A lengyelországi háború egy amerikai szemével

Julian Bryan kollázs

Julien Bryan amerikai dokumentarista fényképész és filmes 1939. szeptember 7-én érkezett Varsóba. Akkor, amikor minden külföldi igyekezett mielőbb elhagyni a már folyamatosan bombázott és nemsokára ostrom alá kerülő fővárost. Bryan világutazó dokumentaristaként dolgozott. Az 1930-as években járt a Szovjetunióban, Kínában, Grúziában, a Kaukázus hegyeiben, Svájcban és Hollandiában. 1937-ben a Német Birodalomban is fényképezett és forgatott, ahol megörökítette a náci pártnapokat és a zsidóüldözést is. Felvételeivel mindig az embert igyekezett bemutatni.

Julien Bryan egy bombatámadásban megsebesült lengyel férfival beszélget Varsóban
Bryan egy bombatámadásban megsebesült lengyel férfival beszélget Varsóban

Varsóba egy Leica fényképezőgéppel és egy Bell&Howell kamerával, valamint a hozzá való 6.000 láb (1,8 kilométer) filmszalaggal érkezett és az elkövetkezendő két hétben, mint az egyetlen külföldi tudósító működött a városban. Munkájához, hogy dokumentálja az eseményeket, Stefan Starzynski polgármestertől kapott autót és kísérőt, szállást pedig a nagyrészt kiürült Amerikai Nagykövetségen. Két hét alatt több száz fényképet készített és 5.000 láb filmet forgatott le az ostromlott városban élő emberekről.

Julien Bryan Filmezés a lengyel főváros egyik barikádjáról
Filmezés a lengyel főváros egyik barikádjáról

A lengyel fővárost 1939. szeptember 21-én vonaton hagyta el, amikor a németek tűzszünet keretében biztosították a semleges nemzetek polgárainak a szabad elvonulást a kelet-poroszországi Königsberg felé. Innen Norvégián és Svédországon keresztül jutott vissza New Yorkba. Képeiből még az ősz folyamán a Life és a Look magazinok közöltek sorozatokat. Filmfelvételeiből elkészítette a „Siege” (Ostrom) című rövidfilmet, amit 1940-ben az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra is jelölt a legjobb rövidfilm kategóriában.

Julien Bryan útlevele
Bryan útlevele

Fényképei és filmfelvételei ma többek között az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának (United States Holocaust Memorial Museum) gyűjteményében találhatóak és közkincset (public domain) képeznek.

Julien Bryan A varsói Amerikai Nagykövetség tetején
A varsói Amerikai Nagykövetség tetején

Az alábbi válogatás az 1939-ben Varsóban készített fényképeiből készült.

18+ Figyelem! A fényképek között felkavaró képek is találhatók! 18+

Julien Bryan Siege című rövidfilmje