1944. augusztus 10. csütörtök

Guam szigete is amerikai kézre kerül

21 napos harc után az amerikai 3. Tengerészgyalogos Hadosztály, az 1. Ideiglenes Tengerészgyalogos Dandár és a 77. Gyalogos Hadosztály elfoglalja a Mariana-szigetek legnagyobb tagját, Guam szigetét.

Tengerészgyalogosok köszönik meg a Partiőrség
támogatását a sziget elfoglalásában

A japán helyőrség itt is kitartó ellenfélnek bizonyul, már a partraszállás során is keményen védekeznek, de nem sikerül a tengerészgyalogosokat visszaszorítaniuk a tengerbe. A 77. Gyalogos Hadosztály július 23-án és 24-én száll partra. Egyesült erővel fokozatosan a sziget északi részébe szorítják vissza a japán erőket, akik ekkorra már kezdenek kifogyni az élelemből és a lőszerből, valamint csak egy maroknyi harckocsijuk marad. Augusztus 4-re az északi védelmi vonaluk elesik és a legutolsó erősségüket a Santa Rosa hegynél augusztus 8-án számolják fel. Néhány, még önmagában harcoló japán katonát leszámítva ekkorra már biztosítottnak tekinti a szigetet az amerikai hadvezetés.
Tengerészgyalogosok haladnak el két kilőtt japán 95 Típusú Ha-Go harckocsi mellett
A sziget, elfoglalása után szintén a B-29 bombázók bázisa lesz, amik innen felszállva már a Japán anyaországot is tudják támadni.
Néhány japán katona egész hosszú ideig harcol még tovább a szigeten. Szoicsi Jokoi Őrmester 10 társával együtt bújik meg a dzsungelben az amerikai győzelem után. 7 közülük idővel eltűnik és csak hárman maradnak vele, de idővel ők is szétszélednek. Az utolsó 8 évét teljes magányban tölti barlangjában. 1972. január 24-én két helyi rákászra támad rá, akik legyűrik és kiviszik a dzsungelből. Utólag elmondja, hogy már 1952 óta tudta, hogy véget ért a második világháború, de a büszkesége nem engedte, hogy megadja magát. Később népszerű televíziós személyiség lesz és 1997. szeptember 22-én hal meg szívrohamban.
Szoicsi Jokoi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.