1944. augusztus 21. hétfő

A falaisei zsák végleg bezáródik

Miután augusztus 19-én Falaise környékén a lengyel, kanadia és amerikai csapatok találkoztak és ezzel teljessé tették a német 7. Hadsereg bekerítését Észak-Franciaországban, a németek még 36 órán át folyamatosan próbálták újra megnyitni az átjárót, hogy minél több egységük kijusson a katlanból. Kívülről a német II. SS Páncélos Hadtest, belülről pedig a 12. SS Páncélos és a 16. Gyalogos Hadosztályok támadtak. Rövid időkre sikerül időszakos átjárókat nyitniuk, amiken a 2. Ejtőernyős, a 116. Páncélos, a 10. SS Páncélos és a 12. SS Páncélos Hadosztályok egyes részei még kijutottak. De a szövetségesek további erősítést irányítanak a térségbe és sikerül végleg lezárniuk az átjárókat. Ezután már nem jut ki több német alakulat a bekerítésből. Ezek a kimerült, megtépázott katonák még az éjszaka során leteszik a fegyvert.
Német katonák adják meg magukat
és örülnek, hogy túlélték a katlanban folytatott harcokat
A korábban már fogságba esettekkel együtt közel 50.000 német katona adta meg magát. A teljes normandiai hadjárat során a német elesettek és fogságba esett katonák száma eléri a 200.000 főt. A kimenekült egységek csak árnyékai korábbi önmaguknak. A Panzer Lehr és a 9. SS Páncélos Hadosztályok gyakorlatilag megszűnnek létezni. A 12. SS Páncélos Hadosztály elveszti szinte valamennyi páncélosát és egyéb járművei 70%-át. De ez nagyságrend jellemző általában a többi hadosztályra is.
Ezek most mind igyekeznek kelet felé, hogy mihamarabb átkeljenek a Szajna folyón.
A szövetségesek pedig üldözik őket, és előreláthatólag már csak pár nap és Párizst is elérik, aminek felszabadítását az előző nap Cherbourgban partraszállt Charles de Gaulle kiemelt fontosságú feladatnak kiáltott ki.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.