1944. augusztus 15. kedd – Partraszállás Dél-Franciaországban

Megkezdődik a Dragoon Hadművelet

Az amerikai 7. Hadsereg és a francia 1. Hadsereg partraszáll Cannes és Le Lavandou között és ezzel megkezdődik Dél-Franciaország felszabadítása.
Előző nap a partraszállási területtől nyugatra az amerikai-kanadai 1. Különleges Hadműveleti Erő már partraszállt a Hyéres-szigeteken, mert el kell hallgattatni az ott található német tüzérségi ütegeket, mivel azok hatótávolságában esik az inváziós haderő.

Az amerikai 3. Gyalogos Hadosztály egységei az Alpha partszakaszon
A dél-francia területet a német G Hadseregcsoport védi, aminek egyetlen hadsereg tartozik az alárendeltségébe, a 19.-ik. Ezt 11 hadosztály alkotja, de ezek nagy része másod- és harmadvonalbeli. Jellemzően öregebb, sérült katonákkal, lengyel és cseh népi németekkel (Volksdeutsche), átállt szovjet hadifoglyokkal (Osttruppen) vannak feltöltve. Fegyverzetük elavult és zsákmányolt fegyverekből áll. 4 hadosztály ráadásul teljesen statikus, semmilyen szállítójárművel nem rendelkezik. Az egyetlen ütőképes egység a 11. Páncélos Hadosztály, de annak is elvezényelték már két páncélos zászlóalját más hadszíntérre. A hadseregcsoport parancsnoka Generaloberst Johannes Blaskowitz tisztában van hadereje állapotával, így már a partraszállás előtt arra készült fel titokban, hogy egy partraszállás esetén az egységeit azonnal visszavonja a szárazföld belsejébe egy jobban védhető védvonalba, amihez a fedezetet az egyetlen harcképes mozgó egysége, a 11. Páncélos Hadosztály biztosítja majd. Ezzel szemben az amerikai és francia hadosztályok már harcedzett, kipróbált egységek, amik végigharcolták az olasz hadjáratot.

Német 88 mm-es löveg a parton
A partraszállást megelőzően légideszant egységek szállnak le a partszakasz mögött, hogy elvágják a német utánpótlási útvonalakat és kulcsfontosságú közlekedési csomópontokat foglaljanak el, valamint 1.300 nehézbombázóval is támadják az ilyen célpontokat. 

Ejtőernyősök ugranak a partraszállási zónák mögé
Az előkészítő légibombázás reggel 7.30-ig tart, majd a hajótüzérség nyit tüzet, de nem zárótüzet lőnek, hanem a saját felderítőgépeik által kijelölt egyes célpontokat.
Az első amerikai csapatok reggel 8.00-kor érik el a kijelölt partszakaszokat. A szövetségesek tanultak az anzioi és a normandiai partraszállásokból, így olyan területeket választottak, ahol nincsenek magaslatok, amikről a németek hatékonyan tudnának védekezni. A partraszállási zónát hat szakaszra osztják fel, amiknek a fedőnevei nyugatról keletre: Romeo, Garbo, Alpha, Delta, Camel és a Rosie.

A hadműveleti zónák
forrás:wikipedia
A megfelelő előkészítés és a két haderő közötti minőségi különbség miatt a szövetségesek szinte gondtalanul szállnak partra. A Delta és Alpha partszakaszon az amerikai 45. és 3. Gyalogos Hadosztályok alig ütköznek ellenállásba, az itteni Osttruppen egységek hamar megadják magukat. A németek csak a  Camel partszakaszon a amerikai 36. Gyalogos Hadosztály ellen tudnak ellenállást kifejteni, de ezt is gyorsan felszámolják. A legnagyobb veszélyt csak a parton fektetett aknamezők jelentik.
A partraszálló erők vesztesége az első napon mindössze 95 halott és 385 sebesült. A légideszant egység vesztesége 434 halott, de közülük többen vesztik életüket balesetben, mint az ellenség miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.