Florida, a USS Utah, a USS Wyoming, a USS Arkansas, a USS New York és a USS Texas is.

USS_Arizona_New_York_City_Crisco_1916.jpg

Felszerelését a Brooklyn Navy Yardban végezték, ami után 1916 október 17-én, John D. McDonald parancsoksága alatt állt az amerikai haditengerészet hadrendjébe.

A USS Arizona standard vízkiszorítása 29.626 tonna, míg teljes vízkiszorítása 32.429 tonna. Hossza 185,3 méter, szélessége a vízvonalnál 29,6 méter, merülése 8,9 méter. 4 db 3,7 méter átmérőjű hajócsavarját közvetlenül hajtja meg egy-egy Parsons gőzturbina, amiket 12 db Babcock & Wilcox kazán lát el gőzzel. Maximális sebessége 21,5 csomó (39,8 km/óra). A maximális 2.342 tonna gázolajjal feltöltve, 12 csomós utazósebességgel haladva a hatótávolsága 13.990 kilométer, amivel két és félszer teheti meg a New York – Portsmouth távot.

Páncélzata a “mindent vagy semmit” elv alapján készült, így csak a legfontosabb részeit, a fő lövegtornyokat, a barbetteket, a tűzvezető állást, a gépházat és a lőszerraktárakat védi jelentős páncélzat. A fő lövegtornyok frontpáncélzata 457 mm, az oldalsó páncélzatuk 229-254 mm, míg a tetőé 127 mm. Az övpáncélzat 343 mm és csak a gépházat és a lőszerraktárakat védi. A barbettek 114-457 mm páncélzatot kaptak. A tűzvezető torony 406 mm-es front és 203 mm-es tető páncélzattal rendelkezik.

A hadrendbe állításakor 12 db 45 kaliberes, 14 hüvelykes (35,56 cm) hajóágyú a fő fegyverzete 4 toronyban elhelyezve. Kiegészítő fegyverzete 22 db 5 hüvelykes lövegből, 4 db 3 hüvelykes légvédelmi lövegből és 2 db 21 hüvelykes torpedóvetőcsőből állt.

A hadrendbe állítás után az első világháború alatt

New Yorkot 1916 november 10-én hagyta el a csatahajó, hogy tengeri próbaútra induljon. December 7-én, miközben Guantanamo-öbölnél hajózott, meghibásodott az egyik turbinája, ami miatt vissza kellett térnie New Yorkba, javításra. A turbináról kiderült, hogy nem lehetséges a hajó belsejében megjavítani, így a felső fedélzeteken vágott lyukakon keresztül kellett azt kiemelni a gépházból. A turbina javítás és visszaépítése négy hónapig tartott. 

1917. április 3-án hagyta el ismét New Yorkot, három nappal azelőtt, hogy az Egyesült Államok hadat üzent a Német Birodalomnak. A hajó a 8. Csatahajó Hadosztály kötelékébe került, és a York folyón állomásozott. Kiképzőhajóként szolgált a atlanti konvojokban haladó felfegyverzett kereskedelmi hajók legénységének kiképzéséhez. Az 5 hüvelykes lövegeiből 8 db-ot le is szereltek és átadták kereskedelmi hajóknak. A lőgyakorlatokhoz a célt, általában a Chesapeake-öbölben elsüllyedt célhajó a USS San Marcos (a volt USS Texas) szolgáltatta.

USS_Arizona_1917.jpg

Csak ritkán hajózott ki az atlanti vizekre a német U-bootok jelentette fenyegetés miatt. Ha mégis megtette, azt csak más csatahajók és kísérőhajók társaságában tette. Az Egyesül Királyságba soha nem hajózott át a háború idején, mivel Angliában inkább szén állt rendelkezésre mint tüzelőanyag és nem gázolaj. Ezért csak a régebbi szén tüzelésű amerikai csatahajók hajóztak át és vettek részt a harcokban.

Az 1918. november 11-i fegyverszünet után egy héttel viszont Angliába indult, ahová 1918. november 30-án érkezett meg. Majd Franciaországba indult tovább, ahol 1918 december 13-án csatlakozott a Woodrow Wilson amerikai elnököt a párizsi béketárgyalásokra szállító hajókötelékhez. A kíséretet adó 10 csatahajó 1918 december 26-án érkezett vissza New Yorkba, ahol teljes katonai tiszteletadás fogadta őket. A sort a USS Arizona vezette, ami 19 ágyúlövéssel üdvözölte a köszöntőket. Ezután a hajók lehorgonyoztak New Yorkban és megnyitották őket a nagyközönség előtt.

Az első világháború után

New Yorkból 1919. január 22-én hajózott ki, és február 8-án érkezett a Guantanamo-öbölbe, ahol hadgyakorlaton vett részt. 1919. június 30-án ismét visszatért New Yorkba, ahol felújításon esett át. Lecserélték a tűzvezető rendszerét, 6 db 5 hüvelykes lövegét leszerelték, és repülőgép katapulttal látták el. 1920. januárjában hajózott ki ismét, majd augusztusban a 7. Csatahajó hadosztály zászlóshajója lett. A 20′-as évek a USS Arizona számára hadgyakorlatokkal telt az Atlanti-óceánon.

1929. januárjában a Norfolk Navy Yardban megkezdték nagyjavítását és modernizációját. Ennek során a fő lövegeket átalakították, 15 fokról 30 fokra növelték a maximális csőemelkedésüket, az 5 hüvelykes lövegek számát pedig 12-re csökkentették és egy fedélzettel fentebb kerültek. A 3 hüvelykes légvédelmi lövegeket 8 db 5 hüvelykesre cserélték. Megerősítették a fedélzet- és az övpáncélzatot. A hajtóművét szinte teljesen kicserélték, új nagynyomású turbinákat és 6 db új kazánt kapott.

USS_Arizona_1930s_02.jpg

1931. március 19-én, mielőtt tengeri próbaútra indult volna, Herbert Hoover amerikai elnököt szállította egy rövid karib-tengeri nyaralásra. Az elnök Puerto Ricora és a Virgin-szigetekre látogatott el a hajó fedélzetén. Próbaútját március 29-én kezdte meg, ami után egy újabb repülőgép katapultot szereltek a III. torony tetejére, majd testvérhajójával együtt a nyugati-partra vezényelték át.

1934-ben, a később Oscar-díjra jelölt “Here Comes the Navy” című romantikus vígjáték forgatásán vett részt. A film egyes jeleneteit a hajón és a hajó belsejében vették fel.

Here_Comes_the_Navy1.jpg

1934. július 26-án hajnalban a csatahajó összeütközött a vontatás alatt álló Umatilla nevű halászhajóval, ami kettétört és két halász vízbefulladt a baleset következtében. A USS Arizona kapitányát, Captain MacGillivray Milnet hadbíróság elé állították a történtek miatt, ami bűnösnek találta, ezért leváltották a kapitányi tisztségből. Helyére Captain George Baum került. Ezután a Rear Admiral Samuel W. Bryant parancsnokolta 4. Csatahajó Hadosztály zászlóshajója lett.

Az elkövetkezendő négy évben több admirális és parancsnok váltás következett a hajó életében. 1936. július 24-én egy hadgyakorlaton tűz ütött ki a II. toronyban, amit sikeresen megfékeztek, de a flotta szűkös költségvetése miatt nem volt mód a kijavítására, így az elkövetkezendő két év nagy részét kikötőben horgonyozva töltötte.

1938. szeptember 7-én Captain Isaac C. Kidd lett a hajó kapitánya és Rear Admiral Chester W. Nimitz az 1. Csathajó Hadosztály parancsnoka, aki a USS Arizonát választotta zászlóshajójául.

USS_Arizona_1930s.jpg

— Folytatása következik —