1944. július 30. vasárnap

Brit szárnytámadás az amerikai kitörés biztosítására

Az amerikai VII. és VIII. Hadtestek a kezdeti lassú tempó után egyre nagyobb sebességgel, egyre nagyobb területen jutnak előre Franciaország nyugati partvidékén a Kobra Hadműveletben. A 4. Harckocsi Hadosztály elfoglalja Avranches városát, ami 35 kilométerre délre található St. Lo városától, ahonnan 6 nappal korábban indult a hadművelet és 20.000 hadifoglyot ejt.

Amerikai Stuart könnyű harckocsik Avranchesnál

A kifáradt német hadosztályok, a 2. SS-Panzer-Division “Das Reich”, a 17. SS-Panzergrenadier-Division “Götz von Berlichingen”, és a 352. Gyalogos Hadosztály nem tudnak hatásos védelmet kifejteni és folyamatosan hátrálnak, hogy elkerüljék a bekerítést. A Panzer-Lehr-Division pedig szinte teljesen megszűnik létezni, a kimerült és elcsigázott parancsnokuk, Fritz Bayerlein a német hadvezetésnek jelenti, hogy hadosztálya végleg kimerült, páncélosai nem maradtak, élőereje vagy halott, vagy sebesült, vagy eltűnt, és a hadosztálytörzs is elvesztette minden felszerelését.

Hogy a nyomást tovább fokozzák a németeken és biztosítsák a kitörést, az amerikaiak bal szárnyán, St. Lo-tól keletre, a brit XXX. és VIII. Hadtestek is támadást indítanak déli irányba az Operation Bluecoat (Kék kabát Hadművelet) keretében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.