Az „All American” bombázó szerencsés megmenekülése

All American B-17 kollázs

1943. február 1-én az algériai Biskrában állomásozó amerikai 414. bombázószázad is bevetésre indul az amerikai 8. légi hadsereg több más századával együtt a tunéziai Bizerta és Tunis ellen. A század állományába tartozik a 124406 sorozatszámú, „All American” névre keresztelt B-17F bombázó is. A sikeres bombavetés után a visszaúton a német vadászgépek folyamatosan támadják a köteléket. Mikor a német vadászok már elég közel járnak hatótávolságuk végéhez, kezdenek visszatérni repterükre, de két Messerschmitt Bf 109 vadászgép még végrehajt egy utolsó támadást.

Szemből támadnak és az egyik a vezérgépet, a másik a tőle balra repülő „All American”-t veszi célba. A bombázók 12,7 mm-es fedélzeti nehézgéppuskáikkal tüzelnek a támadókra és sikerül is eltalálniuk a vezérgépet támadó vadászgépet, ami füstölve kezd zuhanni. A másik német vadászgép ennek ellenére továbbra is fedélzeti fegyvereiből tüzelve repül az „All American” felé, majd hogy elkerülje az összeütközést fordulatba kezd, de ekkor a bombázók lövészei eltalálják és valószínűleg megsebesítik a pilótát, aki így már nem tudja befejezni a fordulatot és az amerikai bombázónak ütközik. A német gép szárnya a B-17 farokrészénél csapódik be, felhasítja a törzset és leszakítja a bal oldali vízszintes vezérsíkot.

All American B-17 bombázó sérült farokrésszel

A súlyos sérülés ellenére a bombázó repülőképes marad és legénységéből sem sérül meg senki. A pilóta, hogy kímélje a sárkányszerkezetet lelassít annyira, amennyire csak lehet, amit követ a kötelék többi gépe is, és védelmül körbeveszik a sérült bombázót, aminek a legénysége pedig sűrű imádkozás közben felkészül, hogy bármelyik pillanatban elhagyja a repülőgépet. De a repülőgép kitart és sikerül elérnie a bázist, ahol sikeres kényszerleszállást hajt végre.

A bombázót ezután kijavítják, egy új farokrészt kap, majd így harcol tovább 1945. márciusáig.
Az ütközésben részt vevő német vadászgép pilótája, a 16 légigyőzelmes Feldwebel Erich Paczia életét veszti a csatában. 
A csodás megmenekülés emlékére a 414. bombázószázad pedig új századjelvényt kezd használni, amin egy kutya imádkozik egy sérült B-17 bombázó farokrészén.

414. bombázószázad jelvénye