Adolf Hitler 50. születésnapja


Adolf Hitler a Német Birodalom kancellárja 1939. április 20-án ünnepelte 50. születésnapját.

Ezt nagyszabású katonai parádéval és lenyűgöző fogadással ünnepelték, a Führert pedig különleges és drága ajándékokkal halmozták el.

A katonai díszszemle az addig látott legnagyobb volt, 5 órán át tartott, 50.000 katona vett részt rajta és kétmillió ember volt rá kíváncsi.

Adolf Hitler 50. születésnap
Hermann Göring köszönti Adolf Hitlert

Hitler 1889. április 20-án született az ausztriai Braunau am Innben, apja vámügyi tisztviselő, anyja háztartásbeli. Fiatalkorában festő szeretett volna lenni és festményeiből próbált megélni. Az első világháborúban a 16. bajor „List” tartalékos gyalogezrednél szolgál Gefreiter rendfokozatban, mint ezred küldönc. Harctéri teljesítménye elismeréseként kitüntetik a Másod- és Elsőosztályú Vaskereszttel is. A háború után kerül a politika közelébe. Belép a Német Munkáspártba (Deutsche Arbeiterpartei, DAP), aminek hamarosan vezetője lesz és létrehozta belőle a Nemzetiszocialista Német Munkáspártot (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP).  1933. január 30-án nevezik ki a Német Birodalom kancellárjává.

Az utána következő hat év során totalitárius diktatúrát épít ki, vezetésével az NSDAP lesz az egyetlen politikai erő, felszámolják az ellenzéket, annak vezetőit elűzik, bebörtönözik vagy koncentrációs táborba zárják. Üldözik a liberális, baloldali gondolkodókat és mindenkit, aki nem ért egyet a nemzetiszocialista világrenddel, valamint aki nem felel meg a vallási és faji kritériumaiknak.

Führerként ő az államfő és az NSDAP vezetője, kancellárként irányítja a kormányt.

Az 1933-ban megkezdett építkezési és fegyverkezési programja segítségével felszámolja a háború és a gazdasági világválság okozta munkanélküliséget. 1935. márciusában ismét bevezetik az általános hadkötelezettséget és megkezdik a hadsereg felfejlesztését.

Az első világháborút lezáró békeszerződés miatt elvesztett területeket, valamint új területeket is sikerül a birodalomhoz csatolnia. 1935. januárjában a Saar-vidék népszavazás alapján tér vissza az országhoz, 1936-ban a Rajna-vidéket katonai haderővel szállják meg. 1938. márciusában Ausztriát az Anschluss során csatolják a birodalomhoz Ostmark néven. 1938. őszén a Csehszlovákiához tartozó, de németek lakta Szudéta-vidéket szállják meg szintén katonai erővel, majd 1939. március 16-án a teljes fennmaradó részt is.

Ekkor a hatalma teljében lévő Führert ünnepelte az ország.