1944. augusztus 19. szombat

A falaisei zsák bezáródik

A délután során az északról támadó lengyel hadosztályok és a délről közeledő amerikaiak – miután megtörik az elszántan védekező 12. SS-Panzer-Division “Hitlerjugend” ellenállását – egyesülnek Falaise közelében, így a német 7. Hadsereg teljes bekerítésbe kerül Észak-Franciaországban. Erre válaszul, a német II. SS Páncélos Hadtest két páncélos hadosztálya szinte azonnal támadást indít a friss lezárás ellen, hogy újra megnyissák az átjárót, amin keresztül a hadsereg maradékának lehetősége lenne kimenekülni a katlanból.

A katlanból kitörni próbáló, de szétlőtt német menetoszlop

Günther von Kluge öngyilkos lesz

A két napja a német B Hadseregcsoport és egyben a nyugati front főparancsnoki tisztségéből leváltott Generalfeldmarschall Günther von Kluge Metzben ciánkapszulával öngyilkosságot követ el. Adolf Hitler Kluget leváltásával egy időben  Berlinbe rendelte, aki tartva annak következményeitől hogy őt teszik majd felelőssé a nyugati front összeomlása miatt, inkább önkezével vet véget életének.


Günther von Kluge


A Vörös Hadsereg befejezi a Bagratyion Hadműveletet

Miután közel két hónap alatt a Vörös Hadsereg négy frontja nagyrészt visszafoglalta a három évvel korábban a német hadsereg által megszállt szovjet területet, befejezi a támadó hadműveletet. Az egyes szakaszokon akár 400 kilométert is megtevő hadseregeknek szüksége van a pihenésre, a feltöltésre és utánpótlási útvonalaik is nagyon megnyúltak, amiket még fel kell fejleszteni.

A Bagratyion Hadművelet során visszafoglalt terület

Már a hadművelet elején szinte teljesen megsemmisül a német Közép Hadseregcsoport, aminek következtében tudnak a szovjetek ilyen jelentős mértékben előrenyomulni. A hadseregcsoport elvesztésével a német haderő elveszti a keleti fronton harcoló erőinek közel negyedét, 400.000 embert, valamint jelentős mennyiségű fegyverzetet is. A vereség mértéke a sztálingrádi vereséghez mérhető, de ezt már nem tudja kiheverni a német haderő.

Szétlőtt német harceszközök és járművek

Német hadifoglyok Moszkvában

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.