1944. augusztus 7. hétfő

Német ellentámadás kezdődik az amerikai kitörés megállítására

A német hadsereg elkeseredett ellentámadást indít Mortain körzetében Avranches irányába, hogy a Kobra Hadművelet keretében előretörő amerikai haderőt megállítsa.
Pzkpfw. V Panther harckocsi a Panzer-Lehr-Division maradékából
Az amerikaiak ekkorra már szinte megállíthatatlanul törnek előre Franciaország nyugati partvidékén, déli irányba. Patton Tábornok 3. Hadserege Bretagne nagy részét már elfoglalta, Brest és Lorient, a kulcsfontosságú német tengerészeti bázisok közelében jár, valamint keleti szárnya kezdi a német erőket déli irányból átkarolni.
A 2. SS Páncélos Hadosztály Panther harckocsija a hadművelet során
A németek az amerikai ellenőrzés alatt álló terület legkeskenyebb szakaszán indítják meg a támadást, hogy az Atlanti-óceánig előretörve elvágják egymástól az amerikai 1. és a 3. Hadseregeket. Ehhez a német 2., 116., 2. SS Páncélos Hadosztályokat és az 1. SS Páncélos Hadosztály egyes részeit tudják összevonni összesen 300 harckocsival, valamint két gyalogos hadosztályt és a Panzer Lehr Hadosztály maradékából felállított harccsoportokat. Éjfél után, tüzérségi előkészítés nélkül indulnak meg, bízva a meglepetésben, de az amerikaiak a brit Ultra csoport által megfejtett üzeneteikből már augusztus 4-én tudtak a tervekről, bár nem minden egységükhöz jutott el a hír. Ezért a németek a támadási területek nagy részén felkészült védelembe ütköznek, így a nap során nem is sikerül áttörniük és néhány kilométernél mélyebben visszaszorítani az amerikai védőket. Délután, miután felszáll a köd, a szövetséges légierő is folyamatosan támadja őket, amit a német vadászgépek nem tudnak megakadályozni, mert őket még azelőtt lekötik, hogy a csatatér közelébe érnének.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.