Italienfeldzug 1, 2


Német harceszközök az olasz hadszintéren

Összesen több mint 500 oldal, 1.000 kép, 40 térkép és 25 színes ábra két kötetben. Daniele Guglielmi és Mario Pieri a német szárazföldi haderő olasz hadszintéren 1943 és 1945 között harcolt harckocsijait és harcjárműveit mutatja be a teljesség igénye nélkül ebben a két kiadványban. Mindkettő A4 méretben, keménykötéssel és jelentős tömeggel rendelkezik – van bennük anyag minden értelemben. Hogy milyen minőségben az kiderül a most következő bemutatásukból.

Mindkettő szerkezete azonos, az egyes típusokat csoportosítva mutatja be, térképen jelölve, hogy az egyes példányokról hol készültek a képek, kiegészítve az őket alkalmazó alakulatok szöveges, és táblázatos ismertetésével.

Italienfeldzug 1

Az első kötet egy-egy fejezetben bemutatja az olasz hadszíntér eseményeit és a német védelmi taktikát, valamint egy-egy fejezetben a Tigris harckocsikat, az Elefant páncélvadászokat, a Jagdpanzer 38(t) vadászpáncélosokat, a Wespe önjáró lövegeket és a távirányítású lánctalpas romboló járműveket 400 fotóval és 23 térképpel, 250 oldalon. Az utolsó fejezet 11 színes ábrát tartalmaz, vegyesen a bemutatott típusok közül kiemelve egyes példányokat.

Természetesen a legterjedelmesebb fejezet a Tigris harckocsiról szól, közel 120 oldalon, amivel majdnem a kötet felét teszi ki. A többi típusra viszont csak 20 és 10 közötti oldalszám jutott, aminek oka lehet, hogy a szerzők próbálták a kötetek között egyenletesen elosztani a jól- és a kevésbé dokumentál, valamint népszerű és kevésbé népszerű típusokat.


Italienfeldzug 2

A második kötet már mellőzi a hadszíntér és a német védelmi taktika bemutatását és egyből a Párduc harckocsi fejezetével kezdődik. Ezt követik több mint 50 oldalon a Marder II és III páncélvadászok, majd a Grille önjáró löveg, a tábori- és nehéztüzérség, végül a vontatott páncéltörő tüzérség bemutatása összesen 600 fotóval. Zárásként 16 színes ábra következik, szintén a bemutatott típusok közül kiemelve egyes példányokat.

Mindkét kötet angol és spanyol nyelven jelent meg. Áruk átszámolva 13.000 Ft körül van, ami tekintve minőségük és kidolgozottságuk színvonalát, reális ár, jó ár-érték arányúak.

Mivel még számos típus hiányzik a bemutatásból, köztük a Wehrmacht igáslovainak tekintett Panzer IV harckocsiké és StuG rohamlövegeké, ezért bizton remélhetjük, hogy lesz folytatása. Látatlanba az is megszerzendő lesz.

Italienfeldzug könyv